Rajd Polski 2012

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski 2012

Postprzez hyzym » poniedziałek, 1 paź 2012, 11:42

O zawodnikach powiedziane już chyba było wszystko, to ja wspomnę o radiu rajdowym.
Dla mnie rewelacja, czuć klimat rajdu od samego początku, informacje na bieżąco, muzyka poprzeplatana dzwiękiem rajdówki, świetni prowadzący, rajdowe kawałki to jest to :)
Brakuje takiego radia na innych rundach.
http://www.youtube.com/user/hyzym
hyzym
N2

Postprzez Witcher1990 » poniedziałek, 1 paź 2012, 11:47

gdzie znajdę ten onboard Kościuszki z wypadku?
Witcher1990
A6

Postprzez kostek45 » poniedziałek, 1 paź 2012, 12:04

rsmp.info
kostek45
A5

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 1 paź 2012, 12:16

To i moje spostrzeżenia na szybko:
Lappi - jak dla mnie kosmita, na samo hasło że to on jedzie nawet Ci mniej zainteresowani rajdami podrywali się z miejsc i patrzyli co się będzie działo
Kościuszko - tego się po nim spodziewałem że będzie piekielnie szybko i myślę że pokazał co poniektórym że trochę umiejętności ma - efekt końcowy, tu nie ma co się sprzeczać - błąd kierowcy i tyle (znowu na RP)
Hołek - jak dla mnie największy zawód tego rajdu, i nie wydaje mi się że jest to kwestia tylko sprzętu, od mnie z ekipy wszyscy jednoznacznie stwierdzili że optycznie jedzie wolniej niż się spodziewaliśmy i kompletnie bez agresji.
Kajtek, Sołek - solidnie ale fajerwerków podobnie jak Stanik który pomimo małego stażu w pugu dawał radę tym sprzętem.
Buffi - o tym nikt nie wspomniał ale to co Bryan wyprawiał z tym małym 208 przeszło moje najśmielsze oczekiwania i chyba był to driver który sprawiał najwięcej przyjemności w oglądaniu i uświadomiło mi jak bardzo brakuje go na naszych oesach.
Z przednionapędówek wyróżnić należy Cernego Chmiela i Nivetta .

hyzym napisał(a):... to ja wspomnę o radiu rajdowym.
Dla mnie rewelacja, czuć klimat rajdu od samego początku, informacje na bieżąco, muzyka poprzeplatana dzwiękiem rajdówki, świetni prowadzący, rajdowe kawałki to jest to :)

Zdecydowana klasyka zapoczątkowana jeszcze za czasów Kormorana - dobra robota Panowie - mam nadzieję że projekt będzie kontynuowany w kolejnych edycjach.
A nagrodę dla bohatera rajdu przyznaję kibicowi który po wypadku R.Typy biegł na metę ze zgubioną kartą drogową załogi - i myślę że to również jest zasługa poniekąd Radia Rajdowego które w bardzo emocjonujący sposób przekazywała tą walkę z czasem.

Gąsior napisał(a):No to teraz ja kilka słów od siebie:
Ogólnie: maaało ludzi. Dla obecnych lepiej bo mozna się było przemieszczać ale na dolnośląskich zdecydowanie więcej kibiców (może kwestia nietaniego w końcu karnetu). Mikołajki w piątek wieczór wymarłe.

Myślę że kwestia karnetu na pewno ale też bardziej było to spowodowane blokadą bardzo dużej ilości dróg dojazdowych do odcinków - i w zasadzie można było dojechać jedynie do tych z punktami widokowymi. O ile na Miłki jakoś się jeszcze dostaliśmy bez problemu, o tyle na Paprotkach znaleźliśmy 4 zablokowane drogi na które bez plakietki "Organizator" nie było mowy o wjeździe i żadne błagania i prośby nie pomagały (że by nie było - z plakietką VIP też w te drogi nie wpuszczali bo jedna ekipa też próbowała i ich nie wpuścili). Czy tak na prawdę nie można by było postawić w tych miejscach ludzi sprawdzających karnety które kosztowały by np 30pln ?? takie pieniądze bez mrugnięcia okiem zapłacił bym - zamiast tego ze względu na brak czasu zasówaliśmy z buta 5km do odcinka dzięki czemu spóźniliśmy się na pierwszy przejazd. Z tego co Panowie policjanci pokazywali na swojej mapie to inne grogi na Paprotkach również było dość mocno obstawione. Miło by było gdyby organizatorzy o takich blokadach (chyba że była to specjalna niespodzianka dla kibiców) informowali na swoich super wyjebi.... mapach z których gów.... wynika. Za to wam mili organizatorzy należy się soczysty i gruby HwD.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Witcher1990 » poniedziałek, 1 paź 2012, 12:22

Widać jak zwalnia przed tym miejscem chociaż żadnej dziury tam nie zauważyłem. Widocznie miał pecha- po przejeździe innych zawodników dół się wyrobił i jadąc znacznie szybciej niż reszta stawki wpadł tam z dużą siłą. Sołek w tym miejscu rozwalił dyfer więc wg mnie trudno tu mówić o błędzie zawodnika. Czasem trzeba ryzykować żeby wygrać. Kuchar chyba za szybko lub najechał na tą skarpę i podniosło mu bok.
Witcher1990
A6

Postprzez wanderer » poniedziałek, 1 paź 2012, 12:56

Mad Max napisał(a):Hołek - jak dla mnie największy zawód tego rajdu, i nie wydaje mi się że jest to kwestia tylko sprzętu, od mnie z ekipy wszyscy jednoznacznie stwierdzili że optycznie jedzie wolniej niż się spodziewaliśmy i kompletnie bez agresji.

Co zrobić? Lata robią swoje i ciężko być konkurencyjnym przez prawie dwie dekady. Zwłaszcza w ostatnich czasach, kiedy pokazuje się w rajdach płaskich raz ruski rok. I może dlatego Hołek prezentuje taką formę, bo po prostu nabiera takiego dakarowego stylu jazdy. W każdym razie, fajnie, że mu się dalej chce, bo to nazwisko wciąż przyciąga spore zainteresowanie.

hyzym napisał(a):Dla mnie rewelacja, czuć klimat rajdu od samego początku, informacje na bieżąco, muzyka poprzeplatana dzwiękiem rajdówki, świetni prowadzący, rajdowe kawałki to jest to :)

O tak, ci ludzie w radiu odwalali niezłą robotę. Szkoda, że nikt nie pociągnie tego pomysłu i nie zorganizuje takiego radia na całe Mistrzostwa Polski.

Swoją drogą, ma ktoś w mp3 te rajdowe piosenki, które przez cały rajd były puszczane na antenie radia? :)
wanderer
A6

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 1 paź 2012, 13:14

wanderer napisał(a):
Mad Max napisał(a):Hołek - jak dla mnie największy zawód tego rajdu, i nie wydaje mi się że jest to kwestia tylko sprzętu, od mnie z ekipy wszyscy jednoznacznie stwierdzili że optycznie jedzie wolniej niż się spodziewaliśmy i kompletnie bez agresji.

Co zrobić? Lata robią swoje i ciężko być konkurencyjnym przez prawie dwie dekady. Zwłaszcza w ostatnich czasach, kiedy pokazuje się w rajdach płaskich raz ruski rok. I może dlatego Hołek prezentuje taką formę, bo po prostu nabiera takiego dakarowego stylu jazdy. W każdym razie, fajnie, że mu się dalej chce, bo to nazwisko wciąż przyciąga spore zainteresowanie.

Ja oczywiście tego nie neguję i przyznaje rację ale w jeździe dziadka Krzyśka brakowało tego czegoś co zawsze dawał nam na Polskim

wanderer napisał(a):
hyzym napisał(a):Dla mnie rewelacja, czuć klimat rajdu od samego początku, informacje na bieżąco, muzyka poprzeplatana dzwiękiem rajdówki, świetni prowadzący, rajdowe kawałki to jest to :)

O tak, ci ludzie w radiu odwalali niezłą robotę. Szkoda, że nikt nie pociągnie tego pomysłu i nie zorganizuje takiego radia na całe Mistrzostwa Polski.

Jest problem zeby na większości rajdów były wyniki online a co dopiero radio rajdowe

wanderer napisał(a):Swoją drogą, ma ktoś w mp3 te rajdowe piosenki, które przez cały rajd były puszczane na antenie radia? :)

Jeśli nikt nie zapoda "pieśni" do wieczora to ja podrzucę zestaw bez którego nie ruszam się na rajdy - są tam wszystkie klasyki + kilka dodatków związanych z rajdami i samochodami.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez hyzym » poniedziałek, 1 paź 2012, 13:15

Mad Max napisał(a): ... Miło by było gdyby organizatorzy o takich blokadach (chyba że była to specjalna niespodzianka dla kibiców) informowali na swoich super wyjebi.... mapach z których gów.... wynika. Za to wam mili organizatorzy należy się soczysty i gruby HwD.

No to totalna porażka organizatora, trzeba by jednego i drugiego jełopa wcielić w rolę kibica i kazać mu się przemieszczać, może by zrozumieli jakie to zajebiste utrudnienie dla kibiców. Wstyd że taki rajd jakby nie było prestiżowy i medialnie oprawiony miał takie wtopy i bezmyślne rozrysowane mapki. My akurat spaliśmy przy OS-ach wiec tego problemu nie mieliśmy, ale przez to do zobaczenia max 2 OS-y.
http://www.youtube.com/user/hyzym
hyzym
N2

Postprzez Gąsior » poniedziałek, 1 paź 2012, 13:48

Podczas ostatniego oesu w pętli na miękkiej leśnej partii uderzyliśmy w ukryty w błocie kamień uszkadzając tym samym zawieszenie, co uniemożliwiło nam dalszą jazdę.

Ja tam na filmiku widzę pach w dziurę, do góry i w drzewka. Latvala uderzył w beczkę, Kajto urwał koło na cięciu ale tutaj wygląda raczej na podbicie na dziurze i utratę kontroli nad autem.
Gąsior
N3

Postprzez Ziggy » poniedziałek, 1 paź 2012, 14:01

Gąsior napisał(a):
Podczas ostatniego oesu w pętli na miękkiej leśnej partii uderzyliśmy w ukryty w błocie kamień uszkadzając tym samym zawieszenie, co uniemożliwiło nam dalszą jazdę.

Ja tam na filmiku widzę pach w dziurę, do góry i w drzewka. Latvala uderzył w beczkę, Kajto urwał koło na cięciu ale tutaj wygląda raczej na podbicie na dziurze i utratę kontroli nad autem.

na fb junior pokazuje jakoby uderzyli w ten kamień, w tle rozbita rajdówka :roll:
http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-a ... 8094_n.jpg
Ziggy
A5

Postprzez Witcher1990 » poniedziałek, 1 paź 2012, 14:57

Widziałem jakie koleiny robiły wurce w 2009 ale teraz nawet słabsze auta potrafią gorzej rozgrzebać drogę. Trzeba pomyśleć nad zmianą osów na twardsze. Kościuch wcześniej mówił o dziurze w której była woda dlatego na zapoznaniu nie widział dokładnie co to jest, teraz pojawia sie kamień...
Witcher1990
A6

Postprzez bercik » poniedziałek, 1 paź 2012, 15:09

Oglądnąłem ten onboard i na moje oko, coś mu faktycznie lewą stronę mocno przyhamowało i pociągnęło w lewe pobocze. Przecież tam było w miarę prosto, więc wątpię, żeby ot tak sobie skręcił w lewo, w krzaki. Myślę, że jeżeli ktoś kiedyś w zimie został wciągnięty w śnieg jednym kołem lub wpadł jedną stroną w dużą, głęboką kałuże to podzieli moje zdanie.
bercik
A5

Postprzez gregortest » poniedziałek, 1 paź 2012, 15:49

Co do Kopciuszki, to dobiło i wybiło, bo nie było schamowane , tylko szedł pełną bombą.
Pilot wyraźnie mówił.
A kamień to był cały czas, tylko leżał pod ziemią i on go wyjął tym dobiciem.
A co do oglądarki, to wzorem z roku 2009 mam w d....ie karnety.
I wjechałem wszedzie gdzie chciałem. Po prostu nalezy pojechać mocnym 4x4 i walić na skróty przez krzaki i pola.
Wystarczyło mi spotkanie z safeciarzem , który 3 godziny przed os-em nie pozwolił wjechać zgodnie z ruchem na os.
Jeszcze pod prąd i 2 godzinki no max 1 godzinę to bym się zgodził. ...
dlatego objechaliśmy gamonia i wjechaliśmy w fajne miejsce po polach.
Takich było sporo.
Dlatego zamiast karnetów, niech onanizator pomyśli nad kibicami, bo dla nich jest ten rajd. i drogi powinny być czytelne i dostępne nawet godzinę przed 0 zerówkami.
gregortest
A5

Postprzez Marcin Szopa » poniedziałek, 1 paź 2012, 16:01

Zgodnie z przewidywaniami przyjechał junior z Finlandii pierwszy raz na rajdzie nowym dla siebie samochodem i odstawił naszą czołówkę o lata świetlne. Jak u nasz szkolenie młodzieży nie ruszy jakoś mocniej to raczej za kilka lat nie będziemy mieli żadnego eksportowego kierowcy
Marcin Szopa
N3

Postprzez Sherman » poniedziałek, 1 paź 2012, 16:30

gregortest - szkoda że nie spotkałeś jakiegoś rolnika, który przejechał by ci kosą po żebrach. Może byś się czegoś nauczył.Może to ty byłeś tym rozklekotaną terenówką przy hopie siódemki na miłkach? I nie stać cię na 80zł na karnet raz na rok? Myślisz, że wszystko idzie do kieszenie panów z PZM? Że rajd za darmo jest organizowany? I co ci zrobił safeciarz, kiedy miał polecenie nie wpuszczać aut 3h przed startem oesu? Trzeba było przyjechać te 3h wcześniej.
Sherman
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP