Rajd Polski 2013

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski 2013

Postprzez starzyna » wtorek, 3 wrz 2013, 15:08

Organizator może celowo unika promocji, bo jeszcze dwa - trzy miesiące temu słyszałem, że przewidują około 100 tys kibiców na odcinkach. Szkoda tylko, że ludzie za dwa tygodnie powiedzą: "był Kubica mogłem jechać, szkoda, że wcześniej o tym nie usłyszałem". Chociaż wątpię, żeby szary Kowalski dowiedział się czegoś więcej, bo trudno w ogóle trafić na ten 1,5 minutowy spot w TVP. Pomijając już jakąkolwiek wartość jego przekazu.

Kiedyś w TVN Turbo był chociaż program o sportach motorowych, nie oglądam już tej stacji regularnie, ale już od dawna nie udało mi się na ten program trafić. Pewnie większą oglądalnością cieszyły się testy Lexusa za 500 tys przeprowadzone na lazurowym wybrzeżu. Na to pieniądze są zawsze, a poświęcić dwa dni i nakręcić kawałek materiału o RSMP już się nie opłaca.
UPALAJ.PL - blog o rajdach samochodowych, sportowych autach i katowaniu do odcinki.
starzyna
N2

Postprzez Agrest » wtorek, 3 wrz 2013, 15:15

Jarek55511 napisał(a):
scooby14444 napisał(a):Kołtun Fiesta RRC

Kołtun RRC,ale skąd weżmie w takim razie auto Sołek? Testował jego Fiestą,a S2000 pewnie nie odbudowali

Akurat dla Sołka to żaden problem zdybać RRC
BO KIBICE DOCENIĄ GDY DRIVER STARA SIĘ,
KIEDY IDZIESZ PEŁNA DZIDĄ TO POKOCHAJĄ CIĘ !!! :)
Agrest
A5

Postprzez chicken89 » wtorek, 3 wrz 2013, 16:14

Słaba strona internetowa, mało informacji w mediach o rajdzie< chociaż oglądając na Eurosporcie relacje z Barum co kilka zdań Pan Grzegorz Gac podkreślał, że za 2 tyg w Mikołajkach odbędzie się Rajd Polski, w którym wystartuje Pan Robert Kubica, a 4 odcinki specjalne będą przez Eurosport transmitowane na żywo>, słabe mapy itd, jest to spory minus, jednak z drugiej strony, gdyby w mediach, radiu i innych środkach masowego przekazu "trąbiono" o zbliżającym się Rajdzie Polski, w którym wystartuje Pan Robert Kubica, to w Mikołajkach pojawiłoby się nie 100 tys, a znacznie więcej kibiców "wyścigów rajdowych". Masa z nich byłaby na rajdzie pierwszy raz, nie wiedzieliby gdzie można stać, a gdzie nie, znając naszą Polską mentalność to można spodziewać się, że ich stan trzeźwej oceny sytuacji mógłby nieco szwankować. Powodowałoby wzrost ryzyka zaistnienia sytuacji jaka miała miejsce w na ostatnim sobotnim odcinku Rajdu Barum. Organizator nie może sobie teraz pozwolić na jakąś "wtopę", a takową byłoby odwołanie przez niesfornych kibiców któreś z prób<nie daj Boże tej transmitowanej na żywo>. Dlatego nie rozpaczajmy nad oprawą, bo dla tych co na rajdy jeżdżą nie jest problemem samemu ogarnąć trase<za pomocą google maps> , dojazd, koszt itd. Niech w tym roku Rajd cicho, szybko i bezproblemowo przebiegnie, a my damy sobie radę beż szczegółowych map i pięknej strony internetowej :)
chicken89
N2

Postprzez djescape » wtorek, 3 wrz 2013, 16:24

Eurosport mówi o tym bo oni mają wpływy z reklam i im zależy na jak największej oglądalności. A co do kibiców: nie trzeba reklamy aby przyciągnąć pijanych kibiców, którzy się nie mogą ogarnąć. Bo jeżeli przyjdzie ktoś na "rajd wyścigowy" to raczej podda się zaleceniom safieciarzy, bo to zazwyczaj są całe rodziny. Na pewno z takimi by problemów nie było. Jak już wcześniej mówiłem: PR tegorocznej edycji leży, miejmy nadzieję że widowisko nam to zrekompensuje.
"Straights are for fast cars, corners are for fast drivers..." - C. McRae
djescape
N3

Postprzez griswold » wtorek, 3 wrz 2013, 19:46

kremer napisał(a):9 dni do rajdu na stronie od półtora miesiąca nie pojawiło się nic. Żadnego wywiadu, żadnych informacji o rajdach ME, kompletne dno. Nie ma rozbudowanego menu. W podstronach praktycznie ogólnikowa informacja. Nie działa sklep z jakimiś informatorami czy gadżetami. W dziale kibice nawet nie ma harmonogramu imprezy. Nie ma dokładniejszych podglądowych mapek (to co jest to śmiech), nie ma żadnych ciekawych informacji. Tak ciężko skopiować pdfy z Rally Guide do działu kibice. Przecież to jest jakaś kpina. W dziale Faq jak oglądać rajd :) w dziale noclegi 3 hotele. Żadnych linków do informacji turystycznej czy coś takiego. Nie wspomnę, że strona jest amatorska i graficznie nieciekawa. Tylko informują nas, że są bilety można je kupić i wydrukować w domu. Czyli zapłać i spierd... Dla przykładu proszę sobie pooglądać stronę Barum albo małego Rajdu Kormoran. Tak powinna wyglądać strona i grafika http://rajdkormoran.pl/ Proste menu ale również sporo informacji. To co każdego interesuje. Google maps i on boardy z oesów. Jak można się podpisywać (pzm) i reklamować najważniejsze wydarzenie motoryzacyjne w Polsce taką szmirą. :lol: :lol:

Niedługo po tym, jak przeczytałem ten post, usłyszałem w radiu reklamę Rajdu Polski i tekst w stylu "po więcej szczegółów zapraszamy na strone http://www.rajdpolski.pl" :D Lepsze niż dowcip.

chicken89 napisał(a):Słaba strona internetowa, mało informacji w mediach o rajdzie< chociaż oglądając na Eurosporcie relacje z Barum co kilka zdań Pan Grzegorz Gac podkreślał, że za 2 tyg w Mikołajkach odbędzie się Rajd Polski, w którym wystartuje Pan Robert Kubica, a 4 odcinki specjalne będą przez Eurosport transmitowane na żywo>, słabe mapy itd, jest to spory minus, jednak z drugiej strony, gdyby w mediach, radiu i innych środkach masowego przekazu "trąbiono" o zbliżającym się Rajdzie Polski, w którym wystartuje Pan Robert Kubica, to w Mikołajkach pojawiłoby się nie 100 tys, a znacznie więcej kibiców "wyścigów rajdowych". Masa z nich byłaby na rajdzie pierwszy raz, nie wiedzieliby gdzie można stać, a gdzie nie, znając naszą Polską mentalność to można spodziewać się, że ich stan trzeźwej oceny sytuacji mógłby nieco szwankować. Powodowałoby wzrost ryzyka zaistnienia sytuacji jaka miała miejsce w na ostatnim sobotnim odcinku Rajdu Barum. Organizator nie może sobie teraz pozwolić na jakąś "wtopę", a takową byłoby odwołanie przez niesfornych kibiców któreś z prób<nie daj Boże tej transmitowanej na żywo>. Dlatego nie rozpaczajmy nad oprawą, bo dla tych co na rajdy jeżdżą nie jest problemem samemu ogarnąć trase<za pomocą google maps> , dojazd, koszt itd. Niech w tym roku Rajd cicho, szybko i bezproblemowo przebiegnie, a my damy sobie radę beż szczegółowych map i pięknej strony internetowej :)

Według mnie, tacy zupełnie nowi kibice są właśnie dużo mniej problemowi niż tacy, którzy byli na kilku eliminacjach i to jest argument do tego, żeby nie słuchać sejfciarza ("ja jeżdżę na rajdy, wiem gdzie można stać" itp.). Nowy kibic jest jeszcze na tyle nieogarnięty pod względem trasy, odcinków, zabezpieczenia i całej reszty, że z reguły stosuje się do wydawanych poleceń. Tak przynajmniej mi się wydaje. Zresztą... od kiedy dla organizatora problemem jest duża frekwencja, czyli duża kasa i do tego atut, który można pokazać przy ubieganiu się o WRC (tutaj głównie też liczy się kasa). Jedno, co podejrzewam, zresztą nie tylko ja, to jeszcze większe "zavipowanie" odcinków i robienie pod górkę wszystkim, którzy nie będą chcieli skorzystać z oficjalnych miejsc według informatora. No i standardowo patrole policji na każdym kroku. Trzeba się po prostu na to przygotować. A tak w ogóle to ilość kibiców to jedna wielka niewiadoma. Organizator jeszcze pare miesięcy temu trąbił, że spodziewa się dwa razy więcej ludzi niż w 2009 roku. Na pewno nazwisko Kubica jest sporym magnesem, ale ciężko mi uwierzyć w takie zapowiedzi. Obdzwaniał ktoś może ostatnio noclegownie? Bo to zazwyczaj niezły wyznacznik zainteresowania rajdem.
griswold
N1

Postprzez chicken89 » wtorek, 3 wrz 2013, 20:05

Ja zamawiałem nocleg 24 sierpnia, szukałem przez różnego rodzaju strony typu eholiday.pl i dopiero za 15 razem dostałem od bardzo sympatycznej Pani numer jej sąsiada, który się nie reklamuje w internecie, że ma jeszcze 5 wolnych miejsc. Ogólnie z rozmów wynikało, że ciężko o nocleg w terminie rajdu, ale podkreślali, że tak jest co roku. :D Tylko teraz trzeba wpłacać zaliczki, bo często bywało tak, że ludzie zamawiali nocleg i się nie zjawiali :) co do cen też ponoć w weekend rajdowy są one trochę wyższe.
chicken89
N2

Postprzez rypley » wtorek, 3 wrz 2013, 20:05

No coś o tym rajdzie słychać w radiu, ale info na stronie itd jest masakrycznie słabe. Promocję przejęła firma niemiecka... i kurcze jest lipnie. Eurosport większość transmituje rund ME więc by i tak przyjechał. Do tego te bilety. Zawsze dostawało się fajną pamiątkę w postaci karty, smyczy, naklejki... A teraz... Pojadę bo uwielbiam ten rajd i jest blisko mnie, ale już od paru lat tam jeżdżę i tu widzę największe olanie kibiców w całej historii RP w Mikołajkach. :(
rypley
N3

Postprzez viper » wtorek, 3 wrz 2013, 20:26

rypley napisał(a):No coś o tym rajdzie słychać w radiu, ale info na stronie itd jest masakrycznie słabe. Promocję przejęła firma niemiecka... i kurcze jest lipnie.(

Moze my nie wiemy, a oni w Niemczech uruchomili marketing :D
viper
S2000

Postprzez corados » wtorek, 3 wrz 2013, 20:34

Z promocją jest jak co roku ani lepiej ani gorzej, wyszli z zalozenia,ze kto ma przyjechac to przyjedzie. Promocja na wiekszą skalę kosztuje, nawet w rajdach zaliczanych do MŚ czesto się na tym oszczędza. Przecietny laik wie,ze Robert wystartuje w tym roku w Polsce, jesli go to zainteresuje reszty poszuka sam...
corados
A6

Postprzez Witcher1990 » wtorek, 3 wrz 2013, 20:47

Poszuka, nie poszuka. Ktoś nawet może nie wiedzieć, że Kubica czy Hołek startuje. Tak na prawdę gdyby nie spoty reklamowe w 2009r to nie wybrałbym się na ten rajd bo brat nigdy by się nie dowiedział że trafił do kalendarza WRC :)
Tak więc reklama po południu i po dzienniku od razu zwiększa frekwencję.
Szczegóły wiadomo każdy sam i tak musi ustalić i sprawdzić ale chodzi o samą reklamę.
Rok temu było zdecydowanie o Włoskim rajdzie gdzie jechał RK niż o Polskim... smiechu warte
Witcher1990
A6

Postprzez rallyfanatyk » wtorek, 3 wrz 2013, 21:10

Pany jedzie ktoś na Polski z okolic Świdnicy Dolnyśląsk możemy się spotkać i pojechać razem co 2 auta to nie jedno :D
S2000
rallyfanatyk

Postprzez czarnyolek » wtorek, 3 wrz 2013, 21:33

Ja w ubiegłym roku byłem pierwszy raz na RP, zabrałem bratanków i mówię - bedzie wielka impreza. A na miejscu była garstka kibiców. Fakt, że bylismy w ostatni dzień rajdu ale przed startem etapu wokół Parc Ferme to byliśmy chyba tylko my, zawodnicy, mechanicy, dwóch kolesi z "Rajdowego radia" i obsługa.
Potem OS10/13 - tam już parę osób było ale też bez szału, a ja się bałem, że dzieciakom będą ludzie zasłaniać ;)
Wszystko wynagrodził po rajdzie autograf Hołka zdobyty dla chrześniaka na stacji benzynowej - już nawet nie pamietam Orlen, czy Lotos ;)
W tym roku chyba wybiorę się na sobotę z noclegiem na niedzielę. Jakie sugerujecie tanie opcje noclegowe?
W namiocie nie spałem już z 15 lat, nie wiem, czy dał bym radę :mrgreen: , może jakieś chronisko młodzieżowe, coś w tym stylu, wszak to tylko jedna noc.
czarnyolek
N3

Postprzez kremer » wtorek, 3 wrz 2013, 21:45

W tym roku wiele więcej ludzi nie będzie. Dla nas to nawet lepiej. Więcej miejsca na oesie :) Ja pisałem kilkanaście mejli za noclegami i dostałem z 10 odp, każdy nocleg wolny... Szukałem w Mrągowie/Piecki. Więc nie sądzę, że tak wszystko pozajmowane :)

Może ciułają kasę na wpisowe do RSMS i oszczędzają na marketingu, płaceniu za stronę itp. Żeby nie przeszacowali wpływów za bilety. Podejrzewam, że na razie bardzo słabo się sprzedają i trzęsą portkami. Budżet im może nie styknac na opłatę :)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez jacko » wtorek, 3 wrz 2013, 22:35

czarnyolek napisał(a):(...)
Wszystko wynagrodził po rajdzie autograf Hołka zdobyty dla chrześniaka na stacji benzynowej - już nawet nie pamietam Orlen, czy Lotos ;)
W tym roku chyba wybiorę się na sobotę z noclegiem na niedzielę.(...)

Panowie, a czy ktos wybiera sie do Mikołajek już w czwartek ? wg planu maja byc wtedy zapoznania z trasa

http://www.rajdpolski.pl/pliki/pliki/za ... -20-08.pdf

z jednej strony mozliwosc spotkania i pogadania z niektorymi kierowcami, autograf moze, ale z drugiej nie chcialbym im tez przeszkadzac, poza tym to w sumie rajd szutrowy takze po onboardach widze, ze na wiele odcinkow to ciezko bedzie wjechac zwykla przednionapędówką :)
jacko
A5

Postprzez piotrg » wtorek, 3 wrz 2013, 23:38

Panowie wszystkie sporty w Polsce poza piłką nożną to jest totalna nisza. O piłce reprezentacyjne to każdy coś powie ale już o np lidze angielskiej to nie. Zapytajcie znajomych w pracy gdzie kolwiek pracujecie czy wiedzą coś o rajdzie polski w tym roku, ciekawe co wam odpowiedzą . Ja pracuje w branży motoryzacyjne a moi koledzy z pracy nie mają pojęcia o zbliżający się rajdzie :shock: , poprostu ich to wogóle nie obchodzi. A co dopiero jakiś przykładowy obywatel co sobie dziennik ogląda o 19.30. Według mnie to wcale nie jest dziwne bo gdy w Polsce będą np mistrzostwa świata w koszykówkę, snookera, szachy czy bierki to też niebęde o tym wiedział, nawet jak jakis polak będzie grał w tym pierwsze skrzypce bo poprostu mnie to nie kręci i nawet niechce o tym wiedzieć. Niema co marketingować i na siłe komuś wciskać rajdów bo jak ktoś ich nie kocha to i tak nieprzjedzie ani nie będzie ślęczył nad wynikami w necie. Hobby to nie jest jakaś wyprzedaż na ciuchy czy mega korzystny abonament na telefon że trzeba z tym do klienta dotrzeć i go zmusić... :D
Kupić amerykańca w dieslu to jak pójść do prostytutki żeby się całować ...
piotrg
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP