RSMP 2013

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: RSMP 2013

Postprzez Jarek55511 » piątek, 21 gru 2012, 19:49

Jak wejdą ośki to nie będzie tak różowo jak w Wielkiej Brytani bo tam weszli producenci jak Citroen z Ds-mi, Fordy z Fiestami, Renault z Twingo,a u Nas producenci nawet do pucharu się nie pchają a myślicie że chcieliby pchać się do walki o mistrza polski? Wątpię,bo zaraz będą mówić że u Nas niema takiej sprzedaży itp.
Jarek55511
S1600

Postprzez posejdon » sobota, 22 gru 2012, 00:48

Pomysł z zakazem 4x4 mógłby być dobry. Pewnie, że byłoby szkoda ale myślę, że byłyby większe emocje. Rywalizacja byłaby bardziej zacięta bo o tytuł walczyłoby więcej załóg. Ktoś wcześniej napisał, że niektórzy zawodnicy uciekliby z Polski. No i co w tym złego? Dla nich to tylko lepiej (o ile oczywiście coś tam zdziałają).

A czy ośki są rzeczywiście takie mało widowiskowe? Przypomnijcie sobie jak zapie*rzali Frycz, Grzyb, Poloński. Było na co popatrzeć, co?
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez Karol » sobota, 22 gru 2012, 01:26

Frycz czy Grzyb zapieprzali w S1600, a to auto dużo bardziej widowiskowe od R3T.
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez Jarek55511 » sobota, 22 gru 2012, 02:07

No właśnie widowiskowe to mogą być ośki S1600 lub kit cary, a nie R3 czy R2
Jarek55511
S1600

Postprzez kuba.es » sobota, 22 gru 2012, 16:29

Parę lat temu, z podobnych powodów zakazano wrc. Dziś czekamy z jęzorami na brodach, by te wozy pojawiły się choć raz w roku na trasach Barbórki Warszawskiej... Naprawdę chcecie przeżywać to samo w przypadku pierwszego lepszego czterołapa? Jak dla mnie koszmar. Jak chcecie, by każdy rywalizował takim samym autem i w tej samej klasie, to polecam puchar Kia Picanto.

Jarek55511 napisał(a):No właśnie widowiskowe to mogą być ośki S1600 lub kit cary, a nie R3 czy R2

Zgadzam się.
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez viper » sobota, 22 gru 2012, 17:31

kuba.es napisał(a):Parę lat temu, z podobnych powodów zakazano wrc. Dziś czekamy z jęzorami na brodach, by te wozy pojawiły się choć raz w roku na trasach Barbórki Warszawskiej... Naprawdę chcecie przeżywać to samo w przypadku pierwszego lepszego czterołapa? Jak dla mnie koszmar. Jak chcecie, by każdy rywalizował takim samym autem i w tej samej klasie, to polecam puchar Kia Picanto.

jesteś realista czy fantastą. Wrc nie zakazali ze względu na widzi mi sie tylko ze względu na horendalne koszty, który zaczynały przekraczać zdrowy rozsądek. Chciałbyś doprowadzić do sytuacji , ze w MP by jechał sam pan Sołowow w wrc tak jak było kiedyś z Kuzajem, bo dla mnie to był bez sens. Barborka to nie rajd to po pierwsze, a po drugie te koszty startu wrc do s 2000 nie są wspolmierne do prawdziwego rajdu. Zapewniam cię, ze nie jeden z picanto flaki sobie wyprowa żeby wystartować, a ty widzę podchodzisz do tematu. Pstryk i mam wrc, albo pstryk i mam s2000 itd. Trochę kolego to bardziej skomplikowane niż klepanie w klawiaturę co byś chciał.
viper
S2000

Postprzez sebaWRC » sobota, 22 gru 2012, 17:36

Fajnie jakby Oleksowicz do RSMP wrócił i pokazał czego się nauczył jeżdżąc w MŚ.
www.youtube.com/user/kajto13
www.facebook.com/DominikaMorkaPhotography
sebaWRC
A5

Postprzez kuba.es » sobota, 22 gru 2012, 18:39

Viper. Z wrc to tylko przykład czegoś, co odeszło, a Barbórka to tylko przykład jedynej imprezy, na której możemy je jeszcze zobaczyć. Powiedz mi gdzie napisałem, że Barbórka jest rajdem?
Zastanów się albo poczytaj, ile kosztuje utrzymanie "ośki" DS3, a później to porównaj ze "zwykłą" enką Subaru czy EVO. Wiem, że odejście wrc było koniecznością, ale nie jest tak w przypadku wszystkich czterołapów. Aha, i jeszcze coś - w żadnym wypadku nie neguję ogromu pracy, który wkładają w starty chłopaki z Picanto. To był tylko przykład "jednolitej serii".
viper napisał(a):Trochę kolego to bardziej skomplikowane niż klepanie w klawiaturę co byś chciał.

Z pewnością jesteś największym znawcą z największym stażem na tym forum, ale temat ograniczeń sprzętowo-budżetowych nie jest mi obcy.
Wyluzuj trochę, bo każdy ma prawo do własnego zdania. Ja uważam, że nie warto zakazywać startów w 4x4 i nie chcę by podzieliły los wrc.
Ostatnio edytowano sobota, 22 gru 2012, 19:10 przez kuba.es, łącznie edytowano 1 raz
"Proste są dla szybkich samochodów, zakręty - dla szybkich kierowców." - Colin McRae
kuba.es
N3

Postprzez viper » sobota, 22 gru 2012, 18:52

kuba.es napisał(a):Viper. Z wrc to tylko przykład czegoś, co odeszło, a Barbórka to tylko przykład jedynej imprezy, na której możemy je jeszcze zobaczyć. Powiedz mi gdzie napisałem, że Barbórka jest rajdem?
Zastanów się albo poczytaj, ile kosztuje utrzymanie "ośki" DS3, a później to porównaj ze "zwykłą" enką Subaru czy EVO. Wiem, że odejście wrc było koniecznością, ale nie jest tak w przypadku wszystkich czterołapów. Aha, i jeszcze coś - w żadnym wypadku nie neguję ogromu pracy, który wkładają w starty chłopaki z Picanto. To był tylko przykład "jednolitej serii".
kuba.es napisał(a):Trochę kolego to bardziej skomplikowane niż klepanie w klawiaturę co byś chciał.

Z pewnością jesteś największym znawcą z największym stażem na tym forum, ale temat ograniczeń sprzętowo-budżetowych nie jest mi obcy.
Wyluzuj, bo każdy ma prawo do własnego zdania. Ja uważam, że nie warto zakazywać startów w 4x4 i nie chcę by podzieliły los wrc. Mam nadzieję, że teraz zrozumiałeś.

Nie jestem znawcą i każdy ma prawo do własnego zdania, ale ja uważam, ze każdego zawodnika należy szanować, a nie tylko tych 4x4. Domyślam sie, ze to był przykład tylko dla mnie ten przykład nie ma znaczenia, bo równie dobrze mógłbyś wymienić klasy 10 czy 9 rpp czyli kierowców nisko budzetowych i widzisz przez takie myślenie tymi kierowcami sie nikt nie interesuje, bo każdy chce widzieć 4x 4 , a jak nie to wypad.

Nigdzie nie napisałeś , ze barborka to rajd, ale tez porownujesz samochody startujące w barbórce do innych rozgrywek, a to jest wlasnie bez sensu, chociaż by ze względu na to ze w barborce nie obowiązują żadne regulaminy sprzętowe.

Ponad to 4x4 to pojęcie zbyt ogólne, bo s2000 jest prawie 2 razy droższe od dawnego n4.
viper
S2000

Postprzez kuba.es » sobota, 22 gru 2012, 19:10

Oczywiście zgadzam się w zupełności, że niezależnie od klasy i kasy każdego zawodnika trzeba szanować. Sam czasem jeżdżę tanią ośką w kjs ale moim zdaniem to nie powód, by zakazywać innym jazdy np Subaru. Ja patrzę na to tak, że niestety taki zakaz w RSMP pozbawiłby nas kolejnej ciekawej klasy.
viper napisał(a):Ponad to 4x4 to pojęcie zbyt ogólne, bo s2000 jest prawie 2 razy droższe od dawnego n4.

Dokładnie tak. Dlaczego więc mamy wsadzać wszystkie 4x4 do jednego worka i rezygnować z nich? Pomijając kosmiczne S2000, są jeszcze szybcy zawodnicy, których stać na "zwykłego" czterołapa.
kuba.es
N3

Postprzez viper » sobota, 22 gru 2012, 19:26

Dzisiaj w ogóle bez sensu to rozdzielać, bo starty ds3 chmielewskiego są na pewno na podobnym poziomie kasowym co nie jeden start Lancerem czy subaru. Oczywiście moze nie takim jak chuchala czy Kajetanowicz, ale ja wole lancera powiedzmy w 70% niż tego ds.
viper
S2000

Postprzez denzel » sobota, 22 gru 2012, 20:55

viper napisał(a):Dzisiaj w ogóle bez sensu to rozdzielać, bo starty ds3 chmielewskiego są na pewno na podobnym poziomie kasowym co nie jeden start Lancerem czy subaru. Oczywiście moze nie takim jak chuchala czy Kajetanowicz, ale ja wole lancera powiedzmy w 70% niż tego ds.

No i tu się pojawia pytanie. Czy chce się być mistrzem w klasie czy przy tym samym budżecie startować niedoinwestowanym samochodem i być w końcu stawki grupy N. Cały czas modląc się, żeby się nic nie spieprzyło bo budżetu braknie na naprawę.
denzel
N3

Postprzez viper » sobota, 22 gru 2012, 21:15

denzel napisał(a):
viper napisał(a):Dzisiaj w ogóle bez sensu to rozdzielać, bo starty ds3 chmielewskiego są na pewno na podobnym poziomie kasowym co nie jeden start Lancerem czy subaru. Oczywiście moze nie takim jak chuchala czy Kajetanowicz, ale ja wole lancera powiedzmy w 70% niż tego ds.

No i tu się pojawia pytanie. Czy chce się być mistrzem w klasie czy przy tym samym budżecie startować niedoinwestowanym samochodem i być w końcu stawki grupy N. Cały czas modląc się, żeby się nic nie spieprzyło bo budżetu braknie na naprawę.

Kwestia kalkulacji, ale im wiecej było by takich ds tym koszty tez mogą być większe, bo dajda takie elementy jak nowe opony na każda pętla itd. Jeszcze jest kwestia widowiskowosci, bo chyba lepiej trochę dołożyć i jednak żeby były te 4x4 niż bez plciowe ds, bo jednak to tez brać trzeba pod uwagę. Przy tych kwotach 20% różnicy jest do zaakceptowania.
viper
S2000

Postprzez corados » sobota, 22 gru 2012, 23:15

Tak zmieniając trochę temat, zaintrygowała mnie wypowiedź Tomka Kuchara w najnowszym "WRC":

(...) Skąd brac frajdę ze ścigania, jeśli jedni konkurenci bezczelnie zmieniają koła czy wahacze w krzakach(...)

Pije do sytuacji Kajetanowicza na Dolnośląskim, czy kogoś innego? Dziwne,że wypływa to dopiero teraz.
corados
A6

Postprzez gregortest » sobota, 22 gru 2012, 23:52

Tak się burzycie za wywaleniem aut 4x4.
Zostawić je można w klasie HR i to tylko te co mają utraconą homo.
A wyobrażacie sobie 35-40 zawodników w takich samych autach np KIA PICANTO na os-ie? :lol:
To było by lepsze niż 4 WRC i całe stado ( 12 szt) N-kowych Srubaru, czy Miźgów.
Taki puchar rajdowy.
I wtedy by wyszło kto ma jaja, a kto jest cienias, choć ma worek kasy.
A sponsorzy ?
Walili by drzwiami i oknami, bo koszty by spadły , a do tego frekwencja ze 120 aut.
I co ? nie było by ciekawiej i taniej ?
Nie znlazłby się Głowny sponsor ?
120 toyot Yaris :):)
Toyota w takie cuś wchodzi dzisiaj z zamkniętymi oczami. Ha i nie tylko Toyota.
Każdy komercyjny producent.
gregortest
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP