Barbórka Warszawska

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Barbórka Warszawska

Postprzez Bad-i » sobota, 6 gru 2014, 23:48

A ja sie zastanawiam dlaczego niektorzy jechali Karowa????

Mowie o tych ktorzy jechali na czas a nie powinni!
Bad-i
N3

Postprzez PeKa » sobota, 6 gru 2014, 23:51

Janek na plus, bardzo ładnie sobie radził w R5.
Byliśmy z narzeczoną na STW. Pierwszy przejazd mega śliski, ale kilka załóg dosyć dosyć poleciało. Abram zamaszyście! Łukasz Włoch chciał chyba wysiadać? ;) Obrazek Szkoda, że nie było Was już na drugim przejeździe. Co się stało? Drugi przejazd już bardziej widowiskowy. Samo STW, no cóż, wiemy jak jest, największy KJS w PL, lecz będąc na miejscu trudno sobie odmówić oglądary. Wiadomo, barbórka już nie ta, kibice nie tacy itd.
PeKa
N2

Postprzez maciek127 » niedziela, 7 gru 2014, 00:15

Stecowe Proto bardzo fajnie pojechało porównując z buchającym ogniem Mirage Dydko, Chuchała ładnie pod publikę, Chmielewski chyba nie bardzo wiedział co się działo :D wyszło mega widowiskowo, Barbórka pokazała kto umie jeździć R5.
Zapraszam http://www.test.auto.pl/category/motorsport/
maciek127
N2

Postprzez kremer » niedziela, 7 gru 2014, 00:17

http://rajdy24.pl/kontrowersje-przed-karowa/

Również staliśmy w tym korku. Super. Nie dopuszczenie do startu na Karowej MP Gryca w popularnej eNce. Gratulacje. Oby tak dalej. 10 koła trzeba przyjąć.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez sas » niedziela, 7 gru 2014, 00:46

Na wstępie należy nadmienić jednak, że na trasie dojazdowej do pierwszego odcinka specjalnego utworzył się ogromny korek

Tu chyba nie chodziło o pierwszy odcinek, którym bym Służewiec...
sas
N2

Postprzez Bad-i » niedziela, 7 gru 2014, 01:19

kremer napisał(a):http://rajdy24.pl/kontrowersje-przed-karowa/

Również staliśmy w tym korku. Super. Nie dopuszczenie do startu na Karowej MP Gryca w popularnej eNce. Gratulacje. Oby tak dalej. 10 koła trzeba przyjąć.

10 tu i 10 tam i na impreze w Banku starczy. IMHO najslabsza Barbara od X lat :(

A fakt ze na Karowa wpuscili kierowcow z €$ to juz zwykly skandal i zenua
Bad-i
N3

Postprzez Śmiechol » niedziela, 7 gru 2014, 03:05

To może coś skrobne od siebie na świeżo.
Moja pierwsza Barbórka. Bylem na Bemowie i Karowej. Klimat super, kierowcy podchodzili do wszystkiego na luzie. Odcinek w brew moim nastawieniom po obejrzeniu filmów z ostatnich lat ciekawy. Beczka, hopa. Myślałem że będzie znaaaacznie gorzej. Komentatora tylko odłączyć od mikrofonu by trzeba było, ale to już innym razem napiszę.
Co do Karowej to mam mieszane uczucia. Niezbyt podobało mi się oglądanie Legend polskich rajdów, driftu 3 czy 4 razy w takim samym wykonaniu czy też 2krotnego wyścigu Picanto. Czuć jednak klimat tego miejsca i jak pojawiła się czołówka rajdu to atmosfera znacznie się poprawiła.
Podsumowując na szybko: moja pierwsza i na pewno nie ostatnia Barbórka. Warto było przejechać te ponad 200km w jedna stronę i byc na nogach prawie przez dobę.
Śmiechol
N2

Postprzez Nox2 » niedziela, 7 gru 2014, 10:58

Bad-i napisał(a):
kremer napisał(a):http://rajdy24.pl/kontrowersje-przed-karowa/

10 tu i 10 tam i na impreze w Banku starczy. IMHO najslabsza Barbara od X lat :(

A fakt ze na Karowa wpuscili kierowcow z €$ to juz zwykly skandal i zenua

Jak dla mnie dno ze strony organizatorów. Kierowcy, którzy się dostali wynikiem nie zostali wpuszczeni za to kilka razy jechały gówniane driftowozy, za dużo historyków no i Ci co zapłacili powinni na końcu jechać. Ale mimo wszystko to rajd a nie zlot drifterów więc powinno więcej rajdówek jechać a już na pewno Ci, którym się to należało. Chcieli się pokazać kibicom, podziękować sponsorom a tu dupa organizator łasy na kasę i co zrobić.
Nox2
N1

Postprzez viper » niedziela, 7 gru 2014, 12:12

Nox2 napisał(a):Jak dla mnie dno ze strony organizatorów. Kierowcy, którzy się dostali wynikiem nie zostali wpuszczeni za to kilka razy jechały gówniane driftowozy, za dużo historyków no i Ci co zapłacili powinni na końcu jechać. Ale mimo wszystko to rajd a nie zlot drifterów więc powinno więcej rajdówek jechać a już na pewno Ci, którym się to należało. Chcieli się pokazać kibicom, podziękować sponsorom a tu dupa organizator łasy na kasę i co zrobić.

Tak jest od lat tylko co roku jest gorzej. W wyścigu picanto nie chodzi o wyścig tylko to przykład jak lotos ciśnie na kase, a historyki to wogole z całym szacunkiem dlatych aut i osób, ale to juz wogole jaja. To wszystko albo kasa albo kolesiostwo. Zaden driftowoz nie jechał rajdu. na Karowa pchają sie drzwiami i oknami, a w praktyce wiadomo zaden z nich nie miał by szans wejść na Karowa według czasów. Szkoda ze tak jest bo to zawodnikom rajdowym nie pomaga, a to najdroższa dyscyplina dla wielu zawodników byc na karowej to budżet na cały rok. Jest dokładnie to co Julian Obrocki powiedział. Czas antenowy jest ograniczony, a wpuszcza sie ludzi z których wielu sobie pojedzie i nie ma to dla nich żadnego znaczenia, ale sa układy. Podczas gdy dla prawdziwych czynnych zawodników było by to zbawienie w walce o pieniądze.
viper
S2000

Postprzez Wloch a ty? » niedziela, 7 gru 2014, 12:51

PeKa napisał(a):Janek na plus, bardzo ładnie sobie radził w R5.
Byliśmy z narzeczoną na STW. Pierwszy przejazd mega śliski, ale kilka załóg dosyć dosyć poleciało. Abram zamaszyście! Łukasz Włoch chciał chyba wysiadać? ;) Obrazek Szkoda, że nie było Was już na drugim przejeździe. Co się stało? Drugi przejazd już bardziej widowiskowy. Samo STW, no cóż, wiemy jak jest, największy KJS w PL, lecz będąc na miejscu trudno sobie odmówić oglądary. Wiadomo, barbórka już nie ta, kibice nie tacy itd.

Pani otworzyła drzwi żeby coś mi tam powiedzieć że jest ślisko i drzwi się nie zatrzasnęły jak trzeba. Co do naszych występów to klęska urodzaju za dużo niepotrzebnej mocy Abram nie pojeździł wcześniej, efekty było widać.... Większość robiła testy jeździli trenowali i mieli tego efekty. My w tym przypadku lenie dostaliśmy lanie ;-) Fajne zdjęcie pamiętajcie też o facebookowym konkursie Taxaco na fajne zdjęcie. Do wygrania fajne nagrody więcej na profilach texaco polska i u mnie.

Co do karowej Aferki o miejsce na kryterium to tzw za kulisowa magia karowej. Ja bilety na karową rozdałem i widziałem to widowisko w TV dzięki temu nie zmarzłem. Kibic to widz. Pojechało fajnie 10 zawodników na resztę to nawet przed TV ciężko patrzeć. Na mnie największe wrażenie zrobił gość, który był czwarty Michał Ratajczyk bardzo ładnie i efektownie JAnek Chmielewski tyle że niektórzy przesadzają z długością swoich przejazdów. Takie pokazówki drifterów to są dobre na Verve Tu powinni bardziej pokazywać i promować sporty mistrzowskie...

Dla mnie fromuła karowej powinna wyglądać tak, jedzie nie wiem np 20stu na czas, pierwsza dziesiątka ma po 2 minuty na show dla Fanów. czasem wyjedziesz zagrzany z koca a tu Koledzy skaczą po beczkach, całują ziemię, skaczą po dachu, wszystko juz było grane i to trochę wypacza wynik reszty. Dlatego powinno się zrobić to że, jazda pod publikę jest później.
Z rajdowym pozdrowieniem
kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem

https://www.facebook.com/WLOCH.rally
Wloch a ty?
N3

Postprzez corados » niedziela, 7 gru 2014, 13:16

Kto to jest ten Ratajczyk? Jezdzi w jakims cyklu? Bo na mnie tez zrobil wrazenie. Barborka jak to barborka juz bez dawnej magii, ale przejazdy kilku zawodnikow mogly sie podobac, trzeba tez pochwalic Michala Kosciuszko za calkiem ciekawy komentarz, bez jakiegos przemadrzania sie czy cos. Przejazdy drifterskie troche takie na sile, dziwne bylo tez puszczanie legend w kolumnie, kilku z nich moglo jechac samodzielnie i zrobilo by lepszy show. Ludzi z roku na rok chyba coraz mniej przynajmniej tak to wygladalo z TV
corados
A6

Postprzez Kruk » niedziela, 7 gru 2014, 13:55

Napiszę parę słów o swoich przemyśleniach odnośnie tegorocznej edycji. Tak wyszło, że w tym roku widziałem tylko Karową. Według mnie nieporozumieniem była dwukrotna obecność wyścigu kii picanto, ciężarówki startującej w Dakarze, drifterów i samochodów legend. To conajmniej dwie godziny marznięcia na zimnie. Kryterium asów jest jak sama nazwa wskazuje dla najszybszych i mistrzów w danych kategoriach. Występ na Karowej to powinna być nagroda za osiągnięcia dla trzydziestu najszybszych spośród startujących w całej Barbórce plus pięciu mistrzów nieobecnych na liście startowej. Po rywalizacji na czas, na koniec powinny być popisy i przejazdy pokazowe. W tej części widziałbym miejsce dla tych, których stać na kupienie sobie startu. Trzy głosy na Karowej to chyba za dużo. Optymalnie wydaje mi się że są dwa. Wtedy jest szansa, że nie będą wchodzić sobie w słowo i wszystko będzie miało właściwy porządek. Domyślam się, że pan Jankowski miał dbać o dobrą atmosferę, pan Jakubowski miał być fachowcem od zawodników rajdowych a trzeci pan, niestety nie pamiętam nazwiska, specjalizował się w drifcie. Pierwszy starał się jak mógł żeby rozgrzać publikę. Drugi pomimo kilku złośliwych komentarzy wypadł całkiem nieźle. Trzeci chyba uaktywniał się tylko wtedy kiedy działo się coś na czym się zna. Podobał mi się pomysł pana Jakubowskiego z upublicznieniem dyktowania trasy. To była nowość i fajna. Szkoda tylko, że pana Nowocienia poniosła trochę fantazja i dojechali tylko do połowy trasy. Nie wiem, czy to wina nagłośnienia, czy mówiących, ale były takie momenty kiedy wcale nie było ich słychać. Trochę denerwujący był brak podawania czasów przejazdu i zmian w klasyfikacji odcinka. Odnośnie wrażeń artystycznych wyróżniłbym kilku. Tradycyjnie - Hołek, Czopik, Stec, Virnik. Bardzo miłe zaskoczenie to jazda Chmielewskiego :shock: . Nivette i Szeja bardzo chciał uzyskać dobry czas, myślę, że aż za bardzo. Nieźle Rzeźnik, Oleksowicz i Kasperczyk.
Jako podsumowanie ... Praktykowana od conajmniej kilku lat komercja i władza pieniądza doprowadziła do śmierci atmosfery i klimatu tego miejsca jaki panował za czasów kiedy była dostępna dla wszystkich chętnych, tłumów wokół trasy i kibiców na drabinach.
To córka mojego kolegi.
http://www.dlamartynki.com.pl/ Wszystkich ludzi dobrego serca prosimy o pomoc każdy grosz i wszelka inna pomoc to dla nas nadzieja.
KONTO:55 1690 0013 3068 0011 5720 0002 Dominet Bank z dopiskiem , dla Martyny.
Kruk
A6

Postprzez kremer » niedziela, 7 gru 2014, 14:36

Karowa wersja 2 H tvp sport pl http://sport.tvp.pl/17964462/rajd-barbo ... ium-karowa
Ktoś wie jak to ściągnąć ? :D
Odczucia mamy podobne. Również dołączam się do pytania kto to jest ten Ratajczyk ? Z tych "nieznanych" ogarniał dobrze sprzęt. Jako nieliczny.
Przejazdy Hołka dobry pomysł. Można by powrócić do takich akcji. Kuzaj Herba Przybylski i paru innych siedzą w domu. Naprawdę niech panowie od pchania kapusty pomyślą nad zaproszeniem Kankkunena na rajd czy jakiejś innej gwiazdy. Wynająć średniej pułki WRC i rajd nabiera kształtu. Wtedy te ceny mają uzasadnienie. Czesi zapraszają, oni wiele nie kosztują. To nie są kosmiczne sumy. No, ale jednak parę dziesiątek tys szkoda położyć na blat.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez Hubertos » niedziela, 7 gru 2014, 14:55

Koncepcja przeprowadzenia Karowej to naprawdę katastrofa... Puszczanie Picanto, czy Legend w jakichś śmiesznych kolumnach to kompletny niewypał, do tego te driftowozy. Karowa to powinno być święto rajdów samochodowych, a nie jakieś śmieszne komercyjne show. Oglądając relację w TV miałem ochotę ją wyłączyć, bo naprawdę ciężko było to chwilami oglądać. Nie rozumiem dlaczego organizatorzy nie mają żadnej dalekosiężnej wizji, przecież takie dopuszczanie do Karowej tylko kasiastych niszczy wszelką atmosferę. Nie dziwie się, że Habaj, Kubica czy Kabaciński nie mają ochoty brać udziału w tym jednym wielkim KJS. Ktoś inny powinien zająć się organizacją Barbórki, bo z roku na rok będzie tylko gorzej. To samo tyczy się rajdów w ogóle, leśne dziadki muszą ustąpić, bo wszystkim odechce się startować, albo nie będą mieli za co.
Hubertos
A6

Postprzez Sebekrally » niedziela, 7 gru 2014, 15:06

Po raz drugi na Barbórkę zostałem w domu a karową obejrzałem w TV. I powiem wam że takich flaków z olejem nie oglądałem dawno!!! Driftowozy nuda na rajdzie kobiet na trolejach było więcej emocji i babki też jeździły bokiem. Picanto sie nie dziwię Lotos płaci Lotos wymaga choć mogli to uatrakcyjnić. Co do startujących zawodników to powiem tak były 3 grupy:
1) Żenada (Tomaszczyk, Janus, Foltynowie, Gagacki, Chuchała-sorry jak będę chciał zobaczyć palenie laczka zajadę o północy pod tesco!!!)
2) Miernota (reszta)
3) Coś tam pojechali (wiem warunki) Kajto, Kuchar Chmielu, Stec, Ratajczyk, Rzeźnik, Nivette
Uważam że Mistrz polski w dowolnej klasie powinien mieć awans na Karowa zagwarantowany.
Rozczarowały mnie startujące auta brak WRC!!!
Teraz plusy nie wydałem na bilety 200pln, na paliwo 150pln wyspałem się bo nie musiałem zrywać się o 4.00 rano
Kościuszko po raz pierwszy gadał z sensem i dobrze się go słuchało po raz pierwszy!!!

Za rok też zostanę w domu
Sebekrally
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP