RSMP 2015

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: RSMP 2015

Postprzez brtq » środa, 26 lis 2014, 23:32

Podajesz argument totalnie bezsensowny, proto to samochody które przy relatywnie niskich kosztach pozwalają na dość szybką, widowiskową jazdę. Nie są to jakieś dziwne samoróby tylko profesjonalne rajdówki, takie stajnie jak Dytko Sport nie robią fuszerki.
Nigdy nie wiadomo co się stanie z takim autem ? A jak wygląda sytuacja osób, które składają Astry w szopach totalnie po kosztach... Te auta są dużo bardziej niebezpieczne od proto.
brtq
N3

Postprzez viper » środa, 26 lis 2014, 23:36

brtq napisał(a):Podajesz argument totalnie bezsensowny, proto to samochody które przy relatywnie niskich kosztach pozwalają na dość szybką, widowiskową jazdę. Nie są to jakieś dziwne samoróby tylko profesjonalne rajdówki, takie stajnie jak Dytko Sport nie robią fuszerki.
Nigdy nie wiadomo co się stanie z takim autem ? A jak wygląda sytuacja osób, które składają Astry w szopach totalnie po kosztach... Te auta są dużo bardziej niebezpieczne od proto.

Nie czytasz uważnie przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Nie chodzi o samochody dytki....
viper
S2000

Postprzez brtq » środa, 26 lis 2014, 23:49

viper napisał(a):
brtq napisał(a):Podajesz argument totalnie bezsensowny, proto to samochody które przy relatywnie niskich kosztach pozwalają na dość szybką, widowiskową jazdę. Nie są to jakieś dziwne samoróby tylko profesjonalne rajdówki, takie stajnie jak Dytko Sport nie robią fuszerki.

Nie czytasz uważnie przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Nie chodzi o samochody dytki....

Odwołałem się do stajni Dytko Sport, bo podałeś przykład Płachytki, jego samochód obsługiwał Dytko i pożar w tym aucie nie wynika z tego że te auta to szrot.

viper napisał(a): Niech jeździ wszystko ale " normalnego" sprawdzonego itd.

Te samochody są jak najbardziej "normalne", nie ma w nich nic złego, niebezpiecznego :)
brtq
N3

Postprzez viper » środa, 26 lis 2014, 23:56

brtq napisał(a):
viper napisał(a):

Odwołałem się do stajni Dytko Sport, bo podałeś przykład Płachytki, jego samochód obsługiwał Dytko i pożar w tym aucie nie wynika z tego że te auta to szrot.

viper napisał(a): Niech jeździ wszystko ale " normalnego" sprawdzonego itd.

Te samochody są jak najbardziej "normalne", nie ma w nich nic złego, niebezpiecznego :)

Dytko to dytko, ale równie dobrze józek tez moze sobie w szopie proto zbudować. W kategorii przepisów rowniez bedzie to proto. GKss pewnie tego chce uniknąć.
viper
S2000

Postprzez MSG Racing » czwartek, 27 lis 2014, 00:20

Tak jakby R5 czy R3 źle złożone po przeglądzie nie mogło się zapalić czy coś. Nie mówiąc o masie innych aut. Proszę Cię nie rób jaj.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Zoe » czwartek, 27 lis 2014, 00:30

MSG Racing napisał(a):Tak jakby R5 czy R3 źle złożone po przeglądzie nie mogło się zapalić czy coś. Nie mówiąc o masie innych aut. Proszę Cię nie rób jaj.

Myślę, że w PZM wiedzą jak jest. Ewentualna prokuratura i massmedia nie, a tego już PZM się boi w razie (stuk,stuk w niemalowane) "W".
Zoe
A5

Postprzez wanderer » czwartek, 27 lis 2014, 01:28

Jakoś gdzie indziej te Proto i inne wynalazki jak Maxi Rally jeżdżą i jest spoko.
wanderer
A6

Postprzez viper » czwartek, 27 lis 2014, 09:15

wanderer napisał(a):Jakoś gdzie indziej te Proto i inne wynalazki jak Maxi Rally jeżdżą i jest spoko.

Kurde wy nie rozumiecie nie chodzi o proto budowane w profesjonalnej firmie tylko takie u kowala.

Msg Racing.
Nie porównuj r3 czy r5 do proto bo to sa samochody fabryczne, w których kazdy element " układanki " ma homologacje i jest przede wszystkim przetestowany fabrycznie. W proto jest wiele elementów wykonywanych w warsztacie nie majac nad nimi kontroli. Jeżeli za to weźmie sie ktos z większymi ambicjami niz wiedza bo bedzie chciał zaoszczędzić to rozne cuda mogą sie dziać. Mnie to rybka czy one beda czy nie, ale bezpieczeństwo najwazniejsze.
viper
S2000

Postprzez Mad Max » czwartek, 27 lis 2014, 10:56

brtq napisał(a):
viper napisał(a):

Mi się wydaje że wynikało stąd że pomimo że miało to być budowane na EVO to się chłopcy dorwali do grzebania przy silniku... i myślę że tego najbardziej się boi PZM, żeby za chwilę nie jeździły wynalazki po 500KM.

Zoe napisał(a):
MSG Racing napisał(a):Tak jakby R5 czy R3 źle złożone po przeglądzie nie mogło się zapalić czy coś. Nie mówiąc o masie innych aut. Proszę Cię nie rób jaj.

Myślę, że w PZM wiedzą jak jest. Ewentualna prokuratura i massmedia nie, a tego już PZM się boi w razie (stuk,stuk w niemalowane) "W".
A to teraz jak gdzieś tym przyp**** to się nie bedą czepiać ?? Co im powie organizator?? Chcieli startować to im pozwoliliśmy... no proszę Cię...

viper napisał(a):
wanderer napisał(a):Jakoś gdzie indziej te Proto i inne wynalazki jak Maxi Rally jeżdżą i jest spoko.

Kurde wy nie rozumiecie nie chodzi o proto budowane w profesjonalnej firmie tylko takie u kowala.
Więc po to można stworzyć odpowiedni regulamin żeby "byle kto" takich samochodów nie składał.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Zoe » czwartek, 27 lis 2014, 12:55

Mad Max napisał(a):
Zoe napisał(a):

A to teraz jak gdzieś tym przyp**** to się nie bedą czepiać ?? Co im powie organizator?? Chcieli startować to im pozwoliliśmy... no proszę Cię...

Nie wiem, szukam jakiegokolwiek racjonalnego powodu i jedyny (ok, średnio racjonalny) który przyszedł mi do głowy to strach, że jak się takie auta będą liczyć w generalce to będzie większa presja, większa szansa na dzwona i tak dalej.

Ja osobiście nie widzę przeciwwskazań, żeby OPEN latało w generali.
Zoe
A5

Postprzez MSG Racing » czwartek, 27 lis 2014, 15:27

Tez mnie to ciekawi i tez nie widzę przeciwwskazań do dopuszczenia.
Bądźmy realistami jak tu ktoś już mówił ze realnie patrzy. Proto nie będzie budował człowiek którego nie stać. I nie będzie tego robił na parkingu pod blokiem. Bez przesady. To tak jakby ktoś tak budował Evo. Zresztą jest napisane zgodnie z zal. J . A tam jest podane wszystko jak co i gdzie i z jakich materiałów a nawet jak ma spaw wyglądać.
W rajdach terenowych można budować tak samochody i dostają one paszport techniczny. Kurna czemu nie można tego przenieść do płaskich?
PZM jak się boi o prokuraturę itp to nich zacznie załatwiać żeby nie było z tym takiego problemu a nie osiedli na laurach po dopuszczeniu "kolcy" . Hmmm a może niech nie robią bo jeszcze będzie tak ze rajdowki i rajdy będą miały tak przepisy porobione ze wszystko nam bokiem wyjdzie... Będzie tylko więcej papierologii i cudowania ze szkoda zachodu.

Z cyklu można i da się. 205maxi. Dla posiadaczy FB
https://www.facebook.com/video.php?v=10153414408312788
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez wanderer » czwartek, 27 lis 2014, 15:57

viper napisał(a):

A co za problem dopuścić np 2-3 sprawdzone firmy, które mają już doświadczenie w tym temacie? Byłaby większa gwarancja, że wszystkie konstrukcje byłyby na porównywalnym poziomie.
wanderer
A6

Postprzez viper » czwartek, 27 lis 2014, 16:10

[quote=wanderer"]Więc po to można stworzyć odpowiedni regulamin żeby "byle kto" takich samochodów nie składał.[/quote]
No właśnie i tego nie jestes wstanie zrobic, bo co. W regulaminie napiszesz monopol na proto, a jest wiele firm mniejszych i większych ktore podje by sie takiej budowy. Mamy demokracje :).
viper
S2000

Postprzez wanderer » czwartek, 27 lis 2014, 16:29

viper napisał(a):No właśnie i tego nie jestes wstanie zrobic, bo co. W regulaminie napiszesz monopol na proto, a jest wiele firm mniejszych i większych ktore podje by sie takiej budowy. Mamy demokracje :).

A jak było z pucharem Kadeta? Da się? Da się, tylko w przypadku proto byłaby dowolność w doborze nadwozia i dzięki temu łatwiej by było o wsparcie jakiegoś dealera.
wanderer
A6

Postprzez Mad Max » czwartek, 27 lis 2014, 16:54

viper napisał(a):No właśnie i tego nie jestes wstanie zrobic, bo co. W regulaminie napiszesz monopol na proto, a jest wiele firm mniejszych i większych ktore podje by sie takiej budowy. Mamy demokracje :).
Może się zdecyduj na jedną wersję bo najpierw walisz tekst o kowalach a teraz piszesz że jest wiele mniejszych i większych firm które się mogą tego podjąć...

Zoe napisał(a):Nie wiem, szukam jakiegokolwiek racjonalnego powodu i jedyny (ok, średnio racjonalny) który przyszedł mi do głowy to strach, że jak się takie auta będą liczyć w generalce to będzie większa presja, większa szansa na dzwona i tak dalej.
Ja osobiście nie widzę przeciwwskazań, żeby OPEN latało w generali.
No właśnie ja sobie też próbowałem to jakoś wytłumaczyć i jedyne co przychodzi mi do głowy to raczej strach że te auta staną się strasznie mocne a to pociągnie za sobą wyścig zbrojeń
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP