RSMP 2016

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: RSMP 2016

Postprzez Mad Max » piątek, 15 sty 2016, 14:20

Kajtofan napisał(a):Dostałeś bumerangiem, którym sam rzuciłeś i teraz masz o to pretensje do wszystkich i płaczesz jak mały chłopczyk.
Tak, popłakałem się ze śmiechu czytając kolejna Twoją wypowiedź
Kajtofan napisał(a):No to podaj chociaż jeden przykład wspierania młodego talentu przez Sołowowa, który defacto siedzi w swoich ukochanych rajdach od 15 lat i tyle samo lat zajmuje miejsce w top 10 najbogatszych Polaków.
A może sam się wysil i sprawdź czy aby na pewno firmy należące do Sołowowa nikogo nie wspierają , a po drugie to nie pisałem tylko w odniesieniu do niego.
Kajtofan napisał(a):To w tej chwili sam sobie przeczysz. Przed chwilą pisałeś, że mecenat w dalszym ciągu funkcjonuje, a teraz piszesz, że nikt za darmo nie wspiera talentów. Czyzbyś nie rozumiał co to jest mecenat? Widocznie nawet nie wiesz o czym piszesz.
Mi wrzucasz że nie wiem o czym piszesz a sam nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem, co innego przeznaczanie kasy na rozwój a co innego na to żeby ktoś się pobawił.

SkyWalker napisał(a):Abramowski swego czasu jeździł jakiś czas w Cersanicie Lancerem evo 6 :)
A to tylko Cersanit należy do Sołowowa ?? :wink:

Tomek K napisał(a):Wielki powrót RallyOnline. Tam też Sołowow był be bo się nie podzielił. Tylko wtedy jeszcze byliśmy na etapie, że jest słaby i ma przestać jeździć. Jest progres. :lol:
Teraz jeszcze do tego grona powinniśmy dodać Oleksowiczów, Kasperczyka, Rzeźnika i wszystkich innych którzy jeżdżą za swoje i nie wspierają nikogo
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Kajtofan » piątek, 15 sty 2016, 14:25

SkyWalker napisał(a):Abramowski swego czasu jeździł jakiś czas w Cersanicie Lancerem evo 6 :)

Nie no, to się Solowow wybulił... Pewnie do dzisiaj odczuwa skutki finansowe.

A tak, na poważnie to kto ma sponsorować, jak nie najbogatsi? Najbiedniejsi?
Ten sport bez sponsoringu umrze śmiercią naturalną.
Dlatego powinno się o tym mówić, a nie chować głowę w piasek i udawać, że wszystko jest cacy.
Kajtofan
N3

Postprzez Mad Max » piątek, 15 sty 2016, 14:32

Kajtofan napisał(a):A tak, na poważnie to kto ma sponsorować, jak nie najbogatsi? Najbiedniejsi?
Dlatego powinno się o tym mówić, a nie chować głowę w piasek i udawać, że wszystko jest cacy.
Tak poważnie to powinni (i sponsorują) sponsorować Ci którzy widzą w tym sens i korzyści i nie ma znaczenia czy robi to najbogatszy człowiek w Polsce czy "Wywóz Szamba Pachnący Roman" - każdy drogi sport umrze śmiercią naturalną albo jego poziom spadnie bo ci lepsi pójdą za kasą. Nikt nie mówi ze jest cacy i nie chowa głowy w piasek ale mówić o sponsoringu to jedno a wywalać własną kasę to drugie.

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Mic_123 » piątek, 15 sty 2016, 14:37

Tomek K napisał(a)::lol: :lol: :lol: :lol:

Wielki powrót RallyOnline. Tam też Sołowow był be bo się nie podzielił. Tylko wtedy jeszcze byliśmy na etapie, że jest słaby i ma przestać jeździć. Jest progres. :lol:
Chciałbym tylko przypomniec iż: "4 czerwca 1989 roku skończył się w Polsce komunizm" :))

A na poważnie. Nie zastanowiło Cię, że taki mecenat to też poniekąd wzięcie odpowiedzialności? Nie polega tylko na "masz młody kasę i jeździj". Sołowow po pierwsze, pomijając, że może po prostu nie chcieć i to jego "święte prawo", to może nie mieć zwyczajnie na to czasu. I pewnie nie ma. Poza tym, w początkach swojej kariery w dużym stopniu opierał się na doświadczeniach innych, np Kuzaja, i Hołowczyca. A Hołowczyc wbrew temu co się tutaj zarzuca (zapewne z niewiedzy bo było to dość dawno), miał w planach i rozwijał projekt wsparcia dla młodych. Tylko dwa razy się na nich sparzył. Nie ze swojej winy tylko pecha, ale takie wydarzenia mogą skutecznie zniechęcić do takiej formy pomocy. Jak Ci nic nie świta to poczytaj albo niech ktoś starszy Ci opowie o załodze Musiał/Bozek w CC lub o Wojtku Zaborowskim. I dopiero wtedy wpychaj komuś w formie nakazu mecenat.

Wspomniany tu zespol Holka wygladal calkiem ciekawie. Holo jako wtedy czolowy zawodnik ME zalozyl zespol w ktorym jezdzilo 2 mlodych kierowcow Wojtek Musial (CC pozniej P106) oraz Wojtek Zaborowski (Astra Agr a pozniej Lancer 3). Ten pierwszy mial wypadek (chyba ktos nawet zginal, pilot ale pisze z glowy wiec nie pamietam na 100%), drugi mial poteznego dzwona po ktorym podobno chcieli mu amputowac nogi. W.Z jeszcze pozniej w 2000r okazjonalnie jechal treningowa Subaryna Holka w Kormoranie i Lancerem po Sztuce w jakims innym rajdzie (gdzy Sztuka przesiadl sie do Seata WRC). Po tych wypadkach Holo zawiesil zespol.
Jedyny profesjonalny szkolacy mlode talenty zespol w PL (cos na podobienstwo tych skandynawskich), szkoda ze nie powrocili z innymi kierowcami ale trudno sie mowi.
Mieli wtedy calkiem dobry marketing, nawet obszerny artykul w Auto Swiat opisujacy szczegoly projektu.

Kajtofan napisał(a):

Nie no, to się Solowow wybulił... Pewnie do dzisiaj odczuwa skutki finansowe.

A tak, na poważnie to kto ma sponsorować, jak nie najbogatsi? Najbiedniejsi?

Z tego co wtedy w WRC pisali to Abram dostal jakas promocyjna cene za auto ktore kupil od CRT i w zwiazku z tym zostawil ich nalepki w ramach podziekowania.
Mic_123
N3

Postprzez Kajtofan » piątek, 15 sty 2016, 14:39

Mad Max napisał(a):
Kajtofan napisał(a):A tak, na poważnie to kto ma sponsorować, jak nie najbogatsi? Najbiedniejsi?
Tak poważnie to powinni (i sponsorują) sponsorować Ci którzy widzą w tym sens i korzyści i nie ma znaczenia czy robi to najbogatszy człowiek w Polsce czy "Wywóz Szamba Pachnący Roman" - każdy drogi sport umrze śmiercią naturalną albo jego poziom spadnie bo ci lepsi pójdą za kasą. Nikt nie mówi ze jest cacy i nie chowa głowy w piasek ale mówić o sponsoringu to jedno a wywalać własną kasę to drugie.

Solowow wywala własną kasę na rajdy, problem w tym, że robi to tylko i wyłącznie, żeby wozić swoją dup...
Ani mu się śni, żeby wesprzeć Kubicę, Chuchałę, Kajetanowicza... itd.

Jego sprawa, tylko dziwię się takim jak ty którzy popierają taki punkt widzenia.
Pewnie jesteś działaczem z PZMŁOTU :lol: Na bank.
Kajtofan
N3

Postprzez Mad Max » piątek, 15 sty 2016, 14:57

Mic_123 napisał(a):Wspomniany tu zespol Holka wygladal calkiem ciekawie. Holo jako wtedy czolowy zawodnik ME zalozyl zespol w ktorym jezdzilo 2 mlodych kierowcow Wojtek Musial (CC pozniej P106) oraz Wojtek Zaborowski (Astra Agr a pozniej Lancer 3). Ten pierwszy mial wypadek (chyba ktos nawet zginal, pilot ale pisze z glowy wiec nie pamietam na 100%), drugi mial poteznego dzwona po ktorym podobno chcieli mu amputowac nogi. W.Z jeszcze pozniej w 2000r okazjonalnie jechal treningowa Subaryna Holka w Kormoranie i Lancerem po Sztuce w jakims innym rajdzie (gdzy Sztuka przesiadl sie do Seata WRC). Po tych wypadkach Holo zawiesil zespol.
Jedyny profesjonalny szkolacy mlode talenty zespol w PL (cos na podobienstwo tych skandynawskich), szkoda ze nie powrocili z innymi kierowcami ale trudno sie mowi.
Mieli wtedy calkiem dobry marketing, nawet obszerny artykul w Auto Swiat opisujacy szczegoly projektu.
Hołowczyc Menagment dokładnie to się nazywało
https://www.youtube.com/watch?v=FJ1p-QBb1uU
Musiał "na treningu" przed Elmotem miał dzwona CC w wyniku którego zginął jego pilot a sam miał trepanacje czszki i dochodził do siebie prze pół roku, a Zaborowskiemu po dzwonie na Karkonoszach musieli "skrócić" nogę

Kajtofan napisał(a):Solowow wywala własną kasę na rajdy, problem w tym, że robi to tylko i wyłącznie, żeby wozić swoją dup...
Ani mu się śni, żeby wesprzeć Kubicę, Chuchałę, Kajetanowicza... itd.
Jego chajs jego prawo, zadzwoń jeszcze z pretensjami to Wilsona, Capito, Mattona, Nadana itp... itd... Zresztą Kajto, Oleksowicz, Kasperczyk i inni też mogli by się podzielić. Sam ich wesprzyj, zacznij łazić po prezesach róznych firm próbując załatwić im kase na sezon. Zajrzyj też może do Owsiaka to w przyszłym roku może Orkiestra zagra na ten cel.
Kajtofan napisał(a):Jego sprawa, tylko dziwię się takim jak ty którzy popierają taki punkt widzenia.
Oczywiście ze popieram, moja kasa moje prawo co z nią mam zrobić, a takim którzy mi mówią co mam z nią zrobić kazał bym spier**** na bardzo wysokie drzewo - dziwię się że nie potrafisz tego zrozumieć
Kajtofan napisał(a):Pewnie jesteś działaczem z PZMŁOTU :lol: Na bank.
:shock: :roll: :lol:

Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez viper » piątek, 15 sty 2016, 15:06

iceman150 napisał(a):Hmm... czyżby nic nie robili dla sportu?
Hołek... coś tam tego Kaczmarskiego pewnie uczy
Czopik.... współorganizator Power Stage Bednary, mentor w zespole Colina
Zasada jeśli się nie mylę to na jego terenie odbywa się Power Stage Bednary.
Oczywiście nikt tego nie robi charytatywnie, tylko czerpie z tego jakieś profity, ale nie oszukujmy się takie są w Polsce realia.

Mentor mentorem a układ układem i z pewnoscia taki jest, ale nie wnikam bo kazdy pilnuje swojego interesu. Zeby mnie ktos zle nie zrozumiał ze mam cos przeciwko temu. Najwazniejsze jest jednak to ze wspieranie indywidualne daje korzyścią indywidualne , a nie o to chodzi itd.
Pomoc indywidalna nie ma zadnego przelozenia na środowisko w betoniarni PZM, a tu jest najwiecej do zrobienia zeby poprawiło sie w środowisku. Power stage to czysty biznes i nie ma nic wspolnego z robieniem czego kolwiek pod środowisko. Policz 100 aut po nie wiem 200 zł i ci wyjdzie o co chodzi w bednarach przy prawie zerowych kosztach tych zawodów, ale taki jest biznes. Ja mowie o tym ze zawodnicy doświadczeni jak holowczyc czopik bębenki solowow ( nie praktykujący ) i pewnie jeszcze by sie znalazło kilku wiekowych ale w sam raz do działania w pzm jezeli by tylko chcieli to cos by zrobili. Kiedys chodziło o to zeby sie dopchać do koryta bo tam sie zarabiało. Kazdy z tych ktorych wymieniłem w PZM na pensji by miał na waciki i dlatego maja w pompie. Oni sie dorobili na najlepszych latach w Polskim motorsporcie jak gospodarka sie nakręcała i o pieniadze było łatwiej, dlatego lepiej nie bedzie.
viper
S2000

Postprzez ZbyszekChaosu » piątek, 15 sty 2016, 15:15

Czytałem kiedyś wywiad z Sołowowem w którym mówił czemu jako milioner zaczął startować w rajdach. Dostał kiedyś zaproszenie na testy jakiegoś sportowego auta (chyba jakieś evo), było tam też kilku młodych kierowców ale Sołek był od nich szybszy. Dopiero potem dowiedział się, że to byli młodzi kierowcy rajdowi którzy chcieli pokazać swoje umiejętności i pozyskać dzięki temu kasę starty. No i biznesmen zrobił czego chcieli- zasponsorował najszybszego czyli siebie.
Co do jego wsparcia rajdów w Polsce to nie zapominajmy o C-rally. Nie wiem czy on dokłada do tego interesu czy jeszcze na nim zarabia ale jest to aktualnie chyba największa i najlepsza rajdownia w kraju.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Zajcev » piątek, 15 sty 2016, 15:16

myślałem, że już mnie nic tutaj nie zaskoczy, ale teksty typu Sołowow be, bo woli jeździć sam .. niż dać kasę Kubicy... :lol:

drogi Kajtofan , kto CI broni rozkręcić swój biznes i dorobić się kasy jak Sołowow, wtedy jak najbardziej rozdawaj swoją kasę innym, żeby mogli sobie pojeździć

a w ogóle, to zamiast kupować w weekend piwo, kupiłbyś jakąś zabawkę i podrzucił do najbliższego domu dziecka, oo albo zrób przelew na konto jakiegoś kierowcy, przecież masz kasę, nie ubędzie Ci
dobrze jest mówić co kto ma robić ze swoimi pieniędzmi
Zajcev
N4

Postprzez Gąsior » piątek, 15 sty 2016, 15:41

Zajcev napisał(a):a w ogóle, to zamiast kupować w weekend piwo, kupiłbyś jakąś zabawkę i podrzucił do najbliższego domu dziecka, oo albo zrób przelew na konto jakiegoś kierowcy, przecież masz kasę, nie ubędzie Ci

Piękne podsumowanie wszelkich dyskusji nt. mecenatu w sporcie i wszelkich mędrków rozdających cudzą kasę :)
Gąsior
N3

Postprzez Hubertos » piątek, 15 sty 2016, 15:58

@Kajtofan
Czasy komunizmu już dawno skończyły się w Polsce. Sołowow doszedł do tych pieniędzy tylko i wyłącznie ciężką pracą i nie masz prawa narzekać na co ma ochotę ją wydawać.
Hubertos
A6

Postprzez Kajtofan » piątek, 15 sty 2016, 16:37

Zajcev napisał(a): myślałem, że już mnie nic tutaj nie zaskoczy, ale teksty typu Sołowow be, bo woli jeździć sam .. niż dać kasę Kubicy... :lol:

Nie chodzi o danie kasy, tylko zasponsorowanie zespołu (zawodnika) rajdowego. Naprawdę nie widzisz różnicy? Dla mnie Sołowow, jest tutaj najbardziej negatywnym przykładem w kraju.

Zajcev napisał(a):drogi Kajtofan , kto CI broni rozkręcić swój biznes i dorobić się kasy jak Sołowow
Nikt. I jak najbardziej dorabiam się i rozkręcam biznes.
Zajcev napisał(a): wtedy jak najbardziej rozdawaj swoją kasę innym, żeby mogli sobie pojeździć
Oczywście. Gdybym był właścicielem tylu firm co Sołowow i zgromadził taki majątek, ma pewno duża kasa szła by na wsparcie polskich rajdów i polskich obiecujących zawodników.

Zajcev napisał(a):a w ogóle, to zamiast kupować w weekend piwo, kupiłbyś jakąś zabawkę i podrzucił do najbliższego domu dziecka, oo albo zrób przelew na konto jakiegoś kierowcy, przecież masz kasę, nie ubędzie Ci, dobrze jest mówić co kto ma robić ze swoimi pieniędzmi
Dla Sołowowa wydać 10 mln zł na sezon dla Kubicy , to jak dla mnie dać 100 zł na cele charytatywne. Co roku daję nawet 10 razy tyle, a i wspieram miejscowych zawodników.
Ale, tak jak pisałem trzeba widzieć coś jeszcze oprócz czubka swojego nosa.

Hubertos napisał(a):@Kajtofan
Czasy komunizmu już dawno skończyły się w Polsce. Sołowow doszedł do tych pieniędzy tylko i wyłącznie ciężką pracą i nie masz prawa narzekać na co ma ochotę ją wydawać.
Akurat ciężką pracą to się do takich pieniędzy nie dochodzi. A poza tym co ma komunizm do wspierania zawodników sportowych? :roll:
Kajtofan
N3

Postprzez jaczylibodzio » piątek, 15 sty 2016, 18:28

Kajtofan napisał(a):Nie chodzi o danie kasy, tylko zasponsorowanie zespołu (zawodnika) rajdowego. Naprawdę nie widzisz różnicy? Dla mnie Sołowow, jest tutaj najbardziej negatywnym przykładem w kraju.

A C-Rally to co? Po za tym sponsoring wiąże się z "daniem kasy". Tylko to się ładnie ubiera w słowa i nazywa się to współpracą.

Kajtofan napisał(a):Oczywście. Gdybym był właścicielem tylu firm co Sołowow i zgromadził taki majątek, ma pewno duża kasa szła by na wsparcie polskich rajdów i polskich obiecujących zawodników.

Ja ubolewam że nie wspierasz schroniska dla dżdżownicy kalifornijskiej. To tak niewiele a tak by im pomogło, tyle z nich potrzebuje naszej pomocy a Ty ani grosza nie dasz... Zrozum, jego kasa, niech z nią robi co chce, niech wydaje na znaczki czy kolekcję kilofów.

Rzadko się wypowiadam, ale jak czytam jak ktoś próbuje rozliczać innych z pieniędzy to mnie śmiech bierze.
"No bo po co mi hamulce jak mam wycieraczki? oO"
jaczylibodzio
N3

Postprzez Kajtofan » piątek, 15 sty 2016, 18:49

jaczylibodzio napisał(a):Ja ubolewam że nie wspierasz schroniska dla dżdżownicy kalifornijskiej.

A ja ubolewam, że Sołowow nie wspiera polskich zawodników rajdowych.
Taka między nami różnica, tylko nie wiem co robisz na forum rajdowym.

jaczylibodzio napisał(a):Rzadko się wypowiadam, ale jak czytam jak ktoś próbuje rozliczać innych z pieniędzy to mnie śmiech bierze.

Całe szczęście. Nikogo nie rozliczam z pieniędzy. Podnoszę tylko kwestię mizerii w polskich rajdach, która wynika m.in z tego faktu, czyli braku sponsoringu, przez tych którzy mogliby sobie na niego spokojnie pozwolić.
Dobrze, że chociaż Lotos jest.
Kajtofan
N3

Postprzez jaczylibodzio » piątek, 15 sty 2016, 19:04

Kajtofan napisał(a):Taka między nami różnica, tylko nie wiem co robisz na forum rajdowym.

Przykro mi że nie jesteś w stanie zrozumieć aluzji. Co ja tu robię? Hmmm... niech to zostanie moją słodką tajemnicą.

Kajtofan napisał(a):Podnoszę tylko kwestię mizerii w polskich rajdach, która wynika m.in z tego faktu, czyli braku sponsoringu, przez tych którzy mogliby sobie na niego spokojnie pozwolić.

Muszą to robić? Nie mają ochoty to nie robią, dla mnie jest po temacie.

I jeszcze raz - C-rally...
"No bo po co mi hamulce jak mam wycieraczki? oO"
jaczylibodzio
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP