Moderator: SebaSTI
Mad Max napisał(a):zaszybki napisał(a):Jak pisałem już wcześniej, ten rajd idzie od początku swojego istnienia po tych samych drogach z małymi wyjątkami na przestrzeni 40 lat, i nieważne kto nim dowodził.
Tam nie ma 300 km dróg, z których sobie można układać dowolnie trasy, inne co roku.
Jak byś pewnie trochę poszukał to byś pewnie znalazł - ElŚwi zawsze latał tylko na południe od Świdnicy - czyli chcesz mi powiedzieć że na wschodzi zachodzie i północy nic się nie da znaleźć sensownego do jeżdżenia ?? Skoro na takim pustkowiu jak Mazowsze się dało to pewnie i u Was by się dało - przypuszczalnie charakterystyka odcinków była by zupełnie inna ale by się dało - z tras Nikona też pewnie nie da się skorzystać.
Już wcześniej ktoś to napisał że nikt nie oczekuje cudów i mega rewolucji tylko odświeżenia trasy i puszczenia czegoś co dawno nie było jeżdżone - tylko tyle... i aż tyle - sam napisałeś że na niedziele patrzeć nie możesz.
zaszybki napisał(a):Nie chce tu rozdzierać szat i bronić elmotu i organizatorów do ostatniej kropli krwi, choć wychowałem się na tym rajdzie i jestem na każdej edycji od 1991 roku.
zaszybki napisał(a):Chcę tylko powiedzieć, że wbrew pozorom, nie ma tu aż tylu możliwości, jak się wydaje ludziom z innych części Polski. Nie wspominając o drogach, gdzie może lecieć rajd, ale ludzie go tam nie chcą.
zaszybki napisał(a):I nie wiem czy jest sens rozciągania tego rajdu na resztę województwa, tylko po to, żeby kibic nie siedział na Kamionkach tylko koło Bolkowa czy Kłodzka. Może jest, nie wiem.
zaszybki napisał(a):I właśnie napisałem wcześniej, że te flaki z olejem mogliby zastąpić innymi flakami, ale sprzed kilku lat, zawsze jakoś inaczej by kibic to odbierał.
zaszybki napisał(a):Co nie zmienia faktu, ze gdybyśmy mieli 42 edycje karkonoskiego, rzeszowskiego, wisły itd, które byłyby praktycznie non stop w RSMP przez te wszystkie lata to też by wszyscy rzygali tymi odcinkami...plus to, że te odcinki były katowane 2 razy do roku albo przez rajd polski albo swego czasu przez nikon..i jest teraz tak, ze wszyscy znają tam każdy kamień.
zaszybki napisał(a):Na zachód od Świdnicy - czyli za Wałbrzychem/Świebodzicami - aż tak dobrze nie znam tam lokalnych dróg, ale może 1-2 odcinki można by znaleźć..dalej to już rejony Karkonoskiego..
Na południe - dalej za Srebrną Górą to już Dolnośląski..
zaszybki napisał(a):Co nie zmienia faktu, ze gdybyśmy mieli 42 edycje karkonoskiego, rzeszowskiego, wisły itd, które byłyby praktycznie non stop w RSMP przez te wszystkie lata to też by wszyscy rzygali tymi odcinkami...plus to, że te odcinki były katowane 2 razy do roku albo przez rajd polski albo swego czasu przez nikon..i jest teraz tak, ze wszyscy znają tam każdy kamień.
woocasch napisał(a):zaszybki napisał(a):Co nie zmienia faktu, ze gdybyśmy mieli 42 edycje karkonoskiego, rzeszowskiego, wisły itd, które byłyby praktycznie non stop w RSMP przez te wszystkie lata to też by wszyscy rzygali tymi odcinkami...plus to, że te odcinki były katowane 2 razy do roku albo przez rajd polski albo swego czasu przez nikon..i jest teraz tak, ze wszyscy znają tam każdy kamień.
Skupię się na Rajdzie Wisły, bo raz nieco lepiej znam te tereny niż Rzeszowszczyznę a dwa w tym roku ma być już 60. edycja więc trochę odcinków w historii się przewinęło. Fakt, że kilka lat nie był w RSMP ale był w drugiej lidze, więc rajd się odbywał, zaliczał nowe odcinki i uwierz mi są w rejonie Wisły duże możliwości korzystania co roku z różnych odcinków. Pomijam kwestie nastrojów społecznych, zgód gmin itd. ale są opcje tras w rejonach takich jak były w 2013, można też część odcinków przerzucić na drugą stronę Kubalonki, czyli tak jak było bodajże w 2010 gdy bazą rajdu był Zwardoń, ponadto można wykorzystać trasy bliżej Bielska, Porąbki, Góry Żar itd. Możliwy obszar działania jest duży i wszystko zależy od woli organizatorów, no i zapewne kasy. Ale nie ma tu przynajmniej obaw, że za tą górką to już idzie "Rajd Pcimia" i tam nie wchodzimy bo oni ten super fragment drogi wykorzystują za 3 miesiące w swojej rundzie
kubicafan1 napisał(a):panowie sprawa jest potrzebuje on board do fragmentu od walimia do krzyżówki między sierpnicą a rzeczka mógłby ktoś pomóc?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości