Rajd Świdnicki-Krause 2014

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Świdnicki-Krause 2014

Postprzez andrew88 » wtorek, 11 mar 2014, 12:12

Odcinek testowy będzie poprowadzony po drodze wojewódzkiej 379 na odcinku Modliszów - skrzyżowanie z drogą na Bystrzycę Dolną, Burkatów?
Szukam wolnego miejsca na europejskie rundy WRC. Oprócz Szwecji i Walii.
andrew88
A6

Postprzez kostek45 » wtorek, 11 mar 2014, 12:17

Pewnie tak, jak w zeszłym roku OS. Tylko meta będzie przed zjazdem na Złoty Las.

OS9/12 tak jak w 2011 - http://www.youtube.com/watch?v=plvvGBQxaAc
Ostatnio edytowano wtorek, 11 mar 2014, 13:42 przez kostek45, łącznie edytowano 1 raz
kostek45
A5

Postprzez zaszybki » wtorek, 11 mar 2014, 12:19

Mad Max napisał(a):
zaszybki napisał(a):Jak pisałem już wcześniej, ten rajd idzie od początku swojego istnienia po tych samych drogach z małymi wyjątkami na przestrzeni 40 lat, i nieważne kto nim dowodził.
Tam nie ma 300 km dróg, z których sobie można układać dowolnie trasy, inne co roku.

Jak byś pewnie trochę poszukał to byś pewnie znalazł - ElŚwi zawsze latał tylko na południe od Świdnicy - czyli chcesz mi powiedzieć że na wschodzi zachodzie i północy nic się nie da znaleźć sensownego do jeżdżenia ?? Skoro na takim pustkowiu jak Mazowsze się dało to pewnie i u Was by się dało - przypuszczalnie charakterystyka odcinków była by zupełnie inna ale by się dało - z tras Nikona też pewnie nie da się skorzystać.

Już wcześniej ktoś to napisał że nikt nie oczekuje cudów i mega rewolucji tylko odświeżenia trasy i puszczenia czegoś co dawno nie było jeżdżone - tylko tyle... i aż tyle - sam napisałeś że na niedziele patrzeć nie możesz.

Na wschód od Świdnicy - tylko Sobótka-Sulistrowiczki - wątpliwej jakości oes, "nieopłacalny" z punktu widzenia dojazdówek i kompaktowości całego rajdu.
Na północ od Świdnicy - nic - gorzej niż na Mazowszu (bez urazy), pojedyncze kawałki dróg, z których da się wyłowić parę zakrętów..
Na zachód od Świdnicy - czyli za Wałbrzychem/Świebodzicami - aż tak dobrze nie znam tam lokalnych dróg, ale może 1-2 odcinki można by znaleźć..dalej to już rejony Karkonoskiego..
Na południe - dalej za Srebrną Górą to już Dolnośląski..

Nie chce tu rozdzierać szat i bronić elmotu i organizatorów do ostatniej kropli krwi, choć wychowałem się na tym rajdzie i jestem na każdej edycji od 1991 roku.
Chcę tylko powiedzieć, że wbrew pozorom, nie ma tu aż tylu możliwości, jak się wydaje ludziom z innych części Polski. Nie wspominając o drogach, gdzie może lecieć rajd, ale ludzie go tam nie chcą.
I nie wiem czy jest sens rozciągania tego rajdu na resztę województwa, tylko po to, żeby kibic nie siedział na Kamionkach tylko koło Bolkowa czy Kłodzka. Może jest, nie wiem.
I właśnie napisałem wcześniej, że te flaki z olejem mogliby zastąpić innymi flakami, ale sprzed kilku lat, zawsze jakoś inaczej by kibic to odbierał.

Co nie zmienia faktu, ze gdybyśmy mieli 42 edycje karkonoskiego, rzeszowskiego, wisły itd, które byłyby praktycznie non stop w RSMP przez te wszystkie lata to też by wszyscy rzygali tymi odcinkami...plus to, że te odcinki były katowane 2 razy do roku albo przez rajd polski albo swego czasu przez nikon..i jest teraz tak, ze wszyscy znają tam każdy kamień.
zaszybki
N2

Postprzez Mad Max » wtorek, 11 mar 2014, 13:47

Na temat opisania tras przez Ciebie nie będę dyskutował bo aż tak dobrze terenu nie znam więc mogę się zgodzić z wyjątkiem zachodu bo jak pokazał Nikon jeden dzień tam spokojnie można sklecić.

zaszybki napisał(a):Nie chce tu rozdzierać szat i bronić elmotu i organizatorów do ostatniej kropli krwi, choć wychowałem się na tym rajdzie i jestem na każdej edycji od 1991 roku.

Niestety ale takie wrażenie robisz i to nie tylko Ty ale jeszcze kilka osób z Twojej okolicy.

zaszybki napisał(a):Chcę tylko powiedzieć, że wbrew pozorom, nie ma tu aż tylu możliwości, jak się wydaje ludziom z innych części Polski. Nie wspominając o drogach, gdzie może lecieć rajd, ale ludzie go tam nie chcą.

Śmiem twierdzić że reszta kraju ma podobny problem i jakoś sobie z tym radzi.

zaszybki napisał(a):I nie wiem czy jest sens rozciągania tego rajdu na resztę województwa, tylko po to, żeby kibic nie siedział na Kamionkach tylko koło Bolkowa czy Kłodzka. Może jest, nie wiem.

No właśnie sens jest taki żeby kibice nie siedzieli za każdym razem na Walimiu czy Kamionkach a zawodnicy też nie jeździli po tym samym Walimiu czy Kamionkach bo większość pewnie jest to w stanie zrobi z zamkniętymi oczami.

zaszybki napisał(a):I właśnie napisałem wcześniej, że te flaki z olejem mogliby zastąpić innymi flakami, ale sprzed kilku lat, zawsze jakoś inaczej by kibic to odbierał.

Ale przecież Ja napisałem to samo, kilka osób wcześniej też to napisało - nikt nie oczekuje rewolucji - tylko odświeżenia trasy bardziej niż 12km - może wypadało by trochę bardziej się postarać.

zaszybki napisał(a):Co nie zmienia faktu, ze gdybyśmy mieli 42 edycje karkonoskiego, rzeszowskiego, wisły itd, które byłyby praktycznie non stop w RSMP przez te wszystkie lata to też by wszyscy rzygali tymi odcinkami...plus to, że te odcinki były katowane 2 razy do roku albo przez rajd polski albo swego czasu przez nikon..i jest teraz tak, ze wszyscy znają tam każdy kamień.

Przed wszystkim nie łączę Polskiego i Elmotu w jedno to raz; dwa Ja nie porównuję historii wszystkich rajdów tylko patrzę na nie przez pryzmat zmian trasy z ostatnich kilku lat - zobacz jak wyglądały Karkonosze albo Rzeszów powiedzmy przez ostatnie 5 lat, a jak wyglądają teraz i zrób sobie to samo w przypadku ElŚwi - oczywiście że pewne odcinki będą się powtarzać ale w Świdnicy idzie to w kierunku absurdu i wygląda to tak jakby tylko kierunek osu był zmieniany.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez woocasch » wtorek, 11 mar 2014, 15:51

zaszybki napisał(a):Na zachód od Świdnicy - czyli za Wałbrzychem/Świebodzicami - aż tak dobrze nie znam tam lokalnych dróg, ale może 1-2 odcinki można by znaleźć..dalej to już rejony Karkonoskiego..
Na południe - dalej za Srebrną Górą to już Dolnośląski..

Tu też wg mnie jest dobrze ujęty ogólny problem, że w rejonie kilkudziesięciu kilometrów są trzy rundy RSMP i trzeba uważać, aby nie wejść na "tereny" rajdu, który idzie za miesiąc, dwa czy pół roku. Ja rozumiem, że może w innych rejonach Polski nie ma klubów z takim doświadczeniem i wolą organizacji rund MP, ale skoro Kucharowi przeszkadza, że jedna ekipa robi dwa rajdy w południowo-wschodniej Polsce to może warto też zastanowić się nad sensem robienie 3 rajdów przez 3 różne ekipy w takim zagęszczeniu geograficznym?? Gdyby były tam tylko 2 różne rajdy w roku to automatycznie możliwości żonglowania trasami byłyby większe.

zaszybki napisał(a):Co nie zmienia faktu, ze gdybyśmy mieli 42 edycje karkonoskiego, rzeszowskiego, wisły itd, które byłyby praktycznie non stop w RSMP przez te wszystkie lata to też by wszyscy rzygali tymi odcinkami...plus to, że te odcinki były katowane 2 razy do roku albo przez rajd polski albo swego czasu przez nikon..i jest teraz tak, ze wszyscy znają tam każdy kamień.

Skupię się na Rajdzie Wisły, bo raz nieco lepiej znam te tereny niż Rzeszowszczyznę a dwa w tym roku ma być już 60. edycja więc trochę odcinków w historii się przewinęło. Fakt, że kilka lat nie był w RSMP ale był w drugiej lidze, więc rajd się odbywał, zaliczał nowe odcinki i uwierz mi są w rejonie Wisły duże możliwości korzystania co roku z różnych odcinków. Pomijam kwestie nastrojów społecznych, zgód gmin itd. ale są opcje tras w rejonach takich jak były w 2013, można też część odcinków przerzucić na drugą stronę Kubalonki, czyli tak jak było bodajże w 2010 gdy bazą rajdu był Zwardoń, ponadto można wykorzystać trasy bliżej Bielska, Porąbki, Góry Żar itd. Możliwy obszar działania jest duży i wszystko zależy od woli organizatorów, no i zapewne kasy. Ale nie ma tu przynajmniej obaw, że za tą górką to już idzie "Rajd Pcimia" i tam nie wchodzimy bo oni ten super fragment drogi wykorzystują za 3 miesiące w swojej rundzie :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez corados » wtorek, 11 mar 2014, 16:19

Nikt nie ma wymaga od ekipy AK Sudeckiego cudów, ale czy to tak trudno postarać się o choćby jeden nowy odcinek? Kiedyś odkurzyli Włodowice-Świerki i na pewno był to jakiś tam powiem świeżości jeśli chodzi o trasę. Wiadomo,że wiąże się to z całowaniem klamki w niejednym urzędzie, ale chyba warto próbować. Pewne tereny jak już pisaliście są zamknięte dla rajdów z różnych względów, ale nie przesadzajmy,że dotyczy to wszystkich terenów, gdzie takie odcinki można by wytyczyć.
corados
A6

Postprzez jarexcc » wtorek, 11 mar 2014, 16:27

ja tam nie znam wiele dróg w okolicy Swidnicy .... ale czy taki odcinek Włodowice-Świerki odbywał się kiedyś... albo ten fragment drogi był wykorzystywany... te 10km jest bardzo ciekawe...
jarexcc
A5

Postprzez kostek45 » wtorek, 11 mar 2014, 16:53

http://www.youtube.com/watch?v=wqkphP_wSUQ
Wystarczyło wklepać w YT.

jarexcc - można wiedzieć czemu zamiast kropki używasz ciągle wielokropka? Wali to po oczach strasznie.
kostek45
A5

Postprzez zaszybki » wtorek, 11 mar 2014, 17:06

woocasch napisał(a):

Skupię się na Rajdzie Wisły, bo raz nieco lepiej znam te tereny niż Rzeszowszczyznę a dwa w tym roku ma być już 60. edycja więc trochę odcinków w historii się przewinęło. Fakt, że kilka lat nie był w RSMP ale był w drugiej lidze, więc rajd się odbywał, zaliczał nowe odcinki i uwierz mi są w rejonie Wisły duże możliwości korzystania co roku z różnych odcinków. Pomijam kwestie nastrojów społecznych, zgód gmin itd. ale są opcje tras w rejonach takich jak były w 2013, można też część odcinków przerzucić na drugą stronę Kubalonki, czyli tak jak było bodajże w 2010 gdy bazą rajdu był Zwardoń, ponadto można wykorzystać trasy bliżej Bielska, Porąbki, Góry Żar itd. Możliwy obszar działania jest duży i wszystko zależy od woli organizatorów, no i zapewne kasy. Ale nie ma tu przynajmniej obaw, że za tą górką to już idzie "Rajd Pcimia" i tam nie wchodzimy bo oni ten super fragment drogi wykorzystują za 3 miesiące w swojej rundzie :)

Z Wisłą się zapędziłem, masz rację, chodziło mi o raczej ogólne pokazanie sytuacji - że są małe szanse na nowe czy mniej znane odcinki, jeśli jest w sumie może 5 różnych przejezdnych oesów, katowanych od 40 lat, w kilku różnych rajdach...
Wisła ma nieporównywalnie większe możliwości jeśli chodzi o oesy w Beskidach..Góry Sowie to 4 przełęcze i parę dróg, bida.
Ale gdyby wrzucili Burkatów/Witoszów, Włodowice-Świerki czy Dziećmorowice -Zagórze to już by to jakoś inaczej wyglądało..
zaszybki
N2

Postprzez Hubertos » wtorek, 11 mar 2014, 17:23

Wspomniano temat Rajdu Rzeszowskiego, tam co roku jest jakas zmiana trasy. Wykorzystujac wszystkie dostepne tam odcinki, mozna w praktyce zrobic 2 rozne rajdy
Hubertos
A6

Postprzez Kajto18 » wtorek, 11 mar 2014, 18:08

AK sudecki, karkonoski i dolnośląski współpracują ze sobą... pokombinować można z trasą. moża wylecieć na północ od świdnicy w okolice jawora, kiedyś leciały OS rajdu nikon;) a odległości są takie same jak na południe do oklepanych kamionek;) Jest opcja lekko uderzyć w kierunku kamiennej góry, bolkowa. Na dobrą sprawe idzie tutaj wykręcić pare fajnych OS.:)
Kajto18
N2

Postprzez kubicafan1 » wtorek, 11 mar 2014, 19:23

panowie sprawa jest potrzebuje on board do fragmentu od walimia do krzyżówki między sierpnicą a rzeczka mógłby ktoś pomóc?
Ale poszedł!!!!!!!!!!!!
kubicafan1
N3

Postprzez viper » wtorek, 11 mar 2014, 20:21

kubicafan1 napisał(a):panowie sprawa jest potrzebuje on board do fragmentu od walimia do krzyżówki między sierpnicą a rzeczka mógłby ktoś pomóc?

Moze o to ci chodziło

http://m.youtube.com/?#/watch?v=GHmG6FgHZRc
viper
S2000

Postprzez filantrop » wtorek, 11 mar 2014, 20:23

a co youtube ci wyłączyli?

świerki-włodowice to miesce częstych testów. przynajmniej cześć ze świerk do dworek ale stan drogi jest conajmniej fatalny
filantrop
N2

Postprzez tomy halik » środa, 12 mar 2014, 17:39

no właśnie - drogi w tamtym regionie są co najmniej w kiepskim stanie, dlatego organizator również to musi brać pod uwagę ustalając trasę. Ile to było płaczu na forum kilka lat temu gdzie o wyniku końcowym zadecydowało nie to jak kto jechał tylko ilu kapci złapał/niezłapał.
Po drugie miejsce turystycznie atrakcyjne gdzie "posiadacze dacz" skutecznie blokują zgody.
Po trzecie - coś jak klasyka - raz patelnie nie były jechane i połowa tu chciała się posrać że "jak to, Elmot bez patelni)
Po czwarte - zmiany jakieś jednak są, wypadł jeden odcinek a trzy inne są jednak w jakimś stopniu zmienione. Ważne jest to jak dla mnie, że te które są są trudne a nie jak rozgrywane kiedyś na Nikonie koło Bolkowa - proste z kilkoma zakrętami. Są i wąskie i szerokie i szybkie i techniczne więc każdy znajdzie coś dla siebie. Tu po prostu większość nadających się dróg była jechana w ciągu kilku lat więc zawsze będą "stare"
Po piąte - harmonogram dla kibica - zarówno pierwszego ( praktycznie z buta Walim-Walim) jak i drugiego ( kilka km Walim-Sokolec lub Glinno- Kamionki) kibice mogą zobaczyć dwa odcinki.
tomy halik
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP