26 rajd karkonoski

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Postprzez hairpin » piątek, 6 maja 2011, 18:32

Wurcuś napisał(a):Poszukuję tanich noclegów w okolicach Jeleniej, możecie coś zapodać?

Tanie noclegi przy samym OS'ie

http://www.szwajcarka.jga.pl/

tel 75 753 52 83
hairpin
A5

Postprzez matt » piątek, 6 maja 2011, 20:08

nie macie wrażenia że "trasowo" rajdy robi się teraz tak trochę na siłę? 151,3 km, przy wymaganym minimum 150km to wg mnie wygląda tak na odczep się... jakby minimum było 50km, to pewnie rajd by miał 52km... wydaje mi się, że rajdy robi się głównie dla kierowców, więc powinno tych km być jak najwięcej. bo w takim wypadku należy sobie zadać pytanie po co organizujemy ten rajd? tylko dla ewentualnych zysków pieniężnych, dla swojej satysfakcji, czy bo tak wypada? dla mnie to się trochę mija z celem... a nie uwierzę że z powodu niewielkich funduszy danego automobilklubu nie da się wydłużyć trasę. w końcu odcinków nie musi być więcej, niech będą po prostu dłuższe - kilka km dodatkowej taśmy + kilkunastu dodatkowych safeciarzy, to naprawdę w porównaniu do wszystkich wydatków są niewielkie pieniądze... i nie chcę zawężać się do rajdu karkonoskiego, bo rajd elmot jak dobrze przypominam sobie, też miał około 155km... :?
matt
N2

Postprzez kowar1 » piątek, 6 maja 2011, 20:13

Wurcuś napisał(a):Poszukuję tanich noclegów w okolicach Jeleniej, możecie coś zapodać?

Bogata baza noclegów jest np. tutaj http://www.myslakowice.pl/baza_noclegowa.htm
"Jeździł koncertowo!" - Sobiesław Zasada o Januszu Kuligu

Życie bez rajdów powoduje raka i choroby serca
kowar1
N3

Postprzez rovanpera » piątek, 6 maja 2011, 21:07

Czy jest ktoś w stanie zaznaczyć na jakiejś mapie jak będą mniej więcej szły odcinki ???
rovanpera

Postprzez RajducH » piątek, 6 maja 2011, 21:52

spokojnie, do rajdu jeszcze dużo czasu i mapki ukażą się na stronie rajdu; w tej chwili ciężko gdybać o ewentualnym przebiegu trasy
Zawsze Jest Nadzieja :D KUZI OGNIA !!!
RajducH
A6

Postprzez Motulski » piątek, 6 maja 2011, 23:01

matt zgadzam się z tobą ! Ja kocham ten rajd, ale jak zobaczyłem ten harmonogram... :?
6 odcinków na dzień ! Nie dało rady trzech pętli, chociaż na jednym etapie ? Lub jak ma być 6 odcinków to z korzyścią dla kibiców trzy pętle po dwa odcinki ( wtedy ciut mało czasu, ale do zrobienia ) no i gdzie ten wspaniały superoes z Karkonoskiego ? Równie dobrze etap może kończyć się o 12-13.

Dziwne mamy te RSMP, a potem dziwy, że narzekamy ! Kiedyś mogło być po 20 odcinków, ale to kiedyś... :twisted: ( optymalnie jest 14-18, po 9 na etap i było by ok :wink: )

A tak mamy kolejny Rallysprincik rozłożony na dwa dni !

RSMP...
http://oesrecords.pl/rajdy/
Motulski
A5

Postprzez karcin » sobota, 7 maja 2011, 12:34

no i dlatego My mamy plan w sobotę jechać na karkonoski
a w niedzielę do Sternberka na ME pooglądać w akcji Formuły
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7430425065d34ed7 Obrazek
karcin
A6

Postprzez Mad Max » sobota, 7 maja 2011, 13:00

Powiem szczerze że bardzo chciałem jechać na ten rajd ale po przejrzeniu harmonogramu odechciało mi się, 6 odcinków dziennie to trochę mało z czego przy moim sposobie oglądania obejrzę 2 max 3 jak się wyrobię. Ja rozumiem że w niedziele może ich być mniej bo dochodzi jeszcze RPP ale w sobotę można spokojnie było zrobić jeszcze z jedną pętlę. Jeśli chodzi o sposób organizacji to mi strasznie do gustu przypadła forma Agapitu/Warmińskiego: dwa odcinki - serwis - dwa odcinki - serwis; odcinków było 8 dziennie z czego na spokojnie można było obejrzeć 4 w całości.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Oko » sobota, 7 maja 2011, 14:07

To prawda odcinków jak na lekarstwo. Chciało by się troszkę pooglądać a tu kiepsko tak na siłę to po 3 odcinki na dzień zobaczy się. Zerknąłem na archiwalne mapki to konfiguracje z poprzednich lat są takie same, jedynie Popielówek jest nowy. Brak Bobrowa, Podgórzyna no i by się przydał SS na Zabobrzu. Teraz to możemy jedynie pomarzyć i wybrać się gdzieś na MŚ. :)
Oko
N1

Postprzez kremer » sobota, 7 maja 2011, 14:08

Ja jade na tzw. wesele więc nie pojade ;/ Mad Max rozwaz jedyna i sensowna droge czyli olej Karkonosze i jedz na Bohemie. Prawie ta sama odleglosc i rajd dwa poziomy wyższe. Bedzie Hanninen i Honza. Oesy równiez dobre. Jeszcze jest Lubenik na początku lipca z wurcami :D
kremer
S2000

Postprzez kmederski » sobota, 7 maja 2011, 15:08

Troche, a nawet mocno mnie to dziwi, zwazywszy, ze w zeszlym roku organizator mial pretensje, ze wypadl z cyklu MP, mimo ze byli wg nich najlepszym rajdem w sezonie 2009.

To przeciez logicznym byloby, zeby teraz rzeczywiscie pokazali klase, a tu taki zonk :evil:

Jedna petla wiecej, to juz naprawde podwyzsza koszty niewiele, a tak to sie robi z RSMP nieco wiecej niz RPP. Porazka!

Wszyscy sa mocni, ale w gebie. Potem jeszcze ze dwa OSy zostana odwolane i d..

Nie warto jechac do Jeleniej - Kremer ma racje, lepiej jechac na Bohemie.
kmederski
N3

Postprzez KaMiLL WRC » sobota, 7 maja 2011, 15:34

kmederski napisał(a):
Jedna petla wiecej, to juz naprawde podwyzsza koszty niewiele, a tak to sie robi z RSMP nieco wiecej niz RPP. Porazka! Nie warto jechac do Jeleniej - Kremer ma racje, lepiej jechac na Bohemie.

Jedna pętla więcej dla kibiców sprawiła by radość, ale dla kierowców mieszane uczucia, bo jeżdżenie oesów po 3 razy jest dla nich po prostu nudne... Już się nie mogę doczekać rajdu, a na Bohemkę też się wybiorę :wink:
KaMiLL WRC
A5

Postprzez corados » sobota, 7 maja 2011, 16:53

Marek Kisiel to działacz rajdowy jakich w Polsce mało i gdyby mógł to pewnie dorzuciłby tą trzecią pętlę,ale widocznie na tyle pozwala budżet rajdu lub inne czynniki o których często nie mamy pojęcia, nie wszędzie można sobie pozwolic na zamknięcie drogi na praktycznie cały dzień tak jak ma to miejsce w przypadku Kamionek czy Walima gdzie zaludnienie jest znikome bądź zerowe. Postawmy się czasem w roli organizatora i pomyślmy,że nie wszystko jest takie proste jak sama oglądara i kibicowanie :wink:
corados
A6

Postprzez RajducH » sobota, 7 maja 2011, 17:35

możemy narzekać bo faktycznie nie jest dobrze; patrze na rok 2000 gdy 1 etap karkonoskiego to 10 oesow (prawie tyle co tu caly rajd), ale tak to juz sie u nas porobilo, ze idzie sie najkrotsza linia oporu;/ i to nie tylko problem karkonoskiego, bo elmot byl taki sam, nie mowiac juz o corocznym orlenie czy rzeszowskim - tam tez jest mega bieda z odcinkami:/ ale tak juz niestety jest i dopoki rajdy nie beda bardziej medialne do tego czasu bedzie oesowe minimum; nom wyjatkiem moze jest rajd dolnoslaski - bynajmniej w zeszlym roku ogladara byla bardzo pod kibica :)
Zawsze Jest Nadzieja :D KUZI OGNIA !!!
RajducH
A6

Postprzez corados » sobota, 7 maja 2011, 18:22

Złote rajdowe czasy z przełomu wieków już nie wrócą... Generalnie regionalne imprezy odwrotnie do koncepcji Todta dotyczącej MŚ stają się coraz krótsze, bardziej kompaktowe i z miejskimi odcinkami ta tendecja jest obecna nie tylko w naszym kraju, np. Valasska miała w tym roku też tylko 150 km oesowych podzielonych na 10 odcinków, gdzie w Czechach rajdy mimo pewnego kryzysu to dalej sport nr 2 lub 3.

Sorry za OT
corados
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP