Rajd Lotos Baltic Cup

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Postprzez Gracko » poniedziałek, 30 lip 2007, 01:27

ale jazda :) ale francuz naszych sklepał :):):) teraz będzemy czytac wypowiedzi naszych gwiazd jaka to 207 jest mocna i rewelacyjna :) - piękne baty nasi zebrli i bardzo dobrze. Chciałbym aby tytuł WYWALCZYŁ zabojad zamiast dowiuzł nasz kierowca wiozący w bagażniku zeszyt ze spisanymi problemami technicznymi i innymi narzekaniami .

PS; chcieli odwolac oes bo dziurawy , odwołali bo nadchodziła ciemna chmura - to mnie bardzo martwi bo pewnie już nikdy niebedzie żadnego rajdu po śniegu , bo kto to widział jeździć jak jest ślisko i jeszcze nie daj Bóg jak by sypać zaczeło i trzeba by było wycieraczki włączyć :)
Gracko
A5

Postprzez bounder » poniedziałek, 30 lip 2007, 07:28

W sprawie Karnabala poczekajmy na skatemana, on nam chyba coś wyjaśni...
STOP głupim forumowiczom!!!!
bounder
N3

Postprzez herrkam » poniedziałek, 30 lip 2007, 09:33

Buncol napisał(a): bzyq pomyśl sam i wyobraź sobie jak byś zareagował. Objeżdzamy oes, żeby szybko zaparkować samochód i udać się na miejscówkę. Do startu odcinka godzina, a organizator w lesie, bo nie ma taśm, ludzi. Kawalkadę dogania CKR i pogania całą kolumnę, jeden z gości wybiega z samochodu i nerwowo prosi wszystkie służby o zrobienie miejsca, żeby mogli przejechać. Pojechali a my za służbami i cudownym Shnugiem.

Buncol my nie organizujemy rajdu tylko pracujemy dla organizatora. Moi ludzie otrzymują polecenia od kierownika odcinka i tego się trzymają, może nie pozwolił puszczać już żadnych samochodów. Z punktu widzenia kibica zawsze będzie źle jak ktokolwiek ze strony organizatora czegokolwiek zabroni. Jeżeli objeżdzasz OS na godzinę przed pierwszym zawodnikiem to chyba jako doświadczony kibic wiesz że jest to trochę za późno? Poza tym możesz nie mieć informacji że harmonogram jest zmieniony i rajd idzie na spóźnieniu na przykład, czyli nie jest to godzina przed pierwszym tylko np. dwie.
Buncol napisał(a):Dojeżdzamy do większej krzyżówki, podchodze do policjantów i pytam się czy możemy dojechać do końca odcinka. Jak zwykle policja nic nie wie i odsyła do Shnuga
Tu mnie zadziwiłeś :shock: Ale dobrze że jest Schnug mają do kogo odesłać :twisted:
Buncol napisał(a):Ide do ich samochodu gadam z gościem, a on arogancko informuje mnie, że nie możemy ich ominąć i mamy jechać za nimi (po co?) Dodatkowo informuje mnie, że od godziny 0:00 (dwunasta w nocy) droga jest zamknięta i nikt nie ma prawa po niej jeździć (wtf? :shock: ) Dzisiejszego dnia sytuacja się powtarza. To samo autko od Shnuga, tym razem bez służb. Ten sam profesjonalista, z którym wdałem się wniepotrzebną gatkę poszedł taśmować oes, a jego starszy kolega widząc nasz samochód, zjeżdza na bok ułatwiając nam przejazd

Proszę o definicję "arogancko" ponieważ zawsze proszę moich ludzi aby tak się nie zachowywali, określ także jaki to był bus lub choć opisz gościa abym mógł zareagować jeżeli zachował tak źle piszesz.

Buncol napisał(a):Na forum ogólnym widac, że Shnug ma duże wymagania w doborze swoich pracowników, ale niektórzy chyba wzięli się tam z jakiejś łapanki. :roll:

Wierz mi że do tak odpowiedzialnych zadań jakim jest pomoc w organizacji rajdu nie ma NIKOGO z łapanki ewentualnie ktoś z obsady może się uczyć ale zawsze jest z nim bardzo doświadczony człowiek.

Buncol napisał(a): ...i cudownym Shnugiem...
nie lubie sarkazmu, lubię konkretne informacje typu "ten i ten gość ze Schnug zachował się źle" będziemy to naprawiać. Zauważ jak się dzieje, chcemy robić dobrze dla RAJDÓW, robimy to za własne pieniądze poświęcając czas aby kibice i zawodnicy mieli przygotowane to co możemy przygotować, daje ogłoszenie i ilu jest chętnych ?? można poczytać, wg mnie niedużo wręcz nikt (kilka odzewów). Natomiast jedno przyblokowanie spóźnionego kibica czy też wykonanie polecenia organizatora (nie puszczać nikogo) przez moich ludzi, już powoduje krytykę ze strony niezadowolonego kibica - w tym przypadku Ciebie. Jest to pierwsza publiczna krytyka od trzech lat mam na dzieję że ostatnia.

pozdrawiam
Tomek

PS bardzo proszę SCHNUG pisać przez CH :wink:
www.bezpiecznerajdy.pl
herrkam
N2

Postprzez laGadula » poniedziałek, 30 lip 2007, 10:21

Gracko napisał(a):ale jazda :) ale francuz naszych sklepał :):):) teraz będzemy czytac wypowiedzi naszych gwiazd jaka to 207 jest mocna i rewelacyjna :) - piękne baty nasi zebrli i bardzo dobrze. Chciałbym aby tytuł WYWALCZYŁ zabojad zamiast dowiuzł nasz kierowca wiozący w bagażniku zeszyt ze spisanymi problemami technicznymi i innymi narzekaniami .

PS; chcieli odwolac oes bo dziurawy , odwołali bo nadchodziła ciemna chmura - to mnie bardzo martwi bo pewnie już nikdy niebedzie żadnego rajdu po śniegu , bo kto to widział jeździć jak jest ślisko i jeszcze nie daj Bóg jak by sypać zaczeło i trzeba by było wycieraczki włączyć :)

Generalnie się nie wypowiadam, ale czytając takie brednie aż mi sie słabo robi. Byłeś kolego na rajdzie ? Widziałeś ? Co ty mozesz wiedzieć o S2000.....

P.S. Popracuj nad ortografią bo chyba w szkołe kamieniami rzucałeś.
laGadula
N2

Postprzez Gracko » poniedziałek, 30 lip 2007, 10:56

oj rzucałem rzucałem szczególnie w takich jak Ty licząc ze może w ten sposób im coś do łba wbije poza ortografią w której pewnie jesteś profesjonalistą. Nie byłem na rajdzie ale widziałem wyniki chłopino i nie mów mi ze jakiś Polski driver ( poza Hołkiem i Kuzajem ) wsiadłby do tego auta i robiłby zbliżone czasy . Moim zdaniem mamy rajdową lige bogatych Panów ,ale do umiejętności średniej europejskiej to im baaaardzo daleko a tłumaczeń o dyfrach , zawieszeniach , nie ładujących turbo sprężarkach , wypadających kolcach , wybitych paluszkach , czarnych chmurkach i za dużych kamyczkach na oesie to mi sie jakoś już nie chce słuchać . Słyszałem ze jesteś zawodnikiem jakimś i życze Ci abyś był szybszy na oesach niż w dyktandzie i jak najszybciej pojeździł w rajdach poza naszymi granicami to może zrozumiesz ze taki Gronholm w starym EVO VI objechał by naszych tak jak Bufi lub Meek bo samochody to tylko bardzo ważna częsć tego sportu a najważniejszą jest kierowca .

PS. zrobie to dla Ciebie :)

niech 207 będzie Mistrzem Polski !!!
Gracko
A5

Postprzez laGadula » poniedziałek, 30 lip 2007, 11:07

No masz... Zaczyna się.... Chłopie... dlaczego mnie atakujesz ?? Ile ty masz lat ?
Nie mówie że Bryan to słaby kierowca... wystarczy spojrzeć na wyniki z z 2006 roku, ale ty z założenia negujesz wyższość s2000 nad N-ką.
Byłem na rajdzie, widziałem, jechałem, rozmawiałem z Bryanem, który zresztą jezdzi Evo w szutrowych mistrzostwach Francji. W S2000 wszystko jest lepsze niż w N-ce. Od samej wagi (ok 200 kg mniej) poprzez rozkład masy, skok zawieszenia itp.... Im droga bardziej "rozryta" tym jemu było łatwiej i lał nas jak dzieci. NIe kopał sie na nawrotach, nie wpadał w dziury tylko przejeżdzał nad nimi.Sam start juz dawał mu przewagę, bo odjeżdzał dużo szybciej niz my "czołgami" Oglądałem jego on-boardy i oczom nie wierzyłem....

Kolejna sprawa - nie można porównywać naszej ligi do francuskiej, tym bardziej że Bouffier jezdzi tym samochodem non stop. Praktycznie on go stworzył. To połaczenie jest dla nas zabójcze i to prawda, moze zostać mistrzem, ale nie dlatego że my jesteśmy cieniasami, ale dlatego że on jest super kierowca i dysponuje w tej chwili najlepszym autem w RSMP, moze i w S2000.

A co do startów za granica... byłem tu i tam. Wiele widziałem. Wiele sie nauczyłem. I staram sie być wyważony w słowach, tym bardziej kibicujac np. " z przed monitora"...

P.S. A co do odwołania oesu..... Nie widziałeś warunków , to dlaczego sie wypowiadasz ? Kuzaj skrzywił drązek kierowniczy jadac po oesie, nie po polu. Ten sport to nie jest armia , tylko hobby i mamy prawo decydować czy chcemy niszczyć swój sprzet i zrobić sobie krzywde czy nie.
Gwarantuję Ci że miałbyś problem przejść pieszo wiele miejsc, a kamienie były wielkośći kapusty... Kolejny raz pytam - widziałeś ??
laGadula
N2

Postprzez pchachaj » poniedziałek, 30 lip 2007, 11:16

Bardzo udany rajd.

Zaczeło się od bardzo udanego prologu. Formuła takiego "wyścigu" jest bardzo widowiskowa i dobrze zrobiona. Tylko mostek miał bardzo wąski przejazd (pod nim) a przed nim na lewym ciasnym było sporo syfu. Genialne jest rozłożenie miejsc w samym Gdańsku. Biuro, start na Długim Targu i stadion Wybrzeża znajdują się w promieniu 20 min spaceru. A start i meta na Długim Targu - to się nazywa organizacja "z pompą".

Odcinki przepiękne. Co prawda, szczególnie na wolniejszych oporach, pojawiały się duże koleiny, ale takie są nasze rodzime szutry. Najpierw byłem na tym zakręcie na "Piekiełku" gdzie pucharowicze solidnie dzwonili, ale RSMP to już inna klasa. Cieszy gościnność ludności miejscowej.
Potem "Kłosowo" i "Sianowska Huta" widowiskowe miejsca i sporo kibiców.

Co do odwołanego oesu to byłem na tej hopie. Po pierwszym przejeździe i pierwszych załóg drugiego zrobiły się tam praktycznie dwie hopy: właściwa i hopa powstała z głębokości kolein. O ile czterołapy skakały mniej lub brdziej ale równo, to Maciejewskiego rzucało tak, że cud że nie było dacha. A odowołanie w pełni zrozumiałe. Ludzie stali w najgorszym miejscu (m.in. jakiś tatuś z małym dzieckiem) i było ich za dużo pomimo obecności delegatury ds bezpieczeństwa i strażaków.

Rajd bardzo dobrze zorganizowany. Tylko jedno zastrzeżenie: po co robić BK w czwartek? Spokojnie można by zrobić BK, testowy i prolog w piątek.

A Karnabal może się nieźle wkurzyć. Niezbadane są wyroki ZSSu.
pchachaj

Postprzez Gracko » poniedziałek, 30 lip 2007, 11:40

nie byłem na Kaszubach ale widziałem 2 razy rajd akropolu i powiem Ci ze nie sądze aby na kaszubach był większy "wyryp" niż tam a poza fabrykami też jezdzą tam inne samochody.

Bardzo rzeczowo mi napisałeś co i jak z s2000 i N4 i za to szacuneczek , ale na Polskim też był Buffi i jakoś do Hołka i Svedlunda się nie zbliżył - czy aż taki wpływ miała bardziej równa droga ??

Nigdzie nie napisałem ze jesteście cieniasami , ale co mamy sobie myśleć my kibice skoro przyjezdza do na ktoś z zewnątrz i na od lat znanych oesach pod krakowem wygrywa rajd ?? No co mam sobie myśleć kiedy porównywalnym samochodem dysponuje np Czopik i po walce ,ale jednak przegrywa ??

Czytam co chwilke ze s2000 jest lepsze na czarnym niż na szutrze a tu nagle na kaszubach takie wyniki ??

Najbardziej jednak denerwują mnie tłumacznia praktycznie wszyskich kierowców po słabszym wyniku .

Kuzaj - wjechałem do rowu bo kolce wypadły . Byłem tam widziałem - choćby miał 5cm gwoździe w oponach to by wpadł do rowu bo było za szybko i to jego błąd .
- wpadłem do rowu i walnołem w przepust bo jechaliśmy z rozpiętym którymś dyfrem - no przecież Żenada jakaś

Lubiak - ustawiam samochód , uczę się sie samochodu

Kościuch - zbieram doświadczenia

Kuchar - ten ma zawsze straszne problemy z różnymi podzespołami ale jakoś to przynajmniej z żartem opowiada i jako jedyny potrafi powiedzieć ze Buffi jedzie niesamowicie lub Kuzaj jest ni do ugryzienia bo jest za szybki .

Jeśli udzielasz wywiadu po rajdzie i coś Ci nie pójdzie tak jak trzeba to wspomnij o tym ale postaraj się znaleźć jakieś pozytywne aspekty tego wszystkiego , całego rajdu i to oczym najbardziej marzę przyznaj ze ktoś był poprostu szybszy bo to dla mnie oznacza że jesteś walczak i potrafisz pochwalić rywala. trenowałem Persfazje , negocjacje i manipulacje i takie słowa naprawde budują lepsze relacje między ludzkie i poza konkurentami zwykły myślacy kibic będzie na Ciebie patrzył na kogoś kto jedzie najszybciej jak potrafi , zna swoje miejsce w szeregu , potrafi się przyznać do błędu i dostrzega przewage ( nie sprzętową ) rywala .

Napewno czytasz lub słuchasz wypowiedzi kierowców fabrycznych w MŚ i tam poza normalnym opowiedzeniu o przygodach na OS przeważnie jest miejsce na zdanie typu " cisne i cisne szybciej nie potrafie , ale to za mało np na Marcusa ". Takie słowa wypowiadan np Mistrz Świata i w oczach kibiców i zawodników budzi to wielki szacunek - bo wszyscy wiemy że wielką sprawą jest przegrać z klasą .

ALe sie rozpisałem

wybaczcie błędy .

Pozdro
Gracko
A5

Postprzez RajducH » poniedziałek, 30 lip 2007, 11:49

musze sie wypowiedziec bo mnie szlag trafi :evil: :!:

ludzie wyluzujcie troche, to powazne forum, a zaczyna sie tu robic syf:/ normalna dziecinada z gimnazjum; wiadomo ze mlodsze pokolenia sa coraz bardziej postrzelone ( bez obrazy dla coniektorych), zyja w swiecie w ktorym oni i ich wizje sa najwazniejsze, ale nie przenosmy tego tutaj :evil:

ktos chce siac zamet, prosze bardzo, ale nie na tym forum, nie wiem jak was, ale mnie zaczyna to wpieniac coraz bardziej :evil:
Zawsze Jest Nadzieja :D KUZI OGNIA !!!
RajducH
A6

Postprzez Gracko » poniedziałek, 30 lip 2007, 11:56

Rajduch - rozwiń swoją wypowiedź i napisz mi co jest syfem lub co jest infantylne w tym co napisałem ja lub lagadulla ??

Postaram się więcej tak nie pisać na tym poważnym forum.
Gracko
A5

Postprzez Właściciel Browaru » poniedziałek, 30 lip 2007, 12:09

Buncol napisał(a):Największym minusem tego rajdu było zabezpieczenie. Otaśmowanie miejsc należało do rzadkości. Safeciarzy prawie w ogóle nie widziałem :shock:

Delegat ds. bezpieczeństwa Joachim Skutta nie miał żadnych uwag do zabezpieczenia odcinków. Raz tylko poprosił, żeby posłać strażaka w miejsce, gdzie był mocno nieświeży kibic ze skrzynką piwa pod bokiem. Wybacz, ale nie sądzę, by Twoja opinia mogła być uznana za bardziej miarodajną.

Buncol napisał(a):objeżdżając OS Szemud po I etapie trafiliśmy na jakiegoś miejscowego chłopaczyne, który był bardzo poddenerowowany i mówił, że jak jutro ktoś tędy przejedzie to ma w mordę. Tłumaczył nam, że rajd biegnie po prywatnej drodze, o której użytkowanie nikt nie pytał.

Z OS Szemud było trochę problemów, ponieważ gmina wydała zgodę na jego przeprowadzenie, mimo że, jak się okazało, nie jest właścicielem całej przedmiotowej drogi. W poprzednich latach informowali nas o fragmentach prywatnych i załatwialiśmy to zawczasu, tym razem dowiedzieliśmy się o tym dwa tygodnie przed rajdem, po pierwszej serii plakatowania. Jedna taka droga została z właścicielem uzgodniona po jego telefonie do biura, ale niewykluczone, że gdzieś pozostał jakiś fragment, o którym nie wiedzieliśmy, a właściciel nie poczuwał się (z jego perspektywy oczywiście słusznie) do kontaktu z organizatorem. Tyle w temacie.

Podczas afterparty w Copacabanie Bouffier powiedział Orskiemu, że Rajd Lotos podobał mu się bardziej niż Polski :D :D
Właściciel Browaru

Postprzez laGadula » poniedziałek, 30 lip 2007, 12:11

Bouffier wygrał 3 ostatnie oesy Rajdu Polski. Juz wtedy była wiadomo że bedzie szybki na szutrach. Bryan to niesamowiy gość. Bardzo regularny i dokładny. Przypomina mi trochę Loeba.
A S2000 jeśli bedzie nadal rozwijane to różnice miedzy N a S2000 beda coraz wieksze. Przypominam że enka to cywil z klatka a S2000 to , w dużym uproszczeniu, WRC bez turbo (w sensie budowy od podstaw do sportu).
laGadula
N2

Postprzez Buncol » poniedziałek, 30 lip 2007, 12:15

herrkam napisał(a):Buncol my nie organizujemy rajdu tylko pracujemy dla organizatora. Moi ludzie otrzymują polecenia od kierownika odcinka i tego się trzymają, może nie pozwolił puszczać już żadnych samochodów. Z punktu widzenia kibica zawsze będzie źle jak ktokolwiek ze strony organizatora czegokolwiek zabroni. Jeżeli objeżdzasz OS na godzinę przed pierwszym zawodnikiem to chyba jako doświadczony kibic wiesz że jest to trochę za późno? Poza tym możesz nie mieć informacji że harmonogram jest zmieniony i rajd idzie na spóźnieniu na przykład, czyli nie jest to godzina przed pierwszym tylko np. dwie.

Na OSie było dużo samochodów niezwiąznych z organizacją rajdu, więc chyba można było wjeżdzać. Na OS wjechaliśmy pare minut po 8 a start do ocdcinka był o 9:53. Jedziemy, jedziemy a tu trach korek. No i tak jechalismy sobie ze 40 minut aż wybiła 8:50 (1h przed startem). aha i wszystko leciało wg. harmonogramu, czyli odcinek wystartował 7 minut przed godziną 10.

Proszę o definicję "arogancko" ponieważ zawsze proszę moich ludzi aby tak się nie zachowywali, określ także jaki to był bus lub choć opisz gościa abym mógł zareagować jeżeli zachował tak źle piszesz.

Blondyn ok. 180cm wzrostu, miał jakieś krótki portki w kratkę i białą koszulkę. Jak z nim rozmawiałem, sprawiał wrażenie wrogo nastawionego do ludzi. Może był zdenerwowany, że jest już tak późno. Nie moge powiedzieć, ze mnie obraził ale rozmowa z nim nie była przyjemnością. Powienien powiezieć "sorry, nie możecie" a nie "JEdziecie za nami albo w ogóle" "Od 0:00 droga jest zamknięta i nie ma prawa Was tu być". Co do busa to nie jestem pewien, ale chyba poprzedni Sprinter, w niedziele nowy VW Craftmen. Z tymże tak jak wspomniałem, drugiego dnia jedziemy, nawet nie wychodziłem z samochodu a pan prowadzący samochód zjechał na bok żeby ułatwić nam przejazd. Trochę mnie to zdziwiło. Teraz po prostu wiem, że następnym razem trzeba jechać jak jest wolna luka, a nie być grzecznym i pytać się czy można pojechać dalej.
Obrazek
Buncol
A6

Postprzez Gracko » poniedziałek, 30 lip 2007, 12:19

bardzo dobry kierowca w bardzo dobrym samochodzie i dlatego cieszę się ze u nas śmiga bo zmusi kilku naszych kierowców do tego aby się sprężyli i zapierniczali .
Gracko
A5

Postprzez laGadula » poniedziałek, 30 lip 2007, 12:23

Na Rzeszowie nie bedzie lekko a różnica punktowa coraz mniejsza..... :wink:
laGadula
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP