Kajetan Kajetanowicz

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Postprzez kmederski » czwartek, 18 lis 2010, 12:11

denzel - dokladnie na tym polega istota sposoringu, ze wzrostem sprzedazy rzadko ma cos wspolnego niestety. A my mamy na to jednakowoz wplyw. Generalnie kazda firma ma przeznaczony okreslony budzet marketingowy stanowiacy jakis procent ogolnego budzetu. I w zaleznosci od sytuacji ekomomicznej firmy czesc przeznacza na marketing wspirajacy sprzedaz, a czesc na wizerunkowy. Jak sprzedaz siada, to z marketingu wizerunkowego sie rezygnuje.
Idealna sytuacja zapewniajaca staly sponsoring wystepuje wtedy, kiedy za uzykana wartoscia przekazu medialnego( bo to jest faktycznie podstawa do oceny czy tenze sponsoring kontynuujemy- zwrot wartosci przekazu medialnego musi byc wiekszy niz zainwestowany kapital) idzie rowniez wzrost sympatii dla marki ale glownie wzrost sprzedazy produktow Sponsora. I na to mamy wplyw my wszyscy pasjonaci rajdowi. I to powinien byc nasz wklad w czynne wsparcie zawodnikow.
Oczywiscie sa wyjatki- Malinski nie moze liczyc na to, ze w biznesie, ktory prowadzi jego zaangazowanie w rajdy czymkolwiek zaowocuje. On to robi z czystej milosci do rajdow. I za to powinnismy mu wszyscy wystawic pomnik :wink:
Jajo- ja rozumiem, ze dyslekcja w ostatnich latach przybrala rozmiary epidemii, wszytkiemu sa zapewne winne konserwanty w jedzeniu :wink:, ale mozna temu zapobiegac piszac komentarze najpierw w Wordzie. Byloby nam wszystkim latwiej czytac, co piszesz, a piszesz calkiem nieglupio :wink: - to co, da sie zrobic :?:

P.S.
A z kolei dla firm wchodzacych na rynek, badz istniejacych juz, a majacych plany wzrostu i nie bardzo jeszcze popularnych, argumentem za zaangazowaniem sie w sponsoring jest zwiekszenie rozpoznawalnosci logotypu czy to marki czy fimy. Ale zeby mialo szanse powodzenia musi byc przez zawodnika poparte konkretnym planem jego dzialan PR na rzecz Sponsora. Pozniej moze sie to rozwijac we wspolpracy z dzialem marketingu Sonsora, ale pierwszy plan dzialan powinien byc przedstawiony przez zawodnika starajacego sie o sponsoring.
kmederski
N3

Postprzez jajo » czwartek, 18 lis 2010, 13:41

denzelu przeciez sie staram sie, nie widac?? jak to przyslowie mowi " si fueris Romae, Romano vivito more" tyle zapamietalem z lekcji laciny hehe. a co do worda to nie mam czasu na takie kombinacje, w przeciwienstwie do mlodszego pokolenia ja mam zycie realne - i tak juz za duzo czasu spedzilem w ynternecie przez ostatnie dni.

poza tym chyba sie nie zrozumielismy. ja nie pisalem ze sponsoring jest wogole bez sensu!! doskonale wiem jak mozna okreslic przyblizony zwrot i wartosc bo w mojej firmie tez sie to na bierzaco analizuje. chodzilo mi o to ze nie ma bezpisredniego przelorzenia ze "Xte miejsce w rajdzie da nam Y wiecej sprzedanych produktow". i to wlasnie wielu gosci w owych radach i zarzadach odstrasza. a jako ciekawostka dodam ze juz ten sam efekt w przypadku bilbordow albo reklam w gazetach nie powoduje ze trzesa gaciami. ale to dlatego ze sa to tradycyjne srodki a oni sobie nie zdaja sprawy ze w biznesie jak w zyciu zeby cos osiagnac trzeba, jak to sie po angielsku mowi "grow a pair of balls" i czasem zaryzykowac.

i jasne ze wszystko sie przeklada na rozpoznawalnosc marki. przykladowo taki kaminski wzial schnuga i wpakowal w bezpieczne rajdy. gdzie bysmy inaczej schnuga widzieli?? to samo malkom, tank, max drink, albo wspomniany tedex. i wy o tym wiecie ze to moze miec sens i ja o tym wiem i sponsorzy czesciowo tez. ale wiekszosc firm tego sensu nie widzi i o to mi chodzilo.

sie rozpisalem, motyla noga
jajo

Postprzez herrkam » czwartek, 18 lis 2010, 13:46

no jajo jedyne co mi wzrosło po sponsoringu to wydatki :twisted:
www.bezpiecznerajdy.pl
herrkam
N2

Postprzez kmederski » czwartek, 18 lis 2010, 14:03

no nie tylko herrkam- mam nadzieje :wink:
A poza tym nie narzekaj- ja na ten przyklad jak widze na drodze ciezarowki Schnuga to im macham, a innych spedytorow olewam :wink:
kmederski
N3

Postprzez Glitol » czwartek, 18 lis 2010, 15:24

matt napisał(a):
kmederski napisał(a):A czy znaczaco wzrosla sprzedaz Karpackiego czy chociazby STP tez nie wiem.
A szkoda, bo gdyby wzrosla( a to od nas zalezy :!:) to i moze Sponsorow by przybylo.
Moge powtarzac w nieskonczonosc - jesli chcemy, zeby nasze rajdy sie rozwijaly kupujmy produkty Sponsorow

raz zaryzykowałem z szacunku dla Karpackiego i kupiłem ten wyrób... to był pierwszy i ostatni raz, bo smak piwa adekwatny do ceny :) podobnie można napisać o wspomnanym "oleju" Platinum - szanuje auto i nie uraczyłbym go tym czymś ;)

tak poza tematem strony: to chyba kiepsko trafiłeś.
Kupiłem Karpackie (takie z białą etykietką) - w porównaniu do tego gówna ze znakiem Lecha czy Żywca to było dobre piwo.
Niestety dostępne tylko w Tesco a nie chce mi się tam jeździć.
Od pewnego czasu piję tylko Łomże i i Perłe i naprawdę polecam.
Ozdoba polskich dróg - pijany chłop w rowie przykryty rowerem
Glitol
A5

Postprzez he » czwartek, 18 lis 2010, 15:59

jajo napisał(a): chodzilo mi o to ze nie ma bezpisredniego przelorzenia ze "Xte miejsce w rajdzie da nam Y wiecej sprzedanych produktow".

w reklamie tez nie ma bezpośredniego przełożenia na wzrost sprzedaży, a wydaje się na nią o wiele większe pieniądze. Dodatkowym problemem jest to, ze ludzie przestają wierzyć reklamie i to własnie jest szansa dla sponsoringu, gdyż jest on mniej inwazyjna forma dotarcia do klienta.

Duże firmy już o tym wiedza, tylko niestety nie rozumieją idei sponsoringu. Np taki orlen zapukał do drzwi kubicy w momencie gdy był on na topie zapominając pprzy tym ze zatrzasnal kiedyś furtkę przed chłopakiem z dużym nosem proszacym o pieniądze na jakieś tam gokarty.
he

Postprzez BialyDST » piątek, 19 lis 2010, 01:32

Temat o KK a piszecie o sponsoringu, sprzedazy itd. Lotos = kasa wiec kontrakt na sto pro pare lat, tak jak piszecie minimum 2,3 xD Nie sadze aby "mu dali" na nastepny sezon C2 czy jakies renault i starty w zdunek cup xD Pewnie szykuje sie jakies S2000, ciekawe tylko co to bedzie za auto, kto bedzie je obslugiwal i najwazniejsze testy testy testy testy ; nabijanie kilometrów a wynik bedzie ciekawy patrzac na progres jaki KK przeszedl przez ostatnie lata. Wypuscili ostatnio nawet jakies ciuszki z Dynamica co jest w pewnym stopniu potwierdzeniem nastepnego sezonu z Lotosem. Wielu z was pisze, ze jest juz za stary itd. a przypomnijcie sobie co pisaliscie po info ze bedzie kierowca SPRT, te komenty na RO, ze chlopak sie nie bedzie rozwijal, ze lipne auto, ze nie ma szans i co tam w 2k10 SIEMA !? Czekam na to IRC i wiem ze przynajmniej kitu nie beda wciskac jak PR Juniora i pana Ruty chociaz do tych panów nic nie mam bo kto by nie jezdzil majac hajs. HE_HE tak w ogóle to gratki za sezon "tym LANOSEM" pjona
BialyDST

Postprzez kmederski » piątek, 19 lis 2010, 11:25

Kolego, Sponsor zawodnika, a takim jest Dynamic, nie daje auta, Sponsor przekazuje okreslana w umowie kwote pieniedzy ( i to nie jednorazowo z gory, niestety) i to zawodnik kompletuje reszte budzetu na starty. I w zaleznosci od tego ile uda mu sie zebrac zapada decyzja na co moge sobie pozwolic( jaki samochod, ile startow i gdzie, ile testow, ile opon itp). I ile z tego budzetu przeznaczam na rajdy a ile na wlasne potrzeby :wink:
I potem tak krawiec kraje, jak mu materii staje :)
Oczywiscie, taki Sponsor jak Lotos chce miec wplyw na wybor zarowno samochodu, jak i stajni - ale zawodnik odpowiednio argumentujac moze uzasadnic swoj wybor i postawi na swoim, bo trudno oczekiwac fachowej wiedzy Sponsora w tej dziedzinie. I nie ma co liczyc na to, ze Sponsor dolozy cos w trakcie sezonu - na pewno nie koncern, bo tam ustalony budzet na sezon jest sztywny. Nieduza prywatna firma ma wieksza elastycznosc i czesto ratuje w potrzebie.
Ostatnio edytowano piątek, 19 lis 2010, 14:30 przez kmederski, łącznie edytowano 1 raz
kmederski
N3

Postprzez Jarek55511 » piątek, 19 lis 2010, 13:35

BialyDST napisał(a):Temat o KK a piszecie o sponsoringu, sprzedazy itd. Lotos = kasa wiec kontrakt na sto pro pare lat, tak jak piszecie minimum 2,3 xD Nie sadze aby "mu dali" na nastepny sezon C2 czy jakies renault i starty w zdunek cup xD Pewnie szykuje sie jakies S2000, ciekawe tylko co to bedzie za auto, kto bedzie je obslugiwal i najwazniejsze testy testy testy testy ; nabijanie kilometrów a wynik bedzie ciekawy patrzac na progres jaki KK przeszedl przez ostatnie lata. Wypuscili ostatnio nawet jakies ciuszki z Dynamica co jest w pewnym stopniu potwierdzeniem nastepnego sezonu z Lotosem. Wielu z was pisze, ze jest juz za stary itd. a przypomnijcie sobie co pisaliscie po info ze bedzie kierowca SPRT, te komenty na RO, ze chlopak sie nie bedzie rozwijal, ze lipne auto, ze nie ma szans i co tam w 2k10 SIEMA !? Czekam na to IRC i wiem ze przynajmniej kitu nie beda wciskac jak PR Juniora i pana Ruty chociaz do tych panów nic nie mam bo kto by nie jezdzil majac hajs. HE_HE tak w ogóle to gratki za sezon "tym LANOSEM" pjona

zgadzam się:-)
a ciekawi mnie czemu Kajto jest tak za S2000 jak Subaru szykuje Impreze w klasie R4 z sekwencyjna skrzynią.
Jarek55511
S1600

Postprzez BialyDST » piątek, 19 lis 2010, 14:48

nie wiem czy zauważyles ten cudzysłów ?? "MU DALI" A jak to w praktyce jest nie mam pojecia, dzieki za wyjasnienie. Jedno jest pewne sponsor "MU DAJE" hajs a "ON NAM DAJE" oglądare, pasi ? :lol:
BialyDST

Postprzez Glaniu » piątek, 19 lis 2010, 15:31

Jarek55511 napisał(a):a ciekawi mnie czemu Kajto jest tak za S2000 jak Subaru szykuje Impreze w klasie R4 z sekwencyjna skrzynią.

chyba tylko dla tego ze subaru to dalej bedzie ciezka krowa
Glaniu
N3

Postprzez kmederski » piątek, 19 lis 2010, 15:42

BialyDST jasne ze pasi :D
kmederski
N3

Postprzez MisiekClio » sobota, 20 lis 2010, 00:17

No i okazuje, ze nasze domysly i spekulacje sie sprawdzily (a moze to byly glownie moje domysly)
To Subaru podziekowalo KK (pobozne zyczenia o "daniu szansy na rozwoj" i "Kajto mial juz lepsza opcje" okazaly sie nimi w istocie).
Powody calkowicie pozasportowe, z gatunku tych co nie wychodza gdziekolwiek szerzej. Kropka.

Trzeba trzymac kciuki, zeby udalo sie w 2011 to co ma sie udac. Ja trzymam.
MisiekClio
N3

Postprzez micz » sobota, 20 lis 2010, 23:25

nie uwierzą nam Misiek, nie uwierzą :)
natomiast ja wierzę głęboko, że Kajto będzie szybszy niż jego nominowany już następca w SPRT. Chociaż następcę tez cenię
www.compsport.pl
www.maciejwislawski.pl
micz
A6

Postprzez ŁukaszWRC » niedziela, 21 lis 2010, 00:17

micz napisał(a):nie uwierzą nam Misiek, nie uwierzą :)
natomiast ja wierzę głęboko, że Kajto będzie szybszy niż jego nominowany już następca w SPRT. Chociaż następcę tez cenię

Ja wam panowie uwierzyć mogę, ale podejrzewam że przy ilości informacji bez oficjalnego potwierdzenia, których na forum jest bez liku, spora grupa może wszystkie takie newsy wrzucać do jednego worka - jako bzdury. Nie przypominam sobie, żebyście się podpierali jakimiś oficjalnymi stanowiskami zainteresowanych, więc nie ma się czemu dziwić że mało kto daje wiarę doniesieniom nt Kajta i SPRT.

A tak nawiasem, kto jest ów następcą Kajetana? Mnie możesz powiedzieć, reszta i tak nie uwierzy :wink:
ŁukaszWRC
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP