Tomek Kuchar

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Postprzez Buncol » piątek, 16 gru 2005, 17:41

To zalezy o kim mowisz Raven :) Bo najpierw ja z Marsem porobilismy sobie fotki z Tomkiem i flaga QHR, a pozniej sie przechadzalem wzdluz serwisu to wlasnie widzialem jak Kuchar robil sobie zdjecia z jakimis chlopakami z flaga, tyle ze z napisem KUCHAR :)
Obrazek
Buncol
A6

Postprzez skateman » niedziela, 8 sty 2006, 00:58

No i sie doczekałem ;) Tomek za tydzien w Kłodzku :D Bedzie fajnie :) To będzie Grand Prix w samochodach RC :) Tomek będzie gwiazdą :) Wpadajcie kto może :) pozdrawiam :)
skateman
A6

Postprzez Raven » niedziela, 8 sty 2006, 14:17

Jakies szczegoly?
http://www.rallymadness.prv.pl - i wszystko jasne!
Raven
A6

Postprzez wrobel321 » niedziela, 8 sty 2006, 14:22

Skateman, Tomek dalej będzie jeździł Subaru Imprezą N11?
Janusz Kulig Forever - Nigdy nie zapomnimy!
wrobel321
A5

Postprzez skateman » niedziela, 8 sty 2006, 14:42

Szczegóły...powiem w tygodniu...

A czy będzie jeździł jeszcze N11 nie wiem...jak bedzie okazja to zapytam sie kogo trzeba i wam powiem :)
skateman
A6

Postprzez SiwY » niedziela, 8 sty 2006, 15:54

Kuchar moim zdaniem jest jednym z lepszych kierowców w polsce... a to ze ostatni sezon nie był rewelacyjny to nie tylko jego wina. Trzeba tez wziąść po uwage ze był ostatnim polskim kierowca który jeździł w fabrycznym team-ie :wink: miejmy nadzieje ze dawny Kuchar powróci :D
SiwY
N3

Postprzez ZOWA » niedziela, 8 sty 2006, 16:01

SiwY napisał(a):Kuchar moim zdaniem jest jednym z lepszych kierowców w polsce... a to ze ostatni sezon nie był rewelacyjny to nie tylko jego wina. Trzeba tez wziąść po uwage ze był ostatnim polskim kierowca który jeździł w fabrycznym team-ie :wink: miejmy nadzieje ze dawny Kuchar powróci :D
jakim ostatnim???? jesli chodzi o zagraniczne zespoly fabryczne to byl pierwszysm i ostatnim...
ZOWA
A6

Postprzez _misiek055_ » niedziela, 8 sty 2006, 17:00

Może chodzi o to, że Zasada był fabrycznym w ME. Ale to trochę inna bajka...
_misiek055_
N3

Postprzez Gucio » niedziela, 8 sty 2006, 17:16

...i inne lata, inny sprzęt i w ogóle :)
Ja Tomka zawsze bedę cenił za poczucie humoru i otwartość do ludzi :)
A to, że był w fabryce pierwszy od Janusza, Leszka, Krzyśka i innych to coś chyba w tym jest nie ?
EOS 7D,400D/50 1.8/17-50 2.8/70-200 F4 L/580EX II :mrgreen:
http://www.image-sport.net moja stronka :)
Leszek!!
Gucio
S2000

Postprzez rally_fan1 » niedziela, 8 sty 2006, 18:52

_misiek055_ napisał(a):Może chodzi o to, że Zasada był fabrycznym w ME. Ale to trochę inna bajka...

Wtedy nie było MŚ,a w eliminacjach ME startowali wtedy najlepsi,poza tym Safari czy Gran Premio Argentina to też ME :?:

A Kuchar był fabrycznym bo znalazł na to sponsorów a i tak nie wiele osiągnął w MŚ jako fabryczny - fakt sprzęt się psuł - ale on w ogóle niewiele osiągnął w MŚ
rally_fan1
N3

Postprzez _misiek055_ » niedziela, 8 sty 2006, 19:05

rally_fan1 napisał(a):Wtedy nie było MŚ,a w eliminacjach ME startowali wtedy najlepsi,poza tym Safari czy Gran Premio Argentina to też ME :?: A Kuchar był fabrycznym bo znalazł na to sponsorów a i tak nie wiele osiągnął w MŚ jako fabryczny - fakt sprzęt się psuł - ale on w ogóle niewiele osiągnął w MŚ

Toć ja wiem że wtedy nie było MŚ, ale te samochody nie były tak dalekie od serii jak teraz WRC. Safari czy Gran Premio to były rajdy najwyższej rangi, ale nie dawały tytułów. Co do Kuchara, to jest pierwszym i jedynym Polakiem w fabrycznym WRC, wiadomo że wnosił budżet, ale to właśnie przez brak kasy jego jeżdżenie w WRC się skończyło. Ale przecież jeździł potem w testach Hyundaia i miał czasy podobno jak Schwarz i Loix. To nie o brak umiejętności chodziło, tylko o pieniądze.
_misiek055_
N3

Postprzez prezes-tk » niedziela, 8 sty 2006, 19:29

_misiek055_ napisał(a):Toć ja wiem że wtedy nie było MŚ, ale te samochody nie były tak dalekie od serii jak teraz WRC. Safari czy Gran Premio to były rajdy najwyższej rangi, ale nie dawały tytułów. Co do Kuchara, to jest pierwszym i jedynym Polakiem w fabrycznym WRC.

W tamtych czasach zawodnik nie miał takiego zaplecza logistycznego jak dzisiaj, żadnych szpiegów, masażystów, odnowy biologicznej i cateringu. Miał tylko umiejetności i to nie tylko w prowadzeniu samochodu ale i mechaniczne. Dzisiaj jeden z drugim bierze komórę i dzwoni, że nie jedzie. Samochody były może mniej zaawansowane technicznie, ale rajdy wyglądały inaczej, były dużo dłuższe. Jeżeli nie czytał ktoś książek Sobiesława Zasady to polecam. Tam jest opisane ile osób stanowiło jego zespół w poszczególnych rajdach, jaki był podział funkcji. Tego nie da się nie podziwiać. Nie wspomnę celowo o innych realiach, w jakich wtedy żyliśmy. Z kierowcami rajdowymi z lat 60-tych i 70-tych będzie chyba tak jak z muzyką. Zarówno w jednej dziedzinie jak i w drugiej pojawiają się gwiazdy jednego lub dwoch sezonów, wszędzie o nich pełno ale po kilku latach nikt ich nie pamięta. A legendy z dawnych lat ciągle są pamiętane, zapraszane, stawiane za wzór, a nawet jak wsiądą za kierownicę (albo zagrają) to okazuje się, że i dziś zajmowali by miejsca w czołówce. Oczywiście wśród młodzieży są wyjątki, ale one tylko potwierdzają regułę.
Co do Tomka Kuchara, to bardzo go lubię za jego optymizm i niespotykaną dzisiaj umiejętność przegrywania ( nie słyszałem, aby zwalał winę np. na pompę paliwa i podawał dokładnie, że przez to stracił tyle i tyle sekund) ale nie przesadzajmy z tym jego występem w teamie fabrycznym. O ile dobrze pamiętam miało to miejsce tylko raz, efekt (nie z jego winy) raczej cienki, a później to już pech z wypadkiem i cięciem kosztów u Hyundaia.
Prezes-tk
www.pensjonatrafa.ta.pl
prezes-tk
N3

Postprzez clio_s_1200 » poniedziałek, 9 sty 2006, 01:39

co do przyszłego sezonu, to jak i w pewnym sensie Tomek twierdzi - niestety będzie dalej n11. pozdrawiam
Adi
clio_s_1200
N1

Postprzez Mroowa » poniedziałek, 9 sty 2006, 17:32

Dlaczego niestety....
Jeszcze N12 niewyjechało na OSy, Tomek się zaaklimatyzował w N11 więc po co miałby się przesiadać może lepiej w jakąś elektronikę zainwestować etc. niż kupować N12. Pamiętacie co Kuzaj mówił porównująć N10 i N11... zawiódł się lekko :]
Mroowa
S2000

Postprzez _misiek055_ » poniedziałek, 9 sty 2006, 17:39

Popieram, niech dojdzie do ładu z samochodem i się zobaczy. A jak tam z momentem, dalej jest oszukany o 130 Nm jak na początku sezonu czy coś poradzili bo się nie orientuję :?:
_misiek055_
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP