50. Rajd Dolnośląski 2016

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: 50. Rajd Dolnośląski 2016

Postprzez viper » wtorek, 11 paź 2016, 17:15

żółtodziób napisał(a):I kolejne pytanie - czy pchanie pojazdu przez kibiców na dojazdówce jest zabronione? Skoro jest dozwolone na OSach?

Tak jest zakazana pomoc osób trzecich. Na oesie kibice mogą pchać bo jesteś w strefie oesu tzn. Na każdej mecie jest tzw. Meta stop tam sie zatrzymujesz i sędzia wpisuje czas oesu. Za meta stop jest również tablica o końcu strefy więc automatycznie znowu wchodzi przepis w/w regulaminu. Krótko mówiąc jeżeli auto stoi w jakiej kolwiek strefie mechanicy mogą sobie krążyć obok bo w strefie jest zakaz nawet maski podnieść.
viper
S2000

Postprzez sejlot » wtorek, 11 paź 2016, 17:36

Viper dzięki za wskazówki.

Jak widać każdy może interpretować te przepisy na swój sposób. Ciekawym faktem jest to, że nawet kibic nie może dotknąć auta poza strefą. W teorii można by więc zrobić fotkę na której ktoś z kibiców udaje, że pcha auto i już mamy podstawę do złożenia protestu :) Najgorsze w tym wszystkim jest to, że gdyby zaczęła się taka walka na protesty to taki scenariusz mógłby mieć miejsce. :(
sejlot

Postprzez viper » wtorek, 11 paź 2016, 17:51

sejlot napisał(a):Viper dzięki za wskazówki.

Jak widać każdy może interpretować te przepisy na swój sposób. Ciekawym faktem jest to, że nawet kibic nie może dotknąć auta poza strefą. W teorii można by więc zrobić fotkę na której ktoś z kibiców udaje, że pcha auto i już mamy podstawę do złożenia protestu :) Najgorsze w tym wszystkim jest to, że gdyby zaczęła się taka walka na protesty to taki scenariusz mógłby mieć miejsce. :(

Nie ma sprawy, ale pomysł masz dobry i to nie w teorii a w praktyce :)
viper
S2000

Postprzez qbus » wtorek, 11 paź 2016, 18:11

20.1.2. Gdy samochody są objęte przepisami parku zamkniętego (art 42.1), jedynie osoby
oficjalne i członkowie danej załogi mogą pchać swój samochód. W każdym innym przypadku
samochód może być pchany ręcznie przez dowolną osobę. Inne sposoby przemieszczania
samochodu na trasie rajdu niż użycie jego napędu i pchanie ręczne są zabronione lub w inny
sposób dozwolony w niniejszym regulaminie."
"Janusz żyje wśród nas. My kibice nigdy o Nim nie zapomnimy."
www.racingshop.pl
qbus
S1600

Postprzez ZbyszekChaosu » wtorek, 11 paź 2016, 18:32

Na rajdzie co prawda nie byłem ale widziałem Brzezińskiego oraz dużą cześć jego ekipy chyba tydzień przed rajdem na otwarciu Toru Łódź. Porozmawiałem z paroma osobami i chciałbym podzielić się tą wiedzą. Część was pewnie o tym wie ale dla części to może być coś nowego. Po pierwsze większość zespołu "Colina" kierowca dobierał sobie sam i urzędują oni w Poznaniu. Największym wyjątkiem jest tu szef (a zarazem sponsor) który mieszka w Krakowie i to przy nim są garażowane zabawki. Po drugie dla większości członków zespołu temat Mistrza Polski był już zamknięty (z uwagi na przewagę Grzyba) i woleli skupić się na przygotowaniach do przyszłego roku. Wnioski proszę wyciągnąć samodzielnie. To tak jeszcze apropo wypowiedzi Sejlota.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez żółtodziób » wtorek, 11 paź 2016, 20:08

qbus napisał(a):20.1.2. Gdy samochody są objęte przepisami parku zamkniętego (art 42.1), jedynie osoby
oficjalne i członkowie danej załogi mogą pchać swój samochód. W każdym innym przypadku
samochód może być pchany ręcznie przez dowolną osobę. Inne sposoby przemieszczania
samochodu na trasie rajdu niż użycie jego napędu i pchanie ręczne są zabronione lub w inny
sposób dozwolony w niniejszym regulaminie."

No właśnie, czyli o ile dobrze rozumiem na dojazdówce kibice tak czy owak mieli prawo go pchać. Nielegalne było natomiast przepychanie go samochodem przez Colina, ale na to jakoś nikt się nie poskarżył :roll:
żółtodziób
A8

Postprzez gabrally » wtorek, 11 paź 2016, 23:10

Coraz częściej zastanawiam się, czemu zamiast rajdów nie wybrałem szachów. Na przykład. ;)
gabrally
N4

Postprzez gregortest » środa, 12 paź 2016, 08:02

z innej beczki - polecam porównać sobie czasy HRPP z RSMP i zobaczyć gdzie w generalkę rajdu wbijałby się Pan Winiarski w 125p :shock:

Szacun dla Winiara,,
a z drugiej strony pokazuje to na jakim poziomie jeździ się u nas w rsmp...
gregortest
A5

Postprzez jarexcc » środa, 12 paź 2016, 08:44

cześć

już coraz bardziej nie łapię całej sytuacji z G.G, jak pojawiają się informację i coraz więcej foto, to albo się mylę i mnie sprostujcie ale czy dobrze rozumie ( pomoc kibiców, pomoc serwisantów, ale i tutaj z dużej aby było widać, POMOC COLINA KTÓREGO ZESPÓŁ POTEM SKŁADA PROTEST) o... nasze piekiełko, no chyba że się mylę to przepraszam nie znam tylu szczegółów
jarexcc
A5

Postprzez d-z rallyfans » środa, 12 paź 2016, 08:57

No cóż chyba jedynym wyjściem jest poczekać do rozpatrzenia odwołania i uszanować każdą decyzję :?
d-z rallyfans
A5

Postprzez viper » środa, 12 paź 2016, 09:01

Do tej pory widziałem jedną fote tu macie kilka.
https://m.facebook.com/rsmppromotor/
viper
S2000

Postprzez łazik » środa, 12 paź 2016, 10:08

gregortest napisał(a):
z innej beczki - polecam porównać sobie czasy HRPP z RSMP i zobaczyć gdzie w generalkę rajdu wbijałby się Pan Winiarski w 125p :shock:

Szacun dla Winiara,,
a z drugiej strony pokazuje to na jakim poziomie jeździ się u nas w rsmp...

I o tym powinno się dyskutować w tym temacie!.
Parę godzin oglądania rajdu a potem miesiąc gdybania i pisania o tym, kto co zrobił a czego nie.Tylko szkoda że nie na OS-ie, tylko poza nim.
polski musi wrócić do nas!!!
łazik

Postprzez posejdon » środa, 12 paź 2016, 12:45

Tak sobie pomyślałem, że jeżeli GKSS wykluczy jednak Grzyba to odechce mu się jeździć u nas a wtedy zostanie już tylko dwóch szybkich. W sumie jakiś czas temu nawet tego chciałem - żeby to wszystko padło i ze zgliszczy powstał jakiś bliżej nieokreślony Feniks. Jednak im bliżej takiego rozstrzygnięcia tym jakoś tak smutniej.

Ciekawe czy Colin czy Nivette będą zadowoleni z tytułu, jeśli uda im się go zdobyć na Arłamowie?
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez Honiclbr » środa, 12 paź 2016, 13:59

posejdon napisał(a):Tak sobie pomyślałem, że jeżeli GKSS wykluczy jednak Grzyba to odechce mu się jeździć u nas a wtedy zostanie już tylko dwóch szybkich. W sumie jakiś czas temu nawet tego chciałem - żeby to wszystko padło i ze zgliszczy powstał jakiś bliżej nieokreślony Feniks. Jednak im bliżej takiego rozstrzygnięcia tym jakoś tak smutniej.

Ciekawe czy Colin czy Nivette będą zadowoleni z tytułu, jeśli uda im się go zdobyć na Arłamowie?

Jeśli GKSS odrzuci odwołanie, to Grzyb zapowiedział, ze odwoła się do wyższej instancji.
Honiclbr
A5

Postprzez ZbyszekChaosu » środa, 12 paź 2016, 14:39

posejdon napisał(a):Tak sobie pomyślałem, że jeżeli GKSS wykluczy jednak Grzyba to odechce mu się jeździć u nas a wtedy zostanie już tylko dwóch szybkich. W sumie jakiś czas temu nawet tego chciałem - żeby to wszystko padło i ze zgliszczy powstał jakiś bliżej nieokreślony Feniks. Jednak im bliżej takiego rozstrzygnięcia tym jakoś tak smutniej.

Colin już teraz startuje w Mistrzostwach Świata, więc wątpię aby na dłużej zagościł w RSMP a Nivette sam ze sobą pewnie też nie będzie miał ochoty się ścigać :P
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP