Rajd Arłamów

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: 1. Rajd Zimowy Arłamów

Postprzez Hubertos » wtorek, 25 lut 2014, 17:46

Lista jest trochę uboga, ale za to czołówka wygląda bardzo dobrze, są bliskie odległości pomiędzy OSami, więc całą stawkę zobaczy się bardzo dużo razy. Stali bywalcy jadą w innych cyklach (Kornicki, Zawada, Kajto, Ptaszek), albo od 2 rundy (Chmielewski, Płachytka itd.). Stąd też lista nie jest tak liczna.
Hubertos
A6

Postprzez Mad Max » wtorek, 25 lut 2014, 17:46

kostek45 napisał(a):
Mad Max napisał(a):
kostek45 napisał(a):No niestety, bieda straszna jeżeli chodzi o załogi. Jechać przez całą Polską żeby zobaczyć w 1 dzień 40 załóg, a w drugi to pewnie z 25? Ewidentnie opcja tylko dla HIPERfanatyków.

Nie uważam się z HIPERfana/fanatyka/et.c tylko za normalnego kibica i do Arłamowa się jak najbardziej wybieram pomimo że lista zgłoszeń nie powala jeśli chodzi o ilość zgłoszeń to jednak co do jej jakości nie można mieć pretensji. Zapowiada się bardzo fajny rajdzik z "chillałtowym" podejściem i sposobem oglądania.

A masz całą Polskę do przejechania?
Bo ja mam koło 600. Jakbym miał połowę z tego to pewnie bym się mocno zastanowił, ale walnąć 1200km+to, co podczas rajdu... Hmm.

Nie ma tylko 400... zresztą praktycznie jak na każdy inny rajd w Polsce...
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Hubertos » wtorek, 25 lut 2014, 18:09

http://www.youtube.com/watch?v=tbvIt8kuGKQ na tym kanale są onboardy ze wszystkich odcinków rajdu w lepszej jakości niż te zrobione przez nas.
Hubertos
A6

Postprzez viper » wtorek, 25 lut 2014, 18:39

gorki napisał(a):Złote czasy rajdów wcale nie mineły. Niech ktoś wytłumaczy mi dlaczego na Śląsku w RO jeździ po 70-75 rajdów, a w amatorkach (np. w Małopolsce) zdarzają sie imprezy na odcinkach drogowych w których startuje po 70-80 załóg (w większości w przygotowanych samochodach). Tymczasem całkiem nowy rajd gromadzi 24 i 21 załóg?

Jeszcze rozumiem zimowy lotos (zimowy na szutrowych odcinkach - wyjątkowo trudny w przygotowaniu samochodu), Arłamów jest asfaltowy. Myślę i liczę na to że nadejdzie taki rok że sezon RSMP się nie odbędzie i wtedy nareszcie coś ruszy w tym starokomunistyczno-biznesowo-znajomościowym myśleniu, które psuje coś co bez ingerencji z góry nakręca się samo.

Kolego nic nie rozumiesz. Rajd jest planowany na kilka miesięcy wstecz i zagwarantuj mi w grudniu ze śniegu nie bedzie bo tak trwają rozmowy. Na arlamow nawet asfaltowy musisz mieć góre opon tzn. Od slickow po przez medie potem deszczowki do zimówki przez kolce. Kolego to jest wbrew pozorom droższe niż lotos w kwesti opon , bo tam jest nawierzchnia szutrowa i temat jest prostszy.
Nie rozumiem zdziwienia odnośnie frekwencji, bo tego można było sie spodziewać tzn. Czołówka jedzie a reszta czeka na przewidywalna swidnice. Ja w tym nic dziwnego nie widzę.
viper
S2000

Postprzez kostek45 » wtorek, 25 lut 2014, 18:43

Czyli Arłamów jest klasycznym przykładem rajdu tylko dla bogatych?
W takim razie w dobie wszechobecnego kryzysu po co on w RSMP?
(I żeby nie było, że pytam bo mam daleko...)
kostek45
A5

Postprzez gorki » wtorek, 25 lut 2014, 19:28

viper napisał(a):
gorki napisał(a):Złote czasy rajdów wcale nie mineły. Niech ktoś wytłumaczy mi dlaczego na Śląsku w RO jeździ po 70-75 rajdów, a w amatorkach (np. w Małopolsce) zdarzają sie imprezy na odcinkach drogowych w których startuje po 70-80 załóg (w większości w przygotowanych samochodach). Tymczasem całkiem nowy rajd gromadzi 24 i 21 załóg?

Jeszcze rozumiem zimowy lotos (zimowy na szutrowych odcinkach - wyjątkowo trudny w przygotowaniu samochodu), Arłamów jest asfaltowy. Myślę i liczę na to że nadejdzie taki rok że sezon RSMP się nie odbędzie i wtedy nareszcie coś ruszy w tym starokomunistyczno-biznesowo-znajomościowym myśleniu, które psuje coś co bez ingerencji z góry nakręca się samo.

Kolego nic nie rozumiesz. Rajd jest planowany na kilka miesięcy wstecz i zagwarantuj mi w grudniu ze śniegu nie bedzie bo tak trwają rozmowy. Na arlamow nawet asfaltowy musisz mieć góre opon tzn. Od slickow po przez medie potem deszczowki do zimówki przez kolce. Kolego to jest wbrew pozorom droższe niż lotos w kwesti opon , bo tam jest nawierzchnia szutrowa i temat jest prostszy.
Nie rozumiem zdziwienia odnośnie frekwencji, bo tego można było sie spodziewać tzn. Czołówka jedzie a reszta czeka na przewidywalna swidnice. Ja w tym nic dziwnego nie widzę.

nie mam czasu sie kłócić, choć nie masz racji :)
gorki
N1

Postprzez woytek » wtorek, 25 lut 2014, 19:44

Zimowy Arłamów pojedzie po asfalcie a będzie cyrk jak Świdnicki pójdzie po śniegu :wink:
woytek
N3

Postprzez Jarek55511 » wtorek, 25 lut 2014, 20:00

woytek napisał(a):Zimowy Arłamów pojedzie po asfalcie a będzie cyrk jak Świdnicki pójdzie po śniegu :wink:

I tak może być :wink:
Jarek55511
S1600

Postprzez viper » wtorek, 25 lut 2014, 20:40

gorki napisał(a):nie mam czasu sie kłócić, choć nie masz racji :)

kłócić :) . Przedstawiłem ci argumenty dlaczego ten rajd jest droższy od innych i co ma wpływ na frekwencję, a ty mówisz o kłótni. Udowodnił ze to nie prawda o czym napisałem, a nie zachowuj sie jak dziecko.
viper
S2000

Postprzez krist » wtorek, 25 lut 2014, 21:45

Od mniej więcej miesiąca wiadomo że rajd będzie asfaltowy. Nie będzie się różnił niczym od innych asfaltowych rajdów. Wczoraj rozmawiałem z Grześkiem Dulem, też się z tego cieszył że nie musi kupować kolców bo to mocno naciąga budżet na rajd, dodatkowe komplety opon do wykorzystanie tylko raz.
Nie rozumiem co się stało że nikt nie przyjechał, zwłaszcza frekwencja RPP wygląda dramatycznie. Nie wiem czy to kwesta budżetów, przepisów, licencji, ale coś jest kompletnie nie tak skoro na nowy, ciekawy rajd nikt nie przyjeżdża. W tym przypadku sponsor, Arłamów jest konkretny i raj pewnie odbył się i dla 10 zawodników, ale może warto coś zmienić zanim i w takiej sytuacji będziemy się cieszyc że przecież z tych 10 at aż 3 to R5 :wink:
krist
N3

Postprzez viper » wtorek, 25 lut 2014, 21:59

krist napisał(a):Od mniej więcej miesiąca wiadomo że rajd będzie asfaltowy. Nie będzie się różnił niczym od innych asfaltowych rajdów. Wczoraj rozmawiałem z Grześkiem Dulem, też się z tego cieszył że nie musi kupować kolców bo to mocno naciąga budżet na rajd, dodatkowe komplety opon do wykorzystanie tylko raz.
Nie rozumiem co się stało że nikt nie przyjechał, zwłaszcza frekwencja RPP wygląda dramatycznie. Nie wiem czy to kwesta budżetów, przepisów, licencji, ale coś jest kompletnie nie tak skoro na nowy, ciekawy rajd nikt nie przyjeżdża. W tym przypadku sponsor, Arłamów jest konkretny i raj pewnie odbył się i dla 10 zawodników, ale może warto coś zmienić zanim i w takiej sytuacji będziemy się cieszyc że przecież z tych 10 at aż 3 to R5 :wink:

Dla kogoś kto i tak chciał jechać to dobra wiadomość, ale dla kogoś kto planuje wyliczona rundę ten rajd jest pierwszy do odstrzału , dlatego frekwencja jest jaka jest, wiec wszystko jest w porządku tzn. Odpada najdroższy lub najbardziej nie pewny pod względem warunków.
viper
S2000

Postprzez jankess » środa, 26 lut 2014, 09:44

Nie ma co marudzić, świata ani listy startowej tym nie zmienicie :) Jest jakiś plus tego - odcinki są ulokowane tak blisko siebie, że wydaje mi się że można się spiąć i obejrzeć dość dużo. Ja też długo się zastanawiałem czy przejechać 3/4 polski na ten rajd, ale już postanowione - raz się żyje, co człowiek ma sobie żałować i nie zobaczyć? :D

Planuje pooglądać i obfocić czołówkę i myk na następny oes - mam nadzieje że uda się zobaczyć jak najwięcej :D
jankess

Postprzez Tomek K » piątek, 28 lut 2014, 23:12

No to ładną jesień średniowiecza zrobili w harmonogramie. Jeden odcinke - Huta Brzeska - z tego co widzę wypadł zupełnie. Bircza baaaaardzo skrócona, + 2 dnia wszedł nowy oes, który jest chyba odwróconą Jodłówką lub miksem Jodłówki i Huciska. Leszczawka i Bircza lecę po 3 razy. Szczegóły są w komunikacie 1. Mapy póki co nie są zaktualizowane.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez kremer » sobota, 1 mar 2014, 01:34

Mocno pomieszane. Trzeba czekać na mapę szczególnie drugiego dnia. Przemyśl 2 godzinę później i o 3 km dłuższy.

edit:
Tutaj komunikat :) http://www.rajdarlamow.pl/2014/wp-conte ... 1-RSMP.pdf

Ciekawostka: Zwiększenie ilości przejazdów zapoznawczych z 2 do 3 !! :) :twisted: Tego nie do końca rozumiem.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez gorki » sobota, 1 mar 2014, 16:03

Ciekawe czy zmiany wynikają z małej ilości zgłoszeń i maksymalnego cięcia kosztów (mała liczba zgłoszeń a to jednak drogi publiczne gdzie trzeba więcej safety niż na szutry), czy też cofnięto zgodę na odcinek. Jeśli cofnięto to czy to wina buntujących się mieszkańców, czy też jakies katastrofy z nawierzchnią (np. obsuwisko, podmyta droga), a może okazało się że fragment drogi odwołanego odcinka jest prywatny (co często się zdarza na rajdach, a w urzędach sami nie wiedzą bardzo często czy droga w całości należy do Skarbu Państwa - takie kwiatki wychodzą dopiero przed samymi rajdami). Istnieje jeszcze możliwość typu "Natura 2000" albo rezerwat gdzie po prostu nie wolno i już :)

Dosyć dziwnie to wygląda z OS Przemyśl bo rozumiem że 4 razy będa jeździć w kółko i potem po serwisie kolejne 4 kółeczka w mieście. No ale km oesowych brakowało wiec może to jedyne wyjście by uratowac ten rajd.
gorki
N1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP