50. Rajd Dolnośląski 2016

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: 50. Rajd Dolnośląski 2016

Postprzez Tomek K » wtorek, 11 paź 2016, 14:30

Według mnie jest to trochę dziwne tłumaczenie na język polski, angielskiego odpowiednika. Jak dla mnie to chodzi o strefy przed regrupingiem na oddalonych lub stałych serwisach. Rampa, chyba jest strefą mety. Czyli ma swój PKC przed i tablicę informującą o końcu po zjeździe z rampy. Ale mogę się mylić.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez SOKÓŁ » wtorek, 11 paź 2016, 14:38

Tomek K napisał(a):Według mnie jest to trochę dziwne tłumaczenie na język polski, angielskiego odpowiednika. Jak dla mnie to chodzi o strefy przed regrupingiem na oddalonych lub stałych serwisach. Rampa, chyba jest strefą mety. Czyli ma swój PKC przed i tablicę informującą o końcu po zjeździe z rampy. Ale mogę się mylić.

Tomek jeszcze jeden PKC jest przed parkiem zamkniętym więc tam dopiero jest chyba oficjalnie koniec ;)
SOKÓŁ
A6

Postprzez viper » wtorek, 11 paź 2016, 14:49

sejlot napisał(a):Ciekawe co by było gdyby GG zjechał z rampy, zablokował wyjazd i tam naprawiał auto w towarzystwie mechaników, tłumacząc, że nie może tego zrobić dalej bo będzie wykluczony? :D W ten sposób przyblokowałby resztę zawodników i pewnie zrobiłoby się niezłe przedstawienie .

W strefie nie możesz naprawiać auta. Musisz ją opuścić a w tym pomagają sędziowie na pkc, a więc po wyjeździe ze strefy zaczyna obowiązywać w/w punkt regulaminu.
viper
S2000

Postprzez sejlot » wtorek, 11 paź 2016, 15:11

Czyli żeby wszystko było zgodne z regulaminem, mechanicy po zjeździe GG z rampy powinni udać się 1 km od auta, po czy GG mógłby do nich zadzwonić i przy ich pomocy odpalić auto?
sejlot

Postprzez viper » wtorek, 11 paź 2016, 15:15

sejlot napisał(a):Czyli żeby wszystko było zgodne z regulaminem, mechanicy po zjeździe GG z rampy powinni udać się 1 km od auta, po czy GG mógłby do nich zadzwonić i przy ich pomocy odpalić auto?

Dokładnie tak.
1 km to oczywiście umowny, myślę że jak by mechanicy nie byli w zasięgu wzroku to by nie było tematu.
viper
S2000

Postprzez żółtodziób » wtorek, 11 paź 2016, 15:15

Pytanie czy strefa mety jest strefą mediów i jak daleki jest jej "zasięg"? Na logikę jest, ale jeśli 50 m za rampą jest jej koniec to oznacza że tak czy owak jest wątpliwość interpretacyjna. Ponieważ samochody które własnie dojeżdżają do rampy lub z niej zjeżdżają. Już są bliżej niż 1 km do mechaników który są na strefie mety. To samo jeśli jakiś mechanik wraca i jednocześnie jego kierowca nie zdążył odjechać na kilometr. Moim zdaniem to jest komedia, przepis, który powinno się zlikwidować. Co nie zmienia faktu,że dopóki obowiązuje to karanie na jego mocy jest uzasadnione i jako fakt nie podlega dyskusji. Nikt nie kwestionuje, że przepis został złamany. Tylko po raz kolejny zdarza się,że jeden kierowca dostaje dysk, a drugiemu właściwie wszystko uchodzi na sucho. Pardon, za cenę jednego kompletu opon. Było by milo, gdyby karało się wszystkich i w jednakowy sposób. A tak to mamy sprawiedliwość na poziomie łapanek radarowych. Wszyscy grzeją, ale wpadają tylko niektórzy. Nikt nie kwestionuje mandatu jak go "zarobi", ale ile ma to wspólnego ze sprawiedliwością to wiadomo. Oprócz tego pozostaje kwestia czy przepis jest ścisły , czy się go naciąga i nagina. No i niestety ten przepis raczej się naciąga, w zależności od aktualnej sytuacji. Nie powinno tak być.
żółtodziób
A8

Postprzez d-z rallyfans » wtorek, 11 paź 2016, 15:16

posejdon napisał(a):
d-z rallyfans napisał(a): co robi tam Grzyb w dżinsach i zwykłej bluzie ??? przebrał się w przerwie między odcinkami ??

Obrazek
Jesli masz na mysli tę fotę to gdzie tu widzisz Grzyba? Po czapce poznałeś? :lol:

OK, może się zbyt pośpieszyłem bo zdjęcie słabej jakości więc można tylko snuć domysły kto to jest, ale dokładnie tak samo można tylko snuć domysły że to akcja z przed PS jak niektórzy sugerują, bo niby po czym to poznać ? po płocie, krawężniku czy może kolorze okien w sąsiednim budynku ???
Mad Max napisał(a):
d-z rallyfans napisał(a):Kara w zawieszeniu to też kara, a że wiele osób twierdzi że słaba to kara to już podejście indywidualne. :wink:
To nie kara tylko pogrożenie palcem :wink:

No widzisz, dla mnie pogrożenie palcem to coś w rodzaju upomnienia z wpisem do akt, ale tak jak pisałem wcześniej każdy podchodzi do tego indywidualnie, a żeby była jasność tak na zakończenie to nie uważam wcale że ta kara była wtedy sprawiedliwa :wink:
d-z rallyfans
A5

Postprzez żółtodziób » wtorek, 11 paź 2016, 15:30

Pewnie,że nie była sprawiedliwa, ale zauważcie jedno - to nie Grzyb się tak ukarał. Na pewno jakoś się bronił i każdy oskarżony ma do tego prawo. To że się okazał w tym skuteczniejszy od innych - ręka do góry kto nigdy nie negocjował z niebieskimi wysokości mandatu? Wąty można mieć do tych, którzy takie orzeczenie wydali, a wcześniej lub później karali innych znacznie bardziej surowo. Grzyb dostał taki a nie inny wymiar, warunki zakończenia sprawy zostały z jego strony spełnione i to już koniec. Sprawiedliwe to to nie było. Tak samo jak teraz nie jest sprawiedliwy dysk podczas gdy Rzeźnik dostał 5kPLN. Co nie oznacza, że dwie niesprwawiedliwości oznaczają sprawiedliwość. Nie, dwa wypaczenia to po prostu dwa wypaczenia.
żółtodziób
A8

Postprzez posejdon » wtorek, 11 paź 2016, 15:34

sejlot napisał(a):Ciekawe co by było gdyby GG zjechał z rampy, zablokował wyjazd i tam naprawiał auto w towarzystwie mechaników, tłumacząc, że nie może tego zrobić dalej bo będzie wykluczony? :D W ten sposób przyblokowałby resztę zawodników i pewnie zrobiłoby się niezłe przedstawienie .

Sądzę, że taki właśnie scenariusz będzie następnym razem. Będą jaja.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez viper » wtorek, 11 paź 2016, 15:36

żółtodziób napisał(a):Pytanie czy strefa mety jest strefą mediów i jak daleki jest jej "zasięg.

To bardzo proste pytanie. Strefa mety zaczyna się żółta tablica, a kończy czerwona. Tak samo masz oznaczona strefę pkc czy startu np. Zazwyczaj np. regulamin mówi Zawodnicy do startu muszą być na godz oficjalnym przed startem. Wtedy musisz wjechać kolokwialnie mowiac za żółteo tablice i czekasz sobie na decyzję organizatora. Po przejeździe przez rampę jest zazwyczaj po kilkunastu metrach koniec strefy czyli czerwona tablica.
quote="posejdon"]

,
posejdon napisał(a):Sądzę, że taki właśnie scenariusz będzie następnym razem. Będą jaja.

Nie będzie, bo to w interesie zawodnika, żeby opuścić strefe inaczej nie ma prawa sam dotknąć samochodu.
Ostatnio edytowano wtorek, 11 paź 2016, 15:46 przez viper, łącznie edytowano 2 razy
viper
S2000

Postprzez Honiclbr » wtorek, 11 paź 2016, 15:40

Rampa nie jest strefą mediów. Takowa w RSMP od kilku lat jest wyznaczana jedynie na strefie serwisowej Rajdu Świdnickiego: http://rajdkrause.pl/pliki/prasa/44rsk_ ... y_book.pdf (strona 13)
Honiclbr
A5

Postprzez SOKÓŁ » wtorek, 11 paź 2016, 15:49

Honiclbr napisał(a):Rampa nie jest strefą mediów. Takowa w RSMP od kilku lat jest wyznaczana jedynie na strefie serwisowej Rajdu Świdnickiego: http://rajdkrause.pl/pliki/prasa/44rsk_ ... y_book.pdf (strona 13)

Mówimy tu nie o Serwisie a rampie i na większości rajdów też są wyznaczone strefy dla Foto/TV zazwyczaj przed rampą ;)
SOKÓŁ
A6

Postprzez stachniak14 » wtorek, 11 paź 2016, 16:06

z innej beczki - polecam porównać sobie czasy HRPP z RSMP i zobaczyć gdzie w generalkę rajdu wbijałby się Pan Winiarski w 125p :shock:
Paweł Stachniuk
stachniak14
A6

Postprzez Tomek K » wtorek, 11 paź 2016, 16:13

SOKÓŁ napisał(a):

Honiclbr napisał(a):Rampa nie jest strefą mediów. Takowa w RSMP od kilku lat jest wyznaczana jedynie na strefie serwisowej Rajdu Świdnickiego: http://rajdkrause.pl/pliki/prasa/44rsk_ ... y_book.pdf (strona 13)

Mówimy tu nie o Serwisie a rampie i na większości rajdów też są wyznaczone strefy dla Foto/TV zazwyczaj przed rampą ;)

Dlatego też mówiłem o nieprecyzyjnym określeniu. Strefa media FOTO/TV na starcie/mecie czy odcinku specjalnym, nie może mieć związku ze strefą (ja bym tu użył sformułowania z piłki nożnej "mixed zone") gdzie udziela się wywiadów podczas regrupingu czy wjazdu na serwis. Zawsze mechanicy idą tam, oglądać zza barierki jak wygląda auto.
Jakby te dwie strefy "zrównać" to mogło by dojść do absurdu - zawodnik wypada z trasy akurat w strefie foto na oesie:) Po czym samochód terenowy jego zespolu wyciagą go liną na trasę:)

Uzupełniając to co napisał viper. Godzinę przed trzeba być w parku przedstartowym, do którego auta wprowadzają często mechanicy... Czyli tu też musi być jakieś regulaminowe rozgraniczenie. PKC w takim wypadku jest tuż przed rampą.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez żółtodziób » wtorek, 11 paź 2016, 16:55

Tomek K napisał(a):
Dlatego też mówiłem o nieprecyzyjnym określeniu. Strefa media FOTO/TV na starcie/mecie czy odcinku specjalnym, nie może mieć związku ze strefą (ja bym tu użył sformułowania z piłki nożnej "mixed zone") gdzie udziela się wywiadów podczas regrupingu czy wjazdu na serwis. Zawsze mechanicy idą tam, oglądać zza barierki jak wygląda auto.
Jakby te dwie strefy "zrównać" to mogło by dojść do absurdu - zawodnik wypada z trasy akurat w strefie foto na oesie:) Po czym samochód terenowy jego zespolu wyciagą go liną na trasę:)

Dokładnie o to mi chodziło jak się pytałem o to co właściwie jest strefą mediów. Wygląda na to,że jednak wszyscy łamali ten przepis w okolicach rampy i nikt się tym nie przejmował do soboty.

I kolejne pytanie - czy pchanie pojazdu przez kibiców na dojazdówce jest zabronione? Skoro jest dozwolone na OSach?
żółtodziób
A8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP