Rajd Kauno Ruduo

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Kauno Ruduo

Postprzez MSG Racing » wtorek, 20 sie 2013, 18:09

bercik napisał(a):Nich mnie ktoś poprawi bo nie jestem pewien, ale wydaje mi się że Kubica w clio, na któryś rajdzie lał Travaglie w pugu S2000.
O czym tu mowa...

Nie tylko jego ale wielu innych speców od asfaltów w S2000. Jak dobrze pamiętam do i Sołowow dostał łomot.
Porównanie by musiało być w autach których oni oboje nie znają, na nieznanej drodze, i dwóch nawierzchniach a i tak znam jej wynik.
Rajdy nie muszą być matematyką ale też nie trzeba żadnych mega obliczeń itd, żeby wiedzieć jaki jest układ sił u kierowców. Nasze drogi są specyficzne i tutaj może RK nie byłby tak szybki np. w Niemczech.

Co do rajdu na Litwie to ..... niby nie potrzebny ale tak to mało rajdów by było, szczególnie na szutrze (aż jeden), to raz.
Dwa. Po co ma robić PZM jak mogą Litwini. ?
Trzy. Jak ma być łączona runda WRC to z kim innym na szutrze?
Ale fakt wyjazdowa runda nie opłaca się za wielu zawodnikom. Kto prowadzi swoja firmę i za swoje jeździ oraz Ci których firmy potrafią korzystać z wizerunku zespołu rajdowego to nie mają problemu z reklamą.
Reszta ma spory problem w tym kibice i media. A szutrów jest dosć tylko często ich stan jest odpowiedni do stanu dróg asfaltowych a co za tym idzie albo się nie da jeździć po tym albo terenówką, albo potem koszt rajdu jest za duży i się nawet nie zwraca bo za mało zawodników, kibiców, sponsorów, za mało w tv itp. Wiec na Litwie zrobią i nie ma problemu. Nasi co mają to pojadą a reszta według starej zasady PZMu, że to sport który musi kosztować, więc biedni nie pojadą.
Ten rajd dobry obrazem tego jak wyglądają nasze rajdy. Bo przecież jakby od Wawy podobne kilometry zrobić to też by się znalazło jakies miejsce na rajd (szutry) i to w granicach Polandii a ilosć załóg byłaby zapewne podobna.

Ogólnie uważam że dwu dniowe rajdy u Nas w obecnej sytuacji gospodarczej jest beznadziejnym pomysłem. Nie można brać przykładów od tych gdzie ten sport ma się lepiej?
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Domson » wtorek, 20 sie 2013, 18:26

Scooby ładnie podsumował temat.
Rozumiem, że kibicuje się temu, tamtemu, Kajtkowi, czy innemu ale obiektywizmu nie zaszkodzi rozsądnego.
Zresztą tak jak Scooby napisał. Jeżeli RK pojedzie na 100 % w pierwszych odcinkach na dojczu, to zobaczycie co się będzie działo, szczególnie jeżeli popada :)

Zresztą nadal nie wiem co tu porównywac kurcze. Gość wpadł pierwszy raz do Finlandii na teren Lappiego i mu dołożyl .......................... po 5 szutrowych rajdach w życiu.

Kajto narazie musiałby s2000 się pobujać coś więcej na szczeblu europejskim, żeby można go było ocenić. Z całym szacunkiem, ale nasi lokalni driverzy to mają daleko raczej nawet do tej "3. ligi włoskiej" :roll:
Domson
A6

Postprzez Wujeek » wtorek, 20 sie 2013, 20:46

Wojtek w subaru holka no ciekawe. Holka team sie wporzadku zachowal wobec subaru rally team pozyczajac subaryne :D
Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team
Wujeek
N2

Postprzez kamil_ols » wtorek, 20 sie 2013, 21:05

TGR napisał(a):Zastanawiam się po co nam ta eliminacja na Litwie. Dodatkowe koszty dla zawodników, kibice chyba też oleją, bo bardzo daleko, strona rajdu po litewsku, odcinki trochę wymuszone. A jakby były Kaszuby przed Polskim to byłaby tragedia? Chyba nie!!!

Jak zwykle narzekają ci którzy mają za daleko na rajd bo na Koszyce było bliżej.Ja nie płakałem jak musiałem wrócić z roboty po 14 godzinach,spróbować coś pospać i o 1 w nocy lecieć do Świdnicy czy Jeleniej.
Mogę się założyć,że jakby zamiast tego był np. szutrowy Rajd Warszawski to frekwencja zapewne byłaby podobna.
Na Rzeszowie 39,na Litwie 25 zgłoszeń - jedna jak i druga liczba to dno jakiego dosięgnęły polskie rajdy.
Dlatego tak jak tym roku i pewnie w przyszłym odpuszczam polskie rajdy bo jechanie 600 km oglądanie trzydziestu paru załóg mija się z celem.Wole odłożyć i zaliczyć Monte Carlo,Finlandię i mam nadzieję,że Polski zamiast tego.
RWD Rajdy.wóda,dupy
kamil_ols
N1

Postprzez TGR » wtorek, 20 sie 2013, 21:28

hudyj napisał(a):Jedynie można to tłumaczyć próbą organizacyjną przed przyszłorocznym Rajdem Polski.

Myślę, że stać nas na zorganizowanie super eliminacji MŚ tylko i wyłącznie na naszym terenie. Mamy LOTOS i ORLEN, które coś w końcu zaczęły myśleć.
TGR
A5

Postprzez martenzyt » wtorek, 20 sie 2013, 21:42

Grunt że eliminacja RSMP. My Polacy kochamy przerost formy nad treścią. Wyjść zawsze przed orkiestrę. Rajd Barbórka Cieszyńska nie może być jako RSMP runda bo "zbyt niski koszt organizacji" w szerokim tego słowa znaczemiu. Niech kierowcy zdobywają tytuł najszybszego kierowcy w Polsce na Litwie..... albo najlepiej rajdzie gdzie "kolega" da najwięszy profit dla "mnie" Pozdro
martenzyt
N3

Postprzez corados » środa, 21 sie 2013, 00:13

Czesi mają Janner, Węgrzy Koszyce, a u nas lament bo rajd na Litwie :roll: W dodatku z opcją,że Litwini przyjadą również do nas, a nie jak to było w przypadku Bohemii. Kolejny argument na "nie" to duża odległośc. Spora częśc rajdowej północy i centrum Polski narzeka,że na większośc rund RSMP ma najdalej. Teraz mają bliżej od reszty kraju zobaczymy jak to wykorzystają. Nawet z innych zakątków Polski odległośc do bazy rajdu jest w granicach rozsądku. Kolejna rzecz to frekwencja, odnoszę czasami wrażenie,że duża liczba kibiców żyje nadal przeszłością i czasami gdy w RSMP startowało 70 załóg i więcej. W większości krajów europejskich w krajowych rozgrywkach mamy kryzys i znaczne obniżenie frekwencji na przestrzeni ostatnich lat, w kolebkach rajdów takich jak Wielka Brytania czy Włochy jest ona podobna jeśli nie gorsza niż w naszym kraju,ale my lubimy narzekac,że wszędzie jest dobrze, a u nas najgorzej... Szutrowy Rajd Kaszub byłby najlepszą opcją,ale skoro go nie ma z różnych względów, nie ma też innych chętnych do zrobienia rajdu szutrowego albo są,ale nie mają na to środków finansowych, to wyjazdowa runda szutrowa wydaje się najlepszą opcją z możliwych.
corados
A6

Postprzez krzysiekrwd » środa, 21 sie 2013, 09:15

W kolebkach takich jak GB proponuje sprawdzić listy startowe,jest dużo lepiej wiem bo sledze je live.
krzysiekrwd
N1

Postprzez Mad Max » środa, 21 sie 2013, 09:35

kamil_ols napisał(a):
TGR napisał(a):Zastanawiam się po co nam ta eliminacja na Litwie. Dodatkowe koszty dla zawodników, kibice chyba też oleją, bo bardzo daleko, strona rajdu po litewsku, odcinki trochę wymuszone. A jakby były Kaszuby przed Polskim to byłaby tragedia? Chyba nie!!!

Jak zwykle narzekają ci którzy mają za daleko na rajd bo na Koszyce było bliżej.Ja nie płakałem jak musiałem wrócić z roboty po 14 godzinach,spróbować coś pospać i o 1 w nocy lecieć do Świdnicy czy Jeleniej.

Podzielam zdanie kolegi... najśmieszniejsze jest to że słyszy się to od osób które podobno kochają rajdy a zachowują się tak jakby się dowiedziały że rajd jest rozgrywany "daleko od domu" tydzień przed jego rozpoczęciem...

kamil_ols napisał(a):Dlatego tak jak tym roku i pewnie w przyszłym odpuszczam polskie rajdy bo jechanie 600 km oglądanie trzydziestu paru załóg mija się z celem.Wole odłożyć i zaliczyć Monte Carlo,Finlandię i mam nadzieję,że Polski zamiast tego.

Niestety ale ja w przyszłym roku chyba zrobię podobnie, do tego zazwyczaj na północ jadę tylko z moją "konkubiną" więc koszty mi wzrastają, moi znajomi wolą szutry i na te rajdy nie mam problemu z towarzystwem wiec przyszły rok to wycieczki do naszych "bałtyckich sąsiadów"

Bardzo chętnie bym pojechał i w tym roku na ten rajd ale niestety koliduje mi to z inną imprezą w Radomiu którą też bardzo lubię i niestety zostałem przegłosowany.

Gest Hołka i jego ekipy - SZACUNEK :!: :!: :!: :!:
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez marrcus » środa, 21 sie 2013, 10:11

Hołek se chyba jaja co robi a on ma jeździć a nie w kiją ciąć :evil:
marrcus
N3

Postprzez piguła » środa, 21 sie 2013, 10:15

Mad Max napisał(a):
kamil_ols napisał(a):
TGR napisał(a):Gest Hołka i jego ekipy - SZACUNEK :!: :!: :!: :!:

ale jaki gest ?? dał im za darmo auto ? sory ale Hołek jest ostatnim gościem który robi coś bezinteresownie :wink: wypożyczył auto za kasę, czysty biznes a wszyscy odbierają to jako gest życzliwości :D tym autem i tak nie miał zamiaru startować, przynajmniej auto nie będzie stało w garażu a i parę pln-ów zarobi
piguła
N3

Postprzez Mad Max » środa, 21 sie 2013, 11:01

piguła napisał(a):
Mad Max napisał(a):Gest Hołka i jego ekipy - SZACUNEK :!: :!: :!: :!:

ale jaki gest ?? dał im za darmo auto ? sory ale Hołek jest ostatnim gościem który robi coś bezinteresownie :wink: wypożyczył auto za kasę, czysty biznes a wszyscy odbierają to jako gest życzliwości :D tym autem i tak nie miał zamiaru startować, przynajmniej auto nie będzie stało w garażu a i parę pln-ów zarobi

To że nie zrobił tego za darmo to chyba proste i logiczne, to że nie będzie startował tym na Polskim też jest jasne, ale czy uważasz że zrezygnowanie ze startu treningowego (jak to Hołek ma w zwyczaju mówić na rozkręcenie) oddając auto notabene konkurentowi, nie zasługuje na szacunek ??
Ostatnio edytowano środa, 21 sie 2013, 11:02 przez Mad Max, łącznie edytowano 2 razy
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez skrendi » środa, 21 sie 2013, 11:01

No i jak widać tegoroczny Rajd Polski będzie także (chyba od dzisiaj!!!) rundą Rajdowych mistrzostw Litwy!!!
Zapowiada się nocny odcinek o 20.06 (jeśli się ktoś zgłosi oczywiście!!

http://www.rajdpolski.pl/pliki/pliki/za ... t-Live.pdf

Pozdrawiam
skrendi
skrendi
N2

Postprzez Hubertos » środa, 21 sie 2013, 11:19

skrendi napisał(a):No i jak widać tegoroczny Rajd Polski będzie także (chyba od dzisiaj!!!) rundą Rajdowych mistrzostw Litwy!!!
Zapowiada się nocny odcinek o 20.06 (jeśli się ktoś zgłosi oczywiście!!

http://www.rajdpolski.pl/pliki/pliki/za ... t-Live.pdf

Pozdrawiam
skrendi

Wiadomo od kilku miesięcy, że Polski będzie rundą Mistrz. Litwy.
Hubertos
A6

Postprzez marrcus » środa, 21 sie 2013, 16:54

jaki szacunek, zfraj..eył sie on miał jechać to nie tak że woź miał stać bezczynny.
A tak nie poćwiczy, chyba że mu się nie chciało jechać, a chciałem zobaczyć jak pojedzie a tak nic nie będzie.

Chuchała ma swój zespół, rozbul nie teraz tylko przed poprzednim rajdem, czas na reakcje mieli.
marrcus
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP