Rajd Polski 2013

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski 2013

Postprzez lewar » piątek, 20 wrz 2013, 13:07

żółtodziób napisał(a): W relacjach ES z Polaka widziałem mnóstwo kibiców na zewnętrznych zakrętów - po tak mokrej trawie nie ruszyliby się na pół metra gdyby wypadło w nich jakieś auto. Jeden nawet leżał i robił zdjęcia.

Na 3 OS drugiego dnia staliśmy PRZED serią podbić, gdzie było prawie pewne że ktoś może "nie ogarnąć". Przed rajdówkami przyjechało zabezpieczenie, obserwator FIA, otaśmowali wszystko, zrobili koperty w miejscu gdzie staliśmy (PRZED miejscem niebezpiecznym), opieprzyli nas że nie możemy tam stać i pojechali dalej. Nikt na szczęście nie wypakował, choć kilka razy było ciepło - a ZA tymi podbiciami koperty nie było, kibice stali przed drewnianym płotem bez możliwości ucieczki! No toż przecież trzeba myśleć trochę!
--- www.cecot.pl ---
lewar
N2

Postprzez kremer » piątek, 20 wrz 2013, 15:17

Niestety jeszcze parę lat temu wszystko było OK. Rajd Polski w dużej mierze wspomagał organizacyjnie AK Polski i jakoś im to wychodziło. Wtedy śmialiśmy się, że to własnie na Mazurach jest najbezpieczniej, a inne Elmoty to śmiech. Od 2008 wziął się za to PZM i jest co raz gorzej. Jak było mało kibiców to było dobrze. Jak przyjechało ze 30 tysięcy już lipa. W 2009 już wszyscy stali jak chcieli. Za rok będzie powtórka, a nawet jeszcze gorzej. Oni nie mają żadnego pomysłu co tym fantem zrobić. Chyba skupiają cała swoja silę na punktach kibica, a poza nimi jest tragedia.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez tomlodz » piątek, 20 wrz 2013, 15:34

kremer napisał(a): Chyba skupiają cała swoja silę na punktach kibica, a poza nimi jest tragedia.

Święte słowa. Tam gdzie były punkty to od drogi 15 metrów i darli sie na ludzi. 300 metrów dalej była partia w lesie i na odcinku dobrych 700 metrów ani jednego safeciarza, nikogo.

Wszystko jest OK jak się ludzie sami pilnują, ale na odcinku Biskupiec była szybka partia z kilkoma hopami i za jedną z nich stanęła sobie rodzina z dziećmi :shock: Nie byli kompletnie świadomi zagrożenia, ale tam nie było nikogo kto miałby im zwrócić uwagę. Po małej sugestii odeszli stamtąd, ale tak to nie powinno wyglądać :evil:

W 2009 było dużo lepiej jeśli chodzi o ogarnianie odcinków poza punktami kibica.
tomlodz
N2

Postprzez Domson » piątek, 20 wrz 2013, 15:45

Ja się zastanawiam nad wyborem odcinków. Mimo wszystko nie porywały żeby nie powiedzieć nuda. Robert mówił, że testował na dwóch fantastycznych odcinkach. Zresztą było widać na video z testów Roberta, że faktycznie niczego sobie. Przynajmniej wyglądały jak normalne rasowe, rajdowe odcinki, a nie takie polne drogi. Hopy, ale faktycznie duże hopy, a nie pagórki od których samochód ledwo się odrywa

od 6:36
http://www.youtube.com/watch?v=VLMFzgGMEDY
Domson
A6

Postprzez Kajto18 » piątek, 20 wrz 2013, 15:53

tomlodz napisał(a):
kremer napisał(a): Chyba skupiają cała swoja silę na punktach kibica, a poza nimi jest tragedia.

Święte słowa. Tam gdzie były punkty to od drogi 15 metrów i darli sie na ludzi. 300 metrów dalej była partia w lesie i na odcinku dobrych 700 metrów ani jednego safeciarza, nikogo.

Wszystko jest OK jak się ludzie sami pilnują, ale na odcinku Biskupiec była szybka partia z kilkoma hopami i za jedną z nich stanęła sobie rodzina z dziećmi :shock: Nie byli kompletnie świadomi zagrożenia, ale tam nie było nikogo kto miałby im zwrócić uwagę. Po małej sugestii odeszli stamtąd, ale tak to nie powinno wyglądać :evil:

W 2009 było dużo lepiej jeśli chodzi o ogarnianie odcinków poza punktami kibica.

Niestety nie mogę porównać edycji 09 do obecnej. Ale na WRC pamietam też miejscami nie było za różowo... Pamiętam akcje z Paprotek 2 , gdzie na szybkiej partii nie bylo safeciarzy na odcinku ja wiem moze z 300 m ( podobno na 1wszej pętli byli w tym miejscu )na wypadkowej ustawiła się sprora banda czechów, którzy wpadli na genialny pomysł, że do samotnie stojącego grilla i krzesełek nikt sie nei przysadzi. I faktycznie.. przejazd zabezpieczenia - czesi na kucaka lub na leząco w plony rolnicze... I jakoś ten motyw przeszedł...
Kajto18
N2

Postprzez bercik » piątek, 20 wrz 2013, 19:55

Domson napisał(a):Ja się zastanawiam nad wyborem odcinków. Mimo wszystko nie porywały żeby nie powiedzieć nuda. Robert mówił, że testował na dwóch fantastycznych odcinkach. Zresztą było widać na video z testów Roberta, że faktycznie niczego sobie. Przynajmniej wyglądały jak normalne rasowe, rajdowe odcinki, a nie takie polne drogi. Hopy, ale faktycznie duże hopy, a nie pagórki od których samochód ledwo się odrywa

od 6:36
http://www.youtube.com/watch?v=VLMFzgGMEDY

Nie dam sobie ręki obciąć, ale ta hopka o której mówisz to jest pierwsze ujęcie z tego filmu http://www.youtube.com/watch?v=moCxysr-q_s
Bociant niech się wypowie czy mam rację :)
bercik
A5

Postprzez Domson » piątek, 20 wrz 2013, 20:13

Ten odcinek podobno był już w Rajdzie Polski, nie wiem jak się nazywa
Domson
A6

Postprzez Miedziu » piątek, 20 wrz 2013, 21:29

Grabówka pany :)
Miedziu
A6

Postprzez żółtodziób » sobota, 21 wrz 2013, 11:44

lewar napisał(a):
żółtodziób napisał(a): W relacjach ES z Polaka widziałem mnóstwo kibiców na zewnętrznych zakrętów - po tak mokrej trawie nie ruszyliby się na pół metra gdyby wypadło w nich jakieś auto. Jeden nawet leżał i robił zdjęcia.

Na 3 OS drugiego dnia staliśmy PRZED serią podbić, gdzie było prawie pewne że ktoś może "nie ogarnąć". Przed rajdówkami przyjechało zabezpieczenie, obserwator FIA, otaśmowali wszystko, zrobili koperty w miejscu gdzie staliśmy (PRZED miejscem niebezpiecznym), opieprzyli nas że nie możemy tam stać i pojechali dalej. Nikt na szczęście nie wypakował, choć kilka razy było ciepło - a ZA tymi podbiciami koperty nie było, kibice stali przed drewnianym płotem bez możliwości ucieczki! No toż przecież trzeba myśleć trochę!

Mnie nawet nie chodziło o to, żeby powody słabej organizacji maglować i rozkładać tę porażkę na czynniki pierwsze. Chodziło mi o pokazanie hipokryzji tych instytucji. Z jednej strony tępi się takie Kryterium Kamionki, bo czyimś zdaniem podobno jest to impreza niebezpieczna, a z drugiej strony bezpieczeństwo na najważniejszym rajdzie jaki jest w Polsce organizowany leży i kwiczy. Uchybienia są rażące, potencjalnie śmiertelne dla wielu osób, nie wspominając już że warunki jakie były oznaczały rozwałkę samochodów. To obnaża rzeczywiste intencje tych panów - wszystko na czym im zależy to zachowanie władzy absolutnej i darcie z tego kasy. Kto się zechce wybić bądź skrytykować to towarzystwo, tego się gnoi, znajdując sobie mniej lub bardziej wiargodny pretekst. Zadziwia mnie tylko, że są jeszcze osoby które tego nie dostrzegają, albo wierzą, ze mogą mieć wpływ na cokolwiek. Wystarczy sobie pozestawiać fakty. Czasem są to zdarzenia dość odległe czasowo, ale jak się to wszystko bardziej globalnie przeanalizuje to trudno tutaj wierzyć w dialog, sprawiedliwość i dobre chęci tych panów.
żółtodziób
A8

Postprzez Motulski » sobota, 21 wrz 2013, 13:06

AMEN ! Za tą wypowiedź masz u mnie piwo !!!
http://oesrecords.pl/rajdy/
Motulski
A5

Postprzez Wloch a ty? » sobota, 21 wrz 2013, 13:53

Widzę, że bezkrytycznie wierzysz w demokrację. Zobacz co władza zrobiła z obywatelską inicjatywą w sprawie okręgów jednomandatowych - stąd sie właśnie wzięli "Zmieleni". Zobacz co robili w sprawie ACTA - dopóki nie wylazły miliony ludzi na ulice we wszystkich miastach Tusku nawet nie chciał słuchać ich argumentów. PZM to jest instytucja jeszcze bardziej betonowa niż rząd. Partie polityczne muszą się liczyhć z wyborcami raz na 4 lata - rzadko, ale jednak od czasu do czasu są w jakiś sposób rozliczani. PZM nie jest rozliczany w ogóle. Wiara,że pisanie petycji w czymkolwiek pomoże nie ma żadnego uzasadnienia. Przypomina mi się znów dyskusja z paroma kolegami w temacie "Kryterium Kamionki". również zarzucali mi, że krytykuję PZM a nic nie robię,żeby zmienić. Padały argumenty jak to udało im się wpłynąć na bezpieczeństwo w rajdach, zorganizować program "Bezpieczne Rajdy". Czas pokazał,że to wszystko są działania pozorowane ze strony PZM, dali się wyszaleć grupie idealistów, ale i tak trzymają ten cały cyrk żelazną pięścią, a w kwestii bezpieczenstwa zmieniło się niewiele. W relacjach ES z Polaka widziałem mnóstwo kibiców na zewnętrznych zakrętów - po tak mokrej trawie nie ruszyliby się na pół metra gdyby wypadło w nich jakieś auto. Jeden nawet leżał i robił zdjęcia. Kijem Wisły nie zawrócisz, szkoda papieru na te wszystkie petycje. Obserwuję ten cyrk niewiele krócej niż Ty żyjesz (jak wnoszę po liczbie w Twojej ksywce) i możesz mi wierzyć - jeśli coś się zmieniło to na gorsze. Nie twierdzę, ze wszyscy ludzie w PZM są źli i działają tylko dla własnych korzyści, tak jak nie wszyscy w PZPR chcieli źle. Niemniej jednak PZM jako organizacja przypomina właśnie partie polityczne, z tą różnicą, ze nie można zagłosować w wyborach na kogo innego niż PZM, nie ma alternatywy dla ich władzy. Jest dokładnie jak PZPR, ma wszystkie wady każdej partii, ale ma na nich żadnego demokratycznego bata. Podobnie jak w partiach tak i tu nikt się nie liczy z opinią "dołów", wierchuszka ma monopol na wszystko. Jeśli nawet ustępuje to w kwestiach kompletnie nieistotnych i z całą surowością tępi każdego kto ma odwagę myśleć inaczej. żadnych petycji nie będą nawet czytać, od razu pójdą na opał. To co ich może zmusić do zmiany postawy to jakiś zmasowany bunt czołowych zawodników (a na to nie ma szans, bo nie stanowią oni monolitu) albo ostra krytyka kogoś bardzo popularnego i wpływowego, zwracajaca uwagę krajowych mediów na te wszystkie nieprawidłowości. Nie będę mówił, że wyłazi z Ciebie polaczkowatość i cebulowatość - nie mam zamiaru Cię obrażać, ale chcę powiedzieć,że mylisz się w sposób fundamentalny w swoich ocenach. Demokracja to tutaj jest tylko fasadowa, i nie ma mowy żeby działały demokratyczne procedury. Iść z problemem do swojego kongresmana to możesz USA, ale u nas to wszycy Cię oleją sikiem falistym bez trzymanki. Bo u nas nie urząd jest dla Ciebie tylko Ty dla urzędu. W tej materii nic się nie zmieniło od czasów komuny. Róznica między komuną polega na tym, że za komuny to samo było jeszcze w sklepach, a teraz wolna konkurencja spowodowała,że trzeba się liczyć z opinią klienta. Ale PZM to nie sklep, tutaj wolny rynek nie dotarł, nie dotarła też demokracja. Wszystko co my możemy zrobić to wyrazić publicznie swoje niezadowolenie w nadziei, ze podchwyci to ktoś wpływowy i zrobi z tego użytek. Możemy też zrobić to samo co zrobili w pewnym momencie kibice przeciwko PZPNowi - nie poszli na mecze reprezentacji. Gdyby nie pojechać na takiego Polaka, gdyby organizator wkleił w to kasę i nie odzyskał to by przed kolejnym takim numerem na pewno ruszył makówą zxanim by powielił ten schemat. Ale zwyczajnie nie mamy do tego jaj.[/quote]

Kolego jesteś moim idolem sam bym tego lepiej nie napisał
Z rajdowym pozdrowieniem
kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem

https://www.facebook.com/WLOCH.rally
Wloch a ty?
N3

Postprzez Marcin Szopa » sobota, 21 wrz 2013, 14:08

Rajdy wcale nie jest tak łatwo zbojkotować. Będąc wiele razy na rajdy można kibiców rajdowych podzielić na:

1. Prawdziwych fanów - mają pojęcie o tej całej zabawie. Wiedzą gdzie stać a gdzie nie i potrafią wskazać błędy w organizacji rajdu i zabezpieczeniu (wielu takich jest na tym forum). Jednak stosunkowo mało jest takich osób i w sumie oni mogli by tylko zrobić bojkot.
2. "Pseudo Fani" - Chodzą w większych grupkach, przeważnie mając odzież teamowa jakiegoś zawodnika. Zazwyczaj pod wpływem alkoholu, idący z nastawieniem że zabezpieczenie zabezpieczeniem ale ja wiem lepiej. Będąc w grupie mają większe przebicie podczas konfrontacji z zabezpieczeniem. Jak w przysłowiu, "albo się idzie do kina albo na film", rajd rajdem bo tak przyjechali tylko dla czołówki, reszta czasu to dobra zabawa.
3. Okoliczni mieszkańcy - osoby przypadkowe idące z nudów. Ich postawa wynika z niewiedzy, dlatego jak jest mało osób z zabezpieczenia to stoją w przypadkowych.

Zatem, kto ma zrobić bojkot? Jedynym wyjściem jest jak ktoś gdzieś na tym forum napisał, utworzenie własnego stowarzyszenia i zarejestrowanie go. I w jego imieniu występować do PZM w różnych kwestach. Pisać pytania i oczekiwać odpowiedzi. Myślę, że na forum jest dość dużo osób, które by mogły połączyć siły i coś takiego stworzyć. Taka inicjatywa pewnie została by nagłośniona przez WRC i różne portale rajdowe. Zawsze lepiej to, niż biadolić na forum
Marcin Szopa
N3

Postprzez WRX_STI » sobota, 21 wrz 2013, 14:27

Marcin Szopa napisał(a):...
Zatem, kto ma zrobić bojkot? Jedynym wyjściem jest jak ktoś gdzieś na tym forum napisał, utworzenie własnego stowarzyszenia i zarejestrowanie go. I w jego imieniu występować do PZM w różnych kwestach. Pisać pytania i oczekiwać odpowiedzi. Myślę, że na forum jest dość dużo osób, które by mogły połączyć siły i coś takiego stworzyć. Taka inicjatywa pewnie została by nagłośniona przez WRC i różne portale rajdowe. Zawsze lepiej to, niż biadolić na forum

Jak by co jestem chętny do działania.
Obrazek
WRX_STI
A5

Postprzez Dinozaur » niedziela, 22 wrz 2013, 12:25

Zgadzam się z kolegami, którzy uważają, że kibice mają bardzo ograniczony wpływ na PZM. Mają jednak broń której PZM nie może zlekceważyć tak jak w końcu nie mógł zlekceważyć tego PZPN tz. ogólnopolskie media. Jeśli cała dyskusja toczy się tylko w zaciszu specjalistycznych forów to nie ma szans na zmianę. Tegoroczny Rajd Polski zmienił nieco sytuację.
- Kubicomania spowodowała, że zainteresowanie rajdem wzrosło niepomiernie, pisały o tym nie tylko wszystkie sportowe gazety i mówiły o tym sportowe telewizje, ale błoto, bałagan, złe zabezpieczenia zobaczyło bardzo wiele osób nie interesujących się wcześniej rajdami. Panowie pokroju pana Tomasza Bartosia przestali być anonimowi. Niedociągnięcia, braki i bałaganiarstwo mają swoich autorów.
- Szansą dla naszych Rajdów (mam taką nadzieję) będzie organizacja eliminacji WRC. Nasi działacze mogą ignorować głosy w kraju, nie sądzę jednak by mogli ignorować głosy z FIA, czy mediów światowych relacjonujących eliminacje. W końcu im także zależy na karierach nie tylko na naszym zapyziałym podwórku. Mam taką silne przekonanie, że jeśli w końcu doczekamy się WRC nie tylko incydentalnie, ale jak śpiewają ptaszki przez kolejne 3 lata jakość organizacji rajdów będzie musiała się zmienić, bo inaczej zrobi się taki harmider, że przyklejone tyłki do stołków odkleją się z wielkim hukiem.
Dinozaur
N1

Postprzez żółtodziób » niedziela, 22 wrz 2013, 13:58

@ Dinozaur - własnie o tym mówię. Ktokolwiek by cokolwiek powiedział to by najwyżej przetoczyła się fala oburzenia po forach, a on sam pewnie prędzej czy później miałby za głośne autko, albo coś innego nie tak, co by oznaczało dyswalifikację. No, ale Kubica to inna historia, po pierwsze jemu mogą skoczyć, a po drugie cokolwiek powie to podchwycą to ogólnopolskie media. Wystarczy się przyjrzeć reakcji drugiej strony - ten pojednawczy ton, że rzeczywiscie jest sporo do zrobienia. Dlatego wcale nie uważam jak coniektórzy, że Kubica gwiazdorzy. Zwyczajnie zna lokalne porządki i zdaje sobie sprawę,że jeśli on nie walnie pięścią w stół to nikt tego nie zrobi. Zagraniczniacy się nie udzielali bo ich to zwyczajnie nie obchodzi. Owszem, pewnie woleliby wystartować w dobrze przygotowanym rajdzie i nie zrobić sobie technicznej demolki, ale dla nich to było-minęło. Nawet jak wrócą za rok to zawsze mogą liczyć na to że jak organizator nawali to przynajmniej pogoda się nad nimi zlituje, dla nich to nie jest więc istotny problem. Pewnie poukładali kolejną porcję "polish jokes" na tę okoliczność i to tyle.

Czy coś z tego wyniknie? Szczerze mówiąc nie sądzę. To był jednorazowy przypadek, nie ma wielkich szans,że niedługo Kubicę zobaczymy z powrotem na naszych oesach. Szybko wróci ta sama fałszywa "sielanka" która była, ale... kropla drąży skałę. To jest pierwsze kropla, dlatego taka ważna.

Co do szansy jaką stworzy organizacja rundy WRC - najpierw trzeba takową rundę zorganizować. Możnato sobie poszukać - ja 5 lat temu byłem sceptyczny, sądziłem że nie dostaniemy rundy WRC i byłem szczerze zdziwiony że stało się inaczej. Paru kolegów zarzucało mi defetyzm i że chcę, żeby się nie udało. Bardzo sobie życzyłem rundy WRC w Polsce, ale naprawdę nie wierzyłemze ktoś naszej oferty nie przelicytuje. Aż tak wiele się nie pomyliłem - dostaliśmy rundę WRC ale tylko raz. Drugi raz się nie odbyła, mimo że wszyscy jak jeden mąż chwalili atmosferę, tłumy kibiców i charakterystykę tras. Gdy jednak zwrócić uwagę na pewien detal - nikt nie chwalił organizacji - no to wszystko zaczyna się składać w logiczny ciąg przyczynowo-skutkowy. W tym roku Polak miał być wzięty pod uwagę przy konstruowaniu przyszłorocznego kalendarza. Nikt nie powiedział, że będzie poważnym kandydatem. Nikt też nie podejmował się oceny szans Polaka na WRC. Sprawy wcale nie zaszły daleko a po takim popisie jaki miał miejsce w zeszłm tygodniu to mówiąc eufemistycznie - nasze szanse nie wzrosły.

Co do polecenia stołków z wielkim hukiem - no własnie jeśli piaskowe dziadki poczują się zagrożone z powodu awansu tego rajdu to sami go udupią. 4 lata temu to jeszcze była jakaś ogólna endżojka, ale teraz to oni już są też mądrzejsi. Jeśli dojdą do wniosku,że to może być kolejna wtopa, która w konsekwencji moze uderzyć w ich stołki to będa tak zabiegać o rundę WRC jak Tusk o podatek liniowy. W czym jak w czym, ale w utrzymywaniu się na stołkach to oni nie mają sobie równych, te umiejętności mają opanowane do perfekcji.
żółtodziób
A8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP