Rajd Polski 2013

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: Rajd Polski 2013

Postprzez RALLYjupik26 » poniedziałek, 16 wrz 2013, 19:57

http://www.youtube.com/watch?v=y1b6EkHH ... e=youtu.be

Best of z błotnistego Rajdu Polski zapraszam :)
http://www.youtube.com/user/RALLYjupik26?feature=mhee
RALLYjupik26
N3

Postprzez rallyfun » poniedziałek, 16 wrz 2013, 20:20

Krzysiek_WrC napisał(a):Oczywiscie że obaj jesteśmy "znaffcami" widzimy ogólnie to co widzimy, a na nas obu leją i Kubica z Ciotrenem, oraz inni kierowcy, w końcu to profesjonaliści to co nas "Znafffców" będą słuchać? możemy się tylko poopierdalac nawzajem z powodu rożnego obrazu sytuacji

Znaffco albo masz jakies problemy z przyswajaniem wiadomosci albo jestes slepy i gluchy. Kubica powiedzial to sam co wiekszosc kierowców tylko ze po polsku, wystarczylo przelaczyc audio w eurosporcie na angielski i uslyszlbys to samo od kazdego kierowcy z czolówki plus duzo ciekawych komentarzy prowadzac. Nie wiem gdzie ty slyszales narzekania Kubicy na opony czy zwezke bo jedyne co powiedzial o oponach to ze lepiej trzymaja niz te w WRC a o zwezce sie nie zajaknal nawet. Pomjajac nawet twoja "interpretacje" objezdzal naszych asów jak chcial a 1s na kilometrze to kompromitacja wiec nie rozumiem cos ty sie jego tak uczepil. Moge sie tylko domyslac ze bolalo cie jak objezdzal twojego idola i teraz masz uzywanie a to znaczy ze masz jakies kompleksy. Kazdy normalny kibic ogarniajacy rajdy w minimalnym stopniu widzial to samo, syf, kile i mogile organizatorów, wiekszosc kierowców tez tylko nie wszyscy mieli jaja zeby o tym powiedziec.
rallyfun
N3

Postprzez woocasch » poniedziałek, 16 wrz 2013, 20:31

viper napisał(a):
karluum napisał(a):Nie zgodzę się. Grabówka czy Kruklanki to są twarde Osy, szerokie, gdzie dużo się dzieje. Tylko organizatorzy robią rajd (nie wiem z jakich powodów) dookoła Mikołajek. A Wydminy? Piękna partia twarda w Kożuchach Wielkich gdzie było z kilkadziesiąt tysięcy ludzi w 2009 roku.

Oczywiście kolego , ze wyjątki sie znajda, ale to kropla w morzu potrzeb. Na każdy rajd porzeba 100 km oesowych a w wrc 150 . Na Lotosie tez był oes zwany piekielko i jest on ok, ale reszta rajdu już było innej specyfikacji. Wkazdym terenie coś sie znajdzie,ale wyobraz sobie ze ten rajd polski miałby by być wrc. Wstyd na cały świat. W 2009 wypalilo bo była susza. Dzisiaj zawodnicy krytykują organizatora za oesy ale to jest tak jak byś miał pretensje do kumpla ze deszcz pada. Organizator miał 0 wpływu na warunki na oesie. Pomijam już koszty takiego rajdu, których tak naprawdę nie idzie przewidzieć.

Hmm, w 2009 była susza? Fakt, że takiego potopu jak w tym roku nie było, ale przed rajdem też padało, ale na szczęście w trakcie trwania imprezy pogoda była stabilna i bezdeszczowa. Jak dobrze pamiętam to serwis wtedy też był błotnisty, nie aż tak jak w miniony weekend, ale sucho nie było :)
A organizator, skoro i tak naprawia po rajdzie trasy to powinien co roku inwestować w ich utwardzenie i po tylu latach jeżdżenia wokół Mikołajek było by już wiele dobrze przygotowanych tras. Sądzę, że jedna inwestycja w trasy dała by efekty w kolejnych latach, bo drogi byłyby mniej zryte i wymagałyby mniejszej pracy. A brak utwardzonego serwisu to jest żenada, nie rozumiem jak rajd do Mistrzostw Europy może mieć serwis na "łące" zamieniającej się po ulewie w bajoro. I oni tam chcą znowu umieścić MŚ :?: Bartoś i spółka już dziś powinni rozpocząć planowanie utwardzenia strefy serwisowej, a po zejściu śniegu powinni ruszyć z robotą i już, tu nawet nie ma nad czym się zastanawiać. Kubica dobrze powiedział, wyobrażacie sobie ludzi z VW i ich piękne białe autka i motorhome w takim miejscu i takich warunkach?
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Krzysiek_WrC » poniedziałek, 16 wrz 2013, 21:30

rallyfun napisał(a):
Krzysiek_WrC napisał(a):Oczywiscie że obaj jesteśmy "znaffcami" widzimy ogólnie to co widzimy, a na nas obu leją i Kubica z Ciotrenem, oraz inni kierowcy, w końcu to profesjonaliści to co nas "Znafffców" będą słuchać? możemy się tylko poopierdalac nawzajem z powodu rożnego obrazu sytuacji

Znaffco albo masz jakies problemy z przyswajaniem wiadomosci albo jestes slepy i gluchy. Kubica powiedzial to sam co wiekszosc kierowców tylko ze po polsku, wystarczylo przelaczyc audio w eurosporcie na angielski i uslyszlbys to samo od kazdego kierowcy z czolówki plus duzo ciekawych komentarzy prowadzac. Nie wiem gdzie ty slyszales narzekania Kubicy na opony czy zwezke bo jedyne co powiedzial o oponach to ze lepiej trzymaja niz te w WRC a o zwezce sie nie zajaknal nawet. Pomjajac nawet twoja "interpretacje" objezdzal naszych asów jak chcial a 1s na kilometrze to kompromitacja wiec nie rozumiem cos ty sie jego tak uczepil. Moge sie tylko domyslac ze bolalo cie jak objezdzal twojego idola i teraz masz uzywanie a to znaczy ze masz jakies kompleksy. Kazdy normalny kibic ogarniajacy rajdy w minimalnym stopniu widzial to samo, syf, kile i mogile organizatorów, wiekszosc kierowców tez tylko nie wszyscy mieli jaja zeby o tym powiedziec.

Ty chyba mnie nie czytasz znafffco :), ja o żadnej zwężce nie napisałem, ani o oponach.
Wróć i czytaj raz jeszcze o czym pisałem.....o tym że Kubica jako jedyny piał, no prawie jedyny bo inni to jakos z tym starali sie przynajmniej kryć że warunki są fatalne i najlepiej by było chyba powiedzieć STOP, do domu wszyscy nie jedziemy bo sie pozabijamy. Wyryp i ogólna tragedia z OESami. A co faworytów to żadnego takiego nie mam, staram sie kibicom polakom po równo
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez wojtasm461 » poniedziałek, 16 wrz 2013, 21:32

rallyfun napisał(a): Kazdy normalny kibic ogarniajacy rajdy w minimalnym stopniu widzial to samo, syf, kile i mogile organizatorów, wiekszosc kierowców tez tylko nie wszyscy mieli jaja zeby o tym powiedziec.

Zgadzam sie w 100 %!
Rajd z punktu widzenia kibica całkiem udany,ale jeśli chodzi o zabezpieczenie trasy to powiem szczerze że większej tragedi nie widziałem,safeciarze to albo strżacy mający wszystko w dup.e,albo nie wyszkoleni "ochotnicy"-trgedia!!!
Zastanawia mnie tylko jak wysokie mniemanie o sobie musi mieć organizator że wiedząc że rajd jest takiej rangi i ma być za rok MŚ miał to ,odnoszę wrażenie, głęboko w poważaniu.
A co do oesów to konfiguracja super,ale wydaję mi się że nawet jakby było sucho to i tak byłyby duru i koleiny bo są z natury zbyt miękkie.

Ps.Pozdro dla ekipy kŁodzko-bardzkiej,wesoło się oglądało!!! :D
https://www.facebook.com/legacyrally
wojtasm461
N3

Postprzez Witcher1990 » poniedziałek, 16 wrz 2013, 21:49

W 2009r rajd był w czerwcu i nie pamiętam żeby padało. W niedziele było gorąco i nic nie było widać na SSS przez kurz. Obecnie wrześniowy termin wynika z zaleceń zielonych, czerwiec to miesiąc lęgowy jakiś tam ptaków i przełożono na wrzesień. No w każdym razie chodzi o ekologię, termin w wakacje był nie do przyjęcia.

Tak czytam troszkę tego tematu i generalnie każdy pisze to samo. Wielka szkoda, że ktoś kto ma odmienne zdanie o Kubicy od razu zostaje besztany z błotem. Szkoda, że już nie można mieć własnego zdania tylko należy mówić i pisać tak jak inni bo zaraz wyskoczy ktoś z cebulakiem, Polaczkiem, Polaczkowatością itp.
Dla mnie takim właśnie cebulactwem i polaczkowatością jest to co się teraz tutaj dzieje na tym forum- masa hejtu, wyzwisk, narzekania i obrzucania blotem wszystkich dookoła. W 2009r byłem zadowolony z wizyty na Mazurach, w tym roku w ostatniej chwili nie wypaliło i nie mogłem pojechać. Natomiast gdybym był i wrócił rozczarowany to nie pokazywałbym swojej natury narzekając i hejtując wszystko robiąc to tutaj tylko pisałbym mejle, listy, petycje, podania do ogranizatorów, PZMu i innych żeby wyrazić swoje niezadowolenie. Bo jeśli ludzie nie wezmą się za takie inicjatywy to nic się w tym kraju nie zmieni. gdyby każda z osób które tutaj piszą wysłala mejla do organizatorów to już byłoby coś. Ale nie, wszyscy wolą narzekać, wyzywać się i hejtować na forum jakby to coś miało pomóc. To jest właśnie polaczkowatość i cebulactwo, takie to proste dużo gadać/pisać i nic nie robić. Szkoda, wielka szkoda ale taki naród.
Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci we mnie kamień. Czekam na hejt.
Witcher1990
A6

Postprzez viper » poniedziałek, 16 wrz 2013, 22:06

woocasch napisał(a):Hmm, w 2009 była susza? Fakt, że takiego potopu jak w tym roku nie było, ale przed rajdem też padało, ale na szczęście w trakcie trwania imprezy pogoda była stabilna i bezdeszczowa. Jak dobrze pamiętam to serwis wtedy też był błotnisty, nie aż tak jak w miniony weekend, ale sucho nie było :)
A organizator, skoro i tak naprawia po rajdzie trasy to powinien co roku inwestować w ich utwardzenie i po tylu latach jeżdżenia wokół Mikołajek było by już wiele dobrze przygotowanych tras. Sądzę, że jedna inwestycja w trasy dała by efekty w kolejnych latach, bo drogi byłyby mniej zryte i wymagałyby mniejszej pracy. A brak utwardzonego serwisu to jest żenada, nie rozumiem jak rajd do Mistrzostw Europy może mieć serwis na "łące" zamieniającej się po ulewie w bajoro. I oni tam chcą znowu umieścić MŚ :?: Bartoś i spółka już dziś powinni rozpocząć planowanie utwardzenia strefy serwisowej, a po zejściu śniegu powinni ruszyć z robotą i już, tu nawet nie ma nad czym się zastanawiać. Kubica dobrze powiedział, wyobrażacie sobie ludzi z VW i ich piękne białe autka i motorhome w takim miejscu i takich warunkach?

nie no serwis na trawie to patologia, aż mnie dziwi ze ktos na to wpadł na tym poziomie. Jak kolego chcesz ubic piasek. To tak jak byś z plastiku chciał zrobić metal. Można oczywiście go wyruwnywac ale koleiny czy błoto bedą naturalne.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 16 wrz 2013, 22:22 przez viper, łącznie edytowano 1 raz
viper
S2000

Postprzez rallyfan2 » poniedziałek, 16 wrz 2013, 22:21

W 2009 bylo bloto na serwisie, z piatku na sobote nakur@#Z% zdrowo deszczem jak jechalem na rajd. Oesy byly wtedy ok, ale bylo bloto na strefie. Ale nie otym z ciekawoscia bym obejrzal zestawienie kosztow i zyskow z karnetow.Mowi sie o 100 000 kibicow podzielic nawet przez pol wychodzi niezla kwota + sponsorzy+ wpisowe,a dziady z PZM nawet placu nie potrafia nawet placu utwardzic. Smiech na sali, pewnie jakby sie zestawienia przejrzalo to sie pokaze do czyich kieszeni kasa idzie, nie zdziwilbym sie jakby byly firmy powiazane z ludzmi z PZM. I jeszcze czepiania kibicow o Roberta czytacie fakt, superexpress, onet i ogladacie tvn i podobne media, to pozniej jest jak jest. Wszyscy widza ze Kubica narzeka itp, bo tak niestety manipuluja polskie media. Nie wiem z jakiej przyczyny ale to samo bylo w wypadku Malysza, Kowalczyk i innych wielkich polskich sportowcow. Polskie (a moze i nie) media lubia hejtowac sportowcow i pozniej niektorzy widza tak jak widza.
rallyfan2
A6

Postprzez marecki » poniedziałek, 16 wrz 2013, 22:43

RALLYjupik26 napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=y1b6EkHHr_w&feature=youtu.be

Best of z błotnistego Rajdu Polski zapraszam :)

Po obejrzeniu tego jedno mi się nasówa syfff, ja wiem, że w kraju Polskim brakuje dróg "ansawaltowych" ale żeby po takim syfie jeździć toż to przykre.
marecki
N3

Postprzez djescape » poniedziałek, 16 wrz 2013, 22:48

rallyfan2 napisał(a): I jeszcze czepiania kibicow o Roberta czytacie fakt, superexpress, onet i ogladacie tvn i podobne media, to pozniej jest jak jest. Wszyscy widza ze Kubica narzeka itp, bo tak niestety manipuluja polskie media. Nie wiem z jakiej przyczyny ale to samo bylo w wypadku Malysza, Kowalczyk i innych wielkich polskich sportowcow. Polskie (a moze i nie) media lubia hejtowac sportowcow i pozniej niektorzy widza tak jak widza.

Dokładnie tak jest. To wszystko z powodu szukania taniej sensacji bo "ideał sportowca zrobił coś niezgodnego z wyobrażeniem mediów o ideale". WIecie jak zrobić polskie rajdy medialnymi? Nasunęło mi się to po ostatnim pobieżnym obejrzeniu kilku programów rozrywkowych: kierowcy musieliby być niepełnosprawnymi sierotami któremu tata przed śmiercią kupił rajdówkę i spełnia on jego testament jeżdżąc w rajdach i nie ma żadnego pomysłu na życie poza rajdami. Niektórzy powiedzą że podobny opis był na którymś portalu. Może tak być, ale idealnie pokazuje jak nisko media sięgają.

Morał z tego taki: kierujmy się swoim rozumem i sami analizujmy fakty.
"Straights are for fast cars, corners are for fast drivers..." - C. McRae
djescape
N3

Postprzez kij » wtorek, 17 wrz 2013, 03:58

Glitol napisał(a):Zeby uporządkować dyskusję:
1. Może o rajdzie wypowiedzą sie osoby które były.
2. Trasy naprawdę słabe (jedzę od 2000 roku) - trzeba wrócić do klasyków.
3. Zapierda.. e: BB (na szybkich partiach Kajto nie ma podejścia); Kangur: bedą ludzie; Kajto: chyba musi przegłówkować czy kolejny tytuł w beznadziejniej stawce czy moze coś poświęcić; ale rajd jak najbardziej na + dawał rade; Holo k... Krzysiu po co ta lewa noga - to Mistrzowi nie przystoi; Robert - bardzo pozytwnie; Kopecky - jedzie po swoje; Sołek- fajnie, Stanik - jest moc; Kościuch - bardzo zacnie.
Organizacja dramat.

Jechałem na rajd (3 raz) cały dzień (2 pociagi + bus = 14 godzin), spałem 3 noce pod namiotem, połowę rzeczy miałem mokrych, buty mi przemakały 2 x na dzień, wracalem też cały dzień (2 autobusy + 2 pociągi = 15 godzin, niedawno wróciłem), dzięki czemu mogłem się z bólem przebić przez 40 stron, co by nie mówic we większości bzdur, które szanowni koledzy mieli okazję naprodukować przez 3 dni.

Serwis to sprawa oczywista, nie ma co dyskutować, bagno i nic tu organizaora nie broni.

Po wszystkich komentarzach i ilustracjach zdjęciowych ze środy i czwartku stwierdziłem, że może się okazać, że najciekawszym i jedynym dniem rajdu będzie piątek, więc połaziłem po serwisie (jak ogranę com nakręcił i coś się nada to pokażę) i byłem na treningach i kwalifikacjach. Na plus dla organizatora, że w tym roku zorganizowali strefy dla kibiców przy zakrętach na przeciwko prostej, można było bezpiecznie podziwiac przemykające autka z bliska.

W sobotę, jako że obcieli Tałty z fragmentu, na który się miałem wybrać, spędziłem tylko na Baranowie, między strefą przy stadninie a Sadami. Już w zeszłym roku przechodząc 3/4 odcinka tegoż (wtedy Sady się nazywał), na piechotę, wyszło mi że najciekawiej będzie w lesie, po zejściu z asfaltu. Tak też było, nie zawiodłem się. Czołówkę oglądałem z polany w lesie (pozdrawiam szczególnie 4 wesołych chłopaków z Dolnegośląska, dobre widowisko a do tego ubaw przedni), po asfalcie mieli dwie 90-tki do lasu, kwałek prostej do napędzenia i łagodny prawy przez szczyt, dalej łagodny lewy i mocniejszy prawy, wszystko na już dobrej predkości. Po tym miejscu widać było kto jedzie wszystko. Widać było doświadczenie, predkość, odwagę, pewność. Wszystko to poazał Brayan, gość jest naprawdę niesamowity, to co tracił sprzętowo, nadrabiał swoją niesamowitością, jako jedyny przez ten szczyt przechodził ogniem, z lekkim odjęciem przed, cała reszta chamowała, mniej lub bardziej. Janek w Skodzie, widać dośwaidczenie, pewność, sprzęt rewelka, robi potężne wrażenie. Robert w Cytrynie podobnie, a dokłądając do tego jego niewielkie doświadczenie w rajdach, to nie mam pytań, wyglada to tak jak i jego czasy. No i DS3 RRC/WRC wyglada znakomicie, obok Mini WRC najlepiej prezentujące się auto, od góry do dołu trzyma się kupy.
Kajtek szedł bardzo płynnie, ale widać było, że jeszcze to nie to. W niedzielę czasami i jazdją pokazał, że jest coraz lepiej.
Miś Kościuszko, no widzać, że trochę jednak mu brakuje i ile by się nie uczył to wyżej nie przeskoczy, ale szedł nie najgorzej.
Hołek trochę kwadratowo, ale czasy niezłe. Sołowow płynnie.
Kangur, no widać chłopak ma permanentny skurcz prawej nogi. Jest troche tak, wyda albo nie wyda, ale agresja i dobre widowisko jest.
R4, Chuchała na te warunki fajnie, widac róznice do pozostałych naszych. Bębenki jakby odzyskali ogień, podobnie jak Wojtuś. Ale Arai, no bajka. Przyjemność z oglądania gościa tak składającego auto, porównywalna z czołówką. Po czasach może tego nie widać, ale ogromna klasa ten gość.
Jeszcze Turek Avci. Agresja dobra, obsypał błotem aż miło.

W niedzielę byłem na Użrankach (pozdrowienia dla chłopaków z Lublina zapoznanych na polu namiotowym, dzięki za podwózkę). Nasyp kolejowy i okolice oblężone, głównie przez kibiców w ciuchach zespołowch. W sumie ciekawe miesce, zwłaszcza pierwszy zakręt przy kolei, ze sto metrów w dół z dwoma łagodnymi łuczkami i dochamowanie przed słupem, ale mase ludzi, na drugim przejeździe tam byłem. Z 500m od kolejki pod prąd oesu hopa i dochamowanie do niemal nawrotu, a dalej pod prąd to praktycznie cały cas ciekawe partie, dużo w otwartym terenie. Od startu do kolejki to to samo co Mrągowo ze zeszłego roku, ale generalnie bardzo dobry oes. Część od kolejki do mety, dużo szybsza, lagodne łuki, miejscami dużo piachu i koleiny spore w zwiąku z tym. Ciekawa partia to ta gdzie mieli prędkośc mierzyć przed oporem przy punkcie widokowym. Szeroko, twardy szuter, łagodne łuki, musiało być grubo. Generalnie to 3/4 Użranek preszedłem, dużo ciekawych miejsc.
Wrażenia z jazd to podobnie jak z Baranowa, ale widać było większą prędkość Kajtka i Janka w Skodzie. Brayan wiadomo. Młody z Estonii w swoim stylu, agresywnie zamaszyście, auto wyobijane z wszystkich stron miał, ale czasy potrafił zrobić.
Breen troche szybciej, ale wygląda jakby był trochę przereklamowany. Najlepie z jego jazdy to wyglądała Lara ;) No i jeszcze akcent gość ma fajny.

Z przebiegu rajdu to na zwyciestwo najbardziej zasłużył moim zdaniem Brayan. Za pierwszy dzień zasłużył Robert, za drugi Kajtek. Więc w sumie nieźle, ale na podium brakowało Roberta.

Nie widziałem jeszcze wszystkich filmów do tej pory wrzuconych, ale na tych dwóch odcinkach (Baranowo i Użranki) to gnoju dużo nie było. Widać go owszem było na Mrągowie, miałem okazję obejrzeć relacje eurosportową i faktycznie błota było tam co niemiara. Przy tej okazji pozdrawiam Budynia i resztę ekipy z Olsztyna, których spotkałem w sobote i niedzielę.

Ogólnie rajd świetny, jak się go na rzywo na odcinkach oglądało, a nie zdjęcia, filmiki i farmazony czytać, mniej lub bardziej zmanipulowane relacje i komentarze.
Dla mnie nie jest frajdą obejrzeć tylko na dwóch zakrętach kierowców i gonic na następny i użerać się z tłumem. Ale zobaczyć niemal cały odcinek z bliska, przejść się, obadać zakrety.
Za rok pojadę na pewno, czy ktoś będzie marudzic, że kiepskie drogi, że drogie karnety, że pogoda nie taka.
Najważniejsze to dobre buty i skarpety na zamianę. W sobotę i niedzielę zrobiłem pewnie po ok 20km pieszo, buty mi pare razy przemokły, ale optarć ani odparzen żadnych.

Na minus, to musze powiedzieć, że kibice w autach goniący między odcinkami. Drałowałem po Użrankach ze 2 km, zanim się zatrzymała miła rodzina SCIeszyna (pozdrawiam i dziękuje jeszcze raz), a aut z lepami rajdu przejechało pełno. Dwa lata temu 2 razy machnąłłem papierem rajdu i towarzystwo zabierało, nieważne czy to był Cienki, BMW czy Impreza.

Pozdrawiam i do zobaczenia za rok na mazurskich trasach.
kij
N3

Postprzez woocasch » wtorek, 17 wrz 2013, 08:42

Witcher1990 napisał(a):W 2009r rajd był w czerwcu i nie pamiętam żeby padało. W niedziele było gorąco i nic nie było widać na SSS przez kurz. Obecnie wrześniowy termin wynika z zaleceń zielonych, czerwiec to miesiąc lęgowy jakiś tam ptaków i przełożono na wrzesień. No w każdym razie chodzi o ekologię, termin w wakacje był nie do przyjęcia.

Tak jak napisałem, w trakcie rajdu nie padało, ale przed tak - pamiętam jak znajomi, którzy byli na Mazurach tydzień przed rajdem kupowali kalosze, bo nie było wiadomo jakie będą warunki na trasach i obok nich. Ale ponieważ rajd był w czerwcu i wiadomo, że wtedy dzień jest dłuższy, słońce wyżej na horyzoncie to też wszystko szybciej wyschło, do tego twardsze trasy i było wszystko OK. A cała ta ekologia to nam jeszcze bokiem wyjdzie, tzn. już zaczyna.

viper napisał(a):nie no serwis na trawie to patologia, aż mnie dziwi ze ktos na to wpadł na tym poziomie. Jak kolego chcesz ubic piasek. To tak jak byś z plastiku chciał zrobić metal. Można oczywiście go wyruwnywac ale koleiny czy błoto bedą naturalne.

Nie jestem inżynierem budownictwa ani drogownictwa, więc nie dam Ci dokładnego przepisu co trzeba zrobić, ale przecież istnieją metody zagęszczania podłoża, więc gdyby zapytać kogoś biegłego w tym temacie coś zapewne by doradził. A na początek to trzeba zaniechać używania dróg dojazdowych do pól jako trasy odcinków specjalnych, nie tędy droga. Zresztą Hołek wypowiadał się w tym temacie, w 2009 większość tras szła po trwardym szutrze, a część po polach, w tym roku proporcje były odwrotne. I on też, co prawda już po rajdzie, ale też skrytykował organizatorów i doradził im zobaczenie jak to się robi na świecie :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez makki » wtorek, 17 wrz 2013, 09:21

W 2009 r. padało przed rajdem. Serwis wyglądał podobnie jak w tym roku. W ostatniej chwili wysypali w serwisie szuter- i bardzo to pomogło.
makki
N2

Postprzez jarexcc » wtorek, 17 wrz 2013, 10:22

w 2009 roku padało przed rajdem, 1 dzień odcinek testowy i odcinek na torze mikołajki był dniem bardzo zachmurzonym i dużo wilgoci było w powietrzu ale już nie padało...., wiadomo dzień dłuższy jak wyszło słonko to mocniej grzeje i szybko wyschło, natomiast park serwisowy w 1 dniu też było błoto
jarexcc
A5

Postprzez Domson » wtorek, 17 wrz 2013, 12:26

- Super organizacja, wspaniała atmosfera i fantastyczni kibice. To był jeden z najlepszych rajdów do mistrzostw Europy, w jakim do tej pory startowałem - powiedział Michał Sołowow.

Ze co - super organizacja ? :shock:

http://wrc.net.pl/fantastyczny-rajd/
Domson
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP