menson napisał(a):Viper wytłumacz mi proszę jeśli np. nie ASTRA to co ?? fiesta w starym N3? Sory ale to auto jest z góry na straconej pozycji, ponieważ żeby liczyć się w tej klasie to albo TYPE-Ra albo Clio Ragnotti na kłówce bo nic innego nie ma sensu w tej akurat klasie. A reszta klas w Polsce praktycznie wogóle nie istnieje no może oprócz 6 (C2,208 czy Fiesta) Już nawet nie ma klasy N4 tak na marginesie...
Panowie rozmawiamy o kosztach czy wyścigu zbrojen, bo mieszacie dwa tematy. Dzisiaj w klasie 9 a to dawne N2 w mp kupuje c2 na seryjnej skrzyni wkładam szpere, ewentualnie krótkie przełożenie jak jest dostępne i spokojnie jeżdżę sobie oficjalnie o tytuł Mp w 9 klasie, a idąc do sponsorów nie mam sie czego wstydzić. W klasie N8 seryjnym clio sport ze szpera i krótkim rownież za podobne pieniądze rowniez idzie sie poscigac i zaloze sie ze pudło w N8 jest w zasięgu bez problemu. Oczywiście ze jest to auto wolniejsze od ragniotti na klowce czy type r na krótkim ale ma jedna przewagę . Nie bedzie sie psuło, a w mp jest to bardzo ważne. Astra jest najtańsza to fakt, ale w życiu tak bywa co najtańsze to albo za stare albo jakosciowo dziadostwo. Każdy chciałby jeździć type r ale to nie realne. Natomiast trzeba znalzc kompromis, a tu wielkiego wyboru nie ma z racji kosztów, ale jazda ponad 20 letnim autem mija sie z celem jeżeli chcemy próbować pozyskać kogokolwiek. Zobaczcie na klasę 8 zawsze ktoś nowy dochodzi, bo są świeże auta, a w HR ubywa bo auta siła rzeczy odchodzą na złom, a w przypadku blachary astry to już wogole. Za 2 lata astra może mieć żółte tablice , bo to bedzie antyk.
radzio napisał(a):typery? clio? r2?
Panowie e30. Już dwóch takich pokazało, że spokojnie da się pukać dużo nowsze i droższe konstrukcje.....
.....tak wiem, te rozwiązanie jest tylko dla tych co mają jajka, dla pozostałych rzeczywiście zostaje turlanie się jakimś smutnym enkowym autem, na podobnym poziomie kosztów.
Nie ma homolagacji i jest stare. Znowu era asa do antyków, a nie tedy droga szukania sponsorów, ale ciekaw jestem jak to e30 miało by do przejechania jednym ciągiem 180 km oesowych 400 dojazdowek, bo w rpp to inny świat.
menson napisał(a):Viper wytłumacz mi proszę jeśli np. nie ASTRA to co ?? fiesta w starym N3? Sory ale to auto jest z góry na straconej pozycji, ponieważ żeby liczyć się w tej klasie to albo TYPE-Ra albo Clio Ragnotti na kłówce bo nic innego nie ma sensu w tej akurat klasie. A reszta klas w Polsce praktycznie wogóle nie istnieje no może oprócz 6 (C2,208 czy Fiesta) Już nawet nie ma klasy N4 tak na marginesie...
Kolego klasy zależą od zawodników tylko u nas jest taka mentalność albo top albo nic. RPP już to pokazuje, bo sie przyjęło A grupa fun z jazdy, a na fun trzeba mieć hajs. Po co ryc w A grupie i podnosić koszty jak w N jeździ sie dużo taniej, wiec te klasy nie istnieją bo zawodnicy sami do tego doprowadzają swoim myśleniem tzn.lepiej jechać top fura w rpp niż w mp N, wiec jest jak jest, bo dzisiaj w RPP spokojnie 10 by sie znalazło na te tańsze klasy, wiec to nie jest kwestia gdzie tylko czym. W RPP powinny startować tylko i wyłącznie auta na seryjnych skrzyniach. ewentualnie ze szpera, a jak ktoś ma kasę wypad do MP. Jeżeli kogoś stać na c2 r2 w rpp to jestem pewien ze stać go na N w MP.