Moderator: SebaSTI
tomeQ_ napisał(a):Ja pisałem o 2-3% możliwych do wystąpienia, nie o wielkościach o rząd mniejszych więc jak już przywołujesz, to przywołuj tak jak to miało miejsce.
tomeQ_ napisał(a):Cytat z patentu MB:
"An air pressure drop of 2.4 bar to 1.9 bar for example, caused a faster wheel speed by about 0.3% at the wheel with insufficient air pressure in a middle speed range between 60 km / h, 100 km / h despite a constant vehicle speed.
tomeQ_ napisał(a):Kajtofan napisał(a):Chyba się niezbyt precyzyjnie wyraziłem. Ja zmierzyłem tzw. obwód toczny czy odległość jaką zostawia opona na jezdni przy pełnym obrocie. I ta wielkość zmieniła się o niecałe 4 mm.
Trzeba tylko brać pod uwagę, że 1.0 atm to już praktycznie kompletny flak oraz to, że mierzyłem to na baloniastej zimówce.
W zakresie normalnych ciśnień np. 1.6-2.5 bara i przy bardziej normalnych profilach opon, ta różnica będzie z pewnością pozniżej 0,1 km/h przy 100 km/h.
Tak więc powoływanie tego argumentu, jest mocno naciągane i nie powinno mieć miejsca, bo świadczy albo o braku powagi tej osoby albo o niezrozumieniu przez nią tego tematu.
Natomiast celem tej dyskusji było obalenie mitu, że wskazanie prędkościomierza mocno się zmienia, bo zależy od pozornego promienia ugiętej opony.
O stary, brniesz w to g.. bez rozwagi. Zmierzyłeś zmianę obwodu z uwagi na ciśnienie i co to daje czujnikowi ABS ? Prościej wytłumaczyć już się nie da, po pierwsze to wskaż punkt przyłożenia siły napędowej do podłoża, czy będzie to na promieniu rd, czy rt lub r ? Jak już to mamy ustalone to potwierdź sobie, że opona nie jest w styku z drogą, a nawet obręczą, połączeniem w którym nie występuje poślizg. Na koniec zobacz gdzie, jak i przez co jest mierzona prędkość obrotowa koła. Jeśli już to będzie wiadome to może przyjmiesz fakt, że prędkość obrotowa koła jest zależna właśnie od rd.
Najbardziej łopatologicznie jak mogę to sobie uzmysłowić, gdyby tylko obwód swobodny miał znaczenie to wyobrażamy sobie pojazd gąsienicowy w którym gąsienica jest opięta na kole po całym jego obwodzie, w drugi jest "standardowo", mierzymy prędkość obrotową kół napędowych, jedno wykonuje 1 obrót na przejście całego obwodu gąsienicy, drugie 30, jaki mamy wynik prędkości liniowej pojazdu skoro uznajemy, że efektywny promień koła napędowego nie ma znaczenia ?
tomeQ_ napisał(a):A przy spadku o kolejne 0,5b i kolejne 0,5b do przywoływanych w pomiarach obwodu 1,0b to zmiana będzie jaka ? Nawet zakładając liniowość utraty wysokości co jest oczywiście błędne mielibyśmy 1% przy spadku z 2,4b do 1,1b, realnie po uwzględnieniu większych zmian wysokości przy niższych ciśnieniach realne jest właśnie 2-3%.
ZbyszekChaosu napisał(a):tomeQ_ napisał(a):Ja pisałem o 2-3% możliwych do wystąpienia, nie o wielkościach o rząd mniejszych więc jak już przywołujesz, to przywołuj tak jak to miało miejsce.
OktomeQ_ napisał(a):Cytat z patentu MB:
"An air pressure drop of 2.4 bar to 1.9 bar for example, caused a faster wheel speed by about 0.3% at the wheel with insufficient air pressure in a middle speed range between 60 km / h, 100 km / h despite a constant vehicle speed.
tomeQ_ napisał(a):To teraz ja już się nie dziwię, że się dogadać nie możemy, przecież Ty nie rozumiesz w ogóle o czym i jak dyskutujemy. Ja nie sugeruję, że ktoś gonił Hołka na flaku kombajnem, tylko, że zostały napisane jakieś kosmiczne bzdury na które jestem uczulony. Mercedes wskazuje, że obniżenie ciśnienia z 2,4 do 1,9 powoduje zmianę prędkości obrotowej o 0,3%. To czy będzie ona skutkowała poślizgiem, czy nie zależy od prędkości liniowej pojazdu, czyli pozostałych kół i ich prędkości obrotowych i promieni dynamicznych, poślizg jest skutkiem, a nie przyczyną. Jeżeli wszystkie będą miały taki sam rd, nie będzie poślizgu bo układ prędkości liniowych będzie w każdym kole i dla całego pojazdu taki sam. Poślizg będzie głównie względem nawierzchni
Kajtofan napisał(a):
Chyba się niezbyt precyzyjnie wyraziłem. Ja zmierzyłem tzw. obwód toczny czy odległość jaką zostawia opona na jezdni przy pełnym obrocie. I ta wielkość zmieniła się o niecałe 4 mm.
Trzeba tylko brać pod uwagę, że 1.0 atm to już praktycznie kompletny flak oraz to, że mierzyłem to na baloniastej zimówce.
W zakresie normalnych ciśnień np. 1.6-2.5 bara i przy bardziej normalnych profilach opon, ta różnica będzie z pewnością pozniżej 0,1 km/h przy 100 km/h.
Tak więc powoływanie tego argumentu, jest mocno naciągane i nie powinno mieć miejsca, bo świadczy albo o braku powagi tej osoby albo o niezrozumieniu przez nią tego tematu.
Natomiast celem tej dyskusji było obalenie mitu, że wskazanie prędkościomierza mocno się zmienia, bo zależy od pozornego promienia ugiętej opony.
Szkoda, że tego nie zrozumiałeś.
P.S. Strasznie dużo agresji słownej w twoim poście, zmiarkuj trochę kolego, bo zdaje się, że jesteś tu moderatorem, a dajesz mocno negatywny przykład.
Zapomniałem, że wyleciałeś z hukiem z tego stanowisko, za swoje chamstwo, bezczelne odzywki i brak obiektywizmu.żółtodziób napisał(a):1. Nie jestem moderatorem na twoje szczęście, bo był byś pierwszy do odstrzału za twoje odzywki. Moje wpisy to nie jest agresja.
I czemu kłamiesz? viewtopic.php?p=351404#p3514042. Wyniki ustalone twoją metodą tak czy owak przeczą temu co wcześniej twierdziłeś. Bo twierdziłeś,że absolutnie nic takiego nie ma miejsca.
Nawet nie wiesz co mierzyłem....Metoda jaką opisaleś nie ma nic wspólnego z eksperymentem naukowym, dlatego pozwala jedynie stwierdzić że opona zmienia obwód pod wpływem ciśnienia.
Przebadałem. Opona zdjęta z samochodu, czyli nieobciążona nie zmienia obwodu z powodu zmiany ciśnienia.Przebadaj 10 różnych opon i dopiero wyciągaj tak daleko idące wnioski
- kolejna wada wszystkich tych eksperymentów polega na tym,ze są one przeprowadzone statycznie. Inaczej będzie się zachowywać guma toczona po podłodze a inaczej przy 100 km/h.
Nikt nigdzie nie napisał, że ciśnienie zafałszowało wynik na poziomie kilkunastu km/h. Nawet Hołowczyc nie zrobił sobie z tego linii obrony. Uczepiłeś się tego, żeby narobić dymu no i gratuluję - udało się, brawo.
Huk był tak wielki że mało kto to w ogóle zauważył, Ciebie powinni wywalić za sam nick - Kubicafan było zajęte ??Kajtofan napisał(a):Zapomniałem, że wyleciałeś z hukiem z tego stanowisko,
Kajtofan napisał(a):za swoje chamstwo, bezczelne odzywki i brak obiektywizmu.
tomeQ_ napisał(a):Mercedes wskazuje, że obniżenie ciśnienia z 2,4 do 1,9 powoduje zmianę prędkości obrotowej o 0,3%. To czy będzie ona skutkowała poślizgiem, czy nie zależy od prędkości liniowej pojazdu, czyli pozostałych kół i ich prędkości obrotowych i promieni dynamicznych, poślizg jest skutkiem, a nie przyczyną
tomeQ_ napisał(a):Poślizg będzie głównie względem nawierzchni, ale możliwy jest także obrót względem obręczy
Mad Max napisał(a):Huk był tak wielki że mało kto to w ogóle zauważył, Ciebie powinni wywalić za sam nick - Kubicafan było zajęte ??Kajtofan napisał(a):Zapomniałem, że wyleciałeś z hukiem z tego stanowisko,
Inżynier... pożal się BożeKajtofan napisał(a):Skończ te wycieczki personalne prostaku.
Nie używaj słów których znaczenia nie rozumieszKajtofan napisał(a):niż jak ty Kubicohejterem...
A teraz to się obrażamKajtofan napisał(a):Masz Ignora ode mnie...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości