50. Rajd Dolnośląski 2016

Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski

Moderator: SebaSTI

Re: 50. Rajd Dolnośląski 2016

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 10 paź 2016, 13:58

Odnośnie Kajta to przypominam że jego bezpośrednio nie złapano na nielegali tylko jego pilotkę z innym byłym zawodnikiem a pomimo to KK dostał karę zawieszenia licencji którą odbył - w przypadku Grzyba nie dość że go złapali bezpośrednio i za rękę, to jeszcze się nie przyznał i wykręcał, a kara była w zawieszeniu (czyli defakto jej nie było) - jeśli Grzesiek by karę przyjął i nie wykręcał się jak to ma w zwyczaju już dawno by mu to zapomniano (bo przecież nie on jeden w tym kraju upala) i teraz przy każdej tego typu sytuacji ludzie będą mu wytykać że jest oszustem krętaczem itp. i szczerze to mnie to nie dziwi - co ciekawe bardzo chyba wszyscy zapomnieli że razem z Grzybem został złapany inny zawodnik i jakoś nie przypominam sobie żeby ostatnio ktokolwiek mu to wypominał :wink:

żółtek napisał(a):Wiemy coś więcej o wypadku Łukasza Lewandowskiego?
Co tam się stało, że powstały tak poważne obrażenia, a w zasadzie czemu pękła klatka bezpieczeństwa?
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/ ... e=5869E490
film z after crash - wygląda jakby było jakieś spotkanie z drzewem
https://www.youtube.com/watch?v=DQErWZLGhWc
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez mohikanin » poniedziałek, 10 paź 2016, 14:59

Co tam się stało, że powstały tak poważne obrażenia, a w zasadzie czemu pękła klatka bezpieczeństwa?

Na spadaniu ze Studzienna do Wambierzyc na prostej podbiło auto na małej nierówności, wjechał do rowu po lewej, następnie wyskoczył na drogę i odbiło na drugą stronę. Przyjął drzewo lewym przednim błotnikiem. Uderzenie było tak mocne, że rozerwało klatkę w drzwiach. Kierowca z tego co widziałem na miejscu ma połamaną lewą nogę od kolana w dół i być może jakieś inne obrażenia.
mohikanin

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 10 paź 2016, 15:04

Max, ale to że wtedy został lżej potraktowany nie oznacza,że teraz należy mu dowalić podwójnie. Przypomnij sobie mecz Polski z Austrią na Euro 2008. Kiedy sędzia uznał dla Polski nieprawidłowo strzelonego gola. Postanowił "naprawić" swój błąd w drugiej połowie i podyktował niesłusznie karnego. Został za to zjechany od prawej do lewej i słusznie. Bo jak już się zdarzyło jedno sędziowskie wypaczenie nie oznacza,że należy je "naprawiać" poprzez tworzenie kolejnego. Oczywiście, że niska kara dla Grzyba za upalanie to skandal, ale tworzenie kolejnej skandalicznej sytuacji to tylko powiększanie patologii a nie naprawa czegokolwiek. Nie powinien dostać kary w zawieszeniu , ale jeśli tak się zdarzyło i taką dostał, zawieszenie dobiegło końca to sprawa jest zamknięta. Dobrze by było, żeby takie jaja nie miały miejsca w przyszłości, ale przywalanie mu teraz "domiaru" za złamanie dużo mniej istotnego przepisu nie ma nic wspólnego z cywilizowanym egzekwowaniem prawa.
żółtodziób
A8

Postprzez woocasch » poniedziałek, 10 paź 2016, 15:11

Mad Max Temat z KK ma już swoje lata, ale już wtedy sprawa też była dość śliska. Fakt, że część kary Kajto odbył i ogólnie od tamtego czasu jest czysty, ale wcześniej też coś było z jego SC. Chodzi o to, że każdy, nawet ten, który sam chce wszystko robić w 100% zgodnie z przepisami może mieć wpadkę czy to z homologacją auta czy z innym punktem regulaminu. Przykładów nie tylko z naszego podwórka można znaleźć wiele, gdy wyniki obrad przy zielonym stoliku były lekko mówiąc dyskusyjne :)
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 10 paź 2016, 15:25

Żółtodziób Ja nigdzie nie napisałem że należy Grzybowi dowalić podwójnie - dla mnie wszyscy powinni być równi wobec prawa, jak jest niewinny to powinni go uniewinnić - ja tylko chciałem pokazać pewien mechanizm który będzie zawsze stosowany do jego osoby - jak winny to będą mówili oszust i krętacz, a jak niewinny to będą mówić "Tata załatwił" - i przy każdym "kwasie" w którm będzie brał udział od razu będą go skazywać zaocznie na Guilty.
woocasch ja rozumiem o co Ci chodzi ale jeśli mamy w taki sposób rozmawiać to ja jestem w stanie wymienić kilka nazwisk z czołówki rsmp (obecnej i byłej) która "coś ma za uszami" ze swojej historii a nikt tego nie wypomina tak często - (a tematy CC i SC to nawet nie poruszajmy bo o historiach jakie były w tych pucharach się już nasłuchałem) - nie przypominam sobie również sytuacji kiedy KK wrócił po urlopie do ścigania i latało by za nim tyle tekstów o krętactwie co z Grzybem. Jak by Grześ dostał za tamten numer po dupie to już dawno by ludzie o tym zapomnieli a tak to każdy jednak pamięta i tak jak wspomniałem jak się coś dzieje to Grzyb winny - już teraz lecą teksty że nawet jak go wywalą z Dolnośląskiego to Arłamów z kosmicznych przyczyn się nie odbędzie (czyt. tatuś załatwi/za mało zgłoszeń)
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez SOKÓŁ » poniedziałek, 10 paź 2016, 16:20

mohikanin napisał(a):

Na spadaniu ze Studzienna do Wambierzyc na prostej podbiło auto na małej nierówności, wjechał do rowu po lewej, następnie wyskoczył na drogę i odbiło na drugą stronę. Przyjął drzewo lewym przednim błotnikiem. Uderzenie było tak mocne, że rozerwało klatkę w drzwiach. Kierowca z tego co widziałem na miejscu ma połamaną lewą nogę od kolana w dół i być może jakieś inne obrażenia.

Jarek potłuczony Łukasz połamane dwie nogi i jutro wizyta u ortopedy być może operacja na jedną :/
SOKÓŁ
A6

Postprzez viper » poniedziałek, 10 paź 2016, 16:49

woocasch napisał(a):Mad Max Temat z KK ma już swoje lata, ale już wtedy sprawa też była dość śliska. Fakt, że część kary Kajto odbył i ogólnie od tamtego czasu jest czysty, ale wcześniej też coś było z jego SC. Chodzi o to, że każdy, nawet ten, który sam chce wszystko robić w 100% zgodnie z przepisami może mieć wpadkę czy to z homologacją auta czy z innym punktem regulaminu. Przykładów nie tylko z naszego podwórka można znaleźć wiele, gdy wyniki obrad przy zielonym stoliku były lekko mówiąc dyskusyjne :)

No tak tylko sa dwa rodzaje winy. Co innego mieć auto nie zgodne z regulamine, bo np. Kupiłem auto od kogos i wiadomo że trudno sprawdzić każdy element itd. A co innego jest walić nielegalne zapoznanie . Wina oczywiscie jest po obu stronach, ale mentalnie to sa dwie rożne rzeczy. kara powinna byc dotkliwa, a nie wirtualna tzn. która jest proporcjonalna do zamierzonego oszustwa, bo tak naprawdę to ma największe znaczenie.
viper
S2000

Postprzez sejlot » poniedziałek, 10 paź 2016, 16:59

Cześć wszystkim. Założyłem konto specjalnie żeby się wypowiedzieć.

Cała ta dyskusja jest bardzo śmieszna. Z jednej strony hejterzy GG, którzy nawet gdyby ten oddał obie nerki dla chorego to doszukiwaliby się jakiegoś wałka. Z drugiej strony kibice oraz osoby biorące temat na chłodno. Dla jednej i drugiej ekipy pragnę podać info z pierwszej ręki.

Znam zarówno GG jak i Colina. Co więcej znam ekipy obu zawodników, których zawsze widać na rajdach. GG i Colin to koledzy, podobnie jak ich ekipy, które do tej pory zawsze można było zobaczyć na mecie gdzie gratulowali sobie nawzajem. To jest fakt nr.1

Fakt nr.2

Na rampie GG umarło auto. Razem z pilotem przepchali je z mety. Zebrało się od razu wielu gapiów + jego ekipa + mechanicy (którzy są zawsze na mecie u każdej załogi). Przepchali auto żeby nie tamowało ruchu bo jak zapewne wiedzą osoby KTÓRE TAM BYŁY zablokowali oni całą drogę 50 metrów od rampy. Jak już stanęli tak aby był przejazd to GG z pilotem rozpoczęli 100 telefonów do inżynierów żeby dowiedzieć się co mogło się posypać. W tym samym czasie mechanicy którzy akurat byli na miejscu mówili im co mają sprawdzać i gdzie klikać żeby usunąć ewentualną usterkę. W końcu ktoś dał info że możliwe że nie mają paliwa co na początku wydawało się śmieszne. Próbowali nawet podnieść tył auta na podnośnik żeby paliwo z baku spłynęło. W końcu Grzesiek pogrzebał coś przy silniku i jego pilotowi udało się odpalić furę. 2 sekundy później poszli pełnym ogniem na PKC po drodze gubiąc kaski z niezamkniętego bagażnika. Byłem na miejscu i wszystko widziałem podobnie jak 30 osób które były tam ze mną. Żaden mechanik nie dotknął nawet auta podczas naprawy silnika przez GG (ktoś z gapiów chciał nawet potrzymać GG maskę jak ten coś tam skubał to go pogonili).

Fakt nr 3.

Oglądając cały ten thriller zobaczyłem osoby z ekipy Colina, które to nagrywały co mnie zdziwiło. Nagrali też samo przepychanie auta w którym uczestniczyli mechanicy. Nie znam się na regulaminach ale przepychanie auta z drogi przez 10 osób chyba nie jest równoznaczne z takimi konsekwencjami tym bardziej że od tego pchania, auto nagle nie odżyło - po prostu przepchali je z drogi żeby odtamować ruch.

Fakt nr 4.

Z ciekawości podjechałem na serwis (byłem ciekaw czy GG zdąży na PKC bo ktoś z kibiców mówił że ma parę minut na dojechanie) i dowiedziałem się że jakimś cudem dojechał. Na miejscu była też ekipa Colina. Wszyscy przeglądali filmy które nagrali - sam też pooglądałem, po czym podjęli decyzję, że złożą protest. Nawet rozmawiali z GG i jego pilotem przez chwilę. Widząc miny obydwu zawodników jak i ich zespołów można było wyczuć atmosferę grozy, co mnie bardzo zdziwiło, tym bardziej jeśli jeszcze raz przeczytacie fakt nr.1

Fakt nr 5.

Od tej pory GG i Colin kumplami raczej nie zostaną a szkoda. Nie wiem na ile decyzję o proteście podjął Colin a na ile kazali mu ci, którzy kładą na niego hajs ale wiem jedno - atmosfera na Arłamowie będzie ciekawa :)

Dodam coś od siebie zarówno dla hejterów jak i kibiców GG

Hejterzy - zluzujcie majty i nie wieszajcie psów na GG bo doskonale wiecie że każdy z czołówki upala. Któryś z was pisał o tym że widział GG 100 lat temu jak upalał i od tej pory go nienawidzi. Co powiesz kiedy powiem ci oraz innym że Habaje, Kuchary a nawet Kajtki upalali lub nadal upalają że aż wióry lecą...oczywiście razem z GG żeby nie było. Tak było jest i będzie i nie ma się co nad tym pocić bo każdy sport łączy się z dopingiem. W kulturystyce to sterydy, w boksie narkotyki a w rajdach upalanie. Takie jest życie i albo jesteście za młodzi żeby to zrozumieć albo zbyt naiwni.

Kibice - nie wybielajcie wszystkiego co związane z waszym idolem bo też się ośmieszacie. Każdy ma coś za uszami. Kibicujcie z głową. GG to człowiek jak każdy inny, który ma wiele zalet ale też dużo wad i tego nie zmienicie.

Podsumowując - skupcie się na samym rajdzie - na widowisku i pokazie umiejętności o których możemy sami pomarzyć. Nie twórzcie ideologii i nie marnujcie swojego czasu na dyskusje. Mówicie że rajdy umierają. Moim zdaniem umierają prawdziwi kibice którzy zamiast cieszyć się weekendem w oparach spalin, kłócą się na forach o jakieś pierdoły. Ogarnijcie się i zadzwońcie do mamy zamiast pisać bzdurne referaty takie jak mój :)
sejlot

Postprzez eRADe » poniedziałek, 10 paź 2016, 18:12

Jeden z niewielu sensownych postów tutaj, bo do tej pory były tylko teksty co by było gdyby babcia miała wąsy, spekulacje i pisanie 1004 odcinka mody na sukces.

Oby to protestowanie nie skończyło się tak jak kiedyś w GSMP, jeden drugiego oprotestował za za wąską felgę w bagażniku w N-ce a oprotestowany protestującego za niepomalowane listewki zderzaka.

Fajnie by było gdybyśmy mogli zobaczyć protest na własne oczy, bo wszelkiego rodzaju spekulacje są co najmniej śmieszne !
eRADe

Postprzez SebaSTI » poniedziałek, 10 paź 2016, 18:59

sejlot

Wielki szacun dla Ciebie za wypowiedz!
SebaSTI
A6

Postprzez Gąsior » poniedziałek, 10 paź 2016, 19:19

A ja spytam - po kiego, nomen omen, grzyba są te przepisy? Każdy ma prawo do zgłoszenia protestów. Naginasz przepisy - ryzykujesz. Ktoś cię złapie - bierzesz na klatę. Nie rozumiem polskiej mentalności niezgłaszania różnych rzeczy które nas uwierają. Jest podstawa - kara, brak podstaw - brak kary.
Jako wywołany do tablicy powiem - widziałem pana G, gdzie widziałem, wydarzenia z Karkonoskiego potwierdziły, że to nie błędy młodości, a jego metody. Może tak wszyscy robią, ale akurat tylko jego widziałem.
Sport, w każdej dyscyplinie, osadza się na sympatiach i antypatiach. Akurat jak widać GG jakiejś grupy fanów na tym forum nie ma, ale oddaję mu tempo i jeżeli został skrzywdzony chciałbym, żeby zostało to wyjaśnione.
Gąsior
N3

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 10 paź 2016, 20:07

Gąsior napisał(a):A ja spytam - po kiego, nomen omen, grzyba są te przepisy? Każdy ma prawo do zgłoszenia protestów. Naginasz przepisy - ryzykujesz. Ktoś cię złapie - bierzesz na klatę. Nie rozumiem polskiej mentalności niezgłaszania różnych rzeczy które nas uwierają. Jest podstawa - kara, brak podstaw - brak kary.
Jako wywołany do tablicy powiem - widziałem pana G, gdzie widziałem, wydarzenia z Karkonoskiego potwierdziły, że to nie błędy młodości, a jego metody. Może tak wszyscy robią, ale akurat tylko jego widziałem.
Sport, w każdej dyscyplinie, osadza się na sympatiach i antypatiach. Akurat jak widać GG jakiejś grupy fanów na tym forum nie ma, ale oddaję mu tempo i jeżeli został skrzywdzony chciałbym, żeby zostało to wyjaśnione.

Powiem tak - masz prawo nie lubić GG, to jest Twoja prywatna sprawa. Ale nikt nie ma prawa pisać tekstów, że skoro to jest upalacz to na pewno teraz też oszukał nie mając żadnej wiedzy o tym jak sytuacja wyglądała. Bardzo dobrze, że sejlot napisał swojego posta, przynajmniej teraz możemy rozmawiać o faktach a nie o wysuniętych rzekomo półosiach. No i fakty są takie, że o żadnej próbie umyślnego oszustwa w tym konkretnym przypadku nie może być mowy. Czy oznacza to że zasłużył na jakąś karę i na jaką - to jest temat na dyskusję, której proponuję już nie zaczynać, bo do niczego nie doprowadzi. Jestem zdania, że niezależnie od tego czy się kogoś lubi czy nie to należy zachować powściągliwość w ocenach dopóki nie są znane wszystkie fakty. Nie mówię w tym momencie o Tobie. Wypadało by jednak, żeby osoby które miały tyle do powiedzenia na temat GG w związku z tą konkretną sprawą posypały głowy popiołem. Na co jednak nie liczę...
żółtodziób
A8

Postprzez Piotr » poniedziałek, 10 paź 2016, 20:21

Zmieniając troche temat tego sufu jaki sie tutaj tworzy jak i w RSMP
Pamieta ktos moze sytuacje na rajdzie gdzieś EUROPIE coś okol 96 roku, moze 95, startował tam Hołek, ktoś przed nim nie mógł odpalić auta, Hołęk podjechał i zderzak w zderzak przepchneli auto ktore odpaliło, stojący tam sędziowie odwróćili sie
Kucharz
Piotr
N3

Postprzez gorki » poniedziałek, 10 paź 2016, 20:40

W całej tej sytuacji najbardziej winny jest PZM. Przepisy tworzy się po to by ich przestrzegać. Czytając wypowiedź dyrektora rajdu, że przepisu o odległosci nie mniejszej niż 1 km nie stosuje się podczas oficjalnej mety rajdu, bo trzeba by było ukarać większość ekip, pokazuje że regulacje sportowe stosowane są wybiórczo. To jest moim zdaniem największa patologia rajdów w pl (nie wiem jak jest zagranicą).

Wiadomo, że rajdy to duże pieniądze i rozległe znajomości, dlatego kary powinny być sztywno nadawane w przepisach nie pozostawiając pola do manewru (to działa w obie strony).
gorki
N1

Postprzez Sylwek_GSi » poniedziałek, 10 paź 2016, 21:16

Piotr napisał(a):Zmieniając troche temat tego sufu jaki sie tutaj tworzy jak i w RSMP
Pamieta ktos moze sytuacje na rajdzie gdzieś EUROPIE coś okol 96 roku, moze 95, startował tam Hołek, ktoś przed nim nie mógł odpalić auta, Hołęk podjechał i zderzak w zderzak przepchneli auto ktore odpaliło, stojący tam sędziowie odwróćili sie

Tak coś mi się przypomina. Czy to nie był czasem Enrico Bertone?
Ostatnio edytowano wtorek, 11 paź 2016, 07:08 przez Sylwek_GSi, łącznie edytowano 1 raz
Sylwek_GSi
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do RSMP