Mistrzostwa Europy!

Dyskusja o startach Polaków w Mistrzostwach Europy - również tych byłych:)

Moderator: SebaSTI

Re: Mistrzostwa Europy!

Postprzez DonCorrado » wtorek, 8 wrz 2015, 16:30

No a co z tym Rzeszowskim? Do końca sierpnia niby miało się wyjaśnic i cisza?
DonCorrado
A6

Postprzez jacko » wtorek, 8 wrz 2015, 17:53

Motulski napisał(a):Warto rzucić okiem, co nieco jest wyjaśnione :

http://eurosport.onet.pl/motorowe/rajdy ... wrc/07c7d3

nie chce w zaden sposob umniejszac tytulu ME kajtkowi na co sie zanosi, ale teksty typu:
do walki w rajdzie staje nawet ponad 20 rywali w autach podobnych do mojego. Szalenie wysoki poziom rywalizacji w ME

powodują raczej ironiczny uśmiech :)

Nie jest jednak tak, że zgadzam się ze wszystkimi teoriami Roberta. Mam inne podejście do rajdów, Robert ma inne, to wiadomo.

mógłby ktoś opisać w skrócie o co chodzi ?
jacko
A5

Postprzez kremer » wtorek, 8 wrz 2015, 17:54

Kalendarze RSME zazwyczaj są koło listopada
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez wanderer » wtorek, 8 wrz 2015, 18:27

jacko napisał(a):nie chce w zaden sposob umniejszac tytulu ME kajtkowi na co sie zanosi, ale teksty typu:
do walki w rajdzie staje nawet ponad 20 rywali w autach podobnych do mojego. Szalenie wysoki poziom rywalizacji w ME

Tyle mniej więcej startuje aut klasy RC2, więc prawdę powiedział.

Co do poziomu rywalizacji, to przecież często było tak, że Kajto bił się z lokalesami o miejsca na pudle i różnica między nimi na mecie wynosiła od kilku do kilkunastu sekund.
wanderer
A6

Postprzez jacko » środa, 9 wrz 2015, 08:28

wanderer napisał(a):
jacko napisał(a):nie chce w zaden sposob umniejszac tytulu ME kajtkowi na co sie zanosi, ale teksty typu:

Tyle mniej więcej startuje aut klasy RC2, więc prawdę powiedział.

Co do poziomu rywalizacji, to przecież często było tak, że Kajto bił się z lokalesami o miejsca na pudle i różnica między nimi na mecie wynosiła od kilku do kilkunastu sekund.

jesli wezmiesz pod uwage ostatni rajd barum to owszem..ale nie oszukujmy sie nie kazdy jest tak obsadzony..
a z tym biciem sie na setne sekundy, wlasnie w ostatecznym rozrachunku Kajto nie ma po co sie bic z lokalsami, jak ostatnio z Kopeckim czy Pechem bo i tak lokalsi nie licza sie w ostatecznym rozrachunku, on jedynie walczy z Breenem, no i chyba tylko Consani jeszcze jechal podobno ilosc rajdow
jacko
A5

Postprzez mr00wa » czwartek, 17 wrz 2015, 00:53

Jest już lista zgłoszeń do Rajdu Cypru, ósmej rundy Mistrzostw Europy: http://www.cyprusrally.com.cy/wp-conten ... pdf?3e32a9

Co zwraca szczególną uwagę?
- brak Breena na liście
- obecność Ogryzka i Butvilasa
- Łukjaniuk ponownie w Fieście R5

Teoretycznie Kajto ma prostą jak drut drogę do zwycięstwa w tej rundzie, ale trzeba ten rajd ukończyć i zdobyć maksymalnie dużą zdobycz punktową.

Warto zwrócić uwagę na fakt, iż Breen będzie miał wliczone do końcowej punktacji 7 punktów za Ypres, więc w sumie Irlandczyk ma już dwa nieudane rajdy, które będą się liczyły do punktacji końcowej, czyli szanse na tytuł będzie musiał upatrzeć w niepowodzeniach Kajta na końcowych rundach europejskiego czempionatu. Kajto w razie niepowodzenia wciąż będzie miał bardzo duże szanse na tytuł, ale wtedy musiałby ukończyć bez przygód dwie pozostałe rundy, lecz mocno wierzymy, że start w Szwajcarii nie będzie potrzebny, no chyba że Kajtek zechce powalczyć o tytuł Asphalt Master i zgarnąć Wielki Szlem ERC (Mistrzostwo Europy, Ice Master, Gravel Master i Asphalt Master).
mr00wa
N1

Postprzez alex555 » czwartek, 17 wrz 2015, 08:54

Dziwna decyzja Breena z tą nieobecnością ... wygląda na to, że jak Kajtek wygra 2 rajdy to tytuł ma w kieszeni ...
alex555
N2

Postprzez ZbyszekChaosu » czwartek, 17 wrz 2015, 09:00

Mnie za to bardzo ciekawi rywalizacja Kajta z Nasserem. Pokaże to w jakim miejscu byłby dzisiaj nasz kierowca w stawce WRC2.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez s1quattro » czwartek, 17 wrz 2015, 11:01

Ja bym tak nie "upraszczał" drogi Kajetana do zwycięstwa. Nasser będzie tam piekielnie szybki, a i Aleksieja nie należy skreślać, wiemy co on wyczynia na szutrach. Al-Kuwari w zeszłym roku odstawał od Kajta ale też może być groźny. Tę trójkę rywali będzie trzeba bacznie obserwować. Oby bez przygód do mety a mistrzostwo Europy będzie na wyciągnięcie ręki :) Brak Craiga na liście zgłoszeń wygląda jak złożenie broni przez Peugeota. Decyzja zupełnie dla mnie niezrozumiała...
Obama: W takich chwilach wszyscy jesteśmy rajdowcami :D
s1quattro
N3

Postprzez stachniak14 » czwartek, 17 wrz 2015, 11:17

s1quattro napisał(a):Ja bym tak nie "upraszczał" drogi Kajetana do zwycięstwa. Nasser będzie tam piekielnie szybki, a i Aleksieja nie należy skreślać, wiemy co on wyczynia na szutrach. Al-Kuwari w zeszłym roku odstawał od Kajta ale też może być groźny. Tę trójkę rywali będzie trzeba bacznie obserwować. Oby bez przygód do mety a mistrzostwo Europy będzie na wyciągnięcie ręki :) Brak Craiga na liście zgłoszeń wygląda jak złożenie broni przez Peugeota. Decyzja zupełnie dla mnie niezrozumiała...

Pytanko - czy Nasser i Al-Kuwari punktują w ERC?
I odwrotnie - czy Kajto punktuje w mistrzostwach Bliskiego Wschodu?

Bo chyba nie i jedyną przeszkodą będzie Aleksiey....
Paweł Stachniuk
stachniak14
A6

Postprzez Mad Max » czwartek, 17 wrz 2015, 11:41

Punktują wszyscy którzy jadą dany rajd, nie ma już zgłaszania się tak jak było kiedyś że przyjeżdżałeś na mete 10 w generalce rajdu ale 1 w ERC tak że mocnych przeciwników jest kilku - nie wiem jak natomiast sprawa ma się z MBW.
Maksymalna ilość punktów przy zbędnym ryzyku i myślę że w końcu doczekam się kolejnego Polskiego Mistrza Europy czego Kajtkowi i Jarkowi życzę, oraz życzę tego wam i sobie :D
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez pendzoncy » czwartek, 17 wrz 2015, 12:45

Mad Max napisał(a):Punktują wszyscy którzy jadą dany rajd, nie ma już zgłaszania się tak jak było kiedyś że przyjeżdżałeś na mete 10 w generalce rajdu ale 1 w ERC tak że mocnych przeciwników jest kilku - nie wiem jak natomiast sprawa ma się z MBW.
Maksymalna ilość punktów przy zbędnym ryzyku i myślę że w końcu doczekam się kolejnego Polskiego Mistrza Europy czego Kajtkowi i Jarkowi życzę, oraz życzę tego wam i sobie :D

No ale w Internationale Jänner Rallye 2015 Baumschlager Raimund był 2 w generalce i nie punktował w ERC ;) Wtedy był zgłoszony do Mistrzostw Austrii tylko.

Więc tutaj powinno być tak samo jak Nasser i Al-Kuwari są zgłoszeni tylko do MBW to w ERC nie będą brani pod uwage :wink: Jeśli się myle to mnie poprawcie ale przykład który podałem można śmiało sprawdzić na ewrc

32. Internationale Jänner Rallye 2015
ERC 3 #1 - ERC #1 - ERC 2 #1 - ERC Ladies #1 - Austria #1 - Austrian Rally Cup #1 - Historic Rally (A) #1 (coef 1.5)
4. 1. – 6. 1. 2015, Freistadt entries/finish - 66/43 asphalt - snow - 237,80 km
1. flag Kajetanowicz Kajetan - Baran Jarosław icon Ford Fiesta R5 Lotos Rally Team 2:50:52.6
2. flag Baumschlager Raimund - Wicha Klaus icon Škoda Fabia S2000 Baumschlager Rallye & Racing 2:57:28.8
3. flag Consani Robert - Vilmot Maxime icon Peugeot 207 S2000 2:58:00.0
ERC
1. flag Kajetanowicz Kajetan - Baran Jarosław icon Ford Fiesta R5 Lotos Rally Team 2:50:52.6
2. flag Consani Robert - Vilmot Maxime icon Peugeot 207 S2000 2:58:00.0
3. flag Lukyanuk Alexey - Chervonenko Yevgen icon Ford Fiesta R5 Chervonenko Racing 2:59:20.7
pendzoncy

Postprzez Mad Max » czwartek, 17 wrz 2015, 12:52

pendzoncy napisał(a):No ale w Internationale Jänner Rallye 2015 Baumschlager Raimund był 2 w generalce i nie punktował w ERC ;) Wtedy był zgłoszony do Mistrzostw Austrii tylko.
Możliwe że coś pomyliłem ale z tego co pamiętam to z Baumschlagerm na Jannerze były jakieś cyrki, jeśli się nie mylę chodziło o opony i ich rozmiar - bo z tego co pamiętam to przepisy ich dotyczące zmieniły się w ostatniej chwili i jeśli dobrze kojarzę Raimund nie był w stanie sprowadzić sobie odpowiednich i startował na takich które były niedopuszczone do ERC dlatego nie punktował - przynajmniej takie dzwony biją w którymś kościele :) :wink:
ale najlepiej było by to sprawdzić porównując inne rajdy.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Tomek K » czwartek, 17 wrz 2015, 12:59

MERC nie punktuje w ERC. Mają odzielną listę zgłoszeń, bez dopisku ERC. Czyli rywalem zostaje Aleksiej.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez pendzoncy » czwartek, 17 wrz 2015, 13:11

Tomek K napisał(a):MERC nie punktuje w ERC. Mają odzielną listę zgłoszeń, bez dopisku ERC. Czyli rywalem zostaje Aleksiej.

Racja :) Ja zerknąłem też na inne rundy ERC i jak były tam inne cykle i ktoś tylko był w tym innym cyklu zgłoszony to w ERC nie był brany pod uwage :wink:

Co nie zmiania faktu że będziemy porównywać Kajetanowicza do Nassera :D
pendzoncy

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polacy w ME