Mistrzostwa Europy!

Dyskusja o startach Polaków w Mistrzostwach Europy - również tych byłych:)

Moderator: SebaSTI

Re: Mistrzostwa Europy!

Postprzez speedyzxz » niedziela, 30 sie 2015, 20:53

Fabryczna Skoda byłaby spoko ale to problem na linii Lotos - Castrol. Na szczęście wśród R5 nie ma przepaści między autami, Skoda po prostu weszła z dobrym autem, chociaż wydaje mi się że Fiesta jest wciąż konkurencyjna jednak upgrade by się przydał, bo Czesi stać w miejscu też nie będą :wink:
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez Shaitan » niedziela, 30 sie 2015, 21:46

M-Sport pracuje nad poprawieniem Fiesty, bo po wejściu nowej Skody popyt na Fiestę zapewne drastycznie spadł. Kiedy jednak Fiesta dostanie upgrade, nie wiadomo póki co... Z fabryczną Skodą w równej walce raczej będzie ciężko komukolwiek rywalizować, zwłaszcza że jej kierowcy sroce spod ogona nie wypadli. Niestety przewiduję w najbliższym czasie ich dominację zarówno w ERC jak i WRC2.

Nox2 napisał(a):Czyli, że Kajto nie jechał Belgii to jeszcze musi odpisać sobie 1 najgorszy wynik? Czy nie jechana Belgia liczy się jako odpisany rajd? Rajdów jest 10 więc 3 trzeba odpisać?

Ujmijmy to prościej, liczy się 7 eliminacji. Jeśli Kajto pojedzie pozostałe rundy, to można powiedzieć, że ma jeszcze jedną eliminację zapasu. W tym momencie Kajto ma małe punkty za Łotwę i 0 za Belgię. Breen ma 4x małe punkty, czyli już na ten moment jeden z tych słabych wyników pójdzie do generalki (na tą chwilę jest to 8pkt za Barum). Sytuacja w mistrzostwach jest jednak ciągle otwarta.
Biorąc 4 najlepsze wyniki na tą chwilę wygląda to tak:
-Kajto - 127 pkt.
-Breen - 122 pkt.
Jeśli w pozostałych 3 runach obaj kierowcy będą punktowali wysoko, to może się zdarzyć, że punkty za te eliminacje będą się po prostu doliczały do tych punktów podanych wyżej. Wówczas obecna 23-punktowa przewaga trochę zamazuje obraz sytuacji, który nie jest aż tak korzystny dla Kajetana. Dlatego bardzo ważne jest to, jak kierowcy pojadą w kolejnych rundach. Kajto ma jedynie ten komfort, że jego tak bardzo nie zabolą kolejne małe punkty np. na Cyprze, w przeciwieństwie do Breena. Byłoby tak dlatego, że Kajetanowi w razie niepowodzenia będzie czekało na dopisanie 26 punktów za Barum a Craigowi tylko 7 za Ypers.
Po Cyprze będziemy już duużo mądrzejsi.
Shaitan
N3

Postprzez karluum » niedziela, 30 sie 2015, 23:07

Wielkie gratulacje dla Kajetana za Barum. Piękna jazda, bez błędów i najważniejsze, że przed swoim bezpośrednim rywalem. W tym roku trzeba zdobyć ten tytuł, bo jeżeli Skoda w przyszłym roku włączy się do walki to będzie mówiąc kolokwialnie pozamiatane. Cypr zeszłym rokiem był terra incognita ale w tym już jest doświadczenie, więc nie wykluczałbym walki o wygraną.
karluum
A5

Postprzez woocasch » poniedziałek, 31 sie 2015, 08:30

Kajto przecież już w zeszłym roku ostro walczył o zwycięstwo na Cyprze. Miał tylko problemy na pierwszym odcinku specjalnym, a potem zawsze meldował się w czołówce, wygrywał odcinki specjalne i z tego co pamiętam Breen wygrał z nim tylko nieudany pierwszy oes. Wiadomo, że od tamtego czasu 208 T16 jest mniej awaryjna, ale jeżeli Kajto pojedzie na Cyprze jak rok temu, to powinno być dobrze.

A co do Baruma, to jak zwykle rajd udany pod względem oglądary i czołówka szła porównywalnie. Co do przewagi Fiesty R5 to wg mnie Kopecky i fabryczne auto nie jest w 100% miarodajne do porównania. Lepiej nie pytać ile kilometrów Honza nawinął za sterami tego auta. Jakoś inni kierowcy w Fabiach R5 nie byli poza zasięgiem, Kostka i Tarabus musieli się wycofać. A Pech, swoim doświadczeniem, potrafił zniwelować teoretyczną przewagę nowszych konstrukcji w dawno nie rozwijanym Mini. Wiadomo, że ten rok to jedna z najlepszych okazji do zgarnięcia tytułu w ERC i przyszły rok może być o wiele trudniejszy pod względem konkurencji, zakładając mocny program fabrycznej Skody.
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez alex555 » poniedziałek, 31 sie 2015, 09:35

Ten rok jest chyba ostatnim stosunkowo łatwym dla Kajta do zgarnięcia tytułu mistrza Europy ;) Jak skoda dołączy za rok, to może być różnie ...
alex555
N2

Postprzez ryjas » poniedziałek, 31 sie 2015, 09:59

Mini Pecha to RRC. W takich rajdach jak Barum jego wiek może nie mieć aż tak dużego znaczenia. Bardziej wymagające drogi służą takim autom. Zawieszenie z WRC jest jednak bardziej zaawansowane. Ale trzeba oddać, że Pech na swoim terenie jest niezwykle mocnym zawodnikiem.
ryjas
N3

Postprzez adamlen » poniedziałek, 31 sie 2015, 10:11

Pech to w ogóle szybki zawodnik, pokazywał to również na Janner. Jego problemem jest to, że mimo mocnego sponsora przez całą karierę nie startuje kompletnie w jakimś innym cyklu jak choćby ERC. Być może za granicą nie był by tak szybki jak Kopecky, ale wstydu by nie było.

Wracając do Kajto, to musi po prostu zdobyć więcej punktów w pozostałych rajdach niż Breen, wtedy będzie wszystko pewne, w innych przypadkach będzie kalkulacja.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Postprzez Yrtat » wtorek, 1 wrz 2015, 22:14

5 z rzędu Rajd Barum, cięzko cos było znalezc tym bardziej ze te same odcinki. Jednak się udało, miejscówki genialne, w lesie i tam najlepiej szukać. Im mniej ludzi tym safety łagodniejsze :) Obsada jak z najlepszych lat, pogoda dopisała. Kajto szacun :) to tyle, za rok jade ponownie :)
Yrtat
A5

Postprzez pendzoncy » poniedziałek, 7 wrz 2015, 15:12

http://rajdy.autoklub.pl/news/lukjaniuk-na-cyprze,63394

Czy mi się wydaje czy Aleksiej ma naszywke na kombinezonie 2brally? Wie ktoś coś na ten temat?
pendzoncy

Postprzez alex555 » poniedziałek, 7 wrz 2015, 15:49

Na aucie tez jest wlepa, wydaje mi się, że paliwko ciągnie z 2Brally ;)
alex555
N2

Postprzez ZbyszekChaosu » poniedziałek, 7 wrz 2015, 21:41

Ja mam za to inne info. Kajto póki co ma potwierdzony start tylko w Grecji i na Cyprze. Na Szwajcarię budżet jeszcze nie zapięty. Sezon piękny, szkoda tylko, że cały czas walczy o kasę.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Gabat » poniedziałek, 7 wrz 2015, 22:42

ZbyszekChaosu napisał(a):Ja mam za to inne info. Kajto póki co ma potwierdzony start tylko w Grecji i na Cyprze. Na Szwajcarię budżet jeszcze nie zapięty. Sezon piękny, szkoda tylko, że cały czas walczy o kasę.

Żal dup. ściska, że Lotos wykłada od tego roku do końca 2018 minimum 40 mln zł na kopaczy... którzy "niedoinwestowani w korkotrampki" na pewno nie są :roll: . Miejmy nadzieję, że du Valais pojedzie.
Gabat
N2

Postprzez Tomek K » wtorek, 8 wrz 2015, 00:04

A tu już lament,bo ktoś ma info... Nie przypominam sobie, żeby Kajto zakładał jakiś plan na sezon i od raz podawał wybrane rundy. Jedzie Cypr i Grecję. I różne rzeczy na tych rajdach mogą się wydarzyć. RIV ani nie jest zaklepany ani wykluczony. Jak będzie taka potrzeba to na pewno tam pojedzie :)
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez Motulski » wtorek, 8 wrz 2015, 15:48

Warto rzucić okiem, co nieco jest wyjaśnione :

http://eurosport.onet.pl/motorowe/rajdy ... wrc/07c7d3
http://oesrecords.pl/rajdy/
Motulski
A5

Postprzez ZbyszekChaosu » wtorek, 8 wrz 2015, 16:05

Motulski napisał(a):Warto rzucić okiem, co nieco jest wyjaśnione :

http://eurosport.onet.pl/motorowe/rajdy ... wrc/07c7d3

Miałem przyjemność usłyszeć o tym braku kasy bezpośrednio od Kajta. Chciałem po prostu skontrastować tą informację z tym co było pisane wcześniej na forum:

Faster napisał(a):
Dani napisał(a):Panowie, Kajto ma w planach Czechy?

Nie tylko Barum,ale i wszystkie już rajdy do końca sezonu :wink: yeeeeaaah!!!
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polacy w ME