Mistrzostwa Europy!

Dyskusja o startach Polaków w Mistrzostwach Europy - również tych byłych:)

Moderator: SebaSTI

Re: Mistrzostwa Europy!

Postprzez ZbyszekChaosu » niedziela, 21 wrz 2014, 11:57

kucyk430ps napisał(a):@ ZbyszekChaosu nie napisałem, ze nie kibicuje polskiemu kierowcy, stwierdziłem fakt, że twoje porównanie nie jest miarodajne wobec padliny którą Breen jedzie.

Spoko kucyk, mi chodziło o to, że fiesta też jest zawodna a reszta była bardziej ogólnie.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez TomMaz » niedziela, 21 wrz 2014, 12:25

Shaitan napisał(a):
TomMaz napisał(a):Co do Al-Rajhi to jechał w zeszłym roku rajd Katalonii w WRC2, też asfalt + szuter. Na mecie stracił 5.15 do Kubicy, ale był drugi. Wiegand do momentu aż mu się sypnęło auto też był od niego szybszy.

A w Australii w tym roku w połowie rajdu był szybszy od Al-Attiaha, Ketomy, Tanaka ze stratą poniżej 2s/km do Ogiera.
Można się tak licytować, ale jeśli takie elementy nie są oznaką poziomu zawodnika, który jest co najmniej przyzwoity, to nie mam pytań. To jacy są "godni" rywale dla Kajta skoro za niegodnego uznaje się gościa będącego w stanie bić się ze wspomnianą wyżej trójką...

Nie wiem co Tanak wyczyniał pierwszego dnia ale złapał tam już 4 minuty straty :) A oceniając jazdę Al-Rajhi według kryteriów niektórych osób z tego forum, co z tego jak jechał skoro urwał koło :P

Ja uważam że Al-Rajhi jest przyzwoity przy sprzyjających okolicznościach może powalczyć o podium albo nawet wygraną w WRC2. W Szwecji w tym roku też ładnie jechał tylko pod koniec miał przygody. Jednak nie uważam że czystym tempem, przy bezbłędnej jeździe, jest w stanie objechać Tanaka czy Kruude, tak samo jak rok temu nie był w stanie walczyć z Kubicą, Evansem czy Paddonem. Do tego uważam że następnych dwóch panów Al jest naprawdę słabych. Jeśli Breen i Kajto przegrywają z nimi jakikolwiek odcinek to znaczy że muszą mieć problemy z samochodem. Co za tym idzie porównywanie ich czasów nie ma żadnego sensu, mam na myśli pisanie że Kajto jedzie tu szybciej od Breena...
TomMaz
N3

Postprzez Witcher1990 » niedziela, 21 wrz 2014, 12:43

Wnioski są takie, że jeśli za rok Kajto pojedzie cały sezon RME to z pewnością jest bardzo poważnym faworytem do zgarnięcia tytułu.
Witcher1990
A6

Postprzez starzyna » niedziela, 21 wrz 2014, 13:08

Witcher1990 napisał(a):Wnioski są takie, że jeśli za rok Kajto pojedzie cały sezon RME to z pewnością jest bardzo poważnym faworytem do zgarnięcia tytułu.

Z takimi wnioskami musimy poczekać do końca tego sezonu i przede wszystkim do momentu poznania jego rywali na 2015.
UPALAJ.PL - blog o rajdach samochodowych, sportowych autach i katowaniu do odcinki.
starzyna
N2

Postprzez wanderer » niedziela, 21 wrz 2014, 13:09

Domson napisał(a):Akurat o DS3 RRC było mówione w zeszłym roku, że nie jest to topowy RRC lepszy od Fiesty z tego względu, że Citroen nie miał go w planach,a jedynie zmienili wymagane rzeczy w swoim Wurcu pod wersje RRC specjalnie dla Qassimiego chyba, a później jeszcze Robert dostał taki, i silnik nie był wykorzystywany w wersji RRC tak efektywnie jak w WRC i notował straty na prostych do Fiesty.

Tyle że Cypr to nie jest Finlandia albo Rajd Polski, dużo prostych tam nie ma.

Domson napisał(a):Kajto jedzie bardzo dobrze, ale nie róbmy nagle z Kuwariego , Rajhiego i Qassimiego demonów szybkości. Jak im Robert po kilka minut wkładał na mecie w zeszłym sezonie to byli słabeuszami, i nagle tacy wyjadacze ? ;)

Pewnie, że nie są, ale myślę, że ci wszyscy goście na Al-coś tam robią na Cyprze podobną robotę co Czesi na Barumce. Więc generalnie szału nie ma ale jest dobrze.
wanderer
A6

Postprzez TomMaz » niedziela, 21 wrz 2014, 13:16

wanderer napisał(a):
Domson napisał(a):Akurat o DS3 RRC było mówione w zeszłym roku, że nie jest to topowy RRC lepszy od Fiesty z tego względu, że Citroen nie miał go w planach,a jedynie zmienili wymagane rzeczy w swoim Wurcu pod wersje RRC specjalnie dla Qassimiego chyba, a później jeszcze Robert dostał taki, i silnik nie był wykorzystywany w wersji RRC tak efektywnie jak w WRC i notował straty na prostych do Fiesty.

Tyle że Cypr to nie jest Finlandia albo Rajd Polski, dużo prostych tam nie ma.
.

Na onboardach z Janner było widać jak RRC dostaje od R5 podczas przyspieszania. Tyle że to mogło też być związane z "niesamowicie dopracowanym" systemem zmiany biegów u Kubicy, a nie samymi różnicami w tym względzie między RRC a R5.
TomMaz
N3

Postprzez dominik_r » niedziela, 21 wrz 2014, 13:18

Co do szybkości Kajetana to proponuję przypomnieć np Janner 2013. Pierwszy raz na tych OSach, warunki co najmniej niełatwe, sporo konkurentów w ERC PC z Beppo na czele. Do ostatniego odcinka walka i 2 miejsce tuż za Harrachem, który u siebie jest naprawdę szybki. Cypr jedzie pierwszy raz, a wszyscy panowie Al - wydaje mi się - są za pan brat z takim wyrypem na oesach. Myślę, że jedzie naprawdę przyzwoicie.
dominik_r
N2

Postprzez ryjas » niedziela, 21 wrz 2014, 13:28

Ktoś kto wątpi w umiejętności Al Rahjiego niech spojrzy jak ten koleś jechał w Szwecji;) Momentami był szybszy od Ketomy, a jadąc Fiesta RRC cial się z autami WRC. Oczywiście rolował i dalej jechał już tak sobie, ale to chyba najlepszy z arabów. Gosć poza tym ma duuuzo więsze doświadczenie tak w Cyprze jak i w ogóle w rajdach innych niż polskie ;) To co jedzie Breen to po części pewnie wina auta, ale nie oszukujmy się, tutaj wszyscy mają przygody.
ryjas
N3

Postprzez dominik_r » niedziela, 21 wrz 2014, 14:04

Czy tylko u mnie nie widać czasu Kajetana na OS13?
dominik_r
N2

Postprzez starzyna » niedziela, 21 wrz 2014, 14:16

dominik_r napisał(a):Czy tylko u mnie nie widać czasu Kajetana na OS13?

fiaerc.com i rally-base.com daje tylko pierwszą 8mkę. Komentarz na mecie już był od Kajetana.
UPALAJ.PL - blog o rajdach samochodowych, sportowych autach i katowaniu do odcinki.
starzyna
N2

Postprzez ryjas » niedziela, 21 wrz 2014, 14:17

Już jest. Był problem jakiś z czasem, więc wpisywali ręcznie. Dobrze, ze auto nie przegrzewa się dalej. Oby do mety
ryjas
N3

Postprzez jarauto » niedziela, 21 wrz 2014, 14:18

na fiaerc jest wszystko
jarauto
N2

Postprzez kremer » niedziela, 21 wrz 2014, 14:39

Każdy kto startuje w pełnym cyklu ME i jedzie wszystkie rajdy jest brany pod uwagę jako potencjalny kandydat do tytułu, jeśli nie jest to Tlustak. Mam nadzieję, że za rok Polak będzie właśnie miał taki program.
Nie trzeba przypominać Janner 2013 i żyć przeszłością. Dla KK Liczy się to co jest tu i teraz.
Al Rajhi robi postępy i tydzień temu klepał na oesach Ketome oraz Tanaka w Kangurandii :) Co do RRC R5 S2000 itd to auta zbliżone na takich rajdach jak Cypr. Zobaczcie jak dobrze jedzie AL Qasimi fabrycznym DS3, a przecież to nie jest kierowca topowy :) Drugie miejsce nasza załoga brałaby w ciemno tak samo jak my :)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez wanderer » niedziela, 21 wrz 2014, 15:57

kremer napisał(a):Al Rajhi robi postępy i tydzień temu klepał na oesach Ketome oraz Tanaka w Kangurandii :) Co do RRC R5 S2000 itd to auta zbliżone na takich rajdach jak Cypr. Zobaczcie jak dobrze jedzie AL Qasimi fabrycznym DS3, a przecież to nie jest kierowca topowy :) Drugie miejsce nasza załoga brałaby w ciemno tak samo jak my :)

Al-Rajhi robi jakieś tam postępy i miał niezły wynik w Australii, ale z tym klepaniem Tanaka to bez przesady. Fiesta R5, którą Ott jechał w Australii to była jakaś padaka. Już już na samym początku miał problemy z dyferencjałem, potem jeszcze ze skrzynią itd. Al-Rajhi takich problemów ze sprzętem generalnie nie ma, a jak mu się włączyła kontrolka, to kazał wyłączyć i powiedział, że jak silnik mu padnie, to trudno - kupi nowy. :)
wanderer
A6

Postprzez Faster » niedziela, 21 wrz 2014, 16:05

Breen stoi na ostatnim tak? pewnie auto nie wytrzymało,to jest padaka tak jak te DSy :wink: może do przyszłego sezonu wyleczą te auta mam nadzieje :wink:Dobra jest drugi e miejsce,widać Kajto odpuscił ostatni odcinek i słusznie:))
Faster
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polacy w ME