Rally Liepaja Ventspils

Dyskusja o startach Polaków w Mistrzostwach Europy - również tych byłych:)

Moderator: SebaSTI

Re: Rally Liepaja Ventspils

Postprzez Krzysiek_WrC » niedziela, 2 lut 2014, 12:17

Jak na pierwszy start KK nie jest źle, trzeba pod uwagę brać dwie rzeczy: pierwszy start Kajtka w Liepaja, dwa to nie porównujcie obecnie tempa i samochodu Kajtka względem Lappiego, Dla Kajtka to dopiero trzeci Rajd za kierownica R5.
Lappi Skodą chyba jeździ już 3 rok?
Wiec samo obeznanie samochodu i jego możliwości przemawia na razie na niekorzyść Kajtka. Myślę że na następnych rundach, szczególnie asfaltowych może być o wiele lepiej. No i trzy, ci co są przed nim wcześniej już tam jechali..
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez krzysiek_swrt » niedziela, 2 lut 2014, 12:33

No Ja też nie rozumiem tej jazdy po Kubicy i w ogóle po jakimkolwiek Polskim zawodniku startującym za granicą,bo jak startują to źle jak nie startują to też źle.Jazda po Kubicy nie ma sensu bo Robert Lappiemu dokładał w niektórych rajdach a teraz Lappi klepie Kajtka,ja nie twierdzę że Kajto to zły kierowca ,uważam że jest bardzo dobry tylko że nie tak szybki na rajdach których nie zna a Kubica wszędzie leci ogniem i wydaje mi się że nikt tu nie hejtuje na Kajtka tylko ja jak i podejrzewam że inni forumowicze próbują uświadomić fanatykom Kajtka że są nieobiektywni co do Kubicy i nie potrafią się pogodzić że w Polsce jest ktoś od niego szybszy,a że Robertowi zdarza się wypaść z trasy bo ma mniejsze doświadczenie ale ciągle robi postępy.

EDIT
no i po części się sprawdza moje zdanie że Kajto jedzie wolniej na rajdach ,których nie zna i tak samo na odcinkach teraz pojechał na drugim przejeździe i uzyskał drugi czas.
krzysiek_swrt
N3

Postprzez mr00wa » niedziela, 2 lut 2014, 13:40

Moim zdaniem, większym rozczarowaniem w tym rajdzie są Kabaciński i Ogryzek.

Ten pierwszy, owszem, jedzie pierwszy raz Lancerem na śniegu, ale przegrana z kilkoma ośkami chluby nie przynosi i bardziej pasuje pytanie, czy zdobędzie jakikolwiek punkt w PC. Co do Ogryzka, to kilka ubiegłorocznych startów w ERC nadal nie dało pozytywnych efektów i w tym rajdzie plasował się w ogonie stawki, a czasy na poszczególnych OS-ach nie napawały optymizmem. Przynajmniej nie wycofał się z powodu wypadku, jak to ma w zwyczaju :D Jestem ciekaw, jak wypadnie na tle czołówki RSMP, wtedy zobaczymy, jaką wartość ma polski McCrash.

Zawada dość nieźle się spisuje, wśród juniorów jest w szóstce, choć ostatni oes nie był najlepszy (może była jakaś przygoda). Miejmy nadzieję, że przywiezie kilka dobrych punktów i zrobi pierwszy krok w stronę dobrej pozycji w Juniorach, bo zwycięstwo jest poza jego zasięgiem. A Kajto, no cóż, kolejne doświadczenia w nowym aucie, dopina się do czołówki, (odpukać) nie rozbija się, dosyć dobrym tempem jedzie i jeśli utrzyma pozycję do mety, to można mówić o sukcesie, bo świadczyć będzie o tym, że w Europie ma dość dużą wartość. Obawiano się, że będzie zabezpieczał tyły, a tymczasem jest blisko podium, a ponadto wyprzedza w ogólnej generalce kilku solidnych zjadaczy chleba takich jak np. Wiegand.
mr00wa
N1

Postprzez Cairo » niedziela, 2 lut 2014, 13:54

Wiegand popełnił olbrzymi błąd przy wyborze pozycji startowej. Myślę, że gdyby nie to niestety również byłby przed Kajtkiem.

Plus dla Kajetana to to iż jedzie równym tempem i nie odnotowuje jakiś dużych strat, myślę że z każdym rajdem będzie lepiej.
Jakby tak zaatakował na ostatnim odcinku i go wygrał pozostałoby lepsze wrażenie ;)
www.cairo.com.pl - części do samochodów marki Honda - Kraków
Cairo
N2

Postprzez Jarek55511 » niedziela, 2 lut 2014, 13:56

Jak już mówiłem przed sezonem. Jeżeli Kajto będzie miał pełen cykl ERC to i tak niema co liczyć na mistrza. Regularnością może mieć 2go lub v-ce mistrza,bo fabryczny Peugeot czy Skoda raczej nie jeżdżą pełnych cyklow,a jak tak to będzie ciężko,choć Fiesta Kajta też alla fabryczna,bo z M-Sportu. Ci kierowcy siedzą w tych autach nie od dziś i jeżdżą parę sezonów,a bynajmniej każdy z nich jedzie drugi sezon w ERC a Kajto pierwszy sezon w ERC i w Fieście R5,a jest 4.to i tak dobrze. A co do Kabacińskiego to może RSMP w Lancerze byłoby lepszą opcją,ale to już jego wybór. A ktoś ma relacje Eurosportu polskiego z tego rajdu? Bo nie mogę znaleść na yt.
Jarek55511
S1600

Postprzez gabrally » niedziela, 2 lut 2014, 14:12

mr00wa napisał(a):Zawada dość nieźle się spisuje, wśród juniorów jest w szóstce, choć ostatni oes nie był najlepszy (może była jakaś przygoda).

Kapeć złapany ok. 6km przed metą. Czyli w sumie 2/3 odcinka na kapciu (prawy przód)
Coraz częściej zastanawiam się, czemu zamiast rajdów nie wybrałem szachów. Na przykład. ;)
gabrally
N4

Postprzez posejdon » niedziela, 2 lut 2014, 14:18

Jarek55511 napisał(a):A co do Kabacińskiego to może RSMP w Lancerze byłoby lepszą opcją,ale to już jego wybór.

Gość ma hajs i się bawi. Nie wiem czy chciałoby mu się startować u nas skoro ma węgierską licencję. Pewnie nie bez powodu.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez kremer » niedziela, 2 lut 2014, 14:52

OgryzekRallySport pomimo ukończenia I etapu Rally Liepāja nie wystartował w drugim dniu rywalizacji. Załoga po analizie osiąganych wyników podjęła decyzję o wycofaniu się z rajdu. Sławek ze Szczepanem nie byli w stanie rywalizować w swojej klasie na wystarczająco wysokim poziomie. Dziękujemy kibicom za gorący doping, serwisowi za zaangażowanie i naszym szpiegom za perfekcyjne wykonaną pracę. Tym razem nie daliśmy rady. Jesteśmy przekonani, że następne nasze starty będą perfekcyjne.

Niespotykana wypowiedz :)
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez Krzysiek_WrC » niedziela, 2 lut 2014, 14:58

Barwo za odwagę i przyznanie się...są tacy co by kręcili, koło, zawieszenie etc.
Krzysiek_WrC
A6

Postprzez posejdon » niedziela, 2 lut 2014, 15:17

No tak, odważna wypowiedź. Tylko to ostatnie zdanie - czy Sławek nie stawia sobie zbyt wysokich celów?
Znam zawodników (co prawda nie rajdowców ale też sportowców), którzy też zawsze oczekiwali od siebie nie wiadomo czego. Teraz siedzą w domach bo nie mogli spełnić tych oczekiwań.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez Domson » niedziela, 2 lut 2014, 15:38

Ostatni rajd Craiga w pugu s2000, od nastepnego startu juz w Pugu w wersji R5 :D Ciekawe jak bedzie konkurencyjny ten sprzęt
Domson
A6

Postprzez mr00wa » niedziela, 2 lut 2014, 15:44

Lappi - cóż powiedzieć, zrobił swoje, pokazał swoją szybkość, jechał tak jak należało i zasłużył na wygraną. Mocny kandydat na Mistrza Europy.
Gryazin - chyba największe zaskoczenie rajdu. Już w zeszłym roku pokazał swoją szybkość, a teraz zaskoczył drugim miejscem. Zdziwię się, jeśli nie otrzyma statuetki Colina McRae.
Breen - można było oczekiwać troszkę lepszego występu, ale swój plan minimum zrobił, czyli wbił się na podium. Ciekawe, jak się spisze w 208-ce i jak będzie z niezawodnością.
Kajto - zrobił swoje, przegrał z bardziej obytymi kierowcami, zebrał nowe doświadczenia i przy okazji nazbierał trochę punktów do klasyfikacji. Oby to był początek dobrego.
Wiegand - troszkę zawodził na początku, jednak z każdym kolejnym oesem jechał coraz szybciej, ale można było oczekiwać czegoś lepszego. Ogólnie mówiąc, dość solidny wynik.

Klasyfikacja ERC po dwóch rundach - Top 10:
1. Robert Kubica (POL) 39 pkt
=. Esapekka Lappi (FIN) 39 pkt
3. Wasylij Gryazin (LVA) 37 pkt
4. Vaclav Pech (CZE) 30 pkt
5. Craig Breen (IRL) 25 pkt
6. Raimund Baumschlager (AUT) 24 pkt
7. Beppo Harrach (AUT) 20 pkt
8. Kajetan Kajetanowicz (POL) 19 pkt
9. Jaromir Tarabus (CZE) 17 pkt
=. Sepp Wiegand (GER) 17 pkt

Ha, przed chwilą podali, że Kubica zdobył tytuł ME w klasyfikacji Ice Master :)
mr00wa
N1

Postprzez speedyzxz » niedziela, 2 lut 2014, 15:59

Nawet dobry rajd, liczyłem na więcej od Kajta, ale mizernie nie było. Gryazin na pewno największą niespodzianką ;)
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez kremer » niedziela, 2 lut 2014, 16:11

Następne rajdy będą bardziej wymagające. Akropol i Azory. Tam będzie jeszcze trudniej. Wbrew pozorom sezon zapowiada się w miarę ciekawie. Breen kontra Lappi i do tego Kajto walczący pewnie o podium z Wiegandem. Niewiadomo jeszcze w ilu rundach pojedzie Bouffier. Grazin pewnie się włączy to walki również.
...jesteś szybki na tyle na ile jesteś szybki....
kremer
S2000

Postprzez RallyMarco » niedziela, 2 lut 2014, 16:58

KK wg. mnie troche za asekuracyjnie, ale mądrze. Lepiej dojechać na 4 miejscu niż walczyć o 2-3 i wypakować. Mimo tego po 4-krotnym MP można było się spodziewać na jakiś atak ale Kajetan to nie Kubica, woli dojechać na pewnym miejscu jak walczyć o wszystko. 1 raz na długim kolcu, 1 raz na Łotwie- nie jest źle, ba jest ok. Kajetan i Robert różnią się od siebie i pewnie różnie do nich sponsorzy podchodzą...Robert nie ma ciśnienia, jemu dają ( i bardzo dobrze), zapłacaą za rozwalone auto x razy i będzie dalej walczył na maxa, Kajto moim skromnym zdaniem nie może sobie na to pozwolić. Dlatego szanujęto że myśli za kierownicą...i na Łotwie wykonał dobrą robotę dla siebie, dla sponsora, auto całe- punkty są. W sumie czego chcieć więcej? Patrzymy troche na niego przez pryzmat Roberta i przyznam się że też trochę tak mam...Robert w 1 sezonie zgarnął wszystko ale na wynik zbiera się masa czynników. Wg mnie Kajto jechał po doświadczenie a nie po walkę o 1 miejsce- sam nie wiedział jak to będzie wyglądać, - jedna wielka niewiadoma. Na ostatnim oesie odpuścił już totalnie- taka dojrzałość rajdowca i chylę czoła. Oby do końca sezonu mieścił się w top 3-4 i będzie OK. To pierwszy sezon...jeśli za rok będzie jeździł też w ERC to zapewniam że będzie szybciej a wiem że i w tym roku jeszcze zaskoczy i może nawet coś wygrać czego mu życzę. Ps. nie jestem KajtoWyznawcą tylko zwykłym kibicem KK i RK!
Brak rajdów = niedotlenienie mózgu!! xD
RallyMarco
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polacy w ME