Jänner Rallye 2015

Dyskusja o startach Polaków w Mistrzostwach Europy - również tych byłych:)

Moderator: SebaSTI

Re: Jänner Rallye 2015

Postprzez viper » poniedziałek, 5 sty 2015, 16:13

ryjas napisał(a):
viper napisał(a):Krótko mówiąc takie warunki nie sa obiektywne w kwestii oceniania szybkości zawodnikow.

A jakie sa? Kajto pojechał świetnie shakedown. Znalazł opony które jak mniemam nie są zabronione i dzięki temu jedzie co jedzie. Tak czy inaczej minuta przewagi na drugim gościem na tych samych gumach to jednak nie jest wynik jedynie pozycji startowej.
Na Lefebrem w aucie fabrycznym ma 7 minut przewagi. Po 6 odcinkach czyli ok 80 km.

No właśnie zobacz kolejność startową gdzie miedzy lefebrem a kajetanowiczem. Myślisz ze kajetanowicz jest taki dobry zeby wygrywać 1 min. Na 10 km oesowych :D z kierowca i autem fabrycznym. Nawet w mp z najwolniejszymi zawodnikami w klasie nie było takich różnic na tylu km. Nawet z wieloma r2.
Sam sobie odpowiedz na to pytanie bo dla mnie odpowiedz jest oczywista, ze warunki maja gruby wpływ na wynik, ale takie sa rajdy zimowe inż tym trzeba sie liczyć.
viper
S2000

Postprzez TomMaz » poniedziałek, 5 sty 2015, 16:15

To w końcu czy samochody od PH-Sport to fabryka czy nie ? Wcześniej pisaliście że jak nawet Kubica dostanie DS3 od PH-Sport to będzie prywaciarzem, a jak Lefebvre jedzie z PH-Sport Janner to jedzie w fabryce ? :)

Jakby była taka różnica klas między Kajto a Lefebvre to Francuz by jeździł wózkiem widłowym po ich fabryce a nie dostawał program w WRC2/WRC. Na to się składa dużo czynników pozycja startowa, opony, doświadczenie na śniegu. Opony też muszą grać jakąś rolę, już nawet nie ze względu na Kajto, ale bardziej Consaniego, jak się porówna jego wynik w zeszłym roku i obecnie.

Proszę, Breen wam pokaże poszczególne opony, między śniegową a lodową jest spora różnica szerkości. Pirelli ma jeszcze zupełni inną rzeźbę biężnika.

https://www.youtube.com/watch?v=v6EEr9WJpGg
Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 sty 2015, 16:21 przez TomMaz, łącznie edytowano 2 razy
TomMaz
N3

Postprzez ryjas » poniedziałek, 5 sty 2015, 16:17

Tak czy inaczej Kajto sobie wybrał pozycję dzięki świetnej jeździe w quali. Lefebre zwalił wszystko na zły dobór opon. No ale różnica miedzy oponami na lód a na śnieg, przy krótkim kolcu, nie robi aż takiej dużej różnicy.

Wez człowieku doceń wyniki polskiego kierowcy a nie wprowadzasz defetyzm
ryjas
N3

Postprzez viper » poniedziałek, 5 sty 2015, 16:23

ryjas napisał(a):Tak czy inaczej Kajto sobie wybrał pozycję dzięki świetnej jeździe w quali. Lefebre zwalił wszystko na zły dobór opon. No ale różnica miedzy oponami na lód a na śnieg, przy krótkim kolcu, nie robi aż takiej dużej różnicy.

Wez człowieku doceń wyniki polskiego kierowcy a nie wprowadzasz defetyzm

Zawsze doceniam i wielokrotnie byłem za to wyzywany ze jestem kajtofanem i kubico hejterem. Tak wiec jak sam widzisz ja po prostu jestem obiektywny dla kazdego i bardzo fajnie ze kajetanowicz wygrywa, ale rozpatruje to tez w innych kategoriach i gwarantuje ci ze żadna fabryka nie bedzie brała wyników tego rajdu ze względu " na gwarancje umiejętności wynikającej z pozycji w tym rajdzie" Wiele wpisów było o oponach a nikt nie zwrócił uwagi na pozycje, wiec chyba moge w tej kwestii cos powiedzieć.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 sty 2015, 16:25 przez viper, łącznie edytowano 1 raz
viper
S2000

Postprzez Wielkontent » poniedziałek, 5 sty 2015, 16:24

Wielkontent

Postprzez DonCorrado » poniedziałek, 5 sty 2015, 16:27

Wielkontent napisał(a):haha, wyścigi rajdowe:
https://www.facebook.com/video.php?v=10153054124694973

Strone wczesniej bylo.
DonCorrado
A6

Postprzez ryjas » poniedziałek, 5 sty 2015, 16:50

viper napisał(a):Wiele wpisów było o oponach a nikt nie zwrócił uwagi na pozycje, wiec chyba moge w tej kwestii cos powiedzieć.

Ale pozycja wynika z doskonałego wyniku na odcinku kwalifikacyjnym.

Kajto prowadzi i tego się trzeba trzymać. Lefebre jak narazie nie pokazuje czasów nawet zbliżonych do niego. Na ostatnim 8 kilometrowym odcinku miał 35 sekund straty. Tarabus jadący tuż przed Kajto miał prawie 20 sekund w plecy.
ryjas
N3

Postprzez marcind89 » poniedziałek, 5 sty 2015, 17:01

Ludziom takim jak Viper nie dogodzi. Co innego gdyby tu jechał uwielbiany przez niego Aleks Zawada, gość który mimo mnóstwa wpompowanej kasy i startów topowymi furami (jak na jego poziom) w różnych cyklach nie osiągnął zupełnie nic.
Tymczasem mamy świetny wynik Kajto, super jazdę Ogryzka (chociaż jego wielkim fanem nie jestem, to trzeba mu przyznać, że daje radę), ale ktoś zawsze znajdzie powód do narzekania
marcind89

Postprzez Thomas » poniedziałek, 5 sty 2015, 17:07

zaczyna się, mimo, że kilka stron wcześniej wszystko zostało napisane, zarówno w kwestii opon, jak i pozycji startowej.

Ja się boję, aby nie czepili się tych opon u Kajta. Na razie kompletna dominacja, komplet zwycięstw po 7osach. Brawo
"W zeszłym roku miałem pięć wypadków i żaden nie był wynikiem nadmiernej prędkości...ci, którzy nie rozumieją tego sportu, mają prawo nie wiedzieć. Natomiast ci, którzy są w tym sporcie czasami powinni pomyśleć...ale z czasem zapominają.
Thomas
A5

Postprzez andrew88 » poniedziałek, 5 sty 2015, 17:11

TomMaz napisał(a):To w końcu czy samochody od PH-Sport to fabryka czy nie ? Wcześniej pisaliście że jak nawet Kubica dostanie DS3 od PH-Sport to będzie prywaciarzem, a jak Lefebvre jedzie z PH-Sport Janner to jedzie w fabryce ? :)

Tak, jakkolwiek dziwnie to zabrzmi (ale chyba tylko w odniesieniu do RRC i R5). Francuz ma wsparcie fabryki. Breen to też fabryka, a wystawia go Sainteloc.
Szukam wolnego miejsca na europejskie rundy WRC. Oprócz Szwecji i Walii.
andrew88
A6

Postprzez viper » poniedziałek, 5 sty 2015, 17:12

ryjas napisał(a):
viper napisał(a):Wiele wpisów było o oponach a nikt nie zwrócił uwagi na pozycje, wiec chyba moge w tej kwestii cos powiedzieć.

Ale pozycja wynika z doskonałego wyniku na odcinku kwalifikacyjnym.

Kajto prowadzi i tego się trzeba trzymać. Lefebre jak narazie nie pokazuje czasów nawet zbliżonych do niego. Na ostatnim 8 kilometrowym odcinku miał 35 sekund straty. Tarabus jadący tuż przed Kajto miał prawie 20 sekund w plecy.

Masz tu konkrety. Moze ten pan cie przekona jest tam akurat pare słów o janer, bo ciężka ta dyskusja sie robi.

https://m.youtube.com/watch?v=BR4KKWTdA3Y
viper
S2000

Postprzez ZbyszekChaosu » poniedziałek, 5 sty 2015, 17:16

marcind89 napisał(a):Ludziom takim jak Viper nie dogodzi. Co innego gdyby tu jechał uwielbiany przez niego Aleks Zawada, gość który mimo mnóstwa wpompowanej kasy i startów topowymi furami (jak na jego poziom) w różnych cyklach nie osiągnął zupełnie nic.
Tymczasem mamy świetny wynik Kajto, super jazdę Ogryzka (chociaż jego wielkim fanem nie jestem, to trzeba mu przyznać, że daje radę), ale ktoś zawsze znajdzie powód do narzekania

Wrzuć na luz, czy Viper gdzieś narzeka? Odniósł się do dyskusji na temat czasów Lefebvre i podał jedną z przyczyn danej sytuacji a Ty zaraz wyczuwasz jakiś spisek.
Tymczasem Kajto wygrywa kolejny odcinek a Ogryzek utrzymuje się nie tylko na prowadzeniu 2wd ale i w top 10 rajdu. Oby jak najwięcej takich rajdów w ERC :)
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Maciejo195 » poniedziałek, 5 sty 2015, 17:20

Brawo Kajto ! Robi chłop swoje i jest super oby tak dalej !
Maciejo195

Postprzez ryjas » poniedziałek, 5 sty 2015, 17:33

viper napisał(a):Masz tu konkrety. Moze ten pan cie przekona jest tam akurat pare słów o janer, bo ciężka ta dyskusja sie robi.

https://m.youtube.com/watch?v=BR4KKWTdA3Y

Nie wiem co chciałeś mi tym filmem udowodnić.
ryjas
N3

Postprzez Domson » poniedziałek, 5 sty 2015, 17:41

cudze chwalicie, swego nie znacie jak to mawiają

chyba ktoś tu ostatnio pisał , że Lefebre to poziom Kubicy ? moja odpowiedź: :lol: :lol: :lol: :lol:
Domson
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polacy w ME