Mistrzostwa Europy!

Dyskusja o startach Polaków w Mistrzostwach Europy - również tych byłych:)

Moderator: SebaSTI

Re: Mistrzostwa Europy!

Postprzez viper » piątek, 3 cze 2016, 20:43

krzysiek_aleks napisał(a):Tsia, wysoka poprzeczka od Kubicy.
Zwłaszcza, że za Kubicy producenci woleli ERC, niż WRC2, a teraz jest odwrotnie...

Żadna poprzeczka bo z każdym sezonem zmienia sie konkurencja i cieżko to porównywać. Wrc 2 było słabe w stosunku do wrc i nadal takie jest. Od czasu do czasu pojawi sie szybki kierowca i tak to sie kręci. Najmocniejsze erc było za czasów jak neville zdobył tytuł. Pózniej siadło i tak jest do dzisiaj.
Pamiętaj tez ze Kubica wówczas dysponował samochodem ktorym kierowała fabryka bo tak można powiedzieć, a kajetanowicz dzisiaj może zapomnieć o takim wsparciu jakie miał Kubica w w wrc2, dlatego porównywanie tego teraz nie ma żadnego przełożenia na to co mogło by być. Kajetanowicz musi mieć inną politykę ścigania niz Kubica.
viper
S2000

Postprzez Mariusz » piątek, 3 cze 2016, 21:12

Już tak znowu nie umniejszaj Kajtowi jakby sam prowadził zespół rajdowy, ale widzę, że zapomniałeś o tym, że w tamtym roku na każdy lub prawie na każdy rajd ERC miał nowy samochód. To się nazywa wsparcie fabryki! Fabryka nazywa się M-Sport, M-Sport Polska dokładnie pisząc.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez viper » piątek, 3 cze 2016, 21:32

Mariusz napisał(a):Już tak znowu nie umniejszaj Kajtowi jakby sam prowadził zespół rajdowy, ale widzę, że zapomniałeś o tym, że w tamtym roku na każdy lub prawie na każdy rajd ERC miał nowy samochód. To się nazywa wsparcie fabryki! Fabryka nazywa się M-Sport, M-Sport Polska dokładnie pisząc.

tak i ci ludzie od m sport Polska maja dokładnie tą sama wiedzę co m sport z wrc. Nie wierze w to. Dzisiaj po prostu temat jest prostrzy bo auta składa sie jak układankę z pakietów i kazda r5 jest budowana jak z klocków i w każdym kraju może być m sport, bo on działa jak dealer części rajdowych. Natomiast wiedza to jest zupełnie inna bajka.
Nie na darmo stec zatrudnił boffiera do ustawienia fiest proto mając przecież sam na ten temat nie mała wiedza. Jednym słowem nazwa to jedn a wiedza drugie. Kubice obsługiwali ludzie bezpośrednio z citroena z Francji a nie jakaś delegatura krajowa. Ja nie nie mowie oczywiście ze to panowie m sport Polska nie maja pojęcia o niczym ale jestem pewien ze ich praktyczne doświadczenie do kolegów z m sport malcom Wilson jest nie porównywalne mniejsze.
viper
S2000

Postprzez seal » piątek, 3 cze 2016, 22:29

viper napisał(a):Kubice obsługiwali ludzie bezpośrednio z citroena z Francji a nie jakaś delegatura krajowa.

Podobno jakby nie magicy z Citroen Francja to Robert nie ukończył by bez dzwona żadnej rundy.
Ponadto mam nadzieje, że na wniosek Ministra Sportu odbiorą Robertowi niezasłużony tytuł!
seal
A5

Postprzez deyott » piątek, 3 cze 2016, 22:56

viper napisał(a):Najmocniejsze erc było za czasów jak neville zdobył tytuł. Pózniej siadło i tak jest do dzisiaj.

O ile pamiętam to Neuville nie był mistrzem ERC. Chyba nawet nie był mistrzem w żadnej serii, w której startował.
deyott
N2

Postprzez speedyzxz » piątek, 3 cze 2016, 23:59

deyott napisał(a):
viper napisał(a):Najmocniejsze erc było za czasów jak neville zdobył tytuł. Pózniej siadło i tak jest do dzisiaj.

O ile pamiętam to Neuville nie był mistrzem ERC. Chyba nawet nie był mistrzem w żadnej serii, w której startował.
No był szybki w IRC, ale no, to byłoby na tyle. Piąte miejsce w 2011
Myślę że w WRC2 mogło nie by nie być aż tak kolorowo dla Kajto, żeby wyjeździć tytuł w pierwszym sezonie, ale myślę że parę fajnych wyników by zrobił.
Trochę Kajta w tym sezonie Alexei ciśnie i stwarza spore zagrożenie w walce o tytuł. Tu jest pytanie, na ile Rosjanin się rozwinął, a czy Kajto nie zaczął dreptać w miejscu.
Zawsze wierzyłem że stać Lukjaniuka na dobre tempo, bo już od pierwszych startów prezentował się nieźle, mimo że nie raz starty były na wariackich papierach z problemami finansowymi :)
http://rajdy-klasyfikacje.cba.pl - klasyfikacje WRC, ERC, RSMP i WRX!
speedyzxz
S1600

Postprzez seal » sobota, 4 cze 2016, 08:28

speedyzxz napisał(a):Trochę Kajta w tym sezonie Alexei ciśnie i stwarza spore zagrożenie w walce o tytuł.

I o to w tym sporcie chodzi. Jeśli jeden uczestnik dominuje to negatywnie odpija się to na popularności cyklu i "rozleniwia" zawodnika.
seal
A5

Postprzez Shaitan » sobota, 4 cze 2016, 08:41

speedyzxz napisał(a):Trochę Kajta w tym sezonie Alexei ciśnie i stwarza spore zagrożenie w walce o tytuł. Tu jest pytanie, na ile Rosjanin się rozwinął, a czy Kajto nie zaczął dreptać w miejscu.
Zawsze wierzyłem że stać Lukjaniuka na dobre tempo, bo już od pierwszych startów prezentował się nieźle, mimo że nie raz starty były na wariackich papierach z problemami finansowymi :)

Nie zapominajmy, że w zasadzie dopiero od 2015 roku Lukjaniuk zaczął się ścigać R5ką. To naturalne, że był to trochę dla niego rok nauki. Mając na uwadze jego szaleńcze tempo w Lancerze, to można się było spodziewać ogromnej konkurencyjności w Fieście R5 po zdobyciu doświadczenia. Kajto jest w zupełnie innym miejscu, w którym za wiele nie ma już do zyskania na linii kierowca-samochód.
Shaitan
N3

Postprzez Aro90 » sobota, 4 cze 2016, 12:44

Sebekrally napisał(a):Tak sobie obserwuję wyniki i po Rajdzie Gdańskim/Kaszub mam smutne przemyślenia, chłop który właściwie rozstawił po kątach całą polską czołówkę jest 18!!! w rajdzie zaliczanym do ERC.
Druga rzecz; no czytać nie mogę tego pitolenia, że się Kajto marnuje w ERC, jak na razie nie wygrał żadnego rajdu w tym sezonie, a na poprzednim rajdzie włoił mu dwudziesto paro letni młodzieniec w swoim drugim starcie w R5, który gdy jeździł u nas w pucharze fiesty nie był jakimś objawieniem.

Dziwne wnioski wyciągasz kolego. Sirmacis włoił Kajtkowi?! wygrał 1 oes Kajto wygrał chyba połowę oesów w rajdzie. Ale ok, czasem są takie rajdy kiedy to Prokop jest wyżej od Ogiera :wink: Na tym rajdzie tez Kajto cały czas nad Sirmacisem. Co do Kołtuna - dziwny rajd w jego wykonaniu, na Akropolu strata/km była dużo mniejsza, na wcześniejszych rajdach asfaltowych była trochę mniejsza a jak wiadomo Kołtun sporo lepszy na szutrach. Nie wiem może poprostu nie idzie mu ten rajd... strasznie duża strata jak na niego. Wyciąganie takich wniosków po jednym rajdzie to marny pomysł :wink:

ehhh teraz duża strata Kajtka :/ wygląda na to że kolejny rajd i słabsze miejsce niż tempo na odcinkach. Będzie ostra walka w dalszej części sezonu bo Łukjaniuk ciśnie ładnie
Aro90
N3

Postprzez Matthias Schmidt » sobota, 4 cze 2016, 13:17

Lukyanuk cisnie Kajtka i zaczynaja sie bledy :( obawiam sie, ze zbyt wczesnie uwierzylem, ze Kajtek spokojnie obroni tytul. Mam nadzieje, ze podkreci troche tempo i wygra jeszcze jakies rajdy, bo wyglada na to, ze Lukyanuk bedzie duzym zagrozeniem.
"This rally is insane, even though everything is going well at the moment. If there is a trouble, I'm as good as dead" - Henri Toivonen (1 May 1986)
Matthias Schmidt
N4

Postprzez deyott » sobota, 4 cze 2016, 13:18

Kołtun wspominał wczoraj, że ma gorączkę i pewnie dlatego trochę słabsza dyspozycja.
deyott
N2

Postprzez kostek45 » sobota, 4 cze 2016, 13:55

Kajto jedzie z napędem na tylną oś. Oby wyeliminowali problem przed ostatnią pętlą. Może w top5 się utrzyma...
kostek45
A5

Postprzez Mic_123 » sobota, 4 cze 2016, 14:36

Jersey napisał(a):Ja uważam że Kajto w WRC2 może zamieszać, może nie zdobędzie Mistrza w pierwszym sezonie ale będzie cały czas w czubie, zresztą przedsmak będziemy mieli na 73 PZM Rally Poland Feel The Gravel :) Kasperczyk i Kołtun to porażka, można miec kasę i się bawić w rajdowanie ale trzeba też reprezentować jakiś poziom, Chuchała w N-ce objeżdza ich po ciemku, na wstecznym i z palcem w strategicznym miejscu. Nie ma Kubicy w WRC to cała moja sympatia przelała się na Kajto. Dlatego Kajto Ognia, i zrób wynik w WRC2 :) a Chuchala niech powalczy o tytuł ERC w R5.

A ja licze na to ze jakis cel ma sponsor wystawiajac Kajtka w Rajdzie Polski 2016. W koncu w poprzednich latach dla Kajtka RP praktycznie "nie istnial".
Oby dobry rezultat w 2016 byl przedsionkiem do WRC2 w 2017r (tak jak zwyciestwo w RP w 2013 otworzylo mu droge do ERC).
Do konca ERC 2016r jeszcze daleko wiec jednak stawiam na "wyrachowanie" i taktyczna jazde Kajtka, niz goraca glowe z zaspawanym pedalem gazu Lukjaniuka :D
Mic_123
N3

Postprzez viper » sobota, 4 cze 2016, 17:02

Matthias Schmidt napisał(a):Lukyanuk cisnie Kajtka i zaczynaja sie bledy :( obawiam sie, ze zbyt wczesnie uwierzylem, ze Kajtek spokojnie obroni tytul. Mam nadzieje, ze podkreci troche tempo i wygra jeszcze jakies rajdy, bo wyglada na to, ze Lukyanuk bedzie duzym zagrozeniem.

Luklianyuk jeszcze musi sie duzo uczyć od kajetanowicza. On jeździ na zasadzie wyda nie wyda tym razem mu sie udało, ale w skali sezonu myśle ze nie zagrozi kajetanowiczowi.
viper
S2000

Postprzez adamlen » sobota, 4 cze 2016, 19:59

Lukyanuk zakończył pechowo, coś nie ma facet szczęścia.
Niespodziewanym zwycięzcą Moura. Kajto mimo problemów na podium, czterech szybkich zawodników mieszających się w walce plus szalejący Chuchała. Całkiem ciekawy rajd.
"Nie wiedziałem co robić, więc jechałem szybko" - Robert Kubica po wygraniu pierwszego oesu Rajdu Monte Carlo 2014
adamlen
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polacy w ME