Mistrzostwa Europy!

Dyskusja o startach Polaków w Mistrzostwach Europy - również tych byłych:)

Moderator: SebaSTI

Re:

Postprzez BernardLenartowicz » poniedziałek, 22 lut 2016, 11:59

KaMiLL WRC napisał(a):[']
Na zdjeciu nie jest Alexander Lesnikov tylko Evgeny Vasin w Peugeocie 206 WRC

Dokładnie.
A tak swoją drogą , to dziw bierze, że dopiero kolega zorientował się w pomyłce. Wszyscy inni jakoś tak przeszli obok tego faktu obojętnie.
BernardLenartowicz

Re: Mistrzostwa Europy!

Postprzez Tomek K » poniedziałek, 22 lut 2016, 12:37

Według hiszpańskich, dość wiarygodnych źródeł jest już na liście 12 R5, a powinno jeszcze z 5 dojść (jedno RRC). W tej piątce są m.in Kajto, Consani, Monzon (Mini) i być może Basso. 17 x R5 to już słuszna ilość, choć niektóre nazwiska raczej z góry są skazane na walkę o dalsze pozycje.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez Mariusz » poniedziałek, 22 lut 2016, 21:18

Mads potwierdzony.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez DarekO » poniedziałek, 22 lut 2016, 23:17

Kajto już na liście
DarekO

Postprzez Jersey » wtorek, 23 lut 2016, 12:15

ZbyszekChaosu
....... On po prostu zna swoje możliwości i wykorzystuje je w 100%. Wie, że nie ma szans na walkę z Ogierem to sobie odpuszcza. Na ostatnim rajdzie było świetnie widać taktykę Madsa. Najpierw spokojnie, żeby wyczuć trasę a potem jak konkurencja się wytłukła to pilnował swojego. Widać było jak kontrolował swoje tempo aby nie dać się dogonić Mikkelsenowi, widać było także ataki na Paddona dopóki to miało sens. Odcinków nie wygrywa bo i po co? Dla niego od tempa ważniejszy jest wynik i moim zdaniem ta taktyka się sprawdza. Nie zdziwiłbym się gdyby Makinen dał mu drugi fotel w Toyocie......

Czegoś tu nie rozumiem, skoro nie liczy się tępo tylko regularność to mogę wybrać sobie taki rajd gdzie będą jechali Lukyanuk, Nowikow, Kubica, Camilli, itp. a ja wystartuję Polonezem i będę jechał tempem jak na drogach publicznych to jeszcze mam szansę na pudło wskoczyć. No naprawdę będzie super widowisko wszyscy będą mi gratulować kunsztu rajdowego i tego jak pięknie pojechałem ten szóstkowy zakręt zwalniając do 20km/h żeby tylko dojechać do mety i dowieźć punkty.
Sorry, ale ja mam zupełnie inne podejście do rajdów dla mnie na pierwszym miejscu liczy się widowisko, bo po to są rajdy żeby się nimi ekscytować a nie grać w gry strategiczne.
Nie chcę nikogo urazić, ale kierowcy ciułający punkty to nie są dla mnie ludzie do podziwiania.
Jersey
N1

Postprzez s1quattro » wtorek, 23 lut 2016, 12:24

Jersey, wydaje mi się, że jazdę "o wszystko" jak i zdroworozsądkową strategię należy wypośrodkować, zresztą jak większość rzeczy w życiu. Mnie cieszy, że Kajto będzie miał do kogo równać, wreszcie ma godnego, teoretycznie szybszego zawodnika za rywala. Nie mogę się doczekać ;)
Obama: W takich chwilach wszyscy jesteśmy rajdowcami :D
s1quattro
N3

Postprzez ZbyszekChaosu » wtorek, 23 lut 2016, 12:46

Jersey napisał(a):
ZbyszekChaosu
....... On po prostu zna swoje możliwości i wykorzystuje je w 100%. Wie, że nie ma szans na walkę z Ogierem to sobie odpuszcza. Na ostatnim rajdzie było świetnie widać taktykę Madsa. Najpierw spokojnie, żeby wyczuć trasę a potem jak konkurencja się wytłukła to pilnował swojego. Widać było jak kontrolował swoje tempo aby nie dać się dogonić Mikkelsenowi, widać było także ataki na Paddona dopóki to miało sens. Odcinków nie wygrywa bo i po co? Dla niego od tempa ważniejszy jest wynik i moim zdaniem ta taktyka się sprawdza. Nie zdziwiłbym się gdyby Makinen dał mu drugi fotel w Toyocie......

Czegoś tu nie rozumiem, skoro nie liczy się tępo tylko regularność to mogę wybrać sobie taki rajd gdzie będą jechali Lukyanuk, Nowikow, Kubica, Camilli, itp. a ja wystartuję Polonezem i będę jechał tempem jak na drogach publicznych to jeszcze mam szansę na pudło wskoczyć. No naprawdę będzie super widowisko wszyscy będą mi gratulować kunsztu rajdowego i tego jak pięknie pojechałem ten szóstkowy zakręt zwalniając do 20km/h żeby tylko dojechać do mety i dowieźć punkty.
Sorry, ale ja mam zupełnie inne podejście do rajdów dla mnie na pierwszym miejscu liczy się widowisko, bo po to są rajdy żeby się nimi ekscytować a nie grać w gry strategiczne.
Nie chcę nikogo urazić, ale kierowcy ciułający punkty to nie są dla mnie ludzie do podziwiania.

Dla mnie to żadne widowisko jak gość na drugim OS-ie rozwala zawieszenie i potem do końca dnia toczy się do serwisu. Wole patrzeć na takiego co jedzie szybko ale rozważnie. Tak jak pisał s1quattro, trzeba znaleźć w tym złoty środek. Zawodnik powinien cisnąć ale tylko na tyle na ile pozwalają mu jego umiejętności i sprzęt.
Twój komentarz o Polonezie jest co najmniej chybiony. Czy ja piszę gdzieś o powolnej jeździe byle dojechać? Przeczytaj uważnie mój komentarz jeszcze raz. Ostberg nie gonił bezmyślnie Ogiera bo wiedział, że tym tempem wydzwoni, ale jednocześnie nie dał się dogonić Mikkelsenowi. No chyba, że Andreas też się wozi 20km/h w szóstkowym zakręcie ;)
Podejrzewam, że ani Kajto ani Ostberg nie nawiążą bezpośredniej walki- obaj będą chcieli przejechać czysto cały rajd w dobrym tempie. Dla jednego ważne są punkty a dla drugiego kilometry testowe. Dlatego będzie to dla nas ciekawe porównanie realnego tempa Kajta do czołówki WRC.
http://bezpieczna-droga.blogspot.com/
ZbyszekChaosu
A6

Postprzez Witcher1990 » wtorek, 23 lut 2016, 16:05

W takim razie nie masz żadnego pojęcia o jakimkolwiek sporcie.
Witcher1990
A6

Postprzez SOKÓŁ » wtorek, 23 lut 2016, 18:45

s1quattro napisał(a):Jersey, wydaje mi się, że jazdę "o wszystko" jak i zdroworozsądkową strategię należy wypośrodkować, zresztą jak większość rzeczy w życiu. Mnie cieszy, że Kajto będzie miał do kogo równać, wreszcie ma godnego, teoretycznie szybszego zawodnika za rywala. Nie mogę się doczekać ;)

Niech on się trzyma Lukyanuka czy Consaniego ewentualnie innego Tarabusa czy któregoś z miejscowych matadorów a nie patrzy na Madsa którego start jest jednorazowy i nie ma się niczemu :lol:
SOKÓŁ
A6

Postprzez s1quattro » wtorek, 23 lut 2016, 22:07

SOKÓŁ napisał(a):
s1quattro napisał(a):Jersey, wydaje mi się, że jazdę "o wszystko" jak i zdroworozsądkową strategię należy wypośrodkować, zresztą jak większość rzeczy w życiu. Mnie cieszy, że Kajto będzie miał do kogo równać, wreszcie ma godnego, teoretycznie szybszego zawodnika za rywala. Nie mogę się doczekać ;)

Niech on się trzyma Lukyanuka czy Consaniego ewentualnie innego Tarabusa czy któregoś z miejscowych matadorów a nie patrzy na Madsa którego start jest jednorazowy i nie ma się niczemu :lol:

Bardzo słusznie, przecież zrobił to w zeszłym roku na Barum i wyszło na dobre. Nie wiem tylko z czego ten LOL?
Obama: W takich chwilach wszyscy jesteśmy rajdowcami :D
s1quattro
N3

Postprzez posejdon » środa, 24 lut 2016, 12:13

Witcher1990 napisał(a):

Jeśli liczy się głównie widowisko to chyba najlepszym miejscem do tego celu są różne zloty/spoty/pojeżdżawki/co-drive'y. Co prawda fajnie jest, stojąc przy odcinku, zobaczyć jak ktoś zapnie długiego boka, przejdzie dzidą łuk, na którym wszyscy inni odpuszczają albo, z zamkniętymi oczami, wyprostuje dość ciasną eskę czy temu podobne rzeczy ale nie o to chodzi w tej dyscyplinie sportu. Motorsport służy jako reklama ogólnie pojętej motoryzacji. W jaki sposób zareklamować samochód? Spektakularnie go rozbijając? Paląc gumę w miejscu? Nie. Trzeba udowodnić m.in., że jest szybki. A osiągnąć to można najlepiej poprzez pokazanie pucharku, który został zdobyty za jego pomocą. W każdym sporcie jest miejsce na taktykę. Nawet w skokach narciarskich albo biegu na 100m.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez versus » środa, 24 lut 2016, 16:19

Najwyraźniej ten pogląd podziela coraz więcej osób odpowiedzialnych za kształt rajdów. Jeśli w rajdach chodzi o mało widowiskową, reklamę ogólnie pojętej motoryzacji to nic dziwnego, że na odcinkach specjalnych wieje pustką. Kiedyś, żeby startować w rajdach, trzeba było być twardzielem. Później twardzielem i wariatem. Za kolejnych kilkanaście lat wariatem i strategiem. Teraz strategiem i dobrze sytuowanym człowiekiem. Już niedługo będzie wystarczyło być dobrze sytuowanym człowiekiem, który będzie miał głęboko gdzieś nie tylko kibiców, ale także wynik. Na szczęście są imprezy amatorskie i okręgowe, w których można spotkać wciąż wariatów i strategów.
Rallyborne Okręgowy Biuletyn Rajdowy
http://issuu.com/rallyborne
http://facebook.com/rallyborne
http://rallyborne.pl
versus
N1

Postprzez posejdon » środa, 24 lut 2016, 17:01

versus napisał(a):Jeśli w rajdach chodzi o mało widowiskową, reklamę ogólnie pojętej motoryzacji to nic dziwnego, że na odcinkach specjalnych wieje pustką.

W dupach nam się poprzewracało od tego internetu. Kiedyś jak jeździłem na rajdy to jarałem się nawet jak jechało Cinquecento. Na wagary chodziłem, żeby przed rajdem przejechać się rowerem po odcinkach i znaleźć fajne miejscówki. A teraz? WRC mało widowiskowe! :lol:! Może i relatywnie patrząc to te dzisiejsze jadą jak po sznurku ale zobaczyć takie coś NA ŻYWO jak zwija asfalt pod sobą - bezcenne.

A co do tego kto "ma prawo" startować w rajdach. Od samego początku wystarczało być bogatym, mieć auto i można było jechać. Nikt nikomu nie zabraniał. Od czasu upowszechnienia internetu to się niestety zmieniło.
Jestem Kubicomaniakiem!
posejdon
A5

Postprzez Mad Max » środa, 24 lut 2016, 21:32

posejdon napisał(a):
versus napisał(a):Jeśli w rajdach chodzi o mało widowiskową, reklamę ogólnie pojętej motoryzacji to nic dziwnego, że na odcinkach specjalnych wieje pustką.

W dupach nam się poprzewracało od tego internetu. Kiedyś jak jeździłem na rajdy to jarałem się nawet jak jechało Cinquecento. Na wagary chodziłem, żeby przed rajdem przejechać się rowerem po odcinkach i znaleźć fajne miejscówki. A teraz? WRC mało widowiskowe! :lol:! Może i relatywnie patrząc to te dzisiejsze jadą jak po sznurku ale zobaczyć takie coś NA ŻYWO jak zwija asfalt pod sobą - bezcenne.

A co do tego kto "ma prawo" startować w rajdach. Od samego początku wystarczało być bogatym, mieć auto i można było jechać. Nikt nikomu nie zabraniał. Od czasu upowszechnienia internetu to się niestety zmieniło.
Zapomniałeś jeszcze dodać że jak wracałeś z rajdu to jak ojciec się pytał kto wygrał to mu odpowiadałeś Tato nie wiem ale mogę Ci powiedzieć kto zapierdzielał... a później to się odzwierciedlało w wynikach :) ja tak miałem zawsze :lol: :wink:
posejdon ja to się chyba z Tobą muszę na oglądare przy piwie umówić :) :wink:
Ostatnio edytowano czwartek, 25 lut 2016, 09:43 przez Mad Max, łącznie edytowano 1 raz
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Hubertos » czwartek, 25 lut 2016, 05:08

Za dużo tych rajdów :D , nie dość że na żywo, to jeszcze pełno filmów w necie. Niektórym to po prostu spowszedniało.
Hubertos
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polacy w ME