Kilka pytan i wspominki z F1

Wszystko co dotyczy królewskiej kategorii wyścigowej

Moderator: SebaSTI

Kilka pytan i wspominki z F1

Postprzez dlugi » wtorek, 22 sie 2006, 20:18

Kto z was pamieta pewien wyscig F1, ktory odbyl sie w straszliwym deszczu w Australii? Nie moge sobie za cholere przypomniec w ktorym to bylo roku, pamietam ze wygral Senna, a sam wyscig ukonczylo chyba 6 zawodnikow.

Moze ktos zna tez strone ktora zawiera historyczne wyniki grand prix f1 z lat 86-94 (wtedy f1 to byla dla mnie podstawa sportow motorowych :).

Tak sie zlozylo, ze pierwszy wyscig obejrzalem w 1986 roku w polskiej TV (nie wiem czy to bylo na zywca, ale chyba nie, bo kojarzy mi sie z sobotnim sprzataniem :))) i wtedy jako 10 letni brzdac zaczalem kibicowac gosciowi, ktory wygral wyscig jadac czarnym lotusem. Pamietam tez wscieklosc i niemoc, kiedy w latach 92-93 williams objezdzal wszystkich jak chcial :) No i najgorsze: majowy weekend w 94 roku - w San Marino ginie najwiekszy idol, a kilka kilometrow ode mnie gina przyjaciele w wypadku autobusu. Jakos tak sie te sprawy u mnie powiazaly, ze nie moglem patrzec na F1 od tamtego weekendu, czasami patrzylem tylko odruchowo na wyniki. Dopiero za sprawa Roberta Kubicy wciagam sie ponownie w swiat Rona Dennisa, Flavio Briatore i Franka Williamsa.
Zapraszam do wspomnien :)
NIUNIEK GO!!!
dlugi
N2

Postprzez Marmetal » wtorek, 22 sie 2006, 21:26

Jeśli chodzi o wyniki Formuły 1 to wszystkie znajdziesz na oficjalnej stronie (adres) w dziale "Results Archive" :). Zachęcam do przejrzenia ;).
Marmetal
S2000

Re: Kilka pytan i wspominki z F1

Postprzez Saruto » wtorek, 22 sie 2006, 21:37

dlugi napisał(a):Kto z was pamieta pewien wyscig F1, ktory odbyl sie w straszliwym deszczu w Australii? Nie moge sobie za cholere przypomniec w ktorym to bylo roku, pamietam ze wygral Senna, a sam wyscig ukonczylo chyba 6 zawodnikow.

http://www.f1world.pl/pages/history/gp_result.php?gp=2&year=1989
http://www.f1world.pl/pages/history/gp_result.php?gp=2&year=1988
http://www.f1world.pl/pages/history/gp_result.php?gp=2&year=1987
http://www.f1world.pl/pages/history/gp_result.php?gp=2&year=1986
To musi być któreś z tych GP, Senna jak wygrywał to kończyło więcej zawodników.
GO!!! Loeb & Latvala GO!!!
GO!!! Sandell & Kościuszko GO!!!
GO!!! Al-Attiyah & Hänninen GO!!!
Obrazek
http://batracer.com/-1FrontPage.htm?Buy/ Zapraszam do gry!
Saruto
A6

Postprzez GrzegorzChyla » wtorek, 22 sie 2006, 22:50

dlugi napisał(a):Kto z was pamieta pewien wyscig F1, ktory odbyl sie w straszliwym deszczu w Australii?

ja pamiętam. Też nie pamiętam który to był rok.
W każdym razie przez pół miasta jechałem do kumpla który miał Eurosport, potem przez całą noc walczyliśmy ze snem a w końcu w niedzielę bladym świtem oglądaliśmy pasjonującą relację z tego jak w Adelajdzie pada deszcz. Wyścig przerwano i transmitowano ludzi chowających się przed deszczem...

Ech, wspomnienia...
Ja to pamiętam lata kiedy drugi program TV pokazywał wieczorem skrót wyścigu... Komentował to wtedy Eugeniusz Pach. a najbardziej zapamiętałem Grand Prix Francji, pierwsze zwycięztwo Renault (Jabouille) a za jego plecami pasjonującą walkę między Villeneuvem a Arnoux o drugie miejsce. O ile pamiętam to na trzech ostatnich okrążeniach wyprzedzali się dziewięć razy.
Oczywiście mowa o Gillesie Villeneuve bo rok to był 1979.

Grzegorz Chyła
GrzegorzChyla
N3

Postprzez dlugi » wtorek, 22 sie 2006, 23:03

GrzegorzChyla napisał(a):
dlugi napisał(a):Kto z was pamieta pewien wyscig F1, ktory odbyl sie w straszliwym deszczu w Australii?

ja pamiętam. Też nie pamiętam który to był rok.
W każdym razie przez pół miasta jechałem do kumpla który miał Eurosport, potem przez całą noc walczyliśmy ze snem a w końcu w niedzielę bladym świtem oglądaliśmy pasjonującą relację z tego jak w Adelajdzie pada deszcz. Wyścig przerwano i transmitowano ludzi chowających się przed deszczem...

Grzegorz Chyła

Pamietam, ze wtedy uslyszalem okreslenie "krol deszczu" (o Sennie). Ale czy to bylo przed wielkimi suckcesami, czy po, to nie moge dojsc :)
NIUNIEK GO!!!
dlugi
N2

Postprzez Ari_Krakow » środa, 23 sie 2006, 10:57

To był 1991 rok. GP Australii w Adelajdzie. Auta wypadały nawet na prostej. W końcu nawet Senna zaczął machać organizatorom żeby przerwali wyścig.Skończyły chyba 4 auta - sklasyfikowanych było 6. Co do tych lat które wpisałeś to skontaktuj się z Mac1602 na forum f1ultra - on ma duuużo filmów.
www.witekmotorsport.com
Ari_Krakow
N3

Postprzez THIM » środa, 23 sie 2006, 13:48

Tez widzialem ten pojedynek, ale nie na zywo, tylko w jakims programie o historii F1. Co za wola walki, pieknie jechali!
THIM
A6

Postprzez :alfan: » środa, 23 sie 2006, 14:27

Ari_Krakow napisał(a):. Co do tych lat które wpisałeś to skontaktuj się z Mac1602 na forum f1ultra - on ma duuużo filmów.

Maciek pisuje również tutaj, choć rzadko :wink:
404 podpis niedostępny
:alfan:
A5

Postprzez Ari_Krakow » czwartek, 24 sie 2006, 10:25

Racja alfan. Jednak na F1ultra pod jego podpisem jest link do katalogu posiadanych przez Niego zbiorow. Dlatego tam chciałem kolegę skierować. Mam nadzieję, że moderatorzy nie mają mi za złe tej przypadkowej reklamy ;)
www.witekmotorsport.com
Ari_Krakow
N3

Postprzez :alfan: » czwartek, 24 sie 2006, 13:16

Ari_Krakow napisał(a):Racja alfan. Jednak na F1ultra pod jego podpisem jest link do katalogu posiadanych przez Niego zbiorow.

Tutaj też ma ten link w podpisie.
PS. Ja mam z kolei nadzieję, że nikt nie odbierze tego jako antyreklamy ultry :wink:
404 podpis niedostępny
:alfan:
A5

Postprzez MSG Racing » niedziela, 10 wrz 2006, 19:44

Mnie najbardziej w głowie utkwił wyścig o Grand PriX Monaco 1992 kiedy to Senna prowadził od statu do mety a Mansell cały wyścig jechał za nim w odległości 2metrów a po wyścigu nie mógł ustać na nogach. Cały był zalany potem, wykończony skrajnie.
Wyscig właściwie nie cały ogladałem bo był on w podsumowaniu sezonu w jednym z programów motoryzacyjnych w tamtym roku. Ale wyścig był wspaniały.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Locutus » niedziela, 10 wrz 2006, 22:24

Jeśli chodzi o Monako i zmagania na tym obiekcie to w pamięci z ostatnich lat utkwił mi rok 1996 i zwycięstwo (jedyne w karierze) Oliviera Panisa.
http://f1wm.pl Obrazek
Obrazek
Obrazek
Locutus
N1

Postprzez MisiekClio » środa, 27 wrz 2006, 10:18

Najbardziej utkwily mi w pamieci te Grand Prix, o ktorych juz wspominaliscie (mdlejacy Mansell, Senna w deszczu, Panis w Monaco), dorzucilbym jeszcze Wegry 90' i zwyciestwo Thierry Boutsena nad Senna. Boutsen dojechal wtedy na "drutach" z opon i "na oparach" (auto nie przejechalo juz okrazenia po mecie). Bardzo pasjonujace bylo patrzenie czy Senna "dogoni czy nie dogoni" . I nie dogonil :D
Mialem wtedy 9 lat, ale cos mi sie obilo o uszy (nie wiem tylko czy prawda, czy dziecieca wyobraznia) , ze Boutsen wtedy odmowil zjechania na Pit-Stop, bo stwierdzil, ze dojedzie na tym co ma. I sie nie pomylil :)
Aha i jeszcze 89' znow Hungaroring, tym razem Mansell. Startowal z 12-tego pola i wygral (a wiadomo, ze wyprzedzanie na Wegrzech nie jest najprostsze!!)
MisiekClio
N3

Postprzez Martin_B » środa, 27 wrz 2006, 18:56

a mi to utkwiło w pamieci :)

http://www.youtube.com/watch?v=XQhmnY_hdww

i to

http://www.youtube.com/watch?v=P0zONx2mSDA

pierwsze i ostatnie zwycięstwo Alesiego w F1
Martin_B
N2

Postprzez Erni » czwartek, 28 wrz 2006, 17:14

A mi najbardziej utkwił w pamięci GP Belgii 1998 crash zaraz po starcie, ale też dlatego, że mój ulubiony kierowca F1 Ralf Schumacher był wtedy 2 zaraz za Damonem Hillem :D
Obrazek
Obrazek

DZIECI ŚCIĄGAJĄ NARTY WSIADAJĄ W GOKARTY!!!
Erni
N2

Następna strona

Powrót do Formuła 1