F1 2008

Wszystko co dotyczy królewskiej kategorii wyścigowej

Moderator: SebaSTI

Postprzez żółtodziób » czwartek, 5 paź 2006, 20:47

Tak to akurat wiem. Tyle że to były czterocylindrowe 1,5 litrówki a w dodatku było to bardzo dawno i nie sądzę żeby tamte doświadczenia mogłyby być przydatne. Bardziej owocna zapewne była współpraca z Williamsem.
żółtodziób
A8

Postprzez prezes-tk » czwartek, 5 paź 2006, 21:03

Ja tylko stwierdziłem fakt, że BMW jest już zapisane w historii F 1. A z faktu takiej a nie innej konstrukcji ówczesnych silników nic wg mnie nie wynika. Dotychczasowe ewolucje pojazdów F 1 (z reguły ograniczenia) są bardzo szybko przyswajane przez producentów elementów i poszczególne zespoły, i w przeważającej liczbie powodują poprawę parametrów bolidów. Uważam, że w F 1 (w innych seriach na światowym poziomie pewnie też) żadne wcześniejsze doświadczenia nie są bez znaczenia. Poszczególne silniki dzisiejszej F 1 wykazują podobne parametry, a różnice w osiąganych rezultatach tkwią w szczegółach konstrukcji całego bolidu, które wynikają z posiadanej kasy. A BMW pewnie ją ma i jeszcze wie jak ją wydać (lepiej niż Toyota). Myślę, że więcej będziemy wiedzieli po ostatnim wyścigu.
Pozdrawiam
Prezes-tk
www.pensjonatrafa.ta.pl
prezes-tk
N3

Postprzez żółtodziób » sobota, 7 paź 2006, 18:16

Ja to troszkę inaczej widzę. Wszelkie ewolucje są łatwo przyswajane ale to dlatego że zmiany w tym samym czasie dotyczą wszystkich którzy startują w F1. Potem wszyscy rozwijają swoje zabawki w ramach nowych przepisów, zdobywają stopniowo na tym polu większe doświadczenie. Jak ktoś wypadnie z interesu na kilkanascie - kilkadziesiąt lat to nic już ne jest takie samo jak dawniej. Zupełnie taki sam przypadek przerabiał Peugeot w WRC - po kilkunastu latach nieobecności nie od razzu zbudowali dobrą rajdówkę - pierwsza ewolucja 206 WRC była tragiczna.
żółtodziób
A8

Postprzez Erni » sobota, 7 paź 2006, 18:58

3TRU 4RSC - przypadek??
12KUB - celowo??
11RAI - co się stało??

Czekam na komentarze...
Obrazek
Obrazek

DZIECI ŚCIĄGAJĄ NARTY WSIADAJĄ W GOKARTY!!!
Erni
N2

Postprzez Saruto » sobota, 7 paź 2006, 19:06

Erni napisał(a):3TRU 4RSC - przypadek??

Można było tak przypuszczać, jadą u siebie :)

12KUB - celowo??

Myśle że to wypadek przy pracy

11RAI - co się stało??

Bolid do d.... :x
GO!!! Loeb & Latvala GO!!!
GO!!! Sandell & Kościuszko GO!!!
GO!!! Al-Attiyah & Hänninen GO!!!
Obrazek
http://batracer.com/-1FrontPage.htm?Buy/ Zapraszam do gry!
Saruto
A6

Postprzez ŁukaszWRC » sobota, 7 paź 2006, 19:41

Saruto napisał(a):

No i co z tego, że u siebie :?: Przecież dzięki temu, ani bolid nie jest szybszy, ani kierowcy lepsi.

Robert miał problemy w drugiej części kwalifikacji. Więcej informacji na Autoklubie.

McLaren ogólnie nie poszalał, bo Pedro również jest w drugiej dziesiątce. Prawdopodobnie problem z oponami, przynajmniej tak się tłumaczą.
ŁukaszWRC
A5

Postprzez Erni » sobota, 7 paź 2006, 22:32

ŁukaszWRC napisał(a):
Saruto napisał(a):

No i co z tego, że u siebie :?: Przecież dzięki temu, ani bolid nie jest szybszy, ani kierowcy lepsi.

Co Ty mówisz, przecież jak się jeździ po swoim torze, ma się wielką motywację, żeby dobrze pojechać to się jedzie lepiej, a myślę, że i mechanicy Toyoty "staranniej" przygotowali bolid
Obrazek
Obrazek

DZIECI ŚCIĄGAJĄ NARTY WSIADAJĄ W GOKARTY!!!
Erni
N2

Postprzez żółtodziób » sobota, 7 paź 2006, 22:42

Toyociarze wcale nie jadą tak do końca "u siebie", siedziba TTE jest w Reichu i najprawdopodobniej najlepiej mają obcykane europejskie tory. Zobaczymy kiedy zjada na pierwszy postój, jeśli sybko to znaczy że wlali mało zupy, jeśli później to znaczy że Brigdestone są dobre. Gdyby mieli mało zupy to by była jednak troszkę dziwna strategia, bo Suzuka to nie Hungaro ani Monaco, więc raczej obstawiałbym że Brigde sie dobrze spisują w tych warunkach.

Co do występu Kubicy to raczej nie podejrzewałbym żadnego spisku - tor jest dla niego nowy a w dodatku według mnie strasznie popieprzony. Oczywiście wypowiadam się tutaj jako gracz komputerowy - na realnym obiekcie oczywiscie nigdy nie jeździłem, ale przyznam szczerze że bez względu na to w jakiej grze go umieścili zawsze strasznie go przeklinałem zwłaszcza pierwsz zakręt, Degner i Spoon - z żadnymi innymi nie miałem nigdy takich problemów jak z tymi, a sporo się najeździłem w różnej maści ściganki komputerowe. One składają się się tak na prawdę z dwóch następujących po sobie zakrętów - najpierw szybki, dający złudne wrażenie możliwości przyciśnięcia, a potem ciasny, przed którym trzeba dodatkowo dohamować. Ale nawet te pierwsze szybkie też są zdradliwe - też trzeba uważać bo niedają wielkiego marginesu bezpieczeństwa. Zdaję sobie sprawę że głupiej gierki nie można odnieść do realu, ale daje to zawsze pojęcie jak specyficznym obiektem na tle innych torów jest Suzuka. W sumie więc uważam że Robert miał pełne prawo wypaść na jednym z tych zakrętów - oczywiscie cholerna szkoda, ale nie ma co na tym płakać.

Trzymam kciuki za wyścig - do tej pory w większości przypadków kwalifikacje szły dobrze a wyścig już nie koniecznie. Przynajmniej będzie startowal w dobrym towarzystwie - między Mc Larenami. Rosberg jest na bank do łyknięcia - Rubinho myśle że też, cała reszta - w zależności od sytuacji. Myśle że nie ma co robić dramatu bez względu na wynik jaki dowiedzie - w przyszłym roku Suzuki już chyba nie będzie.
żółtodziób
A8

Postprzez ŁukaszWRC » sobota, 7 paź 2006, 22:46

Erni napisał(a):Co Ty mówisz, przecież jak się jeździ po swoim torze, ma się wielką motywację, żeby dobrze pojechać to się jedzie lepiej, a myślę, że i mechanicy Toyoty "staranniej" przygotowali bolid

Moim zdaniem F1 jest takim sportem, w którym zawsze wszystko jest robione na sto procent i nie ma znaczenia jaki to tor. Pomijam oczywiscie fakt, że zespół F1 Toyoty ma z Japonią niewiele wspólnego.
ŁukaszWRC
A5

Postprzez Saruto » niedziela, 8 paź 2006, 08:14

:( źle się skończyło :( szkoda Schumiego :(
Obrazek
Saruto
A6

Postprzez Gucio » niedziela, 8 paź 2006, 08:45

Bardzo ładny wyścig.
Pasjonująca walka pomiędzy kierowcami Renault i Ferrari, tylko szkoda, że bolid schumiego zdefektował kilka okrążeń przed metą.
Jeśli by dojechał do mety było by o wiele ciekawiej.
Osobiście kibicowałem schumiemu i Fisichelli no ale cóż widać Alonso był dziś szybszy.
Szkoda, że realizator pokazał Kubicę tylko wtedy gdy wypadł z toru no i na końcu kiedy to Kubica dostał pozwolenie od szefów na wyprzedzenie Heidfelda :)
Za dwa tygodnie Inter Lagos no i Alonso odbiera tytuł mistrza świata już oficjalnie...no chyba że nie dojedzie, a schumi wygra :mrgreen:
EOS 7D,400D/50 1.8/17-50 2.8/70-200 F4 L/580EX II :mrgreen:
http://www.image-sport.net moja stronka :)
Leszek!!
Gucio
S2000

Postprzez Anonymous » niedziela, 8 paź 2006, 08:46

Witam

Żal mi bardzo oczywiscie Michaela Schumachera awaria silnika co dąło Fernando Alonso pierwszą lokatę , Brawa dla Brazylijczyka Felipe Massy szkoda roberta bo miał szanse na jeden punkt dostał pozwolenie od Teamu na wyprzedzanie Heifelda lecz nie dało to rady :)

Mam pytanie moze ktos wie czy wiadomosc która dochodzi do roberta podczas jazdy slyszy ją Heifeld ?
Ostatnio edytowano niedziela, 8 paź 2006, 10:38 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Anonymous

Postprzez Ari_Krakow » niedziela, 8 paź 2006, 10:01

Nie. Każdy kierowca ma połączenie ze swoim inżynierem. Natomiast Nick został na pewno poinformowany, że będzie musiał się ścigać. Muszą mieć równe szanse.
www.witekmotorsport.com
Ari_Krakow
N3

Postprzez żółtodziób » niedziela, 8 paź 2006, 10:53

Popieprzony tor, popieprzony zakręt, miałem tylko nadzieję że drugi raz nie powtórzy podobnego błędu. Myślę jednak że i tak pokazał sie z dobrej strony i bardzo pozytywnym jest fakt, że pozwolili mu ścignąć Heidfelda. Jak na pierwszy wystep w ogóle na takim obiekcie to i tak b6yło dobrze.

Co do Schumachera i Alonso - Renówka może nie dojechać w Brazylii, takie rzeczy już się zdarzały. W dalszym ciągu się co niektórym dziwię - jak schumacher wygrywa to jest git, a jak Alonso to nie jest git... Troszkę obiektywizmu panowie, mieliśmy przecież ostrą walkę prawie do samego końca, a być moze będzie nawet do samego końca - ze sportowego punktu widzenia sezon jest bardzo ciekawy. Możwecie być pewni, że w przyszłym sezonie Ferrari zgarnie wszystko, Mc Laren raczej jest zbyt wolny, zaś Renault zostanie tylko z Fisico.
żółtodziób
A8

Postprzez Saruto » niedziela, 8 paź 2006, 11:43

Alonso wystarczy że skończy ósmy i zostanie mistrzem, chyba że go Massa wypchnie :lol: przez przypadek oczywiście. Można powiedzieć że prawie wszystko jest pewne, więc pozostaje czekać na kolejny sezon.
Obrazek
Saruto
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Formuła 1