Robert Kubica

Wszystko co dotyczy królewskiej kategorii wyścigowej

Moderator: SebaSTI

Postprzez grizlyyy » czwartek, 22 gru 2005, 15:50

Kimi napisał(a):nie testował Minardi bo licencji nie dostał :(

Problemy z licencja to dotyczyly startu w GP Chin jako trzeci kierowca i to akurat pamietam, bo o tym to nawet mozna bylo sie dowiedziec w kochanej TVP w wiadomosciach :-)

Mi lataja w glowie takie informacje o testach z dawniejszych czasow, jeszcze z przed ostatniego fantastycznego sezonu w Formule Renault.

Niestety, nie mam precyzyjnych informacji, bo nigdy wyscigami nie interesowalem sie. Mialem klapki na oczach i tylko rajdy dla mnie istnialy, ale dzieki RK otwieram sie na inne dyscypliny.
Los Nartos Unitos Muciacos
grizlyyy
N1

Postprzez prezes-tk » czwartek, 22 gru 2005, 16:38

Być może chodzi tu o dawne testy, które wykupił sobie właśnie dawno temu w Minardi Jarosław Wierczuk. Prawdę mówiąc, to był chyba pierwszy Polak w F-1, nie licząc kilku kółek w Poznaniu wykonanych w prehistorycznych czasach przez Andrzeja Jaroszewicza bolidem kanadyjskiego teamu F-1 WOLF.
A tak nawiasem mówiąc, to czy ktoś wie, co J. Wierczuk robił po Formule Nippon? Czy jeszcze ma jakieś związki z tym sportem?
prezes-tk
prezes-tk
N3

Postprzez Marmetal » czwartek, 22 gru 2005, 16:39

prezes-tk napisał(a):A tak nawiasem mówiąc, to czy ktoś wie, co J. Wierczuk robił po Formule Nippon? Czy jeszcze ma jakieś związki z tym sportem?
prezes-tk

Myślę, że Jarek Wierczuk już nigdzie nie jeździ. Swoją drogą, był jednym z najbardziej obiecujących polskich kierowców wyścigowych, nadzieją na pierwszego Polaka w F1...
Marmetal
S2000

Postprzez Kimi » czwartek, 22 gru 2005, 16:47

W 2004 był przedstawiecielem Samoobrony z woj. Zachodniopomorskiego do Europarlamentu.
Coś mu się kariera nie ułożyła :( został przedsiębiorcą rolnym :?
Kimi
N3

Postprzez Karol » czwartek, 22 gru 2005, 16:49

Mhhmmm czy ktoś może mi przybliżyć sylwetke Wierczuka :?: Słyszałem o nim ale to nie moje czasy :oops: Nie orientuje się za bardzo.

A do USA, jako kibic, można chyba też wyjechać na uproszczonych zasadach. Ale chyba to musi być oficjalna grupa :roll:
Nie znam się na tym i nie warto chyba, a jest tyle ciekawszych rzeczy np. Wyścigi czy Rajdy :twisted: a w odwodzie RallyCross :P
https://www.facebook.com/10tonsband?fref=ts
Karol
A6

Postprzez mototom » czwartek, 22 gru 2005, 17:28

Jarek Wierczuk w latach 90tych jeździł w Mistrzostwach Europy Centralnej w F3, nawet z niezłymi wynikami. Potem przeniósł się na 2 albo 3 sezony do Niemieckiej F3. Wyniki były marne. W pierwszej dziesiątce żadko się łapał. Raz był 5 czy 6 i to był jego najlepszy wynik. Potem chyba w 99 roku coś próbował we Włoskiej F3000, też raczej bez wyników i zbyt wielu wyścigów nie zaliczył. Następnie spędził 1,5 sezonu w Japońskiej Formule Nippon gdzie obstawiał tyły. Formuła 1 raczej mu nie groziła.
mototom
A6

Postprzez Kimi » czwartek, 22 gru 2005, 21:13

Osiem milionów euro chce podobno przeznaczyć PKN Orlen na sponsorowanie Roberta Kubicy. Rozmowy w tej sprawie trwają i są poważnie zaawansowane. Nie wiadomo, ile z tej kwoty mogłoby trafić na konto samego zawodnika.
Dzięki awansowi Formuły 1 potencjał ekonomiczny kierowcy szybko rośnie. Po podpisaniu kontraktu z zespołem Sauber-BMW krakowianin wychodzi na czoło zainteresowania wielkiego kapitału, a polskie firmy zaczynają sobie zdawać sprawę ze znaczenia zaistnienia ich loga na kasku czy kombinezonie kierowcy. Najbardziej zaawansowane negocjacje prowadzi z 21-latkiem z Krakowa PKN Orlen.
Podobno pojawia się również kwota ośmiu milionów euro, na które miałby ewentualnie opiewać kontrakt. Dziwić może próba konkurowania Orlenu z malezyjskim potentatem paliwowym firmą Petronas, który jest jednym z głównych sponsorów teamu Sauber od wielu lat. Jego obecność w zespole raczej wyklucza wyeksponowanie na bolidach logo innej firmy z branży. Domniemywać zatem można, że polski koncern próbuje objąć indywidualny mecenat nad zawodnikiem, a w takiej sytuacji wchodzi w rachubę umieszczenie jego barw na kasku lub kombinezonie.
Ta sprawa wcale nie jest jednak taka prosta. Otóż wiele będzie zależało od zastrzeżeń, jakich dokonano w tej kwestii w umowie BMW z Kubicą. Może się bowiem okazać, że to zespół ma prawo dysponowania tymi powierzchniami reklamowymi i wówczas mogą się zacząć komplikacje.
Kimi
N3

Postprzez beeper_ » czwartek, 22 gru 2005, 21:37

Niech ich szlag trafi. Przychodzą na gotowe, a wypromowac to juz ciezko.
beeper_
N4

Postprzez Krecik » czwartek, 22 gru 2005, 22:03

Wierczuk nie testował minardi tylko FORTI
Krecik
A5

Postprzez cotic » czwartek, 22 gru 2005, 22:12

Taaa teraz sie wszyscy rzucą na Roberta...zamiast mu pomóc wcześniej z budżetem to dopiero po fakcie przychodzą.
Zreszta jak ze wszystkim...

Mnie sponosrują rodzice...dzieki nim mogę jeździć...
Byłem w wielu firmach a do kilkunastu wysylamy oferty (Dzięki Karol),
ale zero odzewu.

Moze teraz cos sie ruszy...mam taka cichą nadzieje
www.bth.pl/sponsoring/ +48697969707 gg: 642954 lukasz@bth.pl
cotic
N3

Postprzez żółtodziób » czwartek, 22 gru 2005, 23:10

Nie róbmy jaj z pogrzebu, żaden sponsor nie jest organizacją charytatywna, kładzie kasę tylko na to, co ma szansę się zwrócić. Kubica jakkolwiek utalentowany w PL jest raczej mało znaną postacią jego wizerunek raczej nie był do tej pory za bardzo wartościowy mając na uwadze, że uprawiał dosć kosztowny sport.

Poza tym wcale nie jest powiedziane że przychodzą na gotowe, gadacie jak by Robert został własnie mistrzem świata. Jeszcze długa droga przed nim, sukces jakkolwiek wspaniały dał mu najniższe miejsce w hierarchii kierowców, na szczyt jeszcze długa droga i wyboista, każda kasa mu się przyda.
żółtodziób
A8

Postprzez NOWIK » czwartek, 22 gru 2005, 23:31

COTIC MA RACJE JAK POTRZEBOWAL POMOCY TO NIKT NAWET ZETY NIECHCIAL POLOZYC A TERAZ TO WSZYSCY ALE MOZE LEPIEJ BO JAK ROBERTOWI CHCA POMOC TO MOZE NAM POMOGA :?: :?: :?: :shock: :D :) :? 8) :( :o :lol: :cry: :oops: :P :x :evil: :twisted: :roll: :wink:
Kazdy Wyscig Jest Wazny Bo Nigdy Nie Wiemy Ktory Bedzie Tym Ostatnim !!!

Tylko prawdziwy sportowiec cieszy się ze szczęścia innego sportowca !!!
NOWIK

Postprzez prezes-tk » piątek, 23 gru 2005, 00:09

Krecik napisał(a):Wierczuk nie testował minardi tylko FORTI

Bardzo możliwe. To było tak dawno, że zapamiętałem tylko sam fakt testów. Swoja drogą, chociaż z zerowym rezultatem, ale jednak był przed Robertem Kubicą.
prezes-tk
prezes-tk
N3

Postprzez Marmetal » piątek, 23 gru 2005, 00:24

Moim zdaniem to dobrze, że Orlen chce zasponsorować Roberta. Pieniędzy nigdy nie za wiele ;).
Marmetal
S2000

Postprzez Krecik » piątek, 23 gru 2005, 09:36

Fakt Wierczuk był pierwszy,

pamiętam jak Wierczuk przyjechał kiedys z dwoma TIRami teamu Durango do Poznania i jeździły 2 auta po torze.
Nie wiem kto i nie wiem dokładnie czym ale były szykbie :)
Krecik
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Formuła 1