(M.Ś.) Zmiany w WRC

Archiwum

Moderator: SebaSTI

(M.Ś.) Zmiany w WRC

Postprzez MSG Racing » wtorek, 25 paź 2005, 23:08

Co myślicie o nowych projektach zmian w WRC.
http://www.autoklub.pl/index.php?page=5 ... 2&id=9688&
Jeżeli tak będzie to trochę dziwnie bo sezon miałby zaczynać się w Sierpniu a kończyć w Maju następnego roku. :?
Regis czy jak mu tam ma dziwne pomysły i nie bardzo je widzę.
A wy?
MSG Racing
S2000

Re: Zmiany w WRC

Postprzez b_smietana » środa, 26 paź 2005, 08:01

MSG Racing napisał(a):Co myślicie o nowych projektach zmian w WRC.
http://www.autoklub.pl/index.php?page=5 ... 2&id=9688&
Jeżeli tak będzie to trochę dziwnie bo sezon miałby zaczynać się w Sierpniu a kończyć w Maju następnego roku. :?
Regis czy jak mu tam ma dziwne pomysły i nie bardzo je widzę.
A wy?

3 miesiące przerwy w środku roku? Też tego nie widzę. Myślę, że tylko w tym roku dostosowali kalendarz do MŚ w Piłce Nożnej + przerwa dla zawodników i teamów. Chociaż w sumie kierowcom przydałyby się wakacje w ciepłych miesiącach :wink:
b_smietana
N1

Postprzez cah » środa, 26 paź 2005, 10:51

Według mnie część pomysłów jest po prostu kretyńska... Przecież już 16 rajdów to za dużo. Jeszcze parę lat temu wystarczyło im...8. Zwiększenie liczby eliminacji nigdy nie obnizy kosztów, choćby przez cały rok jeździli na jednym silniku. Przecież samo wpisowe jest drogie, nie mówiąc już o kosztach pensji dla zawodników za więcej eliminacji, pensjach dla członków teamu, kosztach logistycznych. Co z tego, że byłyby po 2 eliminacje blisko siebie, skoro Meksyk i Argentyna to nie jest skok przez granicę tylko kawał drogi! Obawiam się, że tak duża liczba rajdów doprowadzi do ich spowszednienia, nie chcę żeby przerobili mi rajdy na sezon piłki nożnej :? A może rajdy nie łączyć w pary, tylko lecieć z zachodu na wschód albo odwrotnie? :twisted: Zaczynać np. w Japonii, przez Meksyk, Argentynę, Portugalię (no bo jak 24 rajdy to pewnie się załapie), Katalonię, Monte Carlo (nawet w maju, a co tam, jak zmieniać to zmieniać), Korsykę, Sardynię, skok do Niemiec ,Polski 8) (terefere), Skandynawia, pózniej Grecja, Cypr, Turcja, Antypody i znowu do Japonii... A pomysł dodatkowo punktowanego oesu już przerabialiśmy i uznano, że to idiotyzm i niesprawiedliwość. Ktoś się przez trzy dni męczył żeby wywalczyć 4, niezłe miejsce, a na koniec Auriol (bo to on wygrywał tego na pęczki) wygrywał jeden odcinek i miał tyle samo punktów. Ale z transmisją live się jak najbardziej zgadzam :D
http://imageshack.us Obrazek
cah
N1

Postprzez bzyq » środa, 26 paź 2005, 12:01

chore. rajdy straca troche dramatycznosci.poza tym jezeli chodzi o silniki to jest to poroniony pomysl.chca zwiekszyc frekwencje, a docelowo ja zmniejsza.
przypuscmy ze w pierwszym rajdzie w parze walnie komus silnik, to automatycznie wylatuje z drugiego rajdu.
gdzie tu konsekwencja ?
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez Łukasz » środa, 26 paź 2005, 12:57

Jakiś poryty pomysł jak dla mnie. Uważam że formuła styczeń-listopad jest odpowiednia i powinno się ją zostawić. I nie żadne 22 rajdy, czy ile tam chcą tylko 12, no max. to 14. Ale to powinny być porządnie zorganizowane rajdy i różnorodne, anie takie jak Cypr, Akropol, Sardynia - są bardzo podobne i to właściwie nie rajdy a obozy przetrwania. 12 rajdów to liczba optymalna - zawodnicy i ich zespoły muszą mieć czas na odpoczynek, regeneracje sił i przy 12 rundach można tak rozplanować kalendarz imprez żeby zawodnicy mieli 2-3 tygodnie urlopu w miesiącu letnim.
Tommi Makinen - My name is Legend
Łukasz
N3

Postprzez b_smietana » środa, 26 paź 2005, 16:05

Według mnie powinno się wyrzucić z kalndarza Rajd Akropolu i Turcji. Są to podobne rajdy i jak dla mnie dość nudne bo ile razy można oglądać te same szutry? Meksyk też mi jakoś nie przychodzi do gustu, więc również i z tego można zrezygnować.
b_smietana
N1

Postprzez Banan » środa, 26 paź 2005, 16:19

b_smietana napisał(a):Według mnie powinno się wyrzucić z kalndarza Rajd Akropolu.

Zastanow sie co Ty w ogole mowisz, najpiekniejszy rajd w calych RSMS wyrzucic ?!
http://www.bielawadrift.pl Bielawa Drift TEAM "...jedna pasja, jeden team"
Banan
A8

Postprzez Kisiel » środa, 26 paź 2005, 16:58

Bzyq z tymi silnikami zdaję mi sie ze to tak nie dokonca będzie :) jak komuś palnie silnik to bedzie mógł wystartować z nowym na kolejnym rajdzie ale zapewne za odpowiednią kwotę dla FIA :) No przynajmniej mi sie tak wydaję bo tak chyba najlogiczniej jak już coś :).
A rajdów powinno być 12-14 nie więcej, z tego różnorodne eliminacje i wyrzucił bym któryś z tych rajdów przetrwania :)
I jeszcze jedno mnie zastanawia jak zrobią sezon od sierpnia do maja, to jak się bedzie mówiło: Mistrz świata sezonu 2007/2008 to nawet nie pasuje :)
zielony listek
Kisiel
A5

Postprzez mda » środa, 26 paź 2005, 17:20

Według mnie powinno zostać tak jak jest 16 eliminacji (albo 17 razem z Rajdem Polski), a z tymi silnikami to lekka przesada, lepiej by było gdyby dany zawodnik miał 10 silnikow na sezon, i mogl je w dowolnej chwili wykorzystac...

EDIT:

Jednak nie będzie Rajdu Polski:

RAJDOWE MISTRZOSTWA ŚWIATA
20-22.1 Rallye Automobile Monte-Carlo (P)
3-5.3 Uddeholm Swedish Rally (J)
3-5.3 Corona Rally Mexico (P)
24-26.3 Rallye de Espana (J)
7–9.4 Rallye de France-Tour de Corse (J)
28-30.4 Rally Argentina (P)
18-21.5 Rallye Italia-Sardinia (J)
2-4.6 Acropolis Rally of Greece (P)
11-13.8 OMV ADAC Rallye Deutschland (J)
18-20.8 Neste Rally Finland (J)
1-3.9 Rally Japan (P)
22-24.9 Cyprus Rally (P)
13-15.10 Rally of Turkey (J)
27-29.10 Rally Australia (P)
10-12.11 Rally of New Zealand (P)
1-3.12 Wales Rally GB (J)
all we do is kiteboarding...
mda
A6

Postprzez Banan » środa, 26 paź 2005, 18:05

mda napisał(a):Jednak nie będzie Rajdu Polski:

No wiadomo, ze nie bedzie bo nie byl oficjalnym kandydatem w tym roku do Mistrzostw Swiata, tak jak Barum...
http://www.bielawadrift.pl Bielawa Drift TEAM "...jedna pasja, jeden team"
Banan
A8

Postprzez cah » środa, 26 paź 2005, 19:44

"Sezon 2007 będzie się składał z 8 lub 9 rajdów - od stycznia do maja. Po tym okresie poznamy mistrzów świata kierowców i producentów. Sezon 2008 odbędzie się w ciągu dwóch lat kalendarzowych, poczynając od sierpnia 2007 - do maja 2008. "
O Boże, oni to przyjęli. Czasem się zastanawiam czy panowie z fia byli kiedykolwiek na jakimś rajdzie... niedługo będą chcieli żeby wszystkie oesy rozgrywać na stadionach :?
cah
N1

Postprzez b_smietana » środa, 26 paź 2005, 20:32

Nie jest wcale tak źle. Rajdy w sezonie 2007 (styczeń-maj) będą się z pewnością odbywać w małych odstępach czasu więc nie będziemy się nudzić. Natomiast sezon 2007 - 2008 będzie rozgrywany w miesiącach zimowych (przynajmniej na naszej półkuli) i ciekawe jak FIA rozplanuje kalendarz. Rajd Niemiec albo Finlandi w zimie? Oby nie wpadli na taki pomysł.
b_smietana
N1

Postprzez Hultay WRC » środa, 26 paź 2005, 21:40

Ja piernicze i co komu przeszkadzało by zostawić system styczeń- listopad?! :evil:
Moim zdaniem powinno być 14 rajdów jak jeszcze niedawno, powinni wywalić Turcję, Cypr lub Japonię, z naciskiem na te pierwsze: mało widowiskowe, niszczące samochody i portfele.
Zbyt duża liczba elimincji powoduje, że robi się papka. Jeszcze w 2002, 2003 roku potrafiłem powiezieć z pamięci wyniki każdego rajdu, zapamietywałem jakieś sytucje, kto był na + kto na - a teraz to mi się zaczyna robić wsio ryba. Wszystko mi się zlewa, no może z wyjątkiem pojedyńczych, charakterystycznych eliminacji, których jakoś coraz mniej).
A w F1 to ja nie jestem w stanie wymiecić wszystkich eliminacji. Wszystko takie same.
Jeszcze np.w 2001 wszystko było cacy i ładnie, ale komuś nie pasowało.
A ustawianie seonów na przelomie lat? PO CO?! :x
Klasyfikacje producentów powinno się zastąpić klasyfikacją zespołową, by np: OMV , prywatny Citroen(czy ORECA) mogły mieć jakieś tytuły a nie jeździć bez sensu, bez tytułów i rozgłosu.

Już mi ręce opadają i nie tyko :wink: i wogóle się odechciewa... :(
Sory, że taka beznadzieja wieje z mojego posta, ale jak tyle się już dzisiaj tyle się zdarzyło to już wogóle... dobra kończe. Trzymajcie się
Jaki tam Hultay, po prostu Arni :)
Kubeł turbo i LSD... ta zabawa po nocach się śni :)
Hultay WRC
A6

Postprzez qbus » środa, 26 paź 2005, 21:41

Podoba mi się kalendarz na rok przyszły... drastycznych zmian nie ma ale... Walia jest przesunięta na wtedy kiedy powinna być... może przypomni się stare Network Q z niepowtarzalnym klimatem... mgłą, opadami śniegu, nocnymi odcinkami... no i deszcz dużo deszczu. Jeszcze jakby tak wróciło asfaltowe San Remo to byłbym wniebowzięty. pozostałych zmian nie komentuje... skoro Citroenowi to odpowiada to musi być dobrze... czas pokaże.
"Janusz żyje wśród nas. My kibice nigdy o Nim nie zapomnimy."
www.racingshop.pl
qbus
S1600

Postprzez MSG Racing » czwartek, 27 paź 2005, 22:21

To co zatwierdzili to debilizm totalny, ciekaw jestem czy bedzie jakiś rajd w Wigilję.
Kalendarz może być ale maks to 16 rajdów, 12 trochę mało by utrzymać zainteresowanie i napiecie w WRC, ale min przerwa pomiedzy powinna być 2 tygodniowa i sezon normalnie od stycznia do końca listopada z jak ktoś już napisał dłuższą przerwą przez na wakacje.
Powinien wrucić Safari -piękny rajd o klimacie jakiego nie ma wiele innych imprez, OUT dla Meksyku i jakiś jeszcze. Może Cypr, ale takie są rajdy i kiedyś nikt się nie skarżył że droga za dziurawa, ze za dużo zakrętów, za wąska droga, za mokro albo coś tam jeszcze. To jest rajd i trzeba jechać i pokazać kto jest najszybszy i NAJLEPSZY a nie marudzić.
Jakieś "panienki" z tych dzisiejszych kierowców. Kiedyś rajdy miały ok 600km OS (Safari prawie 5000) a teraz jest ledwo 360 i mówią ze są długie etapy, smiechu warte.
Ale cóż nie mamy wpływu na to co tam wymyślają :(
MSG Racing
S2000

Następna strona

Powrót do Archiwum