(F.O.) Czyżby rajdy straciły sens ?

Archiwum

Moderator: SebaSTI

(F.O.) Czyżby rajdy straciły sens ?

Postprzez Szambelan » poniedziałek, 27 cze 2005, 19:46

Zastanówmy się tak naprawdę czym obecnie są rajdy ? Pościgiem za nowościami technicznymi, zabawą dla bogatych czy może pojedynkiem koncernów motoryzacyjnych ?

Jedno jest pewne - współczesne rajdy są bardzo niebiezpieczne i zbyt drogie dla normalnego zjadacza chleba. Z przyjemnością patrzę jakieś 40, może 30 lat wstecz.

Wtedy rajdowcy - umorusani, zmęczeni, dłubiący w aucie w każdej chwili, zajęci swoją pasją. Nie jeździli na czas bo to nie miało najmniejszego sensu. Nikt nie pędził jak szalony 200 km/h między drzewami bo mijało to się z celem. Potrafili bawić się samochodem, kochali to.
Rajdy nie były absurdalnie niebezpieczne i drogie w organizacji.

Reasumując. Czy współczesne rajdy mają sens ? Zapraszam do dyskusji.
Szambelan
N3

Postprzez enka » poniedziałek, 27 cze 2005, 19:52

Wydaje mi się, że rajdy teraz są bezpieczniejsze. Mój dziadek startował kiedyś w rajdach i jak mi opowidał jak to wyglądało to wierzyć się nie chce. Kompletnie żadnych zabezpieczeń. Nie było zagłówków, o klatce bezpieczenstwa nawet nie mowiac. Co prawda predkosci byly mniejesze, jednak jak wadali na drzewo to ratunku raczej nie było. Teraz na kazdym oesie jest karetka, sa klatki, kaski itd.

Dzisiejsze rajdy bardzo mi sie podobaja, co prawda nie ogladalam rajdow 20,30 lat temu, ale wnioskujac z opowiesci to nie bylo tak fajnie.
enka
A5

Postprzez Bocian » poniedziałek, 27 cze 2005, 20:15

Jak dla mnie rajdy zmierzaja w kierunku ulatwienia zycia kierowcom. Aktywne dyfry, klima, i inne te ulatwiajace prowadzenie rzeczy. Patrzac wstecz, liczyly sie umiejetnosci. Nie umiales jezdzic, przegrywales z autem. Patrz np. grupa B. Podziwiam tych kierowcow. To byli prawdziwi bohaterowie.
Potrafili zapanowac nad tymi potworami. Niektorym sie to niestety nie udalo:(. Moze i dobrze ze zlikwidowali B grupe bo to szlo w zlym kierunku. Coraz lzejsze auta i mocniejsze silniki. To musialo sie skonczyc smiercia chocby Toivonena. Teraz wszystko idzie w kierunku bezpieczenstwa kosztem widowiskowosci. Czy to dobrze. Jak dla mnie raczej tak
Obrazek
"Kiedy Misiek zapnie bok, orgazm jest o krok":D
Bocian
N1

Postprzez Raven » poniedziałek, 27 cze 2005, 20:40

Coraz mniej rajdow w rajdach (szczegolnie WRC), niedlugo beda one tak nudne jak F1 i FIA bedzie cuda robic zeby nie tracic kibicow (tak jak traci F1). Jeszcze kilka lat bedzie duze "prosperity" a potem bedzie jazda w dol... Oby nie za dluga. Ja generalnie jestem na NIE dla obecnych rajdow.
http://www.rallymadness.prv.pl - i wszystko jasne!
Raven
A6

Postprzez Cogonieznajom » poniedziałek, 27 cze 2005, 20:47

a ja jestem jak najbardziej na TAK! (ale jeżeli chodzi o rajdy w Polsce-bo tymi interesuje się najbardziej). Emocje są naprawdę wysokie...widowisko (np.w tym sezonie) jakim jest każdy rajd jest niesamowite :!:

to na razie tyle... :wink: :)
Jeżeli szukasz pilota na KZK, KJS lub imprezę o podobnym charakterze z łódzkiego lub najbliższych okolic napisz PW, lub mail: aro1@o2.pl
Cogonieznajom
A6

Postprzez qiel » poniedziałek, 27 cze 2005, 23:01

Szambelan- rozgrywane są też (zwłaszcza w europie zachodniej) cały czas rajdy samochodow zabytkowych, gdzie ciągle panuje opisana przez ciebie atmosfera.

No cóż, nie można być doskonałym, trzeba sie rozwijać. Rajdy to sport niebezpieczny, szybki, który tak długo jak takim pozostanie, wciąż będzie interesującym.

sie nawymądżałem...
qiel

Postprzez robur » poniedziałek, 27 cze 2005, 23:01

Cogonieznajom napisał(a):a ja jestem jak najbardziej na TAK! (ale jeżeli chodzi o rajdy w Polsce-bo tymi interesuje się najbardziej). Emocje są naprawdę wysokie...widowisko (np.w tym sezonie) jakim jest każdy rajd jest niesamowite :!:

to na razie tyle... :wink: :)

niesamowite widowisko to było w sezonie 2001
robur

Postprzez ZOWA » poniedziałek, 27 cze 2005, 23:27

najbardziej kultowa era rajdow byla jak jezdzil Bubel,Koper,Chalas,Trzcinski,Przybylski,Doskocz,Herink.i nie mam na mysli kultowosci tylko i wylacznie pod wzgledem zawodnikow i ich jazdy ale calej oprawy rajdow.juz 2 tygodnie wczesniej przed krakowskim do krakowa zjezdzaly sie zespoly.busy serwisowe i auta staly pod hotelami.byly prawdziwe treningowki.a teraz na palcach jedenej reki mozna zliczyc kierowcow posiadajacych prawdziwa treningowke.a teraz co????teraz przyjezdzaja na BK auto niekiedy przyjezdza na przykrytej przyczepie.lepjej tez bylo jak nie bylo zapoznania z trasa w tym samym czasie dla kazdego.jeszcze przed rajdem jak sie cos dzialo z autem to niekiedy pod hotelami byly przeprowadzane remonty silnika.a teraz????teraz jesli cos sie zacznie dziac z autem np:puma przed strzelinem zapada decyzja"wycofujemy sie" jestem na NIE i podnosze na NIE obie rece terazniejszym rajdom.nie ma to jak wspomnienia.napewno obecne rajdy maja tez swoja widowiskowosc ale napisze to tak"kiedys to byly rajdy"
ZOWA
A6

Postprzez Cogonieznajom » poniedziałek, 27 cze 2005, 23:41

to fakt! Ale nie zgadzam się, że teraz rajdy są "gorsze" niż kiedyś... Poprostu nie mają może takiego klimatu jak np.10 lat temu :( Ale w tedy byliście (i ja też) "łepkami" i żyjecie wspomnieniami tych niesamowitych chwil na odcinkach... coś w tym jest :wink:
Jeżeli szukasz pilota na KZK, KJS lub imprezę o podobnym charakterze z łódzkiego lub najbliższych okolic napisz PW, lub mail: aro1@o2.pl
Cogonieznajom
A6

Postprzez rally_fan1 » poniedziałek, 27 cze 2005, 23:52

Rajdy teraz w porównaniu do tych sprzed lat na pewno są bardziej bezpieczne i cały czas dąży się do jak największego bezpieczeństwa.I to jest ok.Natomiast wyścig technologiczny teamów fabrycznych powoduje ciągłe podnoszenie kosztów,a przez to swego rodzaju ograniczenie rywalizacji.
Choć same teamy fabryczne to też nie jest wynalzek naszych czasów,przecież nawet najlepszy jak dotąd polski rajdowiec Sobiesław Zasada był kierowcą kilku takich teamów.Już wtedy to był drogi sport - w 1972 roku ekipa fabryczna Forda wydała na start w Safari podobno 200 tys. dolarów.Nie wiem ile to by było teraz(po zastoswaniu jakiś przeliczników inflacji czy dewaulacji[nie jestem ekonomistą]),ale pewnie sporo.Na pewno kontakty między zawodnikami były serdeczniejsze - pomoc przy naprawach i tym podobne.Zdarzały się też negatywne sprawy,jak np.zepchnięcie do rowu Zasady przez Timo Makinena na Safari w 1972.Co do prędkości to 30 czy prawie 40 latemu nie były one już wcale takie małe,na rajdzie,a może maratonie Gran Premio Argentyna,załoga Zasada-Dobrzyński w Porsche,na jednym z etapów uzyskała przeciętną 168,496km/h.Na innym w 1970 roku jadąc BMW 2002,było to już "tylko" 83,9 km/h,ale to było na krętych górskich etapach,gdzie różnica wzniesień wynosiła nawet do 2000 metrów.Po 174km etapu jego przewaga nad drugą załogą wynosiła ok.1.5minuty,więc walka wyrównana.Na Safari też nie jezdziło się wolniej,choć zdarzały się etapy,że prędkość przeciętna wynosiła około 60km/h.
Tak wiec rajdy teraz ewoulowały w stronę bezpieczeństwa i przy rosnących kosztach i stosowaniu nowoczesnych technologii,uległy skróceniu,czy są lepsze,czy gorsze :?: Są po prostu inne,życie idzie naprzód,coś straciły(chyba jednak "koleżeńskość" była kiedys na wyższym poziomie,zresztą można było sobie pomagać,a teraz załoga sama musi dać radę,albo się wycofać[np.na dojazdówkach]),coś zyskały(bezpieczeństwo - klatki,pasy,fotele).Moim zdaniem najważniejsza jest zdrowa rywalizacja,bezpieczeństwo i dobra atmosfera(między zawodnikami,teamami i tp.).
rally_fan1
N3

Postprzez koval » wtorek, 28 cze 2005, 03:03

Bo liczy się pasja i miłość do auta i ściagnia się nim. Ciągłe podnoszenie swoich umiejętności panowania nad 4 kółkami w różnch warunkach, by czuć, że się w większy niż przeciętnie sposób nad nim panuje. I to ciągle się przewija, to ocalało od lat i taki być powinien cel.

Mnie boli obecnie, że ME od jakiegoś czasu praktycznie nie istnieją, walka to teatr jednego aktora, czasem dwóch. To się powinno zmienić...

Głupawą rzeczą rządnego zysku Davida R. , Maxa M. jest robienie z MŚ cyrku na który już prawie nikogo nie stać - mówię o ilości eliminacji. Wynika to po części z wymagań sponsorów, bez nich nie ma tego sportu (podobno) ale kto będzie oglądał tak nudne widowiska, z których relacje może i są pełne wodotrysków, ale już wielkiej ciekawej walki tam jest nie za wiele.
Liczę, że wprowadzenie przepisów ograniczających koszta (oby wreszcie skutecznie) zwiększy ilość teamów mogących wygrywać. Oby. No i może doczekamy sie w końcu "naszego" w fabryce.

Co do wypowiedzi szambelana to:
- kiedy rajdy były dla normalnego zjadacza chleba ?? Nie były i nie będą to elitarny sport dla zamożnych. Co innego kibicowanie :wink: . Przeciętny zjadacz chleba ma za to Playtation 8) i czasem pojedzie KJSa.
Było tak zawsze - nawet kiedyś przecież nie każdego stać było a co do piero na zabawę w rajdowanie jeszcze... Norma. Z tym romantyzmem to też bym nie przeceniał za bardzo.

- z fair play jest tak samo jak było kiedyś - różnie

-Teraz jest nawet lepiej bo więcej osób ma auta, a te dające możliwość "jazdy" - taki cienki czy sej - moze dać sporo frajdy. I też są zapaleńcy robiący swoje auta w garażach tuż przed startem i to nawet na poziomie MP... Wiadomo, że przebicie się wyżej to nie jest wyłącznie kwestia umiejętności - i nigdy nie będzie - jak w inncyh sportach wszak jest to sport motorowy. Nie ma co...

Ja np. mam grata malucha robię go, latam sobie i sie ciesze, i tak wiem, że laurów w tym sporcie i tak już nie zdobędę. (Mam dużo klasy, ale cholera nie mam talentu, :lol: )

Bo liczy się pasja.
http://www.pwr.wroc.pl Obrazek
koval
N2

Postprzez Redbull » wtorek, 28 cze 2005, 08:31

Obecnie rajdy ida w bardzo złym kierunku,powiem jeszcze inaczej wykańczają je nowinki elektroniczne.Te całe aktywne dyfry itd. to tylko niszczą widowisko tego sportu,bezpieczeństwo owszem obecnie jest na naprawde duzym poziomie i takie powinno być.Mi najbardziej podobały sie rajdy kiedy Hołek latał celiką na wracajacym do MP oesie Włodowice-Świerki,pamietam jak dzis jego pełne boki pod gore na nawrotach nad Włodowicami,podobnie bylo z Herba,Gryczyńskim,dzis zaden Lancer czy Subaru w Nce tak nie pojedzie.Na drogach dojazdowych serwisy obslugujace auta...Clio Maxi...Renault 11,5...Lancia...Audi...Sciery...Polonezy to były czasy...auta mocne jak cholera i ich budowa "prosta jak dźwiczki od pieca" :D

Jedyne co mi w dzisiejszych czasach odpowiada to to ze kibice maja łatwiej,jest net,radio rajdowe,kiedys zeby wiedziec cos na temat rajdu to kupowalo Gazete w kiosku zeby mieć jakies info o rajdzie;) hehe a pozniej na trasie sie siedzialo z lista startową i obczajało sie;)
Redbull
N2

Postprzez Albert(Zambrów) » wtorek, 28 cze 2005, 14:06

Oprawa medialna jest napewno lepsza. Zgadzam sie równiez ze stwierdzeniem, ze rajdy to sport dla bogatych. Kiedys KJSy były dla amatorów, teraz, szpery, slicki, powykrecane na 200km silniki, to juz nie jest amatorstwo. Kiedys sie obcinało sprężyny, wkładało gumy w zawieszenie zeby usztywnic. Teraz, żeby coś wygrać, trzeba inwestowac duuuza kase. Nawet KJSy, które sa postrzegane jako "zabawa w rajdy", wymagają coraz wiekszych budżetów. Na PPAiK coraz częsciej mozna spotkac ludzi którzy pojawiają się z busami serwisowymi, z zapleczem opon, który wystarczył by na przejechanie całego rajdu w pucharze PZM. Boli to, żę ci którzy nie mają kasy na inwestycje, na serwisy, którzy zamęczają sie 12 godzin w pracy, całą kasę ładują w auto, aby móc cos zawalczyć, w amatorskich imprezach są skazani na porażke. Wszedzie, a szczgólnie w tym, mimo wszystko pięknym sporcie, kasa robi dużo. Talent, czy nawet ponadprzeciętne umiejętności, nie dadzą Ci możliwości wygrać z kimś kto ma lepsze auto.

Jednak w myśl powiedzenia "auto gwizda a kierowca pizd*", nawet ci bogaci muszą umieć jeździć, fakt. Nie zmienia to jednak faktu ze znam przypadki, kiedy zajebiscie doinwestowane auto, zostaje rozsmarowane jak masło, przez kolesia w prawie seryjnym aucie.
Ostatnio edytowano wtorek, 28 cze 2005, 14:12 przez Albert(Zambrów), łącznie edytowano 1 raz
...każdy ponad każdym, wszyscy najmądrzejsi...

Rajdy wporzO!

Banasik Rally Team OGIEŃ :!:
Albert(Zambrów)
A6

Postprzez Cogonieznajom » wtorek, 28 cze 2005, 14:11

koval napisał(a):Ja np. mam grata malucha robię go, latam sobie i sie ciesze, i tak wiem, że laurów w tym sporcie i tak już nie zdobędę. (Mam dużo klasy, ale cholera nie mam talentu, :lol: )

no to już... siadaj na prawy fotel a ja pokieruje...jak masz hajs to pojeździmy za "twoje" i zdobedziemy sławę dzięki "moim" koneksją :D :D hehehe
Cogonieznajom
A6

Postprzez ZOWA » środa, 29 cze 2005, 09:37

kiedys w rajdach swoj urok mialo to ze nie bylo stref serwisowych.tylko jadac na oesy z roznych miejsc(z bram wjazdowych,ze stacji i barow )wyjezdzaly lub wjezdzaly rajdowki bo w tych miejscach staly busy serwisowe i naprawiali auta
ZOWA
A6

Następna strona

Powrót do Archiwum