(M.Ś.) Skoda Fabia WRC

Archiwum

Moderator: SebaSTI

Postprzez Kuba M. » sobota, 7 lut 2004, 22:20

Wilu: Sytuacja tych dwóch zespołów jest jednak trochę inna. Misiek mianowicie otwarcie zapowiadał, że nowy Lancer nie będzie w stanie walczyć o najwyższe laury; i walczyć nie będzie. Tegoroczny sezon to jeden wielki test budy i niektórych elementów nowego Lancera. Miśki zrobią sobie lekką, dopracowaną aerodynamicznie i świetnie zbalansowaną karoserię, po to żeby, jak tylko przyjdzie na to czas, upchać tam najlepszą mechanikę jaką można sobie stworzyć. Lancer jest nastawiony na wygranie MŚ, ale Mitsubishi zdaje sobie sprawę, że na to potrzeba 3-4 lat conajmniej. Tak właśnie wygląda przygotowanie Mitsubishi, tj. rozłożenie budżetu na parę lat, przygotowanie świetnego modelu bazowego (Evo) i zaplanowanie kolejności działania, czyli np. w pierwszym roku dopracowywujemy budę, w drugim mechanikę, w trzecim zatrudniamy dwóch zajebistych driverów i jazda po tytuł. Tak się buduje dobre samochody WRC. Zobacz teraz jak to wygląda w przypadku Skody, czy to jest aby napewno analogiczna sytuacja? Wydaje mi się, że zespół Skody w WRC to strata kasy, i albo idziemy drogą (słuszną) obraną przez innych, albo się wycofujemy. Skoda wybrała oczywiście wariant numer trzy, czyli co będzie to będzie...
Kuba
Kuba M.
A5

Postprzez Wilu » sobota, 7 lut 2004, 22:57

ja wiem co zapowiadali diamentowcy, tylko a: samochody które teraz dominują już w momencie debiutu w MŚ wygrywały oesy, pokazywały że trzeba się przygotować na ich dominację; b: mitsu to tak doświadczona firma w MŚ, że ich podejście i sposób rozwoju nowego auta dziwą; c: mają najgorszego drivera nr 1 jakiego sobie można wymarzyć.

nie mniej kibicuję pozostałej trójce.

Skoda wybrała dobry wariant, i choć się czepiasz falstartu nawet sami Czesi doprowadzą ją na Akropol do sporej szybkości, mimo wiatru w oczy. kwestia wymagań i subiektywnych odczuć.

ehh pomysł ze zbudowaniem s1600 jest świetny, tylko gdzie fabiówka z motorem 1.6 to do tej pory nie wiem. byle by zaufali własnym stylistom.
Wilu
N4

Postprzez stein911 » niedziela, 8 lut 2004, 12:02

Nie chce się powtarzać, ale skoda nie powinna od razu rzucać sie na WRC. Powinni zacząć od super 1600, mocnej enki. Jest to tańsze, pozwala zbierać doswiadczenia etc. Skoda to taki absolwent dajmy na to architektury, który od razu postanowił zaprojektować stadion olimpijski, zamiast potrenować na zwykłych domkach... :)
Albo driver, który ma kłopoty z ośką, a już chce dosiadać B-grupę...
stein911
A6

Postprzez Wilu » niedziela, 8 lut 2004, 14:11

doświadczenia to oni mają sporo, zresztą np w budowie osiek to MŚ zostało felką ujeżdżone. tak naprawdę nigdy nie mieli topowego auta, zawsze ustępowali konkurencji. ale sprzęty budowali: :arrow: po raz setny ten link.
Wilu
N4

Postprzez stein911 » niedziela, 8 lut 2004, 15:33

No własnie, nigdy ich ośki na ziemie nie rzucały, a co dopiero WRC. Czesi mają tradycje rajdowe, ale tradycje nie jest równa wiedzy. Czasy się zmieniły....
stein911
A6

Postprzez michal_wrc » piątek, 27 lut 2004, 17:57

Skoda Auto ogłosiło, że 40 letni Martin Muehlmeier będzie dyrektorem Skoda Motorsport World Rally Team. Dołączy do teamu pierwszego marca po sześciu latach pracy w Audi Motorsport, z którym zwyciężał Le Mans w latach 2000 – 2002.

W wywiadzie Muehlmeier powiedział: „Ten rok to wielkie wyzwanie dla Skoda Motorsport. Ta marka posiada duże dziedzictwo historyczne, ale nikt nie może żyć patrząc tylko w tył. Naszym priorytetem będzie szybki i precyzyjny rozwój oraz zredukowanie dystansu dzielącego nas od czołówki. To nie stanie się jednak jednej nocy. Musimy jeszcze raz przemyśleć nasze pomysły, upewniając się, że Fabia WRC da z siebie wszystko podczas przyszłych rajdów.”
michal_wrc
A5

Postprzez Sylwek_GSi » niedziela, 29 lut 2004, 02:15

klasyczna ściema , skoda nic juz nie osiągnie a wzwłaszcza fabią, teraz bedąpisac ze ulepszyli wszystko , no miodzio ze majątop fure a to wszystko guzik prawda jak dobrze pojdzie to bedąwygrywaćz miśkami i najszybszymi enkami i za rok sie wycofają.
Sylwek_GSi
A5

Postprzez darekH » niedziela, 29 lut 2004, 14:09

Sylwek GSI a ze tak powiem, ty to jestes prorok, czy tak ci dzisiaj ksiadz na mszy powiedzial ze Skoda sie wycofa, stary nie rozumiem o co ci chodzi, wiadomo ze skoda nie jest tak kasowym teamem w MS jak Peugeot czy Citroen, a ty juz wieszasz psy, popatrz co my mamy, czeska motoryzacja przynajmniej moze wyprodukowac WRC pod swoja marka ( i nie wazne ze nalezy do VW ) wiec stary stonuj troszke, Fabia jest napewno lepsza baza na rajdowke niz Octavia, i nie dziel skory na niedzwiedziu, wiadomo ze nie ma co oczekiwac zwycieztw ale punkty sa realne, ale moze dla ciebie to jest nic, ja tam zawsze wole jak najwiecej pojazdow WRC niz np.4 teamy . Poza tym wydajesz sie byc tak sfrustrowany wynikami skody jakbys conajmniej oddawal miesiecznie kase na Skode Fabie WRC i ta inwestycja okazuje sie chybiona, napewno tak nie robisz wiec stary jeszcze raz wrzuc se luz!!! Pozdrawiam
gg:3048339
darekH
N2

Postprzez sumo » niedziela, 29 lut 2004, 14:33

a mi sie zdaje ze z Fabia bedzie troche jak z Seatem.
Nie bedzie jej dobrze szlo na MS ale jako auto dla prywaciarzy na mistrzostwa regionalne bedzie bardzo dobre. Takie ot moje zdanie.
A Sylwek tak napisal, bo on tak mysli, w koncu po to jest forum by wymieniac swoje poglady
sumo
N4

Postprzez Sylwek_GSi » niedziela, 29 lut 2004, 21:04

darekH: nie chodzę do kościoła więc nie wiem co ksiądz tam wygłasza, ale ok masz racje poniosło mnie, a to czy skoda się włączy do rywalizacji to czas pokarze ,ja mam swoje zdanie i ty masz swojie , szanuje to dzięki za uwage pozdrawiam :wink:

hehe nie wydałem jeszcze ani grosik na skode
Sylwek_GSi
A5

Postprzez Wilu » piątek, 12 mar 2004, 12:30

mały off: dla miłośników skody :arrow:

udokumentowane w tabelkach rezultaty startów w MŚ samochodu Octavia WRC oraz kilka fotek.

sobie trzeba kliknąć
Wilu
N4

Postprzez Wilu » piątek, 23 kwi 2004, 09:35

Armin o skodzie :

„Po intensywnej pracy nad prawie wszystkim, co można zmienić w samochodzie, mogę powiedzieć że osiągnęliśmy moment, w którym mogę powiedzieć że Fabia prezentuje przyzwoity poziom. Nauczyliśmy się wiele o pracy zawieszenia w szczegółach. Nasi inżynierowie intensywnie pracowali nad autem, i wiemy w jakim kierunku podążać.”

Wydaje mi się, że do poziomu czołowych czterech autek będzie ciężko dobrnąć.
Widziałem video z testów i trzeba przyznać, że Armin się nic nie zmienił dalej patelnie slajdami przejeżdża, martwić się więc się nie trzeba. Założę się że Skodzinka objedzie Mitsu już na Akropolu czyli w swym pierwszym tegorocznym starcie.
Wilu
N4

Postprzez mototom » piątek, 23 kwi 2004, 13:48

Mało to wspaniałych opini mówili przedstawiciele i Seata i Skody i Hyundaia jakie to postępy poczynili i jakie to mają teraz świetne samochody? Zapewnień było wiele a każda ewolucja tych samochodów jakoś wiele do wyników koncowych nie wnosiła. Armin pewnie musi tak mówić, bo za to płacą.
Raczej nie wypowie się, że to nic nie warty złom, konsktruktorzy są nic nie warci, przejechaliśmy ileś tam kilometrów testując, kombinując itd, a ten samochód i tak do niczego nie nadaje. Za takie słowa pewnie by wyleciał, chociaż zapewne ma takie zdanie.
Ciekawe jakby się miała sytuacja gdyby Skoda dysponowała takim budżetem jak Peugeot np.
mototom
A6

Postprzez Matador » piątek, 23 kwi 2004, 14:57

Rzeczywiście do takich wypowiedzi trzena mieć troche dystansu. Było już kilka teamów gdzie przed premierą lub modernizacją szefowie i zawodnicy wypowiadali sie o samochodach bardzo dobrze, zweryfikowały to warunki rajdowe i to nie zawsze na korzyść teamu. Mam nazieję że nie bedzie tak w tym przypadku, trzeba jednak będzie poczekać do pierwszego rajdu i wtedy sie okaże jak jest na prawde...
Matador
A5

Postprzez stein911 » piątek, 23 kwi 2004, 15:05

Skoda może się sypnąć na Akropolu równie szybko, co mitstu w Nowej Zeladnii :) . A tak na serio to wątpie, by fabia coś pokazała.
"Skoro Rosjanie robią kulki łożyskowe puste w środku, to wszystko się da zrobić!"
stein911
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum