(M.Ś.) Skoda Fabia WRC

Archiwum

Moderator: SebaSTI

Postprzez Matador » piątek, 28 lis 2003, 17:23

Skoda testuje i testuje, a skutki tego wciąż marne (czytaj: wyniki). Nie pomogła niestety nic modernizacja silnika od Rajdu Korsyki. Swoją drogą ile razy można ulepszać jednostkę napędową z Octavii? Podobno niewiele się zmieniło jeśli chodzi o masę auta, chodzą plotki że tak samo jak w Octavii jest niekorzystna. A miało być tak pięknie...
Matador
A5

Postprzez WRCfan » środa, 3 gru 2003, 14:05

no i niestety starty tylko w europejskich eliminacjach nie pozwola na homologację nowej evolucji Fabii.a wlasnie mam pytanko:czy oznacza to ze nie bedą mogly być wprowadzane żadne modyfikacje???bo wydaje mi sie ze mimo wszytsko coś tam będą ulepszac...
Pozdro
-how fast are You in 1/4?
-all depends on how many corners I have to take in that 1/4 :twisted:
WRCfan
A6

Postprzez Wilu » środa, 3 gru 2003, 21:30

popatrz na Katalonie przyjechali z "nowym" motorem w ramach tej chomologacji. generalnie nie zmieną podstawowych podzespołów ale mają szansę je dopracować, i przygotować ewentualne zamienniki.
Wilu
N4

Postprzez Matador » czwartek, 4 gru 2003, 20:10

Chociaż patrząc an to z drugiej strony to nie jest tak źle :wink: Przecież Fabia miała niezły debiut w porównaniu z pierwszym startem Octavii. Ta w swoim debiucie nie wyjechała nawet z serwisu :)
Matador
A5

Postprzez Wilu » czwartek, 4 gru 2003, 23:25

z serwisu chyba jednak auta wyjechały, z tego co wiem zepsuły się w drodzie na 1 oes, Armin stał w jakims miasteczku i żalił się reporterom.
Wilu
N4

Postprzez **FanKuzaja** » piątek, 5 gru 2003, 19:57

Co trzeba skodzie to Nowy Silnik. Tutaj stoi dużo od osiągów Fabi WRC.

Pownni zbudować nową jednostkę napędową a nie modyfikować Silnik z Octavii. A pozatym nadal Fabia WRC jest ciut cięższa od reszty konkurencji.
Janusz Kulig 1969-2004
Michael Park 1966-2005
Na zawsze w sercach kibiców

Leszeeek Ogień na Tłoki !!
**FanKuzaja**
A6

Postprzez Wilu » piątek, 19 gru 2003, 00:03

och Skoda sprawiła mi niespodziewnakę, myślałem że ją na Monte obaczę a tu czerwiec. choć dobże niech testują mocno. szkoda Janeby gość te autka kochał i mocno się w pracę nad nimi angażował. zobaczymy może powiew świeżego podejścia da jakieś efekty. no i Auriol odchodzi, oby znowu Armin się pojawił w skodzie to dla mnie reszta może nie istnieć. narazie nadzieja w Kopeckym że dostarczy emocji z skodą związanych.
Wilu
N4

Postprzez psz » piątek, 19 gru 2003, 00:26

Moze zachce im sie przetestowac te skodovki na jakims rajdzie w Czechach? Bardzo korzystnie by bylo dla nas.
Niby moga duzo poprawic w aucie przez ten czas nieobecnosci w WRC, jednak taka przerwa imho ma tez wplyw na kondycje kierowcow. Niby jezdza testy, ale to nie to samo co rajd w WRC, wiec nawet przy rewelacyjnym wozie chyba trudno o dobry wynik po tak dlugiej przerwie.
"měl bych se smát ale mám úsměv Mikymauze"
psz
A5

Postprzez **FanKuzaja** » środa, 21 sty 2004, 21:27

Armin Schwarz powraca do teamu fabrycznego Skoda Motosport po dwuletniej absencji. 40-letni niemiecki kierowca podpisał dwuletni kontrakt z czeskim teamem i tym samym będzie partnerem fińskiego kierowcy Toniego Gardemaistera. Jak zwykle pilotem Armina będzie Manfred Hiemer.Armin jeździł dla Skody w latach 1991-2001 testując Octavie - pierwszy World Rally Car Skody Motorsport. Od tamtego czasu najlepszym wynikiem jaki udało mu się osiągnąć to ukończenie na czwartm miejcu Monte Carlo 2001 oraz świetna i równa jazda na Rajdzie Safari tego samego roku, w którym ostatecznie zajął trzecie miejsce.

W sezonie 2004 Skoda wycofała się z niektórych eliminacji, ponieważ chce położyć większy nacisk na rozwój Fabii WRC, która nie pokazała się z dobrej strony, dalej obstawiając tyły czołówki rajdu.

Pierwszy Start Skody Fabii WRC jest przewidziany na Rajd Akropolu ( 4-6 Czerwca 2004)
Janusz Kulig 1969-2004
Michael Park 1966-2005
Na zawsze w sercach kibiców

Leszeeek Ogień na Tłoki !!
**FanKuzaja**
A6

Postprzez qbus » środa, 21 sty 2004, 21:57

I nad autem od tej pory będą ludzie z Audi... może wreszczcie Skodzie uda się stworzyć nie tylko dobrze wyglądające auto ale i konkurencyjnie wobec innych. Czekam z niecierpliwością na powrót.
"Janusz żyje wśród nas. My kibice nigdy o Nim nie zapomnimy."
www.racingshop.pl
qbus
S1600

Postprzez Wilu » środa, 21 sty 2004, 23:33

come back Armina to dla mnie najlepsza wiadomość. ulubiona rajdóka + ulubiony driver to piekielne połączenie, wzbudzające u mnie szczęście i radość. ale nie podoba mi się że zacznie przy niej mącić shwarz charaktersy od audi (które co prawda cenię) ale czesi tworzyli zaściankowe rajdowe auto, które przynosiło więcej radości niż czła reszta razem wzięta. obawiam się że stworzą następny szynowóż. zgroza. i kto będzie slajdami latał po serpentynach ? co Solberg, Loeb czy może nudny Marko Martin. wiem wiem znowu to samo.
Wilu
N4

Postprzez Mroowa » środa, 21 sty 2004, 23:47

Kurde zobaczycie ta przerwa dobrze Fabii zrobi ona zacznie się liczyćtylko muszą ją trochę odchudzić a tak to silnik dopracowac (najlepiej nowy wstawić)i jeszcze zroczek i Fabia będzie dawała radę każdemu. Czy pamietacie że kedyś Skoda była potegą tzn liczyła się w sporcie samochodowym???????? I te czasy znowu nadejdą 8) 8) 8)
Mroowa
S2000

Postprzez Matador » czwartek, 22 sty 2004, 01:05

Też tak myśle, w końcu Fabia to zdecydowanie lepsza baza dla rajdówki niż Octavia. Mniejsza i bardziej zwarta, chociaż pewnie lepiej nadawałaby sie wersja trzydrzwiowa (o ile by taka istniała :wink: ). Wiadomo, większa sztywność szkieletu. Jeszcze tylko silnik i będzie oki :D
Matador
A5

Postprzez stein911 » niedziela, 25 sty 2004, 20:34

Skoda ze swoim budżetem nic nie zdziała w klasie WRC. Mogą kombinować, zmieniać etc. ,ale jeżeli będzie to wyglądać tak jak teraz to niewiele się zmieni.

Moim zdaniem w takiej sytuacji powinni oni zawiesić projekt WRC i całą "energię" działu sportu poświęcić na zdudowanie naprawde dobrej rajdówki super 1600. Tutaj budżet skody byłby wystarczający. Albo mogli by stworzyć bardzo mocne auto seryjne do homologacji w grupie N. W ten sposób mogli by sie zacząć liczyć. A tak ciągną się na końcu peletonu...
stein911
A6

Postprzez Matador » poniedziałek, 26 sty 2004, 13:06

Myśle że są inne zespoły którym własny budżet również nie wystarcza. I nie chodzi mi tutaj tylko o Hyundaia, mam tutaj na myśli np. Forda który miał poważne problemy dopóki nie przyszedł kapitał ze strony bp i castrola. To oczywiste jest że skoda z własnym budżetem nic nie zdziała. Jej sponsorami byli już allianz, shell i wtedy jakoś wszytsko trzymało się kupy. Teraz przydałby się nowy sponsor, musiałby jednak wyłożyć dużo większą kasę niż wcześniej wymienieni. Oprócz zwiększonych kosztów ogólnych (dwa nowe rajdy) dochodzą do tego jeszcze sumy wydane na rozwój nowego auta... Trzymam kciuki za Skode :D
Matador
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum