(M.E.) Rally of Poland

Archiwum

Moderator: SebaSTI

Postprzez Rafał_S » poniedziałek, 22 maja 2006, 21:56

Super :) ciekawy jestem jaki bedzie wynik :wink:

:wink: :arrow: http://www.rallye-magazin.de/news/8843
Rafał_S
N3

Postprzez gumowy » wtorek, 23 maja 2006, 07:19

e no Panowie, Panie!!
Szykuje nam sie piekna rywalizacja w klasie S1600 :wink:
SUBAROHOLIK
gumowy
N1

Postprzez schwepes » wtorek, 23 maja 2006, 08:17

co prawda orłem z niemieckiego nigdy nie byłem ale "nicht mit dem C2 S1600 starten" oznacza że raczej nie pojedzie w s1600
schwepes
A6

Postprzez wiktor_7 » wtorek, 23 maja 2006, 08:24

ja tez orlem z niemieckiego nie jestem ale tam jest chyba napisanie ze nie pojeszie C2 S1600 tylko C2 R2 :) moze ktos zna niemiecji i wyjasni to :D co by spekulacji nie bylo :P
wiktor_7
N2

Postprzez Fryta » wtorek, 23 maja 2006, 08:35

Citroen C2-R2 to nowa rajdówka Francuzów, która odpowiada regulaminowi FIA dla nowej grupy R-2. Jak podaje autoklub, samochód posiada silnik o mocy 185 KM, pięciobiegową, sekwencyjna skrzynia biegów z samoblokującym dyferencjałem, hydrauliczny hamulec ręczny oraz nowy typ zawieszenia.

Czy uda się tym powalczyć z autami S1600? Sam Meeke mówi, że samochód jest nieco słabszy od Super 1600"ale jednocześnie dodaje, że mimo tego to bardzo szybka maszyna więc moim zdaniem może być ciekawie ;)
Ostatnio edytowano wtorek, 23 maja 2006, 18:10 przez Fryta, łącznie edytowano 1 raz
Fryta
N3

Postprzez Tomi_OL » wtorek, 23 maja 2006, 09:19

Teraz trzeba czekać na oficjalne zgłoszenia SVEDLUNDA.
Rajdowcy "na dopingu" są tylko mistrzami na swoim podwórku. To zwykli oszuści. Simon Jean-Joseph.
www.sztukakibicowania.pl
Jezek, jezek, jezek SE MA !
Gravel Ruless !
Tomi_OL
N3

Postprzez Wilu » wtorek, 23 maja 2006, 09:34

C2 R2 w pierwszej o ile pamiętam eliminacji szutrowych mistrzostw francji szło naprawdę ostro, to profesjonalna rajdówka, kosztująca chore pieniądze. Spokojnie brzydal w przypadku braku problemów wbije się tym pudełkiem w połowę klasyfikacji s1600.
Leeeszek !
Wilu
N4

Postprzez Cendra » wtorek, 23 maja 2006, 13:11

dobrze ze on wystartuje :) w innych rajdach-kandydatach do MŚ startuja kierowcy z MŚ i wtedy jest lepsza promocja :) przydałby sie jeszcze ktos w jakiejś N4, np Atkinson 8)
Cendra
A6

Postprzez Marmetal » wtorek, 23 maja 2006, 19:58

Oj panowie, panowie :lol:. Co do Meeke'a to jest on szybkim i już jakby nie było pomimo młodego wieku dość doświadczonym kierowcą. W aucie o 30 KM słabszym niż Super 1600 nie powalczy o zwycięstwo w tej klasie, ale myślę, że podium jest w jego zasięgu. Zobaczymy, nie mogę się już doczekać, mam nadzieję, że uda mi się pojechać.
Marmetal
S2000

Postprzez Tomi_OL » wtorek, 23 maja 2006, 20:13

budyń napisał(a): czy będzie radio rajdowe?

TAK :!: Kontaktowałem się z Radiem Olsztyn, bo to oni organizują

Przypominam częstotliwaści
Olsztyn i okolice 102,2 FM oraz Mikołajki i okolice 99,6 FM

Najlepsze radio w RAJDOWE w POLSCE :D

Aha, nadają od 9 czerwca rano, + przez internet
Rajdowcy "na dopingu" są tylko mistrzami na swoim podwórku. To zwykli oszuści. Simon Jean-Joseph.
www.sztukakibicowania.pl
Jezek, jezek, jezek SE MA !
Gravel Ruless !
Tomi_OL
N3

Kiedy te mapy w końcu będą????

Postprzez ToKu » środa, 24 maja 2006, 13:45

Na zachodzie też tak jest, że każą człowiekowi czekać na mapę rajdu, do dosłownie ostaniej chwili... ? Z tego co pamiętam, to rok temu mapki już były.

Do rajdu został 2 tygodnie, a mapek jak nie było tak ni ma. Qurwica mnie zaczyna trafiać powoli! To ma być organizacja kandydata do WRC!!?? Jak natrafię na trasie na jakiegoś ankietera FIA, to mu powiem co sądze o kontakcie na linii organizator - kibice, w ostrych słowach, mimo iż chcę żeby w Polsce było WRC. Ale taka pacitucha to mnie tylko denerwuje.

P.S.1. Może winna jest zmiana organizatora ( w zeszłym roku mapki już dawno były), może ludzie wychowani na rajdach asfaltowych nie rozumieją, że na asfalcie mozna podać miejsce startu i mety, długość odcinka, a trasę można mając te wiadomości z dużą dozą prawdopodobieństwa wydedukować. Na szutrze niestety mając te informacje i mapę terenu można wydedukować co najwyżej kilka równie prawdopodobnych tras, bo szutrów jest więcej niż asfaltów, a i to pod warunkiem, że rajd idzie po drodze oznaczonej na mapie. Na Kormoranie zdarzało się, że odcinek szedł po drodze, której na mapie 1:50.000 nie ma zaznaczonej (zwłaszcza odcinki leśne)! Bądź tu wtedy mądry bez trasy rajdu kibicu.

Ktoś powie: nic nie szkodzi, mapki będą na dzień albo dwa przed rajdem, wystarczy. Ale ja chciałem zaplanować wyprawę już teraz, wynająć lokum tak, żeby mieć blisko (w moim przypadku to ważne - jadę rowerem) i telewizor (bo w rajdowy piątek Polska gra z Ekwadorem). Gdyby mapy były dwa tygodnie temu (na miesiąc przed rajdem) to mógłbym też sobie sprawdzić trasy przejazdu z jednego odcinka na drugi (odwrotnie też się zdarza - droga widmo - zaznaczona na mapie, ale nie istniejąca), ale teraz to już nie będzie mi dane - czy tak trudno to Qurwa będąc organizatorem zrozumieć!!??

P.S.2 Taka moja mała teoria spiskowa - zgodnie z info w rallyguide mapki miały być 12 maja (jak juz ktoś wczesniej zauważył). Jak wiemy mapek nie ma. Ale skoro miały być, a ich nie ma, to znaczy, że organizator chciał udostepnić je wcześniej, tyle, że zaszły jakieś nieprzewidziane okolikczności.

Odpukać, by tak się nie stało, ale co jeżeli jakiś geniusz odkrył, że trasa idzie przez jakiś ważny rezerwat lub teren prywatny, którego właściciel nie życzy sobie u siebie rajdowych emocji? Może jakiś fragment trasy był dostepny w terminie pielgrzymki Papy, ale 9 czerwca już nie będzie (na przykład remont mostu z objazdem od 1 czerwca) Teraz wszystko odkręcają tak żeby nie odwoływać żadnych odcinków, ale do tego potrzebna im elastyczność w ich przebiegu i dlatego nie publikują mapek?

P.S.3 Na możliwość z P.S.2 wskazuje jeszcze jedna okoliczność - tajemnicza miejscowość Juchy, w której kończy się OS 1. Śmiem twierdzić, że tej miejscowości nie ma. Co prawda jakiś czas temu jeden z uczynnych forumowiczów podesłał mi link do jakiejś internetowej wyszukiwarki miejscowości, gdzie wskazuje ona tąmiejscowość na południe od Wydmin, przy PGR Ranty (co by się zgadzało), ale niestety, jest to jedyne źródło na którym owa miejscowośc wystepuje. Na wojskowych mapach 1:25.00 i 1:30.000 tam gdzie winny być Juchy jest jeno zagajnik (stan 1982 r.), kolega, z którym jadę sprawdzał w geodezji, stan lata 90-te, miejsowości ni widu ni słychu. No chyba, że w tej miejscowości jest tajny ośrodek badań polskiego sportu rajdowego, gdzie wychodowano z probówki Bublewicza i Hołowczyca, jako tajna za komuny nie była umieszczana na mapach i tak już zostało.

Pozdrawiam!
Pogłoski jakobym to ja podrzucał kłody na trasie Kormorana 2002 uważam za grubo przesadzone
ToKu
N3

Postprzez rallyholic » środa, 24 maja 2006, 15:04

ToKu napisał(a):P.S.3 Na możliwość z P.S.2 wskazuje jeszcze jedna okoliczność - tajemnicza miejscowość Juchy, w której kończy się OS 1. Śmiem twierdzić, że tej miejscowości nie ma. Co prawda jakiś czas temu jeden z uczynnych forumowiczów podesłał mi link do jakiejś internetowej wyszukiwarki miejscowości, gdzie wskazuje ona tąmiejscowość na południe od Wydmin, przy PGR Ranty (co by się zgadzało), ale niestety, jest to jedyne źródło na którym owa miejscowośc wystepuje. Na wojskowych mapach 1:25.00 i 1:30.000 tam gdzie winny być Juchy jest jeno zagajnik (stan 1982 r.), kolega, z którym jadę sprawdzał w geodezji, stan lata 90-te, miejsowości ni widu ni słychu. No chyba, że w tej miejscowości jest tajny ośrodek badań polskiego sportu rajdowego, gdzie wychodowano z probówki Bublewicza i Hołowczyca, jako tajna za komuny nie była umieszczana na mapach i tak już zostało.

Pozdrawiam!
Juchy to jest nazwa odcinka. Miejscowość, której szukałeś to Stare Juchy. w niej właśnie jest start pierwszego oesu. Swoją drogą dosyć ładna miejscowość. Polecam tam szukanie noclegów. problemu nie powinno być, bo to miejscowość nastawiona na turystykę.
pod adresem:
http://www.starejuchy.infocentrum.com.p ... index.html
znajduje się baza noclegowa w Starych Juchach i okolicach.
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano środa, 24 maja 2006, 16:55 przez rallyholic, łącznie edytowano 2 razy
"life's hard, rally is harder"
rallyholic
N3

Postprzez Stig » środa, 24 maja 2006, 15:54

Do rajdu będącego najważniejszą tego typu imprezą w kraju pozostały niespełna dwa tygodnie, a my nie znamy praktycznie żadnych jego szczegółów. Nie wiemy kiedy, gdzie i za jaką kwotę będzie można zdobyć karnety, nie znamy pierwszej listy zgłoszeń i, co jest najgorsze, nie znamy wogóle mapek.

Od kwietnia, kiedy ruszyła wersja strony na teogoroczny "Polski", poza pierwszym przewodnikiem, który właściwie zaprezentował nam tylko harmonogram, informacją o możliwości zakupu pakietu VIPowskiego (BTW, o 127zł droższego i znacznie uboższego niż poprzednio) i zamówienia wyników na komórkę (ciekaw jestem, kto się tym zajmie - bo jak będzie tak jak w przypadku Elmotu i wyników na oficjalnej stronie, to obawiam się, że 11zł może pójść w błoto), organiztor pinformował nas o dziesięciu rekordach rajdu, jego zwycięzcach, Mistrzach Europy, ekipie Fiata, która lideruje w mistrzostwach, i o tym, że rajd się odbędzie, i że serdecznie nas zaprasza (serio?) :roll:

Nie wiem jakie przesłanki kierują organizatorem w opóźnianiu publikacji mapek i niedotrzymywania oficjalnych terminów, dostępnych w przewodniku. Może chce zapobiec nielegalkom (IMHO kto chce upalać, już na pewno zna trasy i to robi), przemieszczaniu kibiców pomiędzy oesami (kto chce się przemieszczać i tak będzie się przemieszczał), a może chce zbić kasę na sprzedaży informatorów? A może po prostu wynika to z jego lenistwa... Byłbym w stanie to zrozumieć, a w szczególności ten pierwszy potencjalny argument, gdyby tylko organizator przejawił chęć kontaktu z kibicem - poinformował kiedy i gdzie, oraz dlaczego tam i tak późno, pojawią się mapki. Póki co mam nieodparte wrażenie, że nie jesteśmy mile widzianą grupą na tym rajdzie :?
"Bo po to jest warto na polu tym stać | I moknąć w deszczu, i w słońcu się grzać, | Włazić w pokrzywy i przez błoto brnąć, | By ujrzeć na szutrze bok"
Stig
N2

Postprzez bzyq » środa, 24 maja 2006, 16:01

bo jak będzie tak jak w przypadku Elmotu i wyników na oficjalnej stronie, to obawiam się, że 11zł może pójść w błoto

o to nie ma strachu. Elmot byl jakby wdrozeniem, i caly system dzialal w formie testowej.
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez solota_RallyPL.com » środa, 24 maja 2006, 16:39

no to chyba nici z Makinena na Polskim, bo Fin jedzie w Jordani
JANUSZ KULIG 1969-2004
RICHARD BURNS 1971-2005
MICHAEL PARK 1966-2005
COLIN MCRAE 1968-2007

"Forever in Memory"
solota_RallyPL.com
A5