(M.Ś.) Kuchar/Szczepaniak - sezon 2003 WRC

Archiwum

Moderator: SebaSTI

Postprzez kewals » środa, 11 gru 2002, 19:48

browara jeszcze nie znowelizowali...takze stara bieda nadal
zapraszam do dyskusji na www.dnkforum.prv.pl
kewals
N3

Postprzez Dobi » środa, 11 gru 2002, 19:51

Myśle ze nawet jak zmienią te wszystkie ustawy to mało firm będzie chętnych sponsorowaniem startów samochodami WRC - za duży koszt a w kraju bieda piszczy...
Dobi

Ciekawa sprawa!!!

Postprzez grandmaster » środa, 11 gru 2002, 20:58

To bardzo ciekawe co mówicie...ale jakoś na reklamę w TV im wystarcza...
A na rajdy przychodzi chyba więcej piwoszy niż ogląda Ally McBeall???
rally's are not a crime
.............................................
www.extreme.pl - is not a crime
grandmaster
N3

Postprzez Dobi » środa, 11 gru 2002, 21:04

Moim zdaniem reklama w TV jest znacznie tańsza niż sponsorowanie zespołu rajdowego i raczej wiecej ludzi ogląda taką w telewizji niż na samochodzie rajdowym
Dobi

Postprzez maciekd » środa, 11 gru 2002, 21:35

To jeszcze zależy w jakiej telewizji i w jakim czasie antenowym. Może się zdziwisz, ale trzy półminutowe reklamy po 'Wiadomościach' to koszt startu tanim wurcem w jednej eliminacji RSMP! Teraz wystarczy tylko przekonać sponsora, że to mu się opłaci. Niedawno byłem na ogólnopolskiej konferencji 'Marketing Sportowy' (Engel nawet byl! :wink: )organizowanej na mojej uczelni (Akademia Ekonomiczna w Poznaniu) i to co tam usłyszałem, jest bardzo budujące. Zdziwili byście się jak wiele można zyskać na sponsoringu, i mówie tu o obu stronach. Warunek jest taki, że kierowca także musi coś od siebie dać. Zobaczcie, w piątek Kuzi pojawi się u Jagielskiego, najprawdopodobniej wypadnie nieźle. Właśnie dlatego on nie ma problemów ze sponsorami. Tomek Kuchar ciągle powtarza, że on nie chce mieć nic wspólnego z mediami, że jeździ dla siebie, jakby robił komuś łaske. Na miejscu jego sponsora już dawno bym się zdenerwował. Już lepszy gość, który prowadzi teleturniej i występuje w reklamach... :wink:
maciekd
A6

Postprzez Dobi » środa, 11 gru 2002, 21:52

No oka 3,5 reklamy w takim czasie antenowym przyciagnie wiecej odbiorców niż start tanim wurcem :wink: pozatym raczej rzadko widac 3,5 min reklamy jednego produktu. Średnio chyba z 20 sekund trwa jedna reklama (chyba ze chodzi Ci o cały blok reklamowy). W telewizji łatwiej trafić do odpowiednich odbiorców - wyswietlasz reklame produktów dla dzieci np. przed,w trakcie i po kreskówkach. Produkty przeznaczone dla kobiet emitujesz w czasie trwania seriali produkcji brazylijskiej :wink: . Telewizja daje tez lepsza możliwość kojarzenia produktów z reklamą (widzisz piwo podczas reklamowania piwa) a rajdy...widzisz np. napis polskal i niewiesz co to jest (ja nie mam pojęcia co to za firma i czym sie zajmuje).

Jakby taka forma reklamy (na samochodzie rajdowym) była opłacalna to bylby tłum sponsorów.Jak widac nie ma sponsorów bo widocznie nie opłaca sie reklamowac (nad tym siedza i myślą lepsi specialiści niż my i chyba lepiej się orientują w temacie). Szkoda.

Aha jeszcze jedno - na pewno masz racje mówiac że oglądalność i cena reklamy zależy od stacji itp.

Pozdrawiam
Dobi

Postprzez **FanKuzaja** » środa, 15 sty 2003, 14:43

Jeśli tomasz Kuchar ma Wystartowac Focusem WRC 02 to to jest ładna żecz idać ze przez ten okres chyba się dogadał ze sponsorami i nie pojedzie N-kowym Miskiem tylko Focusem.

Ja myśle że Tomek Kuchar z Maciejem Szczepaniakiem wystartują 10 el MŚ i zyczę im wszytskiego najlepszego.

A6

Postprzez Tomisny » środa, 15 sty 2003, 15:36

Byloby super... ale czy to do konca mozliwe?
Nawet Tomek mowi ze to narazie mazenia... :shock:
Tomisny
N3

Postprzez marcin » środa, 15 sty 2003, 18:07

Marzenia się spełniają !!!!!!!!!!!! I ja wieże że w tym przypadku też tak będzie :D
marcin
A5

Postprzez maciekd » środa, 29 sty 2003, 20:58

No takie coś, to ja rozumiem. Na głównej stronie www.wrc.com jest odnośnik do wywiadu z Tomkiem Kucharem, z którego można wywnioskować, że jednak ma on jakieś poważanie w rajdowym światku i co najważniejsze planuje w tym sezonie do 10 startów w Focusie WRC - nieźle!
maciekd
A6

Postprzez grandmaster » środa, 29 sty 2003, 21:38

Dobi napisał(a):Jakby taka forma reklamy (na samochodzie rajdowym) była opłacalna to bylby tłum sponsorów.Jak widac nie ma sponsorów bo widocznie nie opłaca sie reklamowac (nad tym siedza i myślą lepsi specialiści niż my i chyba lepiej się orientują w temacie).

Dokładnie.W firmach przecież są stratedzy od marketingu. Poza tym u nas sponsoring rajdowego Temau nie ma wzięcia...bo każdy sznaujący producent załóżmy jakiegoś szamponu nie ma pojęcia co to są rajdy...a za wszystko obarczam dobrze nam znaną TV. Wspominanie jednominutowe rajdu nie przyprowadzi za rączkę sponsorów. Oni chcą widzieć siebie w telewizji, a jeśli widzą takie mizerne "nie wiem co"- bo trudno to nazwać relacją z rajdu to wiadome jest że nie zainwestują pieniędzy w coś co jest mało komercyjne. Poza tym wydaje mi się, że nasze prawo, które jak wiemy nie jest doskonałe i niereguluje odpowiedni zasad sponsornigu odstrasza sponsorów. A dziwi mnie bardzo zakaz reklamowania fajek, które były złotym środkiem na rajdowe bolączki. Przecież 7-latek wie co to papieros, a i tak jeśli będzie chciał zapalić to zapali- tak samo jak z alkoholem. Dlaczego wprowadzili ustawę o pozwoleniu reklamowania alkoholu w sporcie...przecież picie też prowadzi do pogorszenia stanu zdrowia. Dopóki poronione pomysły będą ustalane przez poronionych ludzi w rajdach nie będzie zaciekawie...a szczególnie u nas. Wiecie co...żygać mi się chce jak to widze.
rally's are not a crime
grandmaster
N3

Postprzez Wilu » środa, 29 sty 2003, 23:27

Kogo obarczać za tą sytuację, ano poprzednie ządzące ugrupowanie czayli AWS. I związane było to z ich ogromną bogobojnością i uległością wobec głosów wszelkiego rodzaju lobby kościelnego.
Wiem wiem, opowiadam o politycę, ale taka jest prawda, szczerze mówiąc to jestem ich skrajnym przeciwnikiem. Przez nich rozleciało się wszystko bo chcieli być jednymi z pierwszych w europie co taki zakaz wprowadzają, aby póżniej przypodobać się klerowi.
Kurcze co za pacanki.

Ale co gorsze to ta tendencja zaczyna ogarniać swoim zasięgiem całą europę. Niedobże, bo kurcze te firmy nawet powinny inwestować w sport. Postulat mój jest taki: wszystkie firmy produkujące wyroby bezpośrednio zagrażające życiu ludzkiemu powinny inwestować 80% swoich dochodów w sport.

a co wywiadu na wrc.com to fajnie, że go zauważają i na takiej oficjalnej stronce można o nim poczytać. To znaczy że menagera ma obrotnego, ale gość wreszcie wypromował Marko Martina tylko z Hołkiem jakoś mu nie poszło

A i pomysł na Lacki Strajkowego Hyundaia jest całkiem pozytywny.
Wilu
N4

Postprzez marcin » sobota, 8 lut 2003, 23:07

No jak narazie pierwszy start w tym sezonie Tomek zaczyna nawet dobrze biorąc pod uwage ilość kilometrów przejechanych "foką". Lecz to są rajdy i trzeba poczekać do końca. Oby dojechał........!
marcin
A5

kuchta...

Postprzez grandmaster » niedziela, 9 lut 2003, 13:05

Kuchar w Szwecji jedzie swoje...jeszcze wysypia sie cztery auta i Tomek powtorzy wynik z przed roku.
rally's are not a crime
grandmaster
N3

Postprzez marcin » niedziela, 9 lut 2003, 17:17

No ładnie Kuchar 16 !!!!!!! :D :D :D
Pomimo gorszego miejsca niż w tamtym roku ja jestem z występu Kuchcia zadowolony bo na wielu oesach miał małą strate do lidera a trezba jeszcze zaznaczyć że to debiut w tym samochodzie. Jak na debiut to wspaniale!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :wink:
marcin
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum