(RSMP) 60 Rajd Polski !!!

Archiwum

Moderator: SebaSTI

Postprzez Baca » czwartek, 29 maja 2003, 14:59

Zawodnicy wystartują nowym dla nich samochodem – Renault Clio Williams gr. A. Samochód ten został zbudowany w 1994 roku, w dziale sportu Renault, na zamówienie zespołu rajdowego Renault Polska. Jest to w pełni A-grupowe auto, którego nadwozie przygotowała firma Matter. Silnik o pojemności 2 litrów osiąga moc 215 KM. Auto wyposażone jest w 6-cio stopniową, kłową skrzynię biegów, hamulce ALCON z czterotłoczkowymi zaciskami i tarczami o średnicy 300mm oraz hydrauliczny hamulec ręczny. Zawieszenie oparte jest o amortyzatory Bilstein.

Ten egzemplarz Clio ma ciekawą rajdową historię. Jego pierwszym kierowcą był Św. P. Bogdan Herink. W sezonie 1994 wywalczył w parze z Barbarą Stępkowską tytuł Wicemistrza Polski w klasyfikacji generalnej oraz Mistrzostwo w F2. Następnie samochód trafił w ręce Roberta Kępki, który startował nim ze zmiennym szczęściem w eliminacjach RSMP A.D. 1995 i Rajdzie Zimowym 1996. Większą część sezonu 1996 auto przestało w garażu (z wyjątkiem Rajdu Kormorana z Waldemarem Doskoczem za kierownicą). Następnie zostało oddane przyszłemu Mistrzowi Polski Januszowi Kuligowi na Rajd Barbórki 1996 i zimowe treningi koło Łapanowa. Rajd Zimowy 1997 był ostatnim rajdowym startem tego auta - poprowadził go Jan "Naczelnik" Kościuszko. Dopiero w 2002 roku auto "odkurzył" Adam Szyma i startował nim w wyścigach górskich.
Baca
A5

Postprzez Max9 » czwartek, 29 maja 2003, 17:47

Pamiętam te czasy jak na oesach szalały te dwie Renówki. Wspaniałe auta troche juz dzisiaj zapomniane.
Max9
A5

Postprzez +RAFAŁ+ » czwartek, 29 maja 2003, 21:01

Tu znajdźiecie newsy z shakedownu:http://www.extreme.pl/?module=news&id_newsa=294.
+RAFAŁ+
A6

Postprzez rav » czwartek, 29 maja 2003, 21:05

Patrząc na tak bogatą historię auta, tak wielu właścicieli to wygląda to na kupę gruzu. Stawiam że zepsuje się już w Piątek. A co do czołówki to mam nadzieję że Campos i Thiry nie odjadą Czopikowi i Dytce na tyle żeby mogli sobie pozwolić na drobne dachowanie bez straty pozycji. Mam nadzieję że będzie conajmniej 2-óch Polaków na pudle. Nie spodziewam się żeby walczyli z czołówką ME, ale niech nie tracą kontaktu i czekają na błędy, kapcie itp.
rav
A6

Postprzez żółtodziób » czwartek, 29 maja 2003, 21:37

Dwóch Polaków na pudle będzie tylko wtedy jeśli Thiry nie ukończy rajdu. Thiry i Campos to mur-pudło, Przy czym Campos na pewno rajd ukończy (no, na 99%, daję 1% szans ze polskie drogi pokonają Camposa). Czopik czasem obrywał od Nek, dobrze będzie jak od Vasina nie oberwie... Kuzaj ostatnimi czasy zrobił postępy, ale czy na tyle żeby wysadzić Bronka? okaże się... Zgodnie z tym co przypuszczałem Campos nie będzie szalał, on chce dowieźć punkty. podejrzewam że nawet 3cie miejsce go urządza, będzie jechał swoje i czekał na potknięcie Kuzaja (szanse na to będą spore). Dla mnie największą niewiadomą jest Kuzaj i jego forma. Furę ma najlepszą, pytanie tylko czy postępy jakie zrobił w zeszłym sezonie wystarczą na objechanie Thiry'ego. W mojej opinii powinien nawiązać przynajmniej równą walkę, której jednak może nie wytrzymać psychicznie i skończy się dzwonem, albo kapciem i końcem marzeń o pierwszym miejscu. Jedno jest pewne: jeśli Kuzaj chce się liczyć w walce o tytuł ME musi ten rajd wygrać. Oby ta presja nie okazała się zbyt duża...
żółtodziób
A8

Postprzez Wilu » czwartek, 29 maja 2003, 21:50

do zobaczenia na trasach Polskiego. ja stawiam na Kuzaja, który ma kolejny "egzamin dojrzałości" :)
zamuwiłem sobie u kumpla wyniki na żywo to też pewnie szybko się wszystko okaże.
co do clio to wiliamsówka, choć gdzieś pisali że maxi. obym się miło rozczarował :)
Wilu
N4

Postprzez Baca » czwartek, 29 maja 2003, 22:01

Kontynuując wątek Clio i prognoz co do rozsypania się auta:

Clio będzie serwisowane przez mechaników Sapko Sport Garage, którzy zajmowali się już tym autem, współpracując z zespołem Renault Polska. W tej chwili samochód został poddany gruntownemu remontowi - został rozebrany na czynniki pierwsze i ponownie złożony, z wykorzystaniem wielu nowych elementów sprowadzonych z Francji.
Baca
A5

Postprzez rav » czwartek, 29 maja 2003, 22:08

Ulegacie propagandzie Thiriego i Camposa. Zapowiadali że będą walczyć między sobą, a o Kuzaju się wogóle nie wypowiadali. Kuzaj wygra z dwóch powodów. 1. Zna ten rajd na pamięć (nie wiem czy Campos i Thiry jeździli 50 razy te OS-y w ciągu ostatniego tygodni, ale podejżewam że tak, co jednak pozostawia niewielką przewagę Leszka w znajomości terenu) 2. Ma zdecydowanie najlepszy samochód bo Pugi nie jeźdżą dobrze po dziórach i są w starszych specyfikacjach. To oni będą musieli jechać na 120%.
rav
A6

campos vs reszta

Postprzez peter » czwartek, 29 maja 2003, 22:56

Tak sobie czytam i zauważyłem absolutne zaufanie uczestników dyskusji do Camposa. Będzie faza, jak jutro mu turbo siądzie na drugim oesie, albo silnik mu się przegrzeje, bo to rajdy, a auta nie są z Matrixa! Hihi.
A propos Lundgaarda. Facet miał kasę na pełen cykl MŚ dla kierowców prywatnych i nie pamiętam czy ten tytuł zdobył, czy nie, ale w chwilach świetności mieścił się w na wysokich pozycjach w poszczególnych eliminacjach, coś jak Hołek w najlepszych czasach itd.
Stąd też jako stetryczałemu fanowi rajdów brakowało mi komentarzy ze strony kiboli i dziennikarzy, dla których wygrana Lundgaarda była zaskoczeniem.
Kto słuchał jak to auto chodziło pamięta, że kręciło się dużo bardziej dynamicznie niż Toyotka z TTE Isoldy, która też nie była słabawa.
Lundgaard poza tym sprał o ilę pamiętam pospolite ruszenie reszty Europy na Ypres a tam żartów nie ma i powiem szczerze: zwycięstwo któregokolwiek z naszych na tymże rajdzie potraktowałbym jako wstęp do sukcesów w MŚ.
Obecnie Henrik prostytuuje się w wyścigach Corollą o ile pamiętam, ale gdzieś tam zapowiadał się, że będzie na Ypres właśnie.
Ktoś z obecnych pamięta rajd z 1991r? Tam Liatti ciął się ze Snijersem, był Bertone, Thiry o ile pamiętam, Tabaton, a ja szukam fotek z tamtego okresu. Jak ktoś ma niech poda emila do się.
Peace!
Jutro trzymajmy kciuki za Kuziego! Lubię - nie lubię - nasz człowiek, niech leje peugeociarzy! Jakby im dowalił to będzie święto narodowe i odwet za dominację Belgów na Polskim w latach 80/90.
Peter
peter

clio gr A.

Postprzez peter » czwartek, 29 maja 2003, 23:00

Aha te Clia z Renault Polska (potem Renault Elf) to faktycznie fabryka.
Z Piotrem Trzaskowskim, szefem ekipy jezdzil wtedy szalenie sympatyczny żabojad z wąsikiem (jak inspektor z jakiegoś filmu :D i sprawdzał wszystko, ustawiał, podpowiadał i śp Bogdan miał pełen luksus w pracy.
Ten sam żabojad mignął mi kiedyś w relacji z odcinków testowych Clia Maxi na Eurosporcie czy czymś innym.
Szacuneczek dla takich ekspertów.
Peter
peter

Postprzez peter » czwartek, 29 maja 2003, 23:04

Czopik czasem obrywał od Nek, dobrze będzie jak od Vasina nie oberwie...
może oberwać. Evgeny Vassine już Polski jechał na Oplu Astrze Gazpromu, śp Bogdana w MAxi nie dogonił, ale był bardzo blisko póki mu silnik nie zaszwankował. Tyle, że to kresowiak, a i temperament kozacki!
może zaliczyć rów. np na spalonej
Peter
peter

Postprzez krzychd » piątek, 30 maja 2003, 09:25

Kuzaj nie jedzie...
KRzychd
krzychd
N3

Postprzez peter » piątek, 30 maja 2003, 10:10

Coś ten Vasin słabiutko daje, ale Dytko wyrządza plamę na honorze Czoperowi, będzie kwas !
Peter
peter

Postprzez krzychd » piątek, 30 maja 2003, 10:26

W radiu mówili, że Kuzaj przejechał tylko 2 kilometry. Co się dzieje z tym człowiekiem?

Myślę, że Czopik się rozkręci i będzie bronił honoru naszego kraju.

A co do Kuzaja, to pewnie zostanie mu bronić mistrza Polski, chociaż mam nadzieję, że gdzieś jeszcze pojedzie powalczyć.

Dobra ide się odprężyć na basen.
KRzychd
krzychd
N3

Postprzez TommiCrazy » piątek, 30 maja 2003, 10:51

Szkoda ze media niepodają miedzy czasów powiedzmy kilometrowych z poszczególnych np kilometrowych fragmętów odcinka !! wtedy by wiadome było jak mu szło :( bo tylko to mnie interesowało !!! jak mu pujdzie na włąsnym terenie z mistrzami , KU*Wa M*Ć
Obrazek
Mitsubishi Starion Turbo EX2000
TommiCrazy
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum