(M.Ś.) Alfa buduje wurca?

Archiwum

Moderator: SebaSTI

(M.Ś.) Alfa buduje wurca?

Postprzez mtr » środa, 15 gru 2004, 08:10

za autoklubem:

Alfa planuje WRC?

Według przecieków z motocyklowego światka, Alfa Romeo jakoby zaoferowała Valentino Rossiemu kilka startów w rajdowych mistrzostwach świata 2006... swoim samochodem WRC! W programie miałby się znaleźć przede wszystkim Rallye d'Italia na Sardynii. Jeżeli Alfa faktycznie planuje budowę WRC, wówczas musi się zgłosić do całego serialu. W 2006 Rossi będzie wolny, bowiem wygaśnie jego kontrakt z Yamahą. Przymiarki dotyczyły F1, ale widać, że Vale z większą ochotą pokazuje się w rajdowym towarzystwie.

W 2006 roku wejdą w życie nowe przepisy techniczne, które doprowadzą do uproszczenia WRC - już bez dyferencjałów sterowanych systemem elektroniczno-hydraulicznym i paru innych najbardziej wymyślnych patentów elektronicznych. Szczegóły regulaminu miały zostać ustalone do końca roku, a celem wprowadzenia zmian, poza zmniejszeniem kosztów, było przyciągnięcie nowych producentów. Max Mosley rzucił wcześniej pomysł, by zastąpić WRC znaną z toru, kategorią Super 2000. Za takim kierunkiem stał Ford, ale być może również grupa Fiata.

Alfa Romeo kojarzy się z wyścigami, choć w historii firmy nie zabrakło także rajdowych projektów. W czasach Lancii Stratos i Fiata 131 Abarth, Autodelta kierowana przez Carlo Chitiego, przedstawiła 280-konną Alfettę GTV 2.0 Turbodelta. W sezonie 1980 jeździli nią Maurizio Verini i Mauro Pregliasco, oficjalni kierowcy Alfy. Nieustanne kłopoty z silnikiem turbo, m.in. podczas Rajdu Polski (Pregliasco), zaważyły na karierze Alfetty. Zakończyło ją odpadnięcie obu załóg w Rally di Monza '81.

------------------------------

kurcze no:D suzuki, dacia, teraz alfa, ciekawe czy cos z tego wogole dojdzie do skutku czy to wszystko ploty?
http://www.akzamkowy.org
tlen: rally-3qpl@tlen.pl
gg: 4517826
mtr
N3

Postprzez Ohlins » środa, 15 gru 2004, 08:25

eeeeee Renault i Suzuki tez miało budować i nic tego nie ma :(
Ohlins
A6

Postprzez LIPciu » środa, 15 gru 2004, 09:14

od mówienie typu "ktoś tam buduje auto WRC" do momentu kiedy to auto jeżdzi po oesach mija duuużo czasu. żeby mieć konkurencyjnego wurca trzeba wydać naprawde dużo pieniędzy i poświecić wiele pracy wielu ludzi.
według mnie alfa nie będzie miała wurca bo konkurencja jest tak daleko i nie zarykuje wydanie tylu sosu bez żadnej pewności. a pewności przecież nie ma...
LIPciu
A5

Postprzez mtr » środa, 15 gru 2004, 11:43

To juz chyba taki czas, koniec roku, sezonu, wszystkich zbiera na spekulacje, czasem wrecz marzenia :wink:
Ja osobiscie nie mialbym nic przeciwko dodatkowym 3 teamom, zwazywszy ze citroen i peugeot planuja wycofanie z WRC.
Swoja droga ciekawe to jest, plotki o suzuki i renault (dacia) jeszcze jakos mozna zrozumiec, bo te marki ostatnimi czasy czesto pojawiaja sie w czolowce najrozniejszych rajdow, wiec czemu nie spekulowac o wurcu. ale alfa (przynajmniej mi) z rajdami sie mało kojarzy, a tu nagle ktos wyskoczyl ze planuja budowe wrc, moze cos w tym jest? Tak samo z siebie chyba sie to nie wzielo :)
Ehh, jakby to pięknię było zobaczyć Subaru, Puga, Renault, Citroen, Mitsu, Skode, Forda, Suzuki i jeszcze taka Alfe na trasach MŚ. I wszystko razy conajmniej dwa :]
http://www.akzamkowy.org
tlen: rally-3qpl@tlen.pl
gg: 4517826
mtr
N3

Postprzez beeper_ » środa, 15 gru 2004, 12:07

w takiej sytulacji jakiej jest fiat w tym momentcie nie wydaje mi sie zeby bylo go stac na stworzenie wrc,a co dopiero konkurencyjnegoi wrc.
beeper_
N4

Postprzez *fly* » środa, 15 gru 2004, 12:15

jestesmy przed siwetami wiec pozwolcie pomazyc! ja bym byl bardzo uradowany jak by moja kochana alfa wrc wypuscila! :D

ale tak na powaznie to niewydaje mi sie mimo ze bardzo bym chcial! wszystkie takie newsy traktuje z przymrozeniem oka do czasu gdy nie zobacze zbudowanego wrc!
*fly*
A5

Postprzez Cobra » środa, 15 gru 2004, 12:23

Mnie budowa alfy WRC wydaje sie prawdopodobna. Juz sporo wczesniej mowilo sie ze Fiat chce dolaczyc do WRC, budowa alfy to potwierdza poza tym to ze wybrano alfe jest bardzo udanych krokiem marketingowym.

Po pierwsze Fiat jako koncern ma punciaka w S1600 - mniejsze, tanie i popularne auto dla juniorow, alfa jest juz powazniejsza bardziej prestizowa marka wiec dlaczego nie budowac z niej WRC? Wszyscy producenci tak robia z mniejszego modelu S1600, z wiekszego WRC. Peugot, Citroen, Ford zrobili tak w obrebie jednej marki, do Fiata nalezy kilka marek wiec czemu nie wykorzysatc prestizowej?

Druga sprawa to kwestia pogoni technologicznej, mysle ze nie do konca macie racje ze nie dadza rady. Fiat juz kupe czasu siedzi w S1600 wiec doswiadczenie w tej kwesti ma. WRC juz nie rozni sie tak bardzo od S1600 w kwestii nowoczesnych technologi, co wiecej obecnie chyba to wlasnie S1600 poszlo bardziej do przodu. Kto by pomyslal rok temu ze S1600 mozna objechac N4 nawet na takich malo kretych, zasyfionych i dziurawych asfaltach? Poza tym alfa nie wejdzie do stawki WRC teraz tylko za rok moze poltora? Wtedy beda scigaly sie "nowe WRC" i nie beda musieli sie martwic o budowanie aktywnych dyfrow, skomplikowanych skrzyn itd.. Budowa WRC bedzie prostsza i tansza...

Na koniec wyobrazcie sobei jakby wygladala taka Alfa Romeo 147 WRC...

Ja chyba juz ja widze............
Cobra
A5

Postprzez WRCfan » piątek, 17 gru 2004, 00:51

Koncern Fiata ma w swoim repertuarze jeszcze jedna marke z rajdowymi tradycjami większymi niż Alfa...mianowicie Lancia.Marzy mi sie powrót Lanci do rajdów na najwyższym poziomie ale jak popatrze na game modeli to nawet nie ma tam takiego auta które by sie nadawała na ładne WRC :roll: (w przeciwieństwie do Alfy 147 :wink: )
-how fast are You in 1/4?
-all depends on how many corners I have to take in that 1/4 :twisted:
WRCfan
A6

Postprzez beeper_ » piątek, 17 gru 2004, 01:02

na pewno nie bedzie to alfa 147, chociaz chcialbym zeby to byla ona.
za dlugo jest na rynku i nie oplacalo by im sie budowac na jej podstawie wrc.
jak juz by mieli to zrobic
beeper_
N4

Postprzez Schumi03 » piątek, 17 gru 2004, 19:42

WRCfan napisał(a):Koncern Fiata ma w swoim repertuarze jeszcze jedna marke z rajdowymi tradycjami większymi niż Alfa...mianowicie Lancia.Marzy mi sie powrót Lanci do rajdów na najwyższym poziomie ale jak popatrze na game modeli to nawet nie ma tam takiego auta które by sie nadawała na ładne WRC :roll: (w przeciwieństwie do Alfy 147 :wink: )

A widziałeś concept nowej Fulvii :?:
Schumi03
N3

Postprzez Hultay WRC » piątek, 17 gru 2004, 22:38

Pisali raz o niej na Autoklubie. Była mowa, że nie będzie na niej samochodu WRC chyba z powodu przepisów, których ona nie spełnia. Nie jestem pewien ale chyba tak było. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu :) .
Jaki tam Hultay, po prostu Arni :)
Kubeł turbo i LSD... ta zabawa po nocach się śni :)
Hultay WRC
A6

Postprzez Zepter » sobota, 15 sty 2005, 00:08

Hultay WRC napisał(a):Pisali raz o niej na Autoklubie. Była mowa, że nie będzie na niej samochodu WRC chyba z powodu przepisów, których ona nie spełnia. Nie jestem pewien ale chyba tak było. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu :) .

Jakich przepisów "ona" nie spełnia? :?

ehhh......dopiero teraz zauważyłem, że jesteś z okolic Siedlec :lol: .....możesz konkretniej? 8)
TDI - Ten Dym Ignoruj ;-]
Zepter
N3

Postprzez żółtodziób » niedziela, 16 sty 2005, 12:13

na pewno nie bedzie to alfa 147, chociaz chcialbym zeby to byla ona.
za dlugo jest na rynku i nie oplacalo by im sie budowac na jej podstawie wrc.
jak juz by mieli to zrobic

A gdzie to jest napisane że jak auto jest parę lat na rynku to już n ie opłaca się wurca robić? Xsara jak długo była na rynku zanim powstało WRC? A pug 206? A Skoda Octavia? Poza tym doświadczenia zdobyte przy budowie takie 147 przydadzą się do budowy następcy, być moze oprócz nadwozia będzie to niemal takie samo auto...
Pisali raz o niej na Autoklubie. Była mowa, że nie będzie na niej samochodu WRC chyba z powodu przepisów, których ona nie spełnia. Nie jestem pewien ale chyba tak było. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu .

To z Meganki miało nie być WRC bo była za szeroka... Ale przepisy się zmieniły, obecnie maksymalna dopuszczalna szerokość to 1800 mm i nawet Megane WRC jest możliwe do zbudowania.
żółtodziób
A8

Postprzez mototom » niedziela, 16 sty 2005, 12:21

żółtodziób nie przesadzaj z 206 WURC powstał w rok po przemierze cywila. Z Octavii też szybko zrobili wpierw Kit Cara potem WRC.
mototom
A6

Postprzez żółtodziób » niedziela, 16 sty 2005, 14:33

Z Octavii najpierw zrobili najpierw KC, ale obawiałbym się to coś nazwać rajdówką w ogóle... Z pugiem to pomyliło mi się, wydawało mi się ze premierę miał w 1997 roku...
żółtodziób
A8

Następna strona

Powrót do Archiwum