CRT vs LCD

Tematy trochę mniej związane z motoryzacją, jednak to forum nie służy do nabijania postów. Proszę zapoznać się z regulaminem na forum ogólnym.

Moderator: SebaSTI

CRT vs LCD

Postprzez Banan » wtorek, 18 kwi 2006, 13:52

Proponuje tutaj toczyc dalsza dyskusje. I dobrze by bylo, aby ktorys z modow przeniosl wszystkie posty z tematu "Pokaz swoj pokoj, a powiem Ci kim jestes !".

A wiec kontynuujmy :) Post Speedy moge skomentowac tylko tak: Smiech na sali :lol: :lol: :lol:
http://www.bielawadrift.pl Bielawa Drift TEAM "...jedna pasja, jeden team"
Banan
A8

Re: CRT vs LCD

Postprzez skateman » wtorek, 18 kwi 2006, 14:13

Banan napisał(a):A wiec kontynuujmy :) Post Speedy moge skomentowac tylko tak: Smiech na sali :lol: :lol: :lol:

Bardzo ciekawy komentarz... może go rozwniesz?? A może brak Ci argumentów??
skateman
A6

Postprzez Banan » wtorek, 18 kwi 2006, 14:45

Nie ma problemu. Chcialem tylko poczekac az jakis mod przeniesie wszystkie posty do tego tematu, ale ok...

speed-x napisał(a):Monitory najnowszej generacji to LCD.Telewizory najnowszje generacji to LCD.Więc jaki z tego wniosek? Technika idzie do przodu ,a nie siedzi w przestarzałych dużych crt.Idz do pierwszego lepszego sklepu i powiedz że LCD to gowno to cie wysmieją :) Taka jest prawda i choćbyś dawal sto swoich argumentow [niektorych tak naciaganych ze zal dupe sciska albo w ogole ich nie ma] to posiadaczy LCD nie przekona żaden aby zamienic swojego na crt.Kilka lat temu porownanie wyszloby na niekorzysc lcd poniewaz rozwijaly sie one tak samo jak kiedys rozwijaly sie crt.Teraz sytuacja jest jasna.Lcd sa drozsze jednak warto wlozyc wiecej

No i co z tego, ze najnowszej generacji ? Czy nowsze/drozsze znaczy lepsze ? Widze, ze msz taki sam tok myslenia jak Rafal D. Moze i CRT sa przestarzale, co nie znaczy, ze sa gorsze. A Ty idz nie do pierwszego lepszego sklepu, tylko do jakiegos porzadnego sklepu komputerowego, i powiedz, ze LCD sa cudowne, a CRT to gowno - Tam to CIe dopiero wysmieja :lol: A dlaczego mowisz za innych, ze nic ich nie przekona ? Taka pewna tego jestes ? :roll:

speed-x napisał(a):Roznice:
Monitor LCD
* jest zdecydowanie mniejszy gabarytowo niż CRT
* zużywa mniej prądu
* jest wolny od efektu migotania
* nie odkształca obrazu - obraz jest odwzorowywany na niemal płaskiej powierzchni
* optycznie ma większą przekątną niż analogiczne monitory CRT (np LCD 15`` jest w przybliżeniu równy CRT 16,5``), ze względu na to, że nie ma tzw. martwego pola
* generuje słabsze pole magnetyczne i jest mniej szkodliwy dla wzroku. (a trzeba pamietac ze zdrowie jest najwazniejsze)

Sama to pisalas, czy znalazlas na necie ? :lol:

speed-x napisał(a):Sama mialam kiedys CRT niebylejaki i szybko chcialam go zamienic na lcd.Potem sie poszczescilo i prawde mowiac znajomi zachwycali sie wręcz jakoscia i ogółem.Zapewne widziales najgorszej albo sredniej klasy lcd.Tak wiec nie ma w ogole o czym gadac.Nie interesuje mnie jaki monitor jest najlepszy dla grafikow lub grania [bo nie do tego tylko je stworzono,a zauwazylam ze jedziesz caly czas pod kątem tego ze do grania sa lepsze crt] a ogolnie.

Moze i widzialem LCD sredniej klasy, bo nie mam zamiaru wydawac 3000zl na najlepszy w swiatowy LCD. Jestem ciekaw, czy Ty widzialas LCD super klasy. To samo moge powiedziec o Tobie - Widzialas CRT slabej lub sredniej klasy, wiec nie ma o czym gadac. A mnie nie interesuje jaki monitor jest najlepszy ogolnie, tylko jaki monitor jets najlepszy do tych celow, do ktorego go uzywam.

speed-x napisał(a):Chociaz przydaloby sie juz troche więcej cali.Kolejna sprawa to że nie nalezy ukrywac ze lcd prezentuja sie zgrabniej na biurkach

No tutaj Ci musze przyznac racje, jest to jedyny plus LCD - Ladnie sie prezentuja na biurku (chociaz CRT Iiyama 22" - Mmm, miodzio) i zajmuja malo miejsca.

speed-x napisał(a):
Koniec tematu...

ja zaczelam ten temat i ja go skoncze (no jeszcze admin i moderator )

Po pierwsze ja zalozylem ten temat, po drugie to ja zaczalem rozmowe o LCD i mimo tych dwoch argumentow nie czuje sie jakos wyrozniony, abym mial prawo konczyc temat (Koniet tematu... oznaczalo chec nie robienia juz wiecej OT-a), wiec nie decyduj o tym, kto ma konczyc ten temat.

Co do tej Twojej smiesznej tabelki 16:3 to moze podasz jej zrodlo ?

PS. Ale profesjonalnie wyglada ten moj post, prawie jak posty Zoltodzioba :D
Banan
A8

Postprzez Cobra » wtorek, 18 kwi 2006, 15:07

Banan napisał(a):PS. Ale profesjonalnie wyglada ten moj post, prawie jak posty Zoltodzioba :D

posty Banana prawie jak Żółtodzioba??? Prawie robi wielką różnicę :P
Janusz Kulig, Marian Bublewicz - pamiętam...
Cobra
A5

Postprzez Banan » wtorek, 18 kwi 2006, 15:34

Cobra napisał(a):
Banan napisał(a):PS. Ale profesjonalnie wyglada ten moj post, prawie jak posty Zoltodzioba :D

posty Banana prawie jak Żółtodzioba??? Prawie robi wielką różnicę :P

Nie posty tylko post - I dlatego napisalem prawie :)
Banan
A8

Postprzez P.I.M.P. » wtorek, 18 kwi 2006, 15:52

Dobry temat. I na czasie bo za jakis czas mam zamiar zmienic kompa a wiec i monitor. Tak wiec licze na ciekawa dyskusje poparta argumentami.
Do roboty.
Na dzien dzisiejszy wiem tyle tylko, ze jak LCD to LG i Samsung. I tylko 17 cali. Ceny w jakich oscyluja te monitory to oklo 1200 zlotych. Czy warto byc za taka sume 'jazzy"? Bo za taka sama kwote mysle mozna kupic calkiem porzadnego kineskopa. I tak jak wspomnial ktos wczesniej. Wypalone pixele (bo to chyba nadal pixele?) w LCD to standard. I gdzies slyszalem, ze w ilosci 3 nie sa argumentem do wymiany monitorka (moze to zwykla plota).
Tak wiec bijta sie ludzie. Na argumenty.
P.I.M.P.
N3

Postprzez _misiek055_ » wtorek, 18 kwi 2006, 16:54

Jak masz 3 wypalone piksele obok siebie to możesz się kłócić żeby ci wymienili. LCD mija się z celem jak dla mnie, za te pieniądze wolę większe CRT lepszej firmy.
_misiek055_
N3

Postprzez JoannaXP » wtorek, 18 kwi 2006, 17:26

P.I.M.P. napisał(a):Na dzien dzisiejszy wiem tyle tylko, ze jak LCD to LG i Samsung.I tylko 17 cali

Zgadzam sie z tym calkowicie.Taka prawda

Banan napisał(a):No tutaj Ci musze przyznac racje, jest to jedyny plus LCD - Ladnie sie prezentuja na biurku (chociaz CRT Iiyama 22" - Mmm, miodzio) i zajmuja malo miejsca.

bardzo zabawne to twoje stwierdzenie ze to jedyny plus LCD.Poczytasz tekst z linka to wiecej zrozumiesz
źródło tabeli którą wczesniej wklejalam:
http://www.erakomputera.pl/artykuly.php?page=69
No ale Banan powie że CRT i tak i tak najlepsze w światowy,a jedyna zaleta lcd to mniejsze gabaryty

A mnie nie interesuje jaki monitor jest najlepszy ogolnie, tylko jaki monitor jets najlepszy do tych celow, do ktorego go uzywam.

wiec w ogole po co ta dyskusja skoro ja oceniam na podstawie ogółu wszystkich parametrow a ty konkretnych?? Cala ta gadka w takim razie nie ma najmniejszego sensu.Dla mnie monitor musi byc uniwersalny,nadajacy sie do wszystkiego,a nie np.konkretnie nastawiony na gry albo obrobke grafiki

W przeciwienstwie do ciebie w kazdym poscie na ten temat daje jakies argumenty,tabele,porownania ,a jak narazie to u ciebie same " :lol: " albo jakies podteksty w moja strone

Z mojej strony to koniec bo nie lubie dyskutowac (chociaz to byla jednostronna dyskusja :) ) z kims kto nie ma konkretnych argumentow na temat sprzetu ,a nie w strone osoby.Widocznie zasady retoryki sa ci jeszcze obce,no ale to juz nie moj problem

p.s. Widze ze z Rafalem to bardzo sie lubicie bo podejrzanie coraz czesciej wspominasz o nim w postach :lol:
"Janusz żyje wśród nas ,my kibice nigdy o Nim nie zapomnimy" [']
JoannaXP
N4

Postprzez piter306 » wtorek, 18 kwi 2006, 17:49

A ja powiem, że jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać, mój kineskop łazi 7 lat i nie widać żeby chciał przestać. Na Mistrzostwa Świata kupuja nowy telewizor i też to bydzie kineskop, bo teraz można kupić 29 cali w cenie zgnitej ryby.[/list]
Czas leci a człowiek jakby coraz głupszy.
piter306
A5

Postprzez Banan » wtorek, 18 kwi 2006, 18:06

speed-x napisał(a):
P.I.M.P. napisał(a):Na dzien dzisiejszy wiem tyle tylko, ze jak LCD to LG i Samsung.I tylko 17 cali

Zgadzam sie z tym calkowicie.Taka prawda

Ja Ci proponuje przeczytac to co napisal P.I.M.P. jeszcze raz, bo chyba odebralas to tak, ze uwaza, ze LCD sa najlepsze.

A mnie nie interesuje jaki monitor jest najlepszy ogolnie, tylko jaki monitor jets najlepszy do tych celow, do ktorego go uzywam.

wiec w ogole po co ta dyskusja skoro ja oceniam na podstawie ogółu wszystkich parametrow a ty konkretnych?? Cala ta gadka w takim razie nie ma najmniejszego sensu.Dla mnie monitor musi byc uniwersalny,nadajacy sie do wszystkiego,a nie np.konkretnie nastawiony na gry albo obrobke grafiki

Ogolnie CRT tez sa lepsze - No, oprocz biura.

W przeciwienstwie do ciebie w kazdym poscie na ten temat daje jakies argumenty,tabele,porownania ,a jak narazie to u ciebie same " :lol: " albo jakies podteksty w moja strone

:lol: oznacza, ze to co piszesz jest zabawne. I najwidoczniej zle czytasz moje posty, skoro uwazasz, ze nie ma w nich zawartych zadnych argumentow.

Z mojej strony to koniec bo nie lubie dyskutowac (chociaz to byla jednostronna dyskusja :) ) z kims kto nie ma konkretnych argumentow na temat sprzetu ,a nie w strone osoby.Widocznie zasady retoryki sa ci jeszcze obce,no ale to juz nie moj problem

Na pewno bo nie lubisz dyskutowac ? Chyba jednak nie dlatego, a dlatego, ze skonczyly Ci sie argumenty i wiesz, ze jestes na przegranej pozycji ;)

p.s. Widze ze z Rafalem to bardzo sie lubicie bo podejrzanie coraz czesciej wspominasz o nim w postach :lol:

Pisze o nim, bo jestescie jedynymi osobami na forum cmr4.pl, ktore uwazaja, ze LCD jest najlepszy w swiatowy, czyli cos Was laczy :)
Banan
A8

Postprzez Cobra » wtorek, 18 kwi 2006, 18:49

co gier filmow i obrobki grafiki nie ma watpliwosci ze crt jest lepszy, jesli jednak chodzi i prace biurowa, net i tego typu shity, uwazam ze lcd-ki sa lepsze zajmuja znacznie mniej miejsca, zra mniej energii, a to co najwazniejsze dla mnei ktory prawie caly dzien spedza przed monitorem znacznie mneij mecza wzrok. na to kwestie jestem (w zasadzie moje oczy) niezwykle czuly, caly czas pracowalem na crt-kach bo lcd bylo zwyczajnei dla mnei za drogie, jak przesiadlem sie na notka w ktorym wyswietlacze lcd maja sie nijak do biurowych to juz sie nie moglem nadziwic ze moge praktycznie caly dzien pracowac bez zmeczeni wzroku (crt-ka nie mam badziewnego). Gdybym teraz mial kupowac monitor, z racji na to ze malo gram, i nie ogladam nalogowo filmow, wybralbym tylko i wylacznie lcd i to nie 17' a conajmniej 19" to tyle w tej kwestii ode mnie. jak widzicie nie pisze to jest najlepsze a tamto jest zle pisze co do czego moim subiektywnym (ale jakze slusznym :P) zdaniem
Janusz Kulig, Marian Bublewicz - pamiętam...
Cobra
A5

Postprzez nick555 » wtorek, 18 kwi 2006, 19:32

a ja ostatnio zamieniłem crt LG na LG LCD i jestem zadowolony. Jest fajny gadźeciarski trendy i wogóle bardzo mi się podoba nie wspominając że biurko mi nareszcie słuzy do pracy a nie stół w kuchni :) i jak jestem laikiem tak nie widze różnic i na grach i na filmach. Ma szeroką regulacje pochylenia i mozna z nim zrobic prawie wszystko. A porównanie postu Banana do postów żółtodzioba jest co najmniej nie na miejscu. ja mam odczucia takie jak speed-x. Jakoś nie mogę znaleźć konkretnego argumentu... A u żółtodzioba jest ich czasami aż za duzo :) banan popraw się!!
Skupuję stare radzieckie zegarki. Jak coś masz niepotrzebnego, zapraszam, może się dogadamy.
nick555
A6

Postprzez żółtodziób » wtorek, 18 kwi 2006, 19:55

W kategoriach bezwzględnych niewątpliwie CRT rządzi. jeżeli cokolwiek będzie w stanie mmu zagrozić to tylko technoligia SED, która ma wejsć w najbliższym casie, ale jak wszystko co nowe będzie strasznie kosztowna.

Na LCD wszystko przypomina film rysunkowy, największa bolączka to brak właściwego oddawania ciemnych odcieni szarości. Obecenie jest już coraz lepiej, takie Sony Bravia już jakoś daje radę, ale do CRT jeszcze daleko. Druga sprawa to straszne przerysowanie konturów i kiepskie skalowanie drobnych różnic w odcieniach kolorów, zupełnie jak by w CRT zbyt wysoko podkręcić nasycenie. W efekcie obraz jest nienaturalny, "plastikowy". Do kompa to się nadaje, zwłaszcza do zastosowań biurowych, gdzie zalety LCD (brak promieniowania, małe gabaryty) są trude do podważenia, nie wyobrażam sobie jednak jak bym miał obrabiać na tym grafikę. Raz próbowałem, po prostu dramat, obraz generowany przez ciekłe kryształy nie dawał żadnego pojęcia o tym co na prawdę jest grane, na LCD kolor wydawał się identyczny, a na CRT okazywały się różne. Na tym się nie dało pracować.

bardzo zabawne to twoje stwierdzenie ze to jedyny plus LCD.Poczytasz tekst z linka to wiecej zrozumiesz
źródło tabeli którą wczesniej wklejalam:
http://www.erakomputera.pl/artykuly.php?page=69
No ale Banan powie że CRT i tak i tak najlepsze w światowy,a jedyna zaleta lcd to mniejsze gabaryty

Zasadniczo tak jest jak pisze Banan. Dorzucić do tego można mniejszą radiację, ale bez względu na to co napisali podpłaceni dziennikarze, ile się zachwycali panelami LCD do CRT jest tak daleko jak fotografii cyfrowej do analogowej. należy się spodziewać , że w przyszłosci LCd będzie coraz doskonalsze, podobnie jak cyfrowe aparaty. Podobna sytuacja miała miejsce w rypadku płyt winylowych i CD, na początki jakość CD to była tragedia, co prawda nie było szumów na nagraniach, ale oddanie barw dźwięku było tragiczne, obecnie jednak CD jest juz obiektywnie lepszym nośnikiem, choć niektóre cechy winylu ciągle przvciągają zagorzałych fanów. Tak samo będzie z LCD, za 10-20 lat osiągnie właściwy poziom, póki co to jest lipa ktróą ludzie dali sobie wcisnąć od marketingowców.

wiec w ogole po co ta dyskusja skoro ja oceniam na podstawie ogółu wszystkich parametrow a ty konkretnych?? Cala ta gadka w takim razie nie ma najmniejszego sensu. Dla mnie monitor musi byc uniwersalny, nadajacy sie do wszystkiego, a nie np. konkretnie nastawiony na gry albo obrobke grafiki

jeżeli coś się nadaje do obróbki grafiki to nadaje się d wszystkiego. A parametry można sobie o kant stołu potłuc, oko to niejest przyrząd pomiarowy, jest wrażliwe na zupełnie inne cechy niż pryrządy pomiarowe, nie zawsze lepsze parametry oznaczają lepszy obraz, tak samo jak nie zawsze większy silnik oznacza że samochód jest szybszy. Poza tym robie w branży nieco pokrewnej i wiem ile deklarowane parametry mają wspólnego z rzeczywistymi.

W przeciwienstwie do ciebie w kazdym poscie na ten temat daje jakies argumenty,tabele,porownania ,a jak narazie to u ciebie same " " albo jakies podteksty w moja strone

Zamast gapić się na gówno warte tabele wypróbuj jedno i drugie w praniu.
żółtodziób
A8

Postprzez nick555 » wtorek, 18 kwi 2006, 20:13

o uderz w stół a nożyce sie odezwa :lol:
Skupuję stare radzieckie zegarki. Jak coś masz niepotrzebnego, zapraszam, może się dogadamy.
nick555
A6

Postprzez Banan » wtorek, 18 kwi 2006, 21:11

No dobra, zartowalem z tym swoim postem podobnym do Zoltodzioba. Takie bylo moje odczucie, ze napisalem "duzo" i chyba na temat, no i mozna powiedziec, ze jestem z tego dumny :P. Joke ;)

No i moze po przeczytaniu posta Zoltodzioba Speedy w koncu zrozumie, ze po raz trzeci w ostatnim czasie kloci sie, nie majac racji ;)
Banan
A8

Następna strona

Powrót do Hyde Park