Krzyż niezgody

Tematy trochę mniej związane z motoryzacją, jednak to forum nie służy do nabijania postów. Proszę zapoznać się z regulaminem na forum ogólnym.

Moderator: SebaSTI

Postprzez bzyq » środa, 11 sie 2010, 03:38

hmmm... chwilę mnie nie było, ale resztki wątroby mi się przewracają, jak to czytam.

Po pierwsze primo:
Nigdzie nie doczytałem się, jakoby Polska RP była Państwem kościelnym.

Po drugie primo:
smutne w tym jest to że krzyż w kraju w 95% katolickim jest w ten sposób wykorzystywany, a wina leży po obu stronach.
Podejrzewam że gdyby w smoleńsku zginą np. Tusk nikt by nie naciskał na usunięcie krzyża, bo przypominał by o swoich.

Nie zapominajmy, że PIS miał już swoje pięć minut, i jakoś wyborcy nie mieli zamiaru dalej się z nimi użerać. Wycieczki pod tytułem: 'Pełnia władzy' świadczą
tylko o tym, że zapomniał wół, jak cielęciem był. Jakoś pisiory nie odnoszą się, a nawet nie starają się pokazać, co zrobili, kiedy byli u koryta.
Jakoś nieśpieszno im przekazać, że w czasie rządów zarówno Marcinkiewicza, jak i Jaśnie Szanownego Pana Prezesa, będącego bratem ówczesnego,a w chwili obecnej śp. Prezydenta RP -
który kłamał, że premierem brat jego nie będzie, nie potrafi - będąc jakże zaciekłym obrońcą Biblii nie wskazać, że belki w swym oku nie dostrzega, a drzazgę w oku brata swego owszem?

Po drugie primo:
Generalnie- i nie boję się tego jasno powiedzieć- wkur** mnie tekst, który pada z ust wysoce postawionych pisiorów, jakoby tragedia smoleńska była wynikiem zamachu. Tak. Zamachu.
Te słowa pojawiają się tak samo często, jak słowa, jakoby śp. Prezydent zginął męczeńską śmiercią. Jadynym słowem, który ciśnie mi się na usta w takiej sytuacji jest zapytanie, co to w takim razie jest męczeńska
śmierć. Bo widocznie musimy przewymiarować do tyłu 1044 lata, odkąd Polska ma katolickie powiązania, i wszystkich ludzi, którzy zginęli faktycznie męczeńsko, porównać do śp. Prezydenta.
Cóż, trudno mi porównać człowieka, który na chama pchał się, tam gdzie go nie chcieli, a teraz jego poplecznicy starają się zrobić z niego bohatera.

Po trzecie primo:
Pisiory robią taką szopkę z faktu zamieszczenia krzyża przed Pałacem Prezydenckim, że dotyka to aż granic przyzwoitości. Rozumiem i szanuję to, iż w wyniku tej katastrofy zginęło sporo ludzi,
ale widząc ludzi, którzy omamieni przez - tak naprawdę niewiadomo co, robią cyrk, to zastanawiam się, czy chcę być dalej obywatelem tego kraju, i płacić tu podatki.
Ciekawym jest fakt, że PO (żeby nie było, nie sympatyzuję z tym ugrupowaniem) wcale nie chce utylizacji tego 'symbolu'. Chce jedynie przeniesienia 'go' w bardziej odpowiednie miejsce.

Powód jest prosty mamy teraz idealnego prezydenta (swojego) i każde wspomnienie o poprzedniku jest nam nie rękę. I tylko to ciemny lud musi zrozumieć, że nie chodzi o porządek, krzyż, plan przestrzennego zagospodarowania terenu itp. chodzi o interes partyjny

Interesem partyjnym, jest właśnie pozostawienie tego krzyża. Tak samo, jak ta bzdurna, i nie mająca do niczego prowadzić pseudo-komisja śledcza, złożona z fanatyków pisiorów.

Po czwarte primo:
Kontrmanifestację oglądałem w TV. Cieszę się, że przebiegła ona spokojnie

Szczerze mówiąc, to powinna się odbyć mniej spokojnie, ale jak widać moźna inaczej działać, jak pisiorowcy, i banda moherów, udających zmordowanych.

Kolego matik:
Majkosa, w porównaniu do Ciebie nie miałem przyjemności poznać jeszcze osobiście, ale po tym wszystkim z tym większą chęcią chciałbym uścisnąć mu dłoń. Choćby przez szacunek na wiek,
należało by się więcej może nie tyle pokory, co dobrego taktu. Ale cóż, PISowi to nie grozi.

pozdrawiam
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez Konrad Wiszniewski » środa, 11 sie 2010, 09:58

I nagroda główna zostaje niejako awansem przyznana Bzyq'owi... A zupełnie poważnie... Nareszcie, ktoś ubrał w słowa uczucia normalnie i trzeźwo myślących osób. Wczoraj oglądałem (mieszkam w Dublinie, więc fala dłużej leci, stąd opóźnienie) wypowiedź ludzi podczas manifestacji Facebook'a. I szczerze... Owszem manifestacja rządzi się swoimi prawami, ale kiedy usłyszałem wypowiedź szacownej kobiety pt. 'WYMORDOWANO NAM ELYTĘ', upadłem na podłogę i podnieść się z niej nie mogłem... Mówię sobie... Bogu... Za co tą Rzeczpospolitą nam karzesz... Najpierw Smoleńsk, później powódż, później susza, potem znowu powódź, a teraz nam znowu elitę wymordowali... Aż nagle dotarło do mnie, że te morderstwo to wynik lądowania Tupolewa na części nie właściwej do lądowanie, znaczy dachu... Jak ludzie rozumni (a ów pani wyglądała na homo sapiens sapiens) mogą pier... znaczy recytować takie bzdury? I jak tacy ludzie mogą decydować o sytuacji w państwie? Prezydent RP zarządził, iż krzyż ma zostać przeniesiony do Św. Anny. Biskupi się z nim zgodzili, wszystko gotowe, a grupka ŚWIĘTYCH I TRWAJĄCYCH W WIERZE mówi temu "NIE", a może nawet ¡No pasarán! z wojny domowej w Hiszpanii... I zatrzymali... Policja, wojsko, straż miejska, CBS i inni staneli jak wryci... A teraz wy spróbujcie, jeden z drugim, dyskutować z policją lub straża miejską w momencie interwencji... Jak dostaniesz wezwanie do sądu grodzkiego to będzie spoko, bo normalnie dostaniesz pałą po karku...

I błagam... Nie mów mi Panie Matik, że to jest normalne, że tak się załatwia sprawy, że krzyż jest święty i inne farmazony... Człowieku... Mamy 2010 rok, a nie 1025, a u władzy jest prezydent, a nie król Bolesław Chrobry... Więc do cholery... SKOŃCZCIE Z TĄ KRUCJATĄ. Albo będzie drugi Grunwald.
Różnica między chłopcem a mężczyzną pojawia się w momencie, gdy prosta się kończy, zaczynają się zakręty, a chłopiec zwalnia.
Konrad Wiszniewski
N1

Postprzez Gracko » środa, 11 sie 2010, 10:11

bzyku - musimy się nauczyć demokracji a ta polega między innymi na tym że społeczeństwo politycznie jest podzielone czemu daje wyraz podczas wyborów. Krzyż stał się orężem walki politycznej z jednej strony grupka prawicowych fanatyków a z drugiej liberałowie i lewica. Obrońcy krzyża są w mniejszości ale bardziej zdeterminowani a Ci którzy chcą go przenieść próbują to zrobić ośmieszając tych drugich. Sprawa jest delikatna bo dotyczy symbolu wiary katolickiej w katolickim społeczeństwie i władze się w tym także pogubiły te państwowe i te kościelne. Zrobił się z tego spory galimatias.

Gorsze jest to że Ci którzy nie rozumieją co to demokracja skąd się wzieła na czym polega wykorzystują ją do opluwania swojego kraju przy każdej okazji - nie wiem po co to robią. Patrząc na historię jako naród naprawde nie mamy się czego wstydzić w porównaniu do tych wielkich i bogatych w europie a jeśli tego Bzyqu nie rozumiesz to nad tymi podatkami przestań się zastanawiać i zacznij je płacic na utrzymanie królowej Elżbiety czy kogo tam chcesz bo 20 lat temu grupa oszołomów często z krzyzem w ręku wywalczyła dla Ciebie taką możliwość jako pierwsze państwo w europie.

Bzyku co znaczy to zdanie : "...trudno mi porównać człowieka, który na chama pchał się, tam gdzie go nie chcieli..."
Czyżby Cię omineło to gdzie z kim i do kogo leciał ??

i jeszcze co masz na myśli pisząc o "utylizacji symbolu" ?
satysfakcjonowało by Cie rozwiązanie rodem z ku klux klanu czy jak ??
Gracko
A5

Postprzez MSG Racing » środa, 11 sie 2010, 10:33

Gracko napisał(a):Bzyku co znaczy to zdanie : "...trudno mi porównać człowieka, który na chama pchał się, tam gdzie go nie chcieli..."

i jeszcze co masz na myśli pisząc o "utylizacji symbolu" ?
satysfakcjonowało by Cie rozwiązanie rodem z ku klux klanu czy jak ??

Chyba nie do końca zrozumiałeś co bzyku miał na myśli w tych miejscach.
Kolejnych dwóch użytkowników forum sensownie napisało ale pewnie taki Matik znów powie, że w tym jakichkolwiek sensownych itp itd wypowiedzi nie ma i będzie się wymądrzał nie mając nic od siebie a o mnie powie, że właśnie zrobiłem napaść na jego osobę.
Dlatego zakańczam tą jałową dyskusję bo to nie ma sensu. Po prostu jesteśmy ze 100lat za murzynami a uważamy się za nie wiadomo kogo (od geniuszy po naród męczenników).
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez kmederski » środa, 11 sie 2010, 10:51

Podstawowym problemem jest to, ze w naszym kraju wiekszosc spoleczenstwa demokracje utozsamia z anarchia i jak widac na przykladzie krzyza wladza rowniez tego nie roznicuje. To co sie aktualnie dzieje to jest ANARCHIA. I fanatyzm religijny, aczkolwiek religijny nie jest tu wlasciwym slowem, albowiem Polacy sa co prawda katolikami, ale nie sa religijni.
kmederski
N3

Postprzez majkos » środa, 11 sie 2010, 10:54

Gracko napisał:

Patrząc na historię jako naród naprawde nie mamy się czego wstydzić w porównaniu do tych wielkich i bogatych w europie

Możesz podać jakieś przykłady? Pomijając oczywiście patriotyczne zrywy typu powstania.

Jak dla mnie, który chyba najdłużej przeżył z tu obecnych, w tym kraju mało co się zmienia, przynajmniej z punktu widzenia mieszkańca małego miasta. List polecony priorytetowy idzie do mnie ok 150 km przez 5 dni, kawałek drogi (ok 500 m w dwóch odcinkach) koło mnie (przelotówka o znaczeniu tranzytowym) robią przez pół roku i końca nie widać, ruch ciężarowy na drodze Kudowa - Opole to już totalna masakra, wpompowanie miliardów zł w przejścia graniczne, które teraz się rozbiera. Można takich przykładów mnożyć i mnożyć.
A demokracja polega na tym, że rządzi większość wybrana w wyborach i to ona ustala reguły gry. Przynajmniej na okres sprawowania władzy. A przegrani powinni się temu podporządkować. Czy im się podoba czy nie. A nie robić szopki przy wykorzystaniu symboli. Bo chyba jasną sprawą jest kto nakręca sprawę krzyża przed Pałacem Namiestnikowskim.

Kadencję LK oceni historia - ale raczej nie będzie ona zbyt pozytywna dla niego. Bo co on zrobił dobrego dla Polski?

Pozdro
Zostań fanem MAJKOS RTP na facebook'u
majkos
A5

Postprzez bzyq » środa, 11 sie 2010, 10:55

Bzyku co znaczy to zdanie : "...trudno mi porównać człowieka, który na chama pchał się, tam gdzie go nie chcieli..."

Cóż, na obchody rocznicy Katynia został zaproszony Tusk, a nie Kaczyński. I to Kaczyński stanął na głowie, żeby tam z tą nieszczęsną delegacją polecieć.
Jeżeli ktoś kogoś nie zaprasza, a ów jegomość mimo wszystko pozwala sobie partycypować w danym wydarzeniu, to jest dla mnie pchanie się na chama, ot co. Trudno, może mam durne poglądy, jednak tak postrzegam tą sytuację. I jak dziś pamiętam swoje komentarze na temat tego, że niezaproszony Prezydent wpycha się między wódkę, a zakąskę.

Jeżeli chodzi o stwierdzenie 'utylizację', to głównie chodzi mi o to, że mimo wszystko władza stara się załagodzić ten wyimaginowany przez pisiorowców spór o krzyż.
Hm, czy satysfakcjonowała by mnie taka sytuacja, o której wspominasz? na pewno nie, niemniej uważam, że miejsce krzyża jest w Kościele - przecież mamy wolność słowa, i na szczęście wolność wiary. Nie narzucajmy innym swojego widzimisię.

bo 20 lat temu grupa oszołomów często z krzyzem w ręku wywalczyła dla Ciebie taką możliwość jako pierwsze państwo w europie

Masz jak najbardziej rację. A teraz grupa kolejnych oszołomów, głównie z ugrupowania, które tak zaciekle liże tylną część ciała Rydzykowi, próbuje to wszystko zaprzepaścić.

pozdrawiam
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez Gracko » środa, 11 sie 2010, 11:39

Majkos - jaki okres historyczny mam przytoczyć i powody do dumy czy do wstydu bo nie precyzyjnie zadałeś pytanie ?

Proponował bym też dyskutować o Państwie jako całości przez pryzmat historii nie rozdrabniając się na problemy regionalne , jakość dróg , szybkość Poczty Polskiej itd bo braknie nam czasu i do niczego nie doprowadzi tym bardziej że duże znaczenie mają władze samorządowe i ich działania a o nich w Twoim regionie raczej nie mam zielonego pojęcia więc trudno będzie mi coś merytorycznie ciekawego powiedzieć - proponuje bardziej globalnie podejsć do sprawy.

"A demokracja polega na tym, że rządzi większość wybrana w wyborach i to ona ustala reguły gry." - to co przytoczyłeś bardziej mi do reżimu pasuje (np Białoruś) niż do republiki. Z tego co się orientuje to "reguły gry" ustala konstyucja i organa pilnujące jej przestrzegania a wybrani w wyborach w jej ramach mają rządzić dla dobra Państwa i narodu - co oczywiście różnie wychodzi. Przypomnę tylko że jesteśmy pierwszym państwem w europie ,które uchwaliło konstytucje i to naprawde nie jest powód do wstydu.

Bzyqu - w protokole dyplomatycznym przeważnie robi się tak że premier zaprasza premiera a prezydent prezydenta a po wizycie Putina i Tuska prezydent Rosji się tam nie wybierał więc i nie zapraszał Kaczyńskiego.Napewno miała tu znaczenie także poltyka Kaczyńskiego wobec Rosji, ale nie zapominaj że Katyń jest dla Polakó miejscem szczególnym a dla Rosjan bardzo trudnym do zaakceptowania. Nie jestem pewien czy w Katyniu przypadkiem tak jak na Monte Cassino cmentarz Polskich żołnierzy nie jest wydzielonym terytorium Polski więc tym bardziej Prezydent nie potrzebował tam żadnych zaproszeń. Według mnie nie można mieć pretensji do Prezydenta żadnego państwa że chce uczcić rocznicę śmierci swoich żołnierzy (zwierzchnik sił zbrojnych) tym bardziej ze robi to z organizacją zrzeszającą rodziny ofiar. Na zboczu Chryszczatej na granicy Beskidu Niskiego i Bieszczad ,Ukraińcy prawdopodobnie z Kanady ustawili pomnik OUN UPA po cichu , bez niczyjej zgody z "tryzubem" w miescu szpitalnej ziemianki z której zaraz po wojnie wykurzyło ich Wojsko Polskie i co ?? Okazało się że wielu Polaków broniło tego pomnika - nie rozumiem dlaczego, ale rozumiem ze mieli do tego prawo i uważam tych obrońców za zdecydowanie groźniejszy element naszego społeczeństwa od tych obrońców z Warszawy - ot takie Polskie paradoksy bo i nasza historia przez miejsce na mapie europy bardzo skomplikowana.

Wszystko to co napisałem nie zmienia faktu ze jestem katolikiem i jestem za przenisieniem krzyża do kościoła. Nie podoba mi się nie udolność rządzacych w tej kwestii , nie podoba mi się robienie polityki przez PIS pod tym krzyżem - ale najbardziej nie podoba mi się to że niektórzy opluwają Polske i cały naród za to że grupka fanatyków robi szopkę spierając się z grupą laików i liberałów. Karmią się tym i nakręcają całą sytuacje media bo mają z tego pieniążki a zmanipulowany tłum robi głupoty. Naprawde nie ma się czym aż tak bardzo podniecać. PIS przegrał kolejne wybory i chwyta się czego się da aby napsuć krwi przeciwnikom a my się na to łapiemy i tańczymy tak jak nam zagrają.
Ostatnio edytowano środa, 11 sie 2010, 11:44 przez Gracko, łącznie edytowano 1 raz
Gracko
A5

Postprzez Glitol » środa, 11 sie 2010, 11:42

Tak na marginesie Waszej dyskusji to L. Kaczyński do Katynia na obchody rocznicy latał:
2005 - wybory - TAK,
2006 - nie,
2007 - wybory - TAK,
2008 - nie,
2009 - nie,
2010 - wybory - TAK.
Ozdoba polskich dróg - pijany chłop w rowie przykryty rowerem
Glitol
A5

Postprzez Gracko » środa, 11 sie 2010, 11:51

Glitol napewno coś w tym jest co przytoczyłeś , ale weź poza wyborami także pod uwagę rocznice okrągłe i te mniej okrągłe co ma dla uroczystości znaczenie.

Żeby nie było nigdy nie głosowałem na żadnego Kaczyńskiego i tego nie zrobie - ale szanuję demokratyczny wybór i uważałem Kaczyńskiego za swojego Prezydenta mimo że raczej nie zgadzałem się z jego polityką.
Gracko
A5

Postprzez matik » środa, 11 sie 2010, 13:16

tak to wlasnie wyglada.
I sie doprosilem, ale nie tego co chcialem,
Jak zwykle tylko personalne ataki- to buractwo do potegi!

jestes tylko jeszcze jednym przykladem takiego buraka, co zaczyna z tlumu wolac, ale dopytany juz o swoje stanowisko potrafi tylko strugac kozaka personalnymi atakami.
Bys mial cos do powiedzenia to zwyczajnie bys to napisal.
wpierw chciales mnei zdykredytowac, zeby inni czytajacy odnosili wrazenie ze racja jest po twojej stronie.
Prawda jest taka jak tu kolega wyzej napisal.
Jest milony krzyzy w roznych miejscach ale znalazl sie ten jeden ktory przeszkadza.
I tak ci bardzo przeszkadza.... zalosne to jest naprawde....
liczylem ze jednak moze cos wydukasz ... no ale coz... z pustego to nawet salomon nie naleje.

Widac u was tam na dolnym slasku inna mentalnosc, sawicka, rysiu i zbysiu to sa dla ciebie idealy... gratuluje.
Ty tego do wiadomosci nie przyjmiesz bo wpierw musialbys postawic do gory nogami wiele innych przemyslen.
Tak jak tutaj ktos dobrze napisal a ty powinienes to pamietac jeszcze, ze ludzie walczyli o to zebys mogl teraz swoje zdanie swobodnie przedstawic. Choc ty wygladasz na aktywiste PZPR
a PRL pewnie chodziles jak zegarek i srales w gacie jak widziales milicjanta, teraz zrobil sie z ciebie obrnonca demokracji z wyborcza w reku.
zamiast cudow masz podwyzje vat ale ty pewnie powiesz ze to tez przez kaczynskich.

Zabraklo cie i dlatego przestales sie odnosci, duma jednak dala znac o sobie. Mogles mnie zignorowac, a napisales ze nie masz zamairu gadac i to koniec, po czym 2 zdania dalej jeszcze cos piszesz. Mozesz tu napiasc co chcesz podkresalm i tak jedno z tego wyniklo.
Skompromitowales sie tylko, na tle mlodszych kolegow, gdzie moglsbys dac przyklad.

Ja wiem ze ty zdania nie zmienisz, bo z gory uwazasz ze masz racje bo przeciez tak czytales w wyborczej hehe wiec to nie twoje wymysly a swieta prawda.
Spodziewam sie ze znow zaczniesz mnei obrazac PW i tutaj.
Tyle ze jak juz pisalem, mam to gdzies.
Bys troche pomyslal to bys napisal cos merytorycznego, ale nie jest to twoja mocna strona. Nie chce Cie tez przemeczac bo nieprzyzyczajnym myslenie szkodzi i mogla by ci krew z nosa poleciec..
Niemniej pod krzyzem stoja sluchacze rydzyka w przeciw sa wyznawcy michnika. Jak ktos jest normalny to sie tym nie ekscytuje.

Zaloze sie ze nigdy nie zrobiles nic dla kraju, jestes tylko takim wlasnie gawendziazem, ktory zawsze znajdzei gdzies winnego. By wszyscy byli tacy jak ty to pewnie bylo idealnie.

Jest prawo, sa obyczaje, powinnismy sie szanowac.
A taki majkos z jednej strony kazdego poucza ze tak nie wypada z 2 linijki nizej go wyzywa. Hipokryzja i sloma z butow.

Ja nigdzie nie pisze ze jestem za tym by krzyz tam zostal, wiec genelarnie mamy podobne zdanie.
Jednak ty chcesz mnie zdyksredytowac bo ja zdemaskowalem to twoje pustkowie.

Twoje logiczne myslenei wyglada jak twoja jazda samochodem na odcinku moim zdaniem. Masz nad czym popracowac ale 100 lat ci zabraknie do wzglednie dobrego poziomu.
100 oczywiscie intensywnego treningu

POzdro;)
matik
N1

Postprzez matik » środa, 11 sie 2010, 13:21

Glitol napisał(a):Tak na marginesie Waszej dyskusji to L. Kaczyński do Katynia na obchody rocznicy latał:
2005 - wybory - TAK,
2006 - nie,
2007 - wybory - TAK,
2008 - nie,
2009 - nie,
2010 - wybory - TAK.

w 2006 wybory parlamentarne byly
w 2007 w kwietniu nikt jeszcze nie wiedzial o jesiennych wyborach

w 2009 wybory do europarlamentu

a co to ma do krzyza?
matik
N1

Postprzez MSG Racing » środa, 11 sie 2010, 13:36

Matik jeszcze nie wiesz? hahahaha
Jak na razie to widzę, że Ty tu niemal obrażasz pewne osoby ale sam jak już pisałem nie podajesz nic wartościowego więc skończ waść wstydu sobie oszczędź.
I nie wiem czy początek twojego postu był do mnie czy do Majkosa ale sorry stary zaczynasz przeginać a taką kulturą się chwalisz.
I tak jak napisałem znowu nie dociera do Ciebie i swoje piszesz jak nakręcony przez PIS i Rydzyka.
Miałem kończyć ale może jeszcze się pomęczę choć myślę że na takich nie ma innego wyjścia jak odczekać na śmierć naturalną.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Zajcev » środa, 11 sie 2010, 14:51

MSG Racing napisał(a):Jak na razie to widzę, że Ty tu niemal obrażasz pewne osoby ale sam jak już pisałem nie podajesz nic wartościowego więc skończ waść wstydu sobie oszczędź.

tez to zauwazylem, przygladam sie dyskusji od poczatku, widac pewna analogie do tego co jest pod palacem, duzo krzyczy a tak na prawde g.... z tego wiadomo, pojawily sie ciekawe kontrposty i nie zauwazylem zadnej odpowiedzi ze strony Matika, a zarazem atakuje innych, idealnie trafiajac w schemat...
Zajcev
N4

Postprzez machoony » środa, 11 sie 2010, 16:30

matik napisał(a):jestes tylko jeszcze jednym przykladem takiego buraka, co zaczyna z tlumu wolac, ale dopytany juz o swoje stanowisko potrafi tylko strugac kozaka personalnymi atakami.

matik sam o sobie.
http://www.it-technologies.pl
machoony
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hyde Park