Krzyż niezgody

Tematy trochę mniej związane z motoryzacją, jednak to forum nie służy do nabijania postów. Proszę zapoznać się z regulaminem na forum ogólnym.

Moderator: SebaSTI

Postprzez matik » niedziela, 8 sie 2010, 15:03

@S1quattro to napisz prosze w kliku zdaniach w czym tak bardzo przeszkadza Ci krzyz pod palacem?
Ale konkretnie postaraj sie trzymac scisle tej sytuacji. Nie opowiadaj o historii kosciola, bo sam dobrze wiem co Cie bulwersuje.
matik
N1

Postprzez MSG Racing » niedziela, 8 sie 2010, 15:33

Jak dla mnie to krzyż powinien stać w miejscu Świętym np koło kościoła, a takie na pewno nie jest kolo pałacu. Wiem ze nie którzy chcieli by żeby krzyże stały co 500m a kościół co 1000m....już teraz gdzie mieszkam jest kościół co ok 2km i jakby można było to by starsi ludzie z batami stali i poganiali żeby iść do kościoła. Wspaniałość min stacji Rydzyka.
Krzyż w takim miejscu nie jest na miejscu w dodatku nie poświęcony.
Tablica upamiętniająca jest w zupełności wystarczająca. To ma upamiętniać tragedie a nie być kolejnym miejscem spotkań a do tego doprowadzi krzyż w tym miejscu.
To będzie tak jakby postawić w każdym mieście Krzyż przed urzędem miejskim żeby upamiętnić ale pytam się po co? Czy oni aż tak zasłużyli? Czy aż tyle zrobili dla kraju? Połowa polski niemal gardziła L.K i nie maja ochoty oglądać czegoś co jest zbędne bo to już byłaby przesada. Przesada jest już teraz. Odnoszę wrażenie że niektórzy to by nawet pomnik postawili jak za komuny za zasługi...sorry ale za co :?: i po co :?:
Dla upamiętnienia lepsze jest coś małego w jednym miejscu. Najlepiej w miejscu nie związanym z polityką. Cmentarz jest miejscem pamięci o zmarłych czy to tragicznie czy też nie oraz miejsce w tym wypadku tragedii. Jako że jest ono dość daleko to pozostaje cmentarz a jest taki dla ludzi znanych jakby przeznaczony bo leży ich tam już dość sporo. Niemal każdy wie gdzie to jest i tam trafi i tam może oddać hołd i cześć poległym w katastrofie.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez matik » niedziela, 8 sie 2010, 19:26

czyli Tobie MSGracing przeszkadza dlatego ze zbierja sie tam ludzie.
dla mnie to jednak troche za malo.

widze ze jest was wielu, to moze jak do grudnia go stamtad nie usuna/przeniosa to jak sie spotkacie na karowej to tam juz jest blisko. W stadzie kazdy poczuje sie mocny wiec mozecie sie z tym tematem rozprawic. Bronek napewno pomoze heheh.

POzdro;)
matik
N1

Postprzez s1quattro » niedziela, 8 sie 2010, 19:36

matik napisał(a):@S1quattro to napisz prosze w kliku zdaniach w czym tak bardzo przeszkadza Ci krzyz pod palacem?
Ale konkretnie postaraj sie trzymac scisle tej sytuacji. Nie opowiadaj o historii kosciola, bo sam dobrze wiem co Cie bulwersuje.

Jak już pisałem wcześniej Polska to kraj świecki. Przy budynkach użyteczności publicznej jak i w ich wnętrzu nie ma miejsca na symbole jakiejkolwiek religii. Nie dotyczy to tylko Pałacu Prezydenckiego ale również szkół, urzędów miejskich, gminnych, starostw powiatowych itp. Wiem, że to walka z wiatrakami ale jeżeli w w/w budynkach mogą się pojawiać symbole chrześcijańskie to dlaczego obok nich nie powiesić symboli innych religii? To samo tyczy się różnego rodzaju tablic pamiątkowych. No ileż można?? Tablice stoją już w sejmie, na Wawelu i nie wiadomo gdzie jeszcze. Jak już pisałem wcześniej, jak ktoś ma ochotę uczcić pamięć ofiar katastrofy to nich sobie stawia tablice i krzyże w swoim domu, nikt tego nie zabrania, ale w takim miejscu jak Pałac Prezydencki takie symbole po prostu przeszkadzają ludziom o innych przekonaniach. Zrozum, Polska to nie tylko katolicy. Tyle ode mnie.
Obama: W takich chwilach wszyscy jesteśmy rajdowcami :D
s1quattro
N3

Postprzez matik » niedziela, 8 sie 2010, 20:18

to wynika z roku 966... niestety tak juz jest, wynika to z tradycji. To sie moze podobac lub nie ale tak jest i juz.
Miesci sie to w ramach jakis tam norm spolecznych.
Patologie zwiazane z kociolem nie wynikaja z samego znaku krzyza, to poprostu ludzkie patologie. Sami na codzien tworzymy swiat i najbardziej od nas zalezy jak to wyglada. To czy ktos jest katolikiem czy satanista, jaka muzyke slucha i jak sie ubiera jest jego wlasna sprawa.

a tak dla scislosci to na Wawelu do tej pory chyba nie ma tabilcy
matik
N1

Postprzez Kris_WRC » niedziela, 8 sie 2010, 20:28

Kris_WRC
A6

Postprzez matik » niedziela, 8 sie 2010, 20:58

matik
N1

Postprzez s1quattro » niedziela, 8 sie 2010, 21:05

matik napisał(a):a tak dla scislosci to na Wawelu do tej pory chyba nie ma tabilcy

Chodziło mi o grobowiec L.K., który tak na dobrą sprawę też nie powinien być tam pochowany. Ale cóż, Dziwisz rządzi w Krakowie (i nie tylko)... Obserwując ten świat już jakiś tam czas, widzę jak kościół zaczyna pomalutku tracić poparcie a co za tym idzie, władzę. Byle tak dalej...
Obama: W takich chwilach wszyscy jesteśmy rajdowcami :D
s1quattro
N3

Postprzez MSG Racing » niedziela, 8 sie 2010, 21:13

matik napisał(a):czyli Tobie MSGracing przeszkadza dlatego ze zbierja sie tam ludzie.

widze ze jest was wielu, to moze jak do grudnia go stamtad nie usuna/przeniosa to jak sie spotkacie na karowej to tam juz jest blisko. W stadzie kazdy poczuje sie mocny wiec mozecie sie z tym tematem rozprawic. Bronek napewno pomoze heheh.

POzdro;)

Przeczytaj jeszcze raz.
Jeden główny powód: Krzyż znak święty powinien stać w świętym miejscu a gdzie się komu umyśli i nie jest typowym elementem upamiętniającym.
Do tego dodam że pałac prezydencki nie jest miejscem dla krzyża symbolu religii.

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

MSG Racing
S2000

Postprzez matik » niedziela, 8 sie 2010, 22:10

MSG Racing napisał(a):
matik napisał(a):czyli Tobie MSGracing przeszkadza dlatego ze zbierja sie tam ludzie.

POzdro;)

Przeczytaj jeszcze raz.
Jeden główny powód: Krzyż znak święty powinien stać w świętym miejscu a gdzie się komu umyśli i nie jest typowym elementem upamiętniającym.
Do tego dodam że pałac prezydencki nie jest miejscem dla krzyża symbolu religii.

Krzyż znak święty powinien stać w świętym miejscu a gdzie się komu umyśli i nie jest typowym elementem upamiętniającym.
Do tego dodam że pałac prezydencki nie jest miejscem dla krzyża symbolu religii

Przeczytaj jeszcze raz dyskusje bo juz bylo o tym, o krzyzch przy drodze i w roznych innych miejscach. Jest jaknajbardziej symbolem pamieci.
Co masz na mysli piszac o swietych miejsch?
I podkreslam, pytam brzmi w czym Ci przeszkadza?

Mam nadzieje ze nie skompromitujesz sie tak jak tam jakis powyzej, co napisal ze to bezpieczenstow przy drogach pogarsza.

Tak nawiasem- pozbierajcie podpisy na referendum za wycieciem wszystkich drzew i wywaleniem wszystkich krzyzy kolo drog. Dzieki waszej genialnej inicjatywie zwiekszy sie bezpieczenstwo.
Samowolka budowlana to juz jest lekko smiejszny argument.
Tak nawiasem palenie zniczy to tez jest totalny bezsens prawda?
Zanieczyszcza srodowsko, generuje ryzyko ze cos sie od tego podpali itd
matik
N1

Postprzez majkos » niedziela, 8 sie 2010, 22:14

Kolego Matik - jak sam zauważyłeś Polska przyjęła chrzest w roku 966. Ale od kogo? Czyli są w Europie kraje z większą tradycją chrześcijańską. I nikt tam nie robi zamieszania i hucpy (bardzo modne słowo ostatnio) z symboli wiary. Wręcz przeciwnie - jeśli państwo jest świeckie. to władza dba, by żadna wiara nie była eksponowana i nikt nie próbuje jej wykorzystać do celów politycznych. Niestety ale u nas każda władza, czy to lewicowa czy prawicowa, będzie starała się o poparcie kleru, bo on ma jeszcze duży wpływ na wyborców. więc nawet postkomuchy nie igrali za mocno z Kościołem. A jeśli chodzi o argumenty dlaczego krzyż przeszkadza w okolicach siedziby prezydenta to dorzucę jeszcze fakt, że ta budowla oraz cale otoczenie są wpisane na pewno do rejestru zabytków. Dlatego tam nawet drzwi nie wolno pomalować bez zgody konserwatora, a co dopiero postawić krzyż. Czyli oprócz uwidaczniania symbolu wiary, w miejscu co najmniej niestosownym, to dochodzi jeszcze kwestia zwykłego poszanowania prawa. Ale dla tych krzykaczy z Krakowskiego Przedmieścia i dla co poniektórych tutaj, takie coś jak prawo nie istnieje. Ważna jest wiara i tyle. Z tym, że wiara jest w człowieku, a nie symbolach. I po tych jakże niekulturalnych (czyt. obraźliwych) słowach kolegi Sebek oraz tych ludzi spod Pałacu, śmiem wątpić czy naprawdę wiedzą oni o co chodzi w wierze, nie tylko chrześcijańskiej. Zresztą gdyby w Polsce, wzorem kraju sąsiedniego, wprowadzono opodatkowanie społeczeństwa na rzecz kościoła do którego się należy, wtedy przekonalibyśmy się ile mamy w Polsce prawdziwych katolików. A na dzień dzisiejszy z kieszeni podatników, bez względu jakiej są wiary, buduje się Świątynię Opatrzności, a z budżetu państwa idzie na kościół katolicki kilka miliardów złotych.
Pozdrawiam niedzielnie i urlopowo :)

EDIT

I podkreslam, pytam brzmi w czym Ci przeszkadza?

Zapewniam cię, że przeszkadza on większej liczbie osób, niż tych co im nie przeszkadza.

Już mówiłem - krzyże przy drogach stoją w miejscu tragedii, a nie tam gdzie komu się podoba. I w uzgodnieniu z właścicielem pasa drogowego lub nieruchomości.
Zostań fanem MAJKOS RTP na facebook'u
majkos
A5

Postprzez matik » niedziela, 8 sie 2010, 22:57

Chyba sam nie wierzysz w to co napisales odnosnie tych uzgodnien...

dla scislosci to krzyz stoi juz za ogrodzeniem a wiec nie na terenie palacu.
Inna sprawa ze ten krzyz jest wielkosci WTC, i jako ta samowolka budowlana naprawde tam przeszkadza. Ogranicza widocznosc, nie jest zaprojektowana przez eksperta wiec moze grozic zawaleniem etc.
A czy w takim razie nie jest niedopatrzeniem ze strony wladz, ze pozwolily wogole go tam 'wybudowac'?

mozesz trzymac sie konkretow?
Kolego Matik - jak sam zauważyłeś Polska przyjęła chrzest w roku 966. Ale od kogo? Czyli są w Europie kraje z większą tradycją chrześcijańską. I nikt tam nie robi zamieszania i hucpy (bardzo modne słowo ostatnio) z symboli wiary. Wręcz przeciwnie - jeśli państwo jest świeckie. to władza dba, by żadna wiara nie była eksponowana i nikt nie próbuje jej wykorzystać do celów politycznych.

Od kogo? - to nie mam zamiaru odpowiadac, sprawdz sobie w wikipedii, tez jest ostantio bardzo modna...

Nie wiem jaki ty tu wniosek z tego wyciagasz piszac "czyli"
Sa i z wieksza i mniejsza, podaj mi konkretne przyklady jak chcesz zablysznac znajomoscia europy. Gdzie jak to wyglada, wtedy mozna dyskutowac. a takie w stylu "caly swiat sie z nas smieje" to najprymitywniejszego sortu propoganda. Ale to temat na osobna dyskusje.
Wiec 'apeluje' - podaj konkretne przyklady

I proponuje o krzyzu a nie o wierze bo o tym mowa...
matik
N1

Postprzez majkos » niedziela, 8 sie 2010, 23:18

Widzę, że kolega Matik jako "obrońca krzyża" dołączył do kolegi SebkaRally i tak samo niekulturalnie (czyt.obraźliwie choć nie używa mocnych słów) odpowiada w tej dyskusji :) Śmieszne to i straszne jednocześnie :) bo pewnie lat za dużo nie przeżył jeszcze.

Pozdro
Zostań fanem MAJKOS RTP na facebook'u
majkos
A5

Postprzez matik » niedziela, 8 sie 2010, 23:51

ale konkerety prosze.
Jestes klasycznym przykladem takiego pustoslowia.
Napiszesz teraz ze nie dyskutujesz z takimi oszolomami?

Bo narazie widze wymiekles w gadce, nieudolnie chcesz mnie zdyskerdytowac dorabiajac gembe obroncy krzyza, rydzykowego oszoloma.
Podaj konkretne przyklady jak wlaczasz sie w dyskusje, widze ze na glupiego nie trafilo wiec milo bedzie przyczytac twoje MERYTORYCZNE racje, a jeszcze milej konstruktywnei nad tym podyskutowac.

A i mam 28 lat, bo zdaje sie do wieku tez cos tam 'dziubłeś'
matik
N1

Postprzez MSG Racing » poniedziałek, 9 sie 2010, 06:34

I ja nie pisałem o krzyżach przy drodze one stoją w miejscu tragedii i takie krzyże mi nie przeszkadzają a wręcz przeciwnie może one pomogą zbudować bezpieczeństwo na drogach, dając ludziom do myślenia, szczególnie tym którzy krzyczą, że są znakomitymi kierowcami bo dużo jeździ czy przejechał a jak popada to wychodzi.... ostatnio taki palant wkomponowałby mnie w barierkę.

A krzyż to co chyba głównie symbol wiary jak się nie mylę. Skoro miałby stać na pamięć o tragedii to tam gdzie spadł samolot.
Jak dla was nie są konkretnymi przykładami te podane przez nas: jak prawo czy niestosowność to się zapytam Was w drugą stronę.
Dlaczego ma zostać?
Proszę w punktach podać.

MSG Racing
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hyde Park