Akcja uświadamiania

Tematy trochę mniej związane z motoryzacją, jednak to forum nie służy do nabijania postów. Proszę zapoznać się z regulaminem na forum ogólnym.

Moderator: SebaSTI

Postprzez devulatron » czwartek, 27 lip 2006, 08:14

J@ckaSS napisał(a):* po pierwsze znajomosc tych ze nazwisk swiadczy o Tobie duzo...
*po drugie PiS to partia skrajnie prawicowa... pcozytaj ich program i poglady...
* nie znam narazie nikogo na miejsce Balcerowicza...
* widac ze juz Cie przezarła propaganda... dlatego wole juz nie poruszac z toba tego tematu... i tak nie bedziesz trzezwo myslal... pojdziesz za tym co mowia Babcie... Ksiadz w niedziele... pozdrawiam i koniec z mojej strony.... wole bez... see ya!

1, Znajomość tych "nazwisk" świadczy że nie udało mi się uciec przed kulturą masową. Trudno ich nie znać, kiedy są wszędzie, jak "prezydent" Tusk przed wyborami.
2. PiS to partia socjalistyczna. Czytałem program - czy ty wogóle wiesz co to jest prawica czy normalnie połykasz papkę z mediów. Nedouczeni dziennikarze nazywają PiS prawicą, tylko na jakiej podstawie.
Prawica musi spełniać warunki
- Szacunek dla własności
- Wiara w samodzielność i rozsądność ludzi
- wspierać wolny rynek

Natomiast PiS to klasyczna partia socjalistyczna (lewicowa)
- państwo solidarne - czyli klasyczna redystrybucja dóbr by Marks& Lenin
- Niechęć do prywatyzacji szkolnictwa i służby zdrowia - klasyczne socjalistyczne podejście do rynku tych usług
- nadal chcą ciągnąć ten idiotyzm o nazwie ZUS - też klasyczne socjalistyczne traktowanie człowieka jak idioty, który nie ma na tyle rozumu by własciwie zainwestować swoje pieniądze
- itd ....itp...
- w miejsce Balcerowicza można postawić losowo wybranego przedszkolaka, wieszak na ubrania albo i dr. Leppera - jak wcześnej wykazalem nawet idiota nie zrobiłby tyle szkód co Balcerowicz

Jeśli nie chcesz zmieniać Balcerowicza znaczy że:
- cieszysz się że zostałeś obrabowany
- lubisz płacić bankom dużo ( najwięcej w Europie) za usługi bankowe
- lubisz swoją niską pensję[1]
- oraz duże bezrobocie [1]

[1] W Polsce, dzięki polityce monetarnej Balcerka mamy największą róznicę miedzy stopą inflacji a wysokoscią kredytu= najdroższy kredyt.
To powoduje że koszty działalności firm są bardzo duże, by oszczędzić firmy oszczędzają na pracownikach ( bo tak najłatwiej) a więc ograniczają liczbę etatów i wysokość pensji.

Balcerowicz i spółka byli też przeciw skierowaniu dochodów z prywatyzacji na emerytury - to powoduje że dziś płacimy ZUS na emerytów. To też podnosi koszty pracy : zwięsza bezrobocie, zmniejsza zarobki.

Balcerowicz i spółka (UD , KLD) głosowali przeciw zakazowi zaciągania kredytów przez rząd - teraz trzeba spłacać te kredyty - oczywiście z Twoich pieniędzy.

Propagandzie uległeś ty, bo propaganda to słowa nie poparte faktami.
Tak, najlepiej nazwać mnie moherem, słuchającym księdza ( nie ma pewnie znaczenia że jestem niewierzący, nawet nie ochrzczony).

Ja podaję czyste fakty.
Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał.
devulatron
N2

Postprzez tomy halik » czwartek, 27 lip 2006, 11:34

"PS. Nie jest prawdą że Czesi nie walczyli z komuną. Czy mówi Ci coś "Praska Wiosna" brutalnie przerwana przez bratnią wizytę wojsk Układu Warszawskiego ? W tym i towarzysza generała Jaruzelskiego wraz z LWP. Po tym fakcie faktycznie już przestali się buntować. "

A ile było ofiar podczas tej interwencji.Przypomina mi sie 56 na wegrzech i pare ładnych afer w Polsce.Tak że ta cala wiosna ludów była tylko próbą lekkiego ocieplenia kursu w parti czechosłowackiej a nie jakims ogólnonarodowym zrywem krwawo stłumionym prze układ warszawski.Zreszta jak pokazuje historiia XX wieku naszym południowym sasiadom jakos sie nie usmiecha walczyc.

"PSS Wracając do początkowego tematu : Nie głosując na PiS wspierasz ludzi, którzy cię oszukali."

Cały punkt drugi w którym nam ty tak pięknie nakreśliłeś dlaczego w innych krajach jest lepiej niz u nas pokazuje mi że obsolutnie i pod żadnym pozorem nie powinienem głosowac na blok PiS LPR Samoobrona.
1Otwarcie granic na import-przykład Lepera pokazuje że najchetniej by z pociagów i TIRow wyrzucał na granicy wszystko co sie da.
2-wystawienie na sprzedaż majatku panstwowego- z tego co słucham to raczej twoi idole planuja bardziej nacjonalizacje przedsiebiorstw niz ich dalsza prywatyzacje.
3-ograniczenie deficytu-jak na razie to akurat widac ze wszystkim którzy sie do nich zglosza obiecuja podwyzki i dodatkowe pieniadze.ciekawe jak to ma sie do obnizania deficytu(chyba nie pomaga)
4-tak pokazywana przez ciebie estotnia swoja pozycja zawdziecza tez niskim podatkom z tak krytykowanym przez PiS podatkiem liniowym.Ekipa rzadzaca jak na razie tylko podatki podnosi a nie obniza a pomysłow maja dużo

Wiec powiedz mi jak to jest,że znając recepte na poprawe sytuacji i pokazując nam powody dla których jest żle popierasz partie ktora akurat według tych najgorszych reguł i wzorów sie zachowuje.Powiem tak ze wole zeby rzadził mna ktos kto nawet jesli popelnij kiedys blad teraz wykazuje jakies oznaki zmiany pogladów niz ktos kto krytykujac wszystkich poprzedników robi dokladnie to samo i to jeszcze w takim stylu.
tomy halik
N3

Postprzez żółtodziób » czwartek, 27 lip 2006, 12:46

o jaka miła dyskusja
jezeli mogę wtrącić swoje trzy grosze to najbardziej mi imponują sukcesy Prawa i Sprawiedliwości na arenie międzynarodowej. Teraz Polska to potęga z którą liczy się każdy

Czlowieku, co ty bredzisz, a kiedy to z nami się liczył ktokolwiek? w 39 roku sprzedała nas Anglia i Francja, w 1945 roku sprzedał nas cały Zachód, teraz też mają nas w dupie bez względu na to kto sprawuje władzę o czym najlepiej świadczy to,m że UE chciała nam zabrać 6 mld Ojro i tylko dlatego że marcinkiewicz się postawił zabrali tylko 2... jedyne co rzeczywiscie uległo pogorszeniu to wizerunek Polski w mediach, ale to akurat mam w głębokim poważaniu, bo ch... mi z tego że będą o nas dobrz4 pisać jak i tak będą mieć nas w dupie. jeżeli uważasz że kiedykolwiek po 1989 roku nasza sytuacja była znacznie lepsza to puknij się w łeb...

gruntowne naprawianie prawa przez Ministra Ziobro widzi każdy. na konferencjach prasowych.
bardzo mi imponuje ministerstwo rolnictwa w rękach Prawdziwego Fachowca.

Jak na razie Lepper jako minister sprawdza się tak samo jak wszyscy przed nim. Facet nie jest głupi, dobrze wie że jak będzie podskakiwał to sam na tym straci. oczywiscie to ze nie jest głupi nie znaczy że nie jest niebezpieczny, po takim to nigdy nie wiadomo czego się spodziewać.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich głosujących na Prawo i Sprawiedliwość, jesteście niesamowicie mądrymi ludzmi. nie sposób was oszukać.

Co, moze lepiej było głosować na Szyszkowską i Ikonowicza bo po nic to przynajmniej wiadomo że można się spodziewać zachowania kwalifikujacego się do psychiatryka, prawda?

*po drugie PiS to partia skrajnie prawicowa... pcozytaj ich program i poglady...

Chyba nie znasz definicji poatrii prawicowej... Owszem , pewne elementy są prawicowe, ale genertalnie jest to partia przywiązujaca duzą eagę do aspektów socjalnych. Dupa a nie prawica, to jest typowa partia centrowa, odpowiednik niemieckiech CDU tyle że z trochę silniej akcentowanymi aspektami narodowymi. Prawdiwa partia prawicowa to był UPR, później zwany PJKM, ale onie jeszcze przez 30 lat nie dojdą do władzy, społeczeństywo chowane przez 50 lat w komunie nie jest gotowe na ograniczenie opieki socjalnej.

* nie znam narazie nikogo na miejsce Balcerowicza...

To ze nie znasz to nie znaczy że nikogo takiego nie ma. Zobacz ile przedsiebiorstw w polsce jest skutecznie zarządzanych przez Polaków. Byłoby więc skąd brać fachowców, tyle że na razie największa przeszkoda to wewnątrz i międzypartyjne układy. Zasada obasadzania stanowisk ludźmi typu BMW (bierny, mierny, ale wierny) dotyczy właściwie wszystkich partii.

[1] W Polsce, dzięki polityce monetarnej Balcerka mamy największą róznicę miedzy stopą inflacji a wysokoscią kredytu= najdroższy kredyt.
To powoduje że koszty działalności firm są bardzo duże, by oszczędzić firmy oszczędzają na pracownikach ( bo tak najłatwiej) a więc ograniczają liczbę etatów i wysokość pensji.

I TO SOBIE WSZYSCY WYDRUKUJCIE I POWIEŚCIE NAD WYRAMI. jako że prowadzę własną firmę wiem najlepiej co jest dla mnie zabójcze a co sprzyjające. Do tego dorzuce jeszcze niską skłonnośc do wydawania pieniędzy spowodowana rekordowo niską inflacją. Najbardziej z tego cieszą się przedsiębiorstwa zagraniczne...
żółtodziób
A8

Postprzez Glitol » czwartek, 27 lip 2006, 14:09

żółtodziób napisał(a):Jak na razie Lepper jako minister sprawdza się tak samo jak wszyscy przed nim.

No teraz to chyba pojechałeś po bandzie. Można dużo zarzucić Olejniczakowi, ale jako minister rolnictwa sprawdził się bardzo dobrze. Nadzorowane przez ministerstwo agencje wprowadziły programy na czas (niestety w Polsce jest to duże osiągnięcie), obyło się bez afer (też osiągnięcie w Polsce) a ustawy i rozporządzenia przychodziły do rządu chyba na czas, bo nie było słychać w mediach o opóźnieniach.
Ozdoba polskich dróg - pijany chłop w rowie przykryty rowerem
Glitol
A5

Postprzez devulatron » czwartek, 27 lip 2006, 19:55

tomy halik napisał(a):A ile było ofiar podczas tej interwencji.Przypomina mi sie 56 na wegrzech i pare ładnych afer w Polsce.Tak że ta cala wiosna ludów była tylko próbą lekkiego ocieplenia kursu w parti czechosłowackiej a nie jakims ogólnonarodowym zrywem krwawo stłumionym prze układ warszawski.Zreszta jak pokazuje historiia XX wieku naszym południowym sasiadom jakos sie nie usmiecha walczyc.

To tylko miała być taka uwaga porządkowa. Zginęło około 200 osób, wiele zostało aresztowanych, wiele też musiało uciekać z kraju.
Ale wracając do tematu

tomy halik napisał(a):
Cały punkt drugi w którym nam ty tak pięknie nakreśliłeś dlaczego w innych krajach jest lepiej niz u nas pokazuje mi że obsolutnie i pod żadnym pozorem nie powinienem głosowac na blok PiS LPR Samoobrona.
1Otwarcie granic na import-przykład Lepera pokazuje że najchetniej by z pociagów i TIRow wyrzucał na granicy wszystko co sie da.
2-wystawienie na sprzedaż majatku panstwowego- z tego co słucham to raczej twoi idole planuja bardziej nacjonalizacje przedsiebiorstw niz ich dalsza prywatyzacje.
3-ograniczenie deficytu-jak na razie to akurat widac ze wszystkim którzy sie do nich zglosza obiecuja podwyzki i dodatkowe pieniadze.ciekawe jak to ma sie do obnizania deficytu(chyba nie pomaga)
4-tak pokazywana przez ciebie estotnia swoja pozycja zawdziecza tez niskim podatkom z tak krytykowanym przez PiS podatkiem liniowym.Ekipa rzadzaca jak na razie tylko podatki podnosi a nie obniza a
pomysłow maja dużo

Wiec powiedz mi jak to jest,że znając recepte na poprawe sytuacji i pokazując nam powody dla których jest żle popierasz partie ktora akurat według tych najgorszych reguł i wzorów sie zachowuje.Powiem tak ze wole zeby rzadził mna ktos kto nawet jesli popelnij kiedys blad teraz wykazuje jakies oznaki zmiany pogladów niz ktos kto krytykujac wszystkich poprzedników robi dokladnie to samo i to jeszcze w takim stylu.

Nie oszukujmy się, aktualnie wybór jest z pośród dwóch bloków.
PIS+LPR+SO vs PO+SLD.

Chyba wystarczająco udowodniłem że głosowanie na PO+SLD jest najgłupszą rzeczą jaką można zrobić. Po tych wszystkich doświadczeniach z ich rządami, wszystimi błędami. Oczywiście człowiek ma prawo błądzić, takoż i partia, ale PO+SLD stanowczo zbyt często popełniają te błędy by mogły być one przypadkowe. Zbyt czesto też na decyzjach PO+SLD w ciagu ostatnich lat korzystały dziwne grupy interesu i/lub zagranica ( dlatego tak ich lubią). Dlatego moim zdaniem, nikt kto zna historię Polski, ma minimalną wiedzę ekonomiczną i odrobinkę patriotyzmu nigdy nie zagłosuje na tych ludzi.

Tu muszę wspomnieć że w PO jest wielu uczciwych i mądrych ludzi, niestety zastraszonych przez obecne kierownictwo: herr Tuska i społkę.

W SLD nie spodziewam się nikogo takiego, choćby na historię tej partii. To tak jakby po II wojnie wstąpić do NSDAP.

Więc jeśli uważam że głos oddany na PO+SLD to absolutna głupota więc zostaje:

Drugi blok: PiS+LPR+SO -nie rózni się gospodarczo wiele od poprzedniego.Od PO, róznią się własciwie tym że nie udają liberałów. Od początku stawiali na państwo solidarne czyli praktycznie socjalizm tylko inaczej nazwany. Ktoś ich wkońcu powinien uświadomić że socjalizm ( czy państwo solidarne) jest przeciw 7 (?) przykazaniu ( Nie kradnij).

Tak jak już wspominałem - po PiS nie spodziewam sie rewolucji w gospodarce, nie spodziewam się też że coś wybitnie zchrzanią. np. Becikowe nie będzie nas kosztowało więcej niż spłata pozyczek zaciągniętych przez Belkę ( koleś w rok pożyczył więcej niż Gierek przez cały okres!). Może coś ruszą w bakowości - tak jak potwierdził <żółtodziób> monetaryzm balcerowiczowski zabija gospodarkę i powoduje więcej strat niż wszystkie możliwe socjalne pomysły Leppera razem wzięte.

Natomiast w polityce PiS może sporo zdziałać i tu na nich liczę: Likwidacja mafi adwokackiej - utrącona przez trybunał prostytuacyjny nie rozrózniający liczby pojedyńczej od mnogiej może uda się za drugim razem. Likwidacja WSI, dekomunizacja ( np. Czechy, Estonia zrobiły to zaraz na początku i bez litości).

W polityce zagranicznej nareszcie reprezentują nasz interes a nie jakiiejś Unii Europejskiej ( coś takiego nawet nie istnieje), dlatego są ostro atakowani przez lwicową prasę fanatycznie uwielbiającą Związek Socjalistycznych Republik Europejskich.

4-tak pokazywana przez ciebie estotnia swoja pozycja zawdziecza tez niskim podatkom z tak krytykowanym przez PiS podatkiem liniowym.Ekipa rzadzaca jak na razie tylko podatki podnosi a nie obniza a
pomysłow maja dużo

1. Bez przesady, kiedy ostatnio wyrzucał. Chłop chciał dobrze, jak matka rozpieszczająca swoje dziecko. Tylko że nie pomyślał że dziecko trzymane pod kloszem jest bardziej chorowite. Zresztą Wspólnoty Europejskie ( prawidłowa nazwa UE) robią to samo co Lepper, tylko przy na większą skalę ( teren całych wspólnot) i przy pomocy idiotycznych dyrektyw, pięknie nam rozijają socjalizm na nasz koszt. A PO+SLD przeciez są euro-fundamentalistami. Wychwalają wszystko co wyprodukują chore umysły urzędasów. W tym i ograniczenia importowe: że wspomnę chyba wszystkim znaną dyrektywę o krzywiźnie bananów - ma ona promować banany tylko z Ameryki Połudiowej - przypadkowo byłych koloni Francji ( a ponoć interesy narodowe w WE się nie liczą ;) )

2. Nie zostało już tego wiele. Przypominam że PC ( dawna partia Kaczyńskich) poparała w 1992 roku projekt UPR by z prywatyzowanych przedsiębiorstw sfinansować fundusz emerytalny z którego miały być wypłacane emerytury za okres PRL. A z tą nacjonalizacją to faktycznie przesadzili, choć nie wiem czy to nie kaczka dziennikarska, bo jak narazie znalazłem tylko " według gazety wyborczej ..." a ta jest dla mnie wiarygodna jak Trybuna Ludu.

3. Zobaczymy projekt budżetu, obiecywać można. Ja opieram się na faktach. Najprostszy sposób to wyjść z WE - oszczędzimy 2, 75 mld euro samej składki + koszt urzęników + koszt idiotycznych rozwiązań. W zamian przystąpić do układu z Schengen ( jak to zrobiła Norwegia, Szwajcaria)

4. Obiecany przez PO podatek liniowy 3*15 to jakiś żart;
Szczególnie że obecnie REALNE stawki wynoszą około 12-13 %
Przypomnę że POpulistyczny pomysł nie uwzględniał kwoty wolnej od podatku ani żadnych ulg. Więc faktycznie był podwyżka podatku. Przynajmniej dla tych z I-szego progu i dla firm też ( brak ulg inwestycyjnych)
Podatek liniowy to nie jest kluczem do sukcesu Estonii, choć w nim pomaga. By zapłacić podatek trzeba miec od czego !
Ważne jest sprawne funkcjonowanie sądów ( zatory płatnicze), tanie kredyty i niskie koszty płacy. PO jakoś nie przedstawiało takich rozwiązań, wręcz przeciwnie.

Reasumując : Nie można głosować na PO-SLD, więc zostaje PiS z wieloma wadami ale minimalnie lepszy.

Jest jescze UPR, zawsze na nich głosowałem i pewnie znowu zagłosuję do czego zachęcam, ale myśląc realnie UPR nie ma żadnych szans więc wypada głosować na PIS.

No chyba że w PO dojdą wreszcie do rozsądku, wywalą skompromitowanych oszołomów i ludzie którym można zaufać przedstawią jakiś rozsądny program, nie idiotyczne 3x15 i bezmyslne poddaństwo Brukseli jak kiedyś Moskwie.

Glitol napisał(a):
żółtodziób napisał(a):Jak na razie Lepper jako minister sprawdza się tak samo jak wszyscy przed nim.

No teraz to chyba pojechałeś po bandzie. Można dużo zarzucić Olejniczakowi, ale jako minister rolnictwa sprawdził się bardzo dobrze. Nadzorowane przez ministerstwo agencje wprowadziły programy na czas (niestety w Polsce jest to duże osiągnięcie), obyło się bez afer (też osiągnięcie w Polsce) a ustawy i rozporządzenia przychodziły do rządu chyba na czas, bo nie było słychać w mediach o opóźnieniach.

Trzeba się zastanowić czy rolnictwu potrzeby jest minister i jakieś fundusze, agencje i inne idiotyzmy przewalające pieniądze z kieszeni rolnika do kieszeni rolnika ? ( a przy okazji utuczy się paru urzedasów)
Rolnictwu potrzebne jest słońce, deszcz i święty spokój.
Moim zdaniem tak jak w przypadku Balcerowicza na fotelu ministra rolnictwa równie dobrze a może nawet lepiej sprawi się krasnal ogrodowy. Z ministrami to tak już jest że czym mniej robią tym lepiej.

Państwu potrzebny jest Prezydent, Premier, MSZ i MSW. Reszta to jakieś socjalistyczne wynalazki. Rozgonić to w pierony.
Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał.
devulatron
N2

Postprzez rutino78 » czwartek, 27 lip 2006, 22:20

czemu napisałeś herr Tusk?

fascynuje mnie ta obrona leppera. niedawno kazdy uważał go za prymitywa i złodzieja teraz dla zwolenników PIS jest "nie gorszy od innych". żeby chłop maturę chociaż miał...

żółtodziób wczesniej pisał ze dobra pozycja millera czy kwacha na arenie międzynarodowej to "wynik układów" to się nadaje do leczenia.

skandal ze szczytem weimarskim (nieobecnosc naszego prezydenta i jednoczesne oficjalne oburzenia jakimś artykułem) oznacza że kaczynscy nie nadają się do rządzenia. i wszyscy za to płacimy.
wyobrażacie sobie kaczynskich z giertychem i lepperem negocjujących nasze wejscie do Unii Europejskiej?

ktos tam pisał że belka zadłużył nas bardziej niż gierek. odróżniaj kredyt od niespłacanego długu. jak ja mam 100tyś kredytu na mieszkanie i przyzwoitą pracę, spłącam bez problemów, a menel ma 5tyś zł u lichwiarza bez szans na spłate to kto ma większe problemy?

taktownie przemilczałeś w jakim była stanie gospodarka po awsie (monstrualna dziura budżetowa) a jaka po sld (koniunktura trwa mimo totalnego bezrządu).
Polska jest dwa razy bogatsza niż w 89roku. mimo tego "nieuka" Balcerowicza, cenionego na całym swiecie (układ!)

najbardziej mnie przeraza totalne nieróbstwo rządzącej ekipy. poza trwaniem niczym się nie wykazała (chodzi mi o rzeczy ważne czyli prawo i gospodarka). koniunktura się w koncu skończy.

oto dokonania Jarosława Kaczyńskiego. co będzie z Polską?
rutino78
N3

Postprzez devulatron » piątek, 28 lip 2006, 09:03

rutino78 napisał(a):czemu napisałeś herr Tusk?

Aby uwzględnić jego tradycje rodzinne oraz kraj któremu chce służyć.
Także to że jest pupikiem niemieckiego rządu. Np. przed wyborami został namaszczony na prezia Nadwiślańskiego Regionu UE ( zwanego dawniej Polską)

fascynuje mnie ta obrona leppera. niedawno kazdy uważał go za prymitywa i złodzieja teraz dla zwolenników PIS jest "nie gorszy od innych". żeby chłop maturę chociaż miał...

No i nadal uważam za chłopa oderwanego od pługa. Jednak lepszy taki ktoś, biorący na "chłopski rozum" niż przeintelektualizowane lewaki wciskające nam że współdecydowanie jest lepsze niż decydowanie samemu (Olechowski) czy inne oszołomy udające inteligentów a bedące prostymi bolszewikami.

żółtodziób wczesniej pisał ze dobra pozycja millera czy kwacha na arenie międzynarodowej to "wynik układów" to się nadaje do leczenia.

No a może byś uzasadnił. Miller i Kwach, wychowankowie komsomołu są wytresowani na niewolników posłusznie wypełniających rozkazy. Więc dlaczego ktoś nie miał by poklepywać po plecach i drapać za uszami taich dobrze wytresowanych piesków. Pokaż mi jakąś sytuację gdy oni srzeciwili się ( tak naprawdę, nie mam na myśli np. teatru w Kopenchadze z Millerem) pomysłom komisarzy ludowych z Bruseli, Putionowi czy Bushowi.

Do tego dochodzą "kwity" na nich. Nie jest tajemnicą że Niemcy i Rosjanie mają kompletne archiwa SB na mikrofilmach. Jest powszechnie wiadome że jedna kopia była w KGB a druga w STASI. Więc mając teczkę Kwaśniewskiego mogę nim sterować jak zdalnie sterowaną zabawką. I to mi się podoba.

skandal ze szczytem weimarskim (nieobecnosc naszego prezydenta i jednoczesne oficjalne oburzenia jakimś artykułem) oznacza że kaczynscy nie nadają się do rządzenia. i wszyscy za to płacimy.
wyobrażacie sobie kaczynskich z giertychem i lepperem negocjujących nasze wejscie do Unii Europejskiej?

Tak, na pewno wynegocjowali by lepsze warunki niż godzący się na wszystko Kołakowski czy inni euro-negocjatorzy z SLD - UW.
Tamci przecież jasno nam wmawiali że w UE nie istnieją interesy narodowe i tak też postępowali. Więc jeśli nie istnieją interesy narodowe to dlaczego wykłucać się o jakieś tam warunki.

Wejście do WE to nie jest żaden sukces, to oni tego bardziej potrzebowali.
Po pierwsze rynki zbytu a po drugie tania siła robocza. Kraje takie jak Niemcy, Francja potrzebują kilka milionów emigrantów rocznie by utrzymać aktualny poziom socjału. Kiedyś brali imigrantów z Afryki i Bliskiego Wschodu - skutki tego dzisiaj widać. To kolejny dowód że lewacy-internacjonaliści to kompletni idioci.
Dlatego teraz potrzebna jest im tania siła robocza z krajów bardziej zbliżonych kulturowo, która łatwiej się zasymiluje.

Sczyt Weimarski - nic nie wnosił, kolejna okazja do pochlania dla dyplomatów za pieniądze podatników. Dobrze że olał. To że nie pojechał z powodu artykułu w niemieckim tabloidzie dla czerwonych to wersja wyborczej.

ktos tam pisał że belka zadłużył nas bardziej niż gierek. odróżniaj kredyt od niespłacanego długu. jak ja mam 100tyś kredytu na mieszkanie i przyzwoitą pracę, spłącam bez problemów, a menel ma 5tyś zł u lichwiarza bez szans na spłate to kto ma większe problemy?
[\quote]
Tyko że Polska za Belki była takim menelem z 5 tyś długu a Belka zaciągnał kolejne 5 tys.

taktownie przemilczałeś w jakim była stanie gospodarka po awsie (monstrualna dziura budżetowa) a jaka po sld (koniunktura trwa mimo totalnego bezrządu).
Polska jest dwa razy bogatsza niż w 89roku. mimo tego "nieuka" Balcerowicza, cenionego na całym swiecie (układ!)
[\quote]
Taktownie przemilczasz że to nie po AWS-ie a po kolaicji AWS-UW no i kontynuował on politykę Balcerowiczowską. Do tego nie zapominaj że Polska to nie wyspa w kosmosie. Wtedy sytuacja w Polsce pogorszyła się w związku z recesją na całym świecie. Przeciwnicy AWS taktownie to przemilczają. Przemilczają też ile ludzi w PO wywodzi się z tamtej koalicji

Polska jest dwa razy bogatsza niż w 89 roku. Tylko dwa razy! dzięki nieukowi Balcerowiczowi, bo w 89 była na skraju bankructwa.
( do czego też przyłożył rękę B, jako doradca ekonomiczny najpierw Gierka, potem Jaruzelksiego)

najbardziej mnie przeraza totalne nieróbstwo rządzącej ekipy. poza trwaniem niczym się nie wykazała (chodzi mi o rzeczy ważne czyli prawo i gospodarka). koniunktura się w koncu skończy.
oto dokonania Jarosława Kaczyńskiego. co będzie z Polską?

A ja zaś powtarzam : Żeby coś zbudować, najpierw trzeba zrobić rozbiórkę starego budynku. W naszym przypadku oderwać ludzi starego układu od koryta: Zlikwidować WSI, przeprowadzić dekomunizację.
To idzie bardzo ciężko, bo wpływy komuchów są bardzo silne.
Mamy już ustawę o likwidacji WSI ( o jak komuchy i ich kolesie boją się Maciarewicza), nową ustawę lustracyjną. Nowa ordynacja samorządowa wymiecie trochę czerwonego z samorządów. Są nowe warunki oceny sędziów itd. Z TVP nareszcie wymiata się powoli komuchów. To wszystko malutkie kroczki ale spróbój biec pod górkę. W każdym razie to więcej niż zrobiono przez ostatnie 16 lat.

Zaś w gospodarce - czym mniej zmian tym lepiej. przynajmniej wrost PKB mamy całkiem przyzwoity. Gdyby jeszcze dziady z RPP miały trochę rozumu i obniżyły stopy, ale tego po nich nie można się spodziewać - monetaryści socjalistycznego chowu, dbają by "gospodarka się nie przegrzała" - czytaj : by nie była zbyt konkurencyjna.

PS. przez tydzień nie będę odpowiadał, Rajd Rzeszowski :)
devulatron
N2

Postprzez rutino78 » piątek, 28 lip 2006, 09:52

tradycje rodzinne tuska wywodzisz stąd, że jego dziadka wcielili do wehrmachtu, z którego uciekł? a może przez to ze jest kaszubem?
ja jestem ślązakiem, mój dziadek musiał pracować u niemców a po wojnie u ruskich. jestem niemcoruskofilem?

kaczynski też kiedyś insynuował że kwachu ma "teczkę w moskwie" z pytaniem dziennikarki czemu w takim razie tak wkurzył putina na ukrainie nie umiał już sobie poradzić.

"chłopski rozum" leppera ogranicza się do skoku na kase agencji rolnych. będzie miliarderem po tej kadencji. wg kaczynskiego samoobrona została założona przez esbeków i on ma na to kwity ;)

kopenhaga to nie był teatr. wejscie do UE też nie. mimo wieszczen blizniaków dostajemy więcej niz wpłacamy. do tego się zresztą ogranicza w Polsce dyskusja o UE. temat euro tez zanikł, wazniejsze lustracje.
pokaż mi czy w polityce zagranicznej kaczynscy cokolwiek osiągneli. na razie zrażają do siebie wszystkich. szczycenie się kaczynskiego że w życiu nie podał ręki niemieckiemu politykowi to anachronizm. taki nowy gomułka
w skrócie balcerowiczowi zawdzięczamy przede wszystkim stabilny pieniądz i uporanie się z inflacją. nadzór bankowy ma opinie jednego z lepszych w europie

"Zaś w gospodarce - czym mniej zmian tym lepiej" rozumiem że miller zostawił gospodarkę w stanie idealnym i jedyne czego ona wymaga to nie zmieniac jej? :D
rutino78
N3

Postprzez J@ckaSS » piątek, 28 lip 2006, 16:08

tak wlasnie wyglada nasze panstwo od srodka... dokladnie tak jak dyskusja w tym temacie... wszyscy eksperci... tyle wiedzą... w takim razie powiedzcie mi dlaczego dalej mamy taki syf... otz dlatego ze tylko potrafimy rozdziawiac ryje i nic wiecej... i to sie staje coraz bardziej meczace... dlatego ja osobiscie wbijam w ten kraj... a raczej w bagno... bo inaczej nie mozna juz tego nazwac... i ciesze sie z tego ze juz dawni olałem patriotyzm i dume narodową... przynajniej teraz moge sie smiac z tej całej komedii... szkoda mi tylko jednej rzeczy... tego, ze moje Babcie oraz moi Dziadkowie przechodzili w mlodosci tyle mek i poswiecen... wkladali w walke o wolnosc tyle sil... i co z tego maja...? otoz gówno maja... niedawno, gdy umierała moja Babcia....wiele razy odznaczana przez prezydenta kombatantka, panstwo tak docenilo jej trudy... ze nawet nie dali smierdzacego grosza na srodki przeciw bólowe w ostatnich godzinach zycia... 600 zł emerytury za poswiecenie dla kraju... i jak to mam przyjmowac? tak samo moja matka... dlaczego nie mogla po liceum pojsc na swoje upragnione studia? a to dlatego ze odrazu musiala isc do pracy ... bo nie bylo mowy zeby studiowac... i tak wlasnie to wyglada... najgorsze scierwo.. a najgorzej denerwuje mnie ten wyzysk... na kazdym kroku rodak wykorzystuje rodaka... a wiec w skrocie... widzac to wszystko chce mi sie rzygac... bo w tej chwili konczac mature... i wybierajac sie na jakas uczelnie... nie widze nawet swiatelka w tunelu o nazwie "perspektywa na przyszlosc"... bo chociaz bym mial nie wiem jakie wyksztalcenie... wszechobecni wyzyskiwacze nawet nie zwroca na to uwagi... dla nich liczy sie tylko ich dupsko... dlatego nie łudźcie sie nawet ze jakies programy wyborcze kapuscianych mord... które przewijaja sie w TV od 20 lat cos nam pomoga... to zasrane pokolenie z mentalnoscia "komucha" w mózgu nigdy nic nie osiagnie... mam nadzieje ze wkoncu mlodzi ludize tacy jak my... kótrzy wierza ze wszystko sie da zrobic, zmienia los... juz nie moj..ale przynajmniej mojego potomstwa... tego bym sobie i nam tutaj wzystkim zyczyl.. pozdrawiam ( i przepraszam za bledy i literowki... )
J@ckaSS
N2

Postprzez Hultay WRC » piątek, 28 lip 2006, 16:42

[quote="... to zasrane pokolenie z mentalnoscia "komucha" w mózgu nigdy nic nie osiagnie... mam nadzieje ze wkoncu mlodzi ludize tacy jak my... kótrzy wierza ze wszystko sie da zrobic, zmienia los... juz nie moj..ale przynajmniej mojego potomstwa... tego bym sobie i nam tutaj wzystkim zyczyl..( i przepraszam za bledy i literowki... )[/quote]

Tu przypomina mi się pewna zasłyszana przeze mnie rozmowa mojego ojca z jednym facetem(tak już 40-45lat). Pamietam jego słowa:"...no bo żeby w tym kraju było lepiej to większość, jak nie całe nasze pokolenie musi wyginąć! Podobnie jak cała ta mentalność i podejście do życia! Dopiero wtedy nie będzie tu takiego syfu!"
Gdy usłuszłem to 4 może 5 lat temu to te słowa bardzo mnie zdziwiły "o co mu chodzi?" myślałem. Od niedawna już rozumiem... dopiero teraz(przez doświadczenia jak i niektóre wasze dyskusje) zaczynam sobie zdawać sprawę z tego jak duży wpływ miały lata komuny w naszym kraju. To nie skończyło się w 89, tylko ciągnie się za nami cieniem po dziś dzień.
No dobra kończę. Słucham dalej...
Jaki tam Hultay, po prostu Arni :)
Kubeł turbo i LSD... ta zabawa po nocach się śni :)
Hultay WRC
A6

Postprzez devulatron » piątek, 28 lip 2006, 19:41

Miałem już być na urlopie ale nie ma sensu piec się w samochodzie w taki upłał. Pojadę nocą, więc odpowiadam :

rutino78 napisał(a):tradycje rodzinne tuska wywodzisz stąd, że jego dziadka wcielili do wehrmachtu, z którego uciekł? a może przez to ze jest kaszubem?
ja jestem ślązakiem, mój dziadek musiał pracować u niemców a po wojnie u ruskich. jestem niemcoruskofilem?

Herr Tusk.
Nie chodzi o jego pochodzenie a jego poddańcze nastawienie wobec Niemiec.
A na dodatek to wkurza POpulistów, więc jest w tym coś z prawdy bo
"nic nie gorszy tak jak prawda"

kaczynski też kiedyś insynuował że kwachu ma "teczkę w moskwie" z pytaniem dziennikarki czemu w takim razie tak wkurzył putina na ukrainie nie umiał już sobie poradzić.

Kiedy wkurzył Putina na Ukrainie ? Przypomnij mi. Chyba nie chodzi o pomaranczową "rewolucję" ? Bo jeśli tak, to zapytam, czy ty wierzysz że ludzie w filmach giną naprawdę ??
Zaś tow. Kwaśniewski ma teczkę w Moskwie. KGB miało kopię wszystkich teczek. Kwaśniewski jako były komunistyczny minister ds. sportu i młodzieży ma tam teczką na 100%.

"chłopski rozum" leppera ogranicza się do skoku na kase agencji rolnych. będzie miliarderem po tej kadencji.

Dowody ?

wg kaczynskiego samoobrona została założona przez esbeków i on ma na to kwity ;)

Nie wykluczone że została założona przez esbeków. Ale dopóki można ją kontrolować z pożytkiem dla rządu to nie jest przeszkodą. Trzeba iść na kompromisy. Zresztą SO głosowała za likwidacją WSI, co oczywiście nie jest dowodem na to że nie została założona przez służy bo cywilne i wojskowe toczą ze sobą walkę od lat 70-tych. Więc może tylko chodzi o osłabienie WSI by wzrosły wpływy ubecji. Tego nie wiem.

kopenhaga to nie był teatr. wejście do UE też nie. mimo wieszczen blizniaków dostajemy więcej niż wpłacamy. do tego się zresztą ogranicza w Polsce dyskusja o UE. temat euro tez zanikł, ważniejsze lustracje.
pokaż mi czy w polityce zagranicznej kaczynscy cokolwiek osiągneli. na razie zrażają do siebie wszystkich. szczycenie się kaczynskiego że w życiu nie podał ręki niemieckiemu politykowi to anachronizm. taki nowy gomułka

Czy aby na pewno ? kalkulator prawdę Ci powie

A więc :
Składka podstawowa za 2005 rok : 1,58 mld euro
Składka na badania naukowe : 0,41 mld euro
Dodatkowe koszty ochrony granicy
wschodniej ( granicy UE) 0,91 mld euro
Wpłaty do instytucji bankowych
WE ( EBOR,EBI,EBC) 0,96 mld euro
Obowiązkowo mamy wydać
47 mld euro na idiotyzmy związane
z ochroną środowiska [1] w ciągu
15 lat , czyli w rok 3,13 mld euro

Suma *: 6,99 mld euro

ad[1] Są to głównie dostosowania papierowe, jeśli nie wydamy tych kwot płacimy karę równą 3,13 - wydana kwota.

Nie uwzględnia jeszcze takich wydatków jak : wydatki na utrzymanie Polskich euro-posłów w Dumie ... ee przepraszam w
jewropejskim parlamencie, kosztów poniesionych przez rolników na wypełnianie wniosków, mierzenie pól, kosztów na
utrzymanie urzędników przetwarzjących te wszystkie dokumenty, dzielących pieniądze itd itp. Dość powiedzieć że
wejśćie do UE wymusiło koniecznośc zatrudnienia 100 tys nowych urzędników ( miesca były tworzone stopniowo od 1992 roku w
ramach dostosowywania Polski do UE ( tak, euro-fundamentalisci już dawno przed referendum zakładali wynik ).
Weźmy przykladowo że na rękę urzędnik średnio bierze 1000 PLN. czyli pracodawcę a więc budżet kosztuje 1800 PLN
Więc sami urzędnicy zajmujący się tematami europesjkimi kosztują nas 180 mln /mc czyli 2,16 mld PLN rocznie
A więc koejne 0,54 mld euro. Do tego trzeba ich gdzieś posadzić, czyli dochodzi czynsz, ogrzewanie, sprzęt.
Czyli na okrągło razem niech bedzie 1 mld zl.

Czyli koszty to jakieś 8 mld euro.

Do tego dochodzą koszty dla przedsiębiorstw które muszą spełniać rózne idiotyczne wytyczne, normy itd.

Hej żółtodziób wypełniłeś już wniosek o użytkowaniu środowiska ? :)
Dotyczy Cię ustawa o zuzytym sprżecie elektrycznym i elektronicznym ?
To właśnie dobrodziejstwa UE. Większe firmy muszą zatrudnaiać osobną osobę do wypełniania papierków jakie naruzca eurokołchoz

A teraz cytacik
W ubiegłym roku Polska otrzymała z Unii Europejskiej 2 mld 79 mln zł, a wpłaciła do unijnego budżetu 1 mld 56 mln euro.

I oto mamy całę prawdomówność euro-fundamentalistów. Podają po stonie wpłat jedynie składkę podstawową pomijając inne obowiązkowe składki i dodatkowe koszty. Gdybym ja przedstawił szefowi taką ocenę inwestycji wyleciałbym z hukiem.

w skrócie balcerowiczowi zawdzięczamy przede wszystkim stabilny pieniądz i uporanie się z inflacją. nadzór bankowy ma opinie jednego z lepszych w europie

Stabilny pieniądz ? Dyskusyjne. Nadzór bankowy ? A jakież to mamy korzyści z tego "najlepszego" nadzoru ?

-Najwięsze w europie opłaty bankowe
-Najdroższe kredyty
-Przeregulowany rynek
-Banki prywatne na łasce pańswa
-Idiotycznie duża kwota zabezpieczenia
-Bankom bardziej oplaca się kupować obligacje SP niz udzielać kredytów,
w skutek czego Polskie firmy są niedokapitalizowane i w ten sposób mało konkurencyjne
- sztywna polityka koncesyjna, przez którą nie mogą zaistnieć tanie banki azjatyckie

- zalety : miejsca pracy dla niedouczonych profesorów, ktorzy zrobili karierę na wykazywaniu że socjalizm jest lepszy od kapitalizmu

"Zaś w gospodarce - czym mniej zmian tym lepiej" rozumiem że miller zostawił gospodarkę w stanie idealnym i jedyne czego ona wymaga to nie zmieniac jej? :D

Miller zostawił gospodarkę w stanie złym. Mi chodzi o to że gospodarka nie lubi zmian. Nawet w najgorszym systemie bedzie się rozwijała, jeśli zostawi się ją w spokoju. NIestety na to już nie mamy szans. Jako że jestesmy w Związku Socjalistycznych Republik Europejskich a Brukselscy urzędnicy muszą się wykazać, będą płodzili co jakis czas głupoty.
Jako że to forum motoryzacyjne to takie porównanie. Nawet maluch w końcu rozpedzi się do 100 km/h jeśli bedzie jechał po prostej drodze.
Ale nawet WRC nie osiągnie 100 km/h jeśli będzie się ustawiało szykany co kawałek. Ot cała prawda o gospodarce - nawet maluch kierowany przez Leppera może wygrać z WRC jeśli mu się nie będzie przeszkadzało.
Ostatnio edytowano piątek, 28 lip 2006, 20:25 przez devulatron, łącznie edytowano 2 razy
devulatron
N2

Postprzez żółtodziób » piątek, 28 lip 2006, 19:44

Taka jest polityka panowie, dziś się mówi jedno, a jutro co innych. kij że Lepper jeszce niedawno był przestępcą, teraz stał się jedyną możliwością do stworzenia większości w sejmie. Mówiło sięo nim rózne rzeczy, teraz nie ma wyboru. Tak samo PO nie będzie miało wyboru i w niektórych samorządach wejdzie w koalicję z SLD mimo że stanowczo się od tych bandytów odcinało.

Lepper jst czlowiekiem niebezpiecznym, ale mam wybierać jego albo SLD to wolę wybrać kogoś kto wysypał jeden czy drugi wagon i zablokował ulicę niż kogoś, kto kradł i mordował 50 lat, a teraz nadal kradnie i to na znacznie większą skalę niż wszyscy pozostali razem wzięci. I choćby LSD głosiło najbardziej wolnościowe i demokratyczne hasła to są dla mnie jeszcze mniej wiarygodni niż Lepper w roli strażnika konstytucji (jak siebie zabawnie dziś określił). I wali mnie to że Lepper nie ma matury, wole przygłupa niż dywersanta. Zresztą takie wykształcenie jak mają miller i spółka zdobyte na WUMLach to i tak można o kant dupy potłuc. To ze olejniczaka nie przyłapali na kradzieży nie znaczy że coś jeszcze nie wypłynie. to jest burak którego doradcą jest największa gwiazda i spec od kończenia - Miller. Sorki, nie widzę żeby lepper był w czymś gorszy. Podobnie jak nie uważam żeby Giertych był gorszy od Wiatra. oczywiście nie oznacza to że są oni moimi wymarzonymi ministrami, jest to po prostu mniejsze zło niż LSD.
żółtodziób
A8

Postprzez bounder » sobota, 29 lip 2006, 20:18

J@ckaSS napisał(a): nie znam narazie nikogo na miejsce Balcerowicza...

Kluza, Sławiński
bounder
N3

Postprzez rutino78 » sobota, 29 lip 2006, 22:56

żółtodziób ciekawe czy rok temu miałeś takie same zdanie o lepperze.
devulatron pewnie wyjechał więc nie odpowie czym przejawia się poddańcze nastawienie Tuska wobec niemiec.

pomarańczowej rewolucji kwach pomógł najbardziej. było to bardzo nie po mysli putina. jakby ruscy mieli cokolwiek na kwacha to ten siedziałby wtedy cichutko a nie alarmował całą europę o przekręcie wyborczym na ukrainie.
dowodem na leppera jest jego dotychczasową działalnosc. wiem ze miller to łobuz ale lepper to małpa z brzytwą. wszyscy jego byli współpracownicy twierdzą ze ich oszukał. samoobrona to firma, dzieki której kazdy złodziej moze miec immunitet itd itp. czekam na dowody dot. lądowania talibów w klewkach. beger powinna zwrócić diety jakie dostała za posłowanie. z takimi ludzi chcesz Polskę naprawiać?

nadal czekam na pokazanie przez kaczynskiego dowodów na esbecką przeszłosc samoobrony. jak ktoś szasta słowami prawo i sprawiedliwosc to powinien sie odpowiednio zachowywać. podobno nowe buty kupił.

co do unii i gospodarki to od wyborów temat sie skonczyl. władzy nie interesują np podatki czy koszty pracy ani nasza pozycja w unii czy euro. na takie tematy powinnismy sie kłócić.
chyba z 10miesięcy mają władzę. zrobili nic.
zero jakiegos pomysłu konkretnego na bezrobocie, mieszkania itd że o działaniu nie wspomne. w prawie tak samo, a to niby był ich priorytet.

ludzie z pzpr znowu u władzy (jasinski, kryże, samoobrona).
układ zastępują nowym układem, netzel w pzu i pełno innych nominacji. w jastrzębskiej spółce weglowej władze obejmuje facet za którego czasów działy sie największe przekręty itd itp nie chce mi sie googlać.

kurski, który dom za półdarmo wyrwał, prawko zdał dzięki koledze, któremu dał pracę, prawie wyleciał z pisu za kłamstwo z dziadkiem znowu bryluje. smiesznie sie zapędził z billboardami kaczynskiego. ten gosciu ciągle oskarża a nic z tego nie wynika, przegrywa kolejne sprawy

modlitwy o deszcz były najlepsze, ciekawe jaki budżet wymodlą
rutino78
N3

Postprzez żółtodziób » niedziela, 30 lip 2006, 18:43

żółtodziób ciekawe czy rok temu miałeś takie same zdanie o lepperze.

Nie mialem, bo sytuacja była inna. Lepper robuil rozpierduchę, zachowywał się jak burak, walił przygłupie teksty, nie miał jednak żadnego realnego wpływu na to co sie dzieje w państwie. Obecnie jest po przeszkoleniu u Tymochowicza potrafi się zachować jak człowiek, potrafi się zachować jak polityk, co więcej jako polityk okazał się jednym z najskuteczniejszych, jeśli nie najskuteczniejszym. na pewno o głowę przerasta Tuska i Rokitę bo zamiast się wściekać na wszystko to wszedł do rządu i stopniowo usiłuje zwiększać swoje wpływy zamiast obrazac sie na wszystich że się nie wygrało i bawić się w wagę. PO zachowało się jak banda gówniarzy, zabralo zabawki i poszło do domu licząc że wygra następne wybory. Będę się śmiał jak i samorządowe przegra, a na to właśnie powoli się zanosi.

Nie znaczy to jednak że zmieniły się intencje Leppera, co do tego to nie mam złudzeń, Lepper jeszcze pokaże swoje oblicze jak będzie miał więcej do gadania niz teraz.

Nigdy jednak nie miłem o leperze i samoobronie gorszego zdania niż o SLD, zawsze wydawało mi się ze taki mały buraczek i tak wielkiego piwa nie nawarzy. Od zeszłego roku Lepper przestał być małym buraczkiem a stał się jednym z największych taktyków i spryciarzy i to są fakty a nie moje widzimisię na jego temat, na pewno jednak nie doprowadzi do takich szkód jakich narobiło PZPR/SLD i spólka z Milerami, Olinami, i Kwasami na czele. Jak mam wybierać między lepperem a czerwoną chołotą to mimo wszystko wolę Leppera, choć i on się z czerwonej chołoty wywodzi to nie jest to przynajmniej pierwsza linia jak Lesie Olki i skumane nimi bezpośrednio jąkajace się adasie i zasfasowane władzie.
żółtodziób
A8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hyde Park