Miałem już być na urlopie ale nie ma sensu piec się w samochodzie w taki upłał. Pojadę nocą, więc odpowiadam :
rutino78 napisał(a):tradycje rodzinne tuska wywodzisz stąd, że jego dziadka wcielili do wehrmachtu, z którego uciekł? a może przez to ze jest kaszubem?
ja jestem ślązakiem, mój dziadek musiał pracować u niemców a po wojnie u ruskich. jestem niemcoruskofilem?
Herr Tusk.
Nie chodzi o jego pochodzenie a jego poddańcze nastawienie wobec Niemiec.
A na dodatek to wkurza POpulistów, więc jest w tym coś z prawdy bo
"nic nie gorszy tak jak prawda"kaczynski też kiedyś insynuował że kwachu ma "teczkę w moskwie" z pytaniem dziennikarki czemu w takim razie tak wkurzył putina na ukrainie nie umiał już sobie poradzić.
Kiedy wkurzył Putina na Ukrainie ? Przypomnij mi. Chyba nie chodzi o pomaranczową "rewolucję" ? Bo jeśli tak, to zapytam, czy ty wierzysz że ludzie w filmach giną naprawdę ??
Zaś tow. Kwaśniewski ma teczkę w Moskwie. KGB miało kopię wszystkich teczek. Kwaśniewski jako były komunistyczny minister ds. sportu i młodzieży ma tam teczką na 100%.
"chłopski rozum" leppera ogranicza się do skoku na kase agencji rolnych. będzie miliarderem po tej kadencji.
Dowody ?
wg kaczynskiego samoobrona została założona przez esbeków i on ma na to kwity

Nie wykluczone że została założona przez esbeków. Ale dopóki można ją kontrolować z pożytkiem dla rządu to nie jest przeszkodą. Trzeba iść na kompromisy. Zresztą SO głosowała za likwidacją WSI, co oczywiście nie jest dowodem na to że nie została założona przez służy bo cywilne i wojskowe toczą ze sobą walkę od lat 70-tych. Więc może tylko chodzi o osłabienie WSI by wzrosły wpływy ubecji. Tego nie wiem.
kopenhaga to nie był teatr. wejście do UE też nie. mimo wieszczen blizniaków dostajemy więcej niż wpłacamy. do tego się zresztą ogranicza w Polsce dyskusja o UE. temat euro tez zanikł, ważniejsze lustracje.
pokaż mi czy w polityce zagranicznej kaczynscy cokolwiek osiągneli. na razie zrażają do siebie wszystkich. szczycenie się kaczynskiego że w życiu nie podał ręki niemieckiemu politykowi to anachronizm. taki nowy gomułka
Czy aby na pewno ? kalkulator prawdę Ci powie
A więc :
Składka podstawowa za 2005 rok : 1,58 mld euro
Składka na badania naukowe : 0,41 mld euro
Dodatkowe koszty ochrony granicy
wschodniej ( granicy UE) 0,91 mld euro
Wpłaty do instytucji bankowych
WE ( EBOR,EBI,EBC) 0,96 mld euro
Obowiązkowo mamy wydać
47 mld euro na idiotyzmy związane
z ochroną środowiska [1] w ciągu
15 lat , czyli w rok 3,13 mld euro
Suma *: 6,99 mld euro
ad[1] Są to głównie dostosowania papierowe, jeśli nie wydamy tych kwot płacimy karę równą 3,13 - wydana kwota.
Nie uwzględnia jeszcze takich wydatków jak : wydatki na utrzymanie Polskich euro-posłów w Dumie ... ee przepraszam w
jewropejskim parlamencie, kosztów poniesionych przez rolników na wypełnianie wniosków, mierzenie pól, kosztów na
utrzymanie urzędników przetwarzjących te wszystkie dokumenty, dzielących pieniądze itd itp. Dość powiedzieć że
wejśćie do UE wymusiło koniecznośc zatrudnienia 100 tys nowych urzędników ( miesca były tworzone stopniowo od 1992 roku w
ramach dostosowywania Polski do UE ( tak, euro-fundamentalisci już dawno przed referendum zakładali wynik ).
Weźmy przykladowo że na rękę urzędnik średnio bierze 1000 PLN. czyli pracodawcę a więc budżet kosztuje 1800 PLN
Więc sami urzędnicy zajmujący się tematami europesjkimi kosztują nas 180 mln /mc czyli 2,16 mld PLN rocznie
A więc koejne 0,54 mld euro. Do tego trzeba ich gdzieś posadzić, czyli dochodzi czynsz, ogrzewanie, sprzęt.
Czyli na okrągło razem niech bedzie 1 mld zl.
Czyli koszty to jakieś 8 mld euro.
Do tego dochodzą koszty dla przedsiębiorstw które muszą spełniać rózne idiotyczne wytyczne, normy itd.
Hej żółtodziób wypełniłeś już wniosek o użytkowaniu środowiska ?

Dotyczy Cię ustawa o zuzytym sprżecie elektrycznym i elektronicznym ?
To właśnie dobrodziejstwa UE. Większe firmy muszą zatrudnaiać osobną osobę do wypełniania papierków jakie naruzca eurokołchoz
A teraz cytacik
W ubiegłym roku Polska otrzymała z Unii Europejskiej 2 mld 79 mln zł, a wpłaciła do unijnego budżetu 1 mld 56 mln euro.I oto mamy całę prawdomówność euro-fundamentalistów. Podają po stonie wpłat jedynie składkę podstawową pomijając inne obowiązkowe składki i dodatkowe koszty. Gdybym ja przedstawił szefowi taką ocenę inwestycji wyleciałbym z hukiem.
w skrócie balcerowiczowi zawdzięczamy przede wszystkim stabilny pieniądz i uporanie się z inflacją. nadzór bankowy ma opinie jednego z lepszych w europie
Stabilny pieniądz ? Dyskusyjne. Nadzór bankowy ? A jakież to mamy korzyści z tego "najlepszego" nadzoru ?
-Najwięsze w europie opłaty bankowe
-Najdroższe kredyty
-Przeregulowany rynek
-Banki prywatne na łasce pańswa
-Idiotycznie duża kwota zabezpieczenia
-Bankom bardziej oplaca się kupować obligacje SP niz udzielać kredytów,
w skutek czego Polskie firmy są niedokapitalizowane i w ten sposób mało konkurencyjne
- sztywna polityka koncesyjna, przez którą nie mogą zaistnieć tanie banki azjatyckie
- zalety : miejsca pracy dla niedouczonych profesorów, ktorzy zrobili karierę na wykazywaniu że socjalizm jest lepszy od kapitalizmu
"Zaś w gospodarce - czym mniej zmian tym lepiej" rozumiem że miller zostawił gospodarkę w stanie idealnym i jedyne czego ona wymaga to nie zmieniac jej?

Miller zostawił gospodarkę w stanie złym. Mi chodzi o to że gospodarka nie lubi zmian. Nawet w najgorszym systemie bedzie się rozwijała, jeśli zostawi się ją w spokoju. NIestety na to już nie mamy szans. Jako że jestesmy w Związku Socjalistycznych Republik Europejskich a Brukselscy urzędnicy muszą się wykazać, będą płodzili co jakis czas głupoty.
Jako że to forum motoryzacyjne to takie porównanie. Nawet maluch w końcu rozpedzi się do 100 km/h jeśli bedzie jechał po prostej drodze.
Ale nawet WRC nie osiągnie 100 km/h jeśli będzie się ustawiało szykany co kawałek. Ot cała prawda o gospodarce - nawet maluch kierowany przez Leppera może wygrać z WRC jeśli mu się nie będzie przeszkadzało.
Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał.