MAMY TOPIC CZYM JEZDZA NASI IDOLE A WY CZYM JEZDZICIE??

Tematy trochę mniej związane z motoryzacją, jednak to forum nie służy do nabijania postów. Proszę zapoznać się z regulaminem na forum ogólnym.

Moderator: SebaSTI

Postprzez Albert(Zambrów) » środa, 21 sty 2004, 15:21

Krótko mówiąc kółkarze rulz!! :)
...każdy ponad każdym, wszyscy najmądrzejsi...

Rajdy wporzO!

Banasik Rally Team OGIEŃ :!:
Albert(Zambrów)
A6

Postprzez szirer205xs » czwartek, 22 sty 2004, 13:24

a ja sobie pomykam peugeocikiem 205 xs 1.4, tylko cos mi ostatnio coraz wiecej rzeczy z niego odpada :) np ostatnio gdzies zgubilem lampe cofania (jak by ktos znalazl to prosze o kontakt !!!!) fajny bolid szkoda tylko ze tyle pali.....
jaskiniatrolla.eu
szirer205xs
A5

Postprzez psz » sobota, 24 sty 2004, 21:19

Od pazdziernika mam skode 105 L, pierwsza rejestracja w lutym 1984...
Bylismy dzisiaj z Kermonem Uroczysku i on mial aparat, zorke 5 ;-), i zrobil kilka zdjec :D
Zdjecia mojej skody wykonane przez Kermona mozna obejrzec tutaj: http://www.mmj.pl/~p.szendzielorz/Skoda/
Gdybym nie mial tak duzego luzu w kierownicy, silnik byl mocniejszy, a auto chcialo skrecac na sliskiej nawierzchni, to bylbym w 100% zadowolony, ale nie narzekam, fajnie sie tym jezdzi (bardzo wygodnie, hydrauliczne sprzeglo tez dodaje komfortu w prowadzeniu). Mam chyba dziurawe serwo, bo przy hamowaniu slychac takie "syczenie" powietrza, przez co z jednej strony nie musze przykladac ogromnej sily pedalu, zeby zahamowac, a z drugiej mam lepsze wyczucie hamulca niz przy mocno dzialajacym jego wspomaganiu :D No i chyba tyle miejsca za taka kase i przy niewielkim zuzyciu paliwa nie oferuje zaden inny samochod...
A poza tym SKODA RULEZZZ ;-)
"měl bych se smát ale mám úsměv Mikymauze"
psz
A5

Postprzez RaQ » sobota, 24 sty 2004, 21:27

psz ile Cie kosztowała ta skodziana dokładnie? Wiesz koszt zakupu + wszystkie obowiązkowe opłaty. Szukam właśnie dla siebie jakiegoś taniego środka transportu i tak się właśnie zastanawiałem nad 105-ka. Z góry dzięki za informacje
RaQ
A5

Postprzez psz » sobota, 24 sty 2004, 22:15

Kosz zakupu: rowno 1000 PLN (tysiac) i mysle, ze to jest w okolicach normalnej ceny za 105tke w stanie "do jezdzenia" od razu. W sumie to nic w nia do tej pory nie wkladalem, ale na wiosne chyba sprawie jej remont jakis (blachy popoprawial poprzedni wlasciciel, teraz juz wygladaja na zdrowe, ale trzeba ja zakonserwowac, d otego te luzy w ukladnie kierowniczym musze usunac, uszczelke pod miska olejowa i takie tam raczej drobne sprawy).
A oplaty wyniosly mnie ponad polowe kosztow zakupu... OC na caly rok chyba 540 PLN ze znizkami ojca, tzn. zrobilismy tak, ze ja jestem "glownym" wlascicielem auta, ojciec wspolwlascicielem, wiec znizki liczy sie jakos tak, ze jego 60% znizka - moja (niepamietam ile)zwyzka na wiek. NW kupowalem poaz pakietem, bo myslalem, ze nie bedzie potrzebne, ale na SRSie wymagali, wiec za caly rok NW na minimalna kwote dalem 40 PLN.
Jakies inne koszty... hmmm, olej leje najtanszy selektol 40W/20 (chyba takie oznaczenia ;-) ), tzn. raz tylko dolalem przed SRSem, a nie wiem, ile mi go wycieka, a ile jest spalane ;-)
Znajomi posiadajacy podobne auta mowia, ze nie sa one zbyt aawaryjne, ponosili glownie zwykle koszty eksploatacyjne (tpu okladziny sprzediel, klocki, wiadomo).
Powiem jeszcze tak: taka skoda jest fajna do wyjazdow na rajdy (nawet bardzo fajna, zwlaszcza jak sie jedzie do Czech), ale nie nadaje sie (wlasciwie zupelnie) do startow w zawodach... Przod jest mocno odciazony przez znajdujacy sie daleko za tylna osia silnik, poza tym silnik jest raczej slaby, Vmax niby 130 km/h, pewnie tyle pojedzie, ale zanim sie rozkula nawet do 100 km/h to strasznie duzo czasu uplywa, zreszta ma tylko 4biegowa skrzynie...
Poza ta skoda jezdze tez favoritka ojca, to auto w porownaniu z moim jest duzo bardziej wypasione ;-) i szybkie jak rakieta ;-) (jak sie przesiadalem do favority z lanosa, to favoritka wydawala mi sie mulowata...). Jesli masz ok 5-6 tys., to moze uda Ci sie kupic taka favoritke w przyzwoitym stanie (skoda mojego tqaty ma 13 lat, stan "igla", moj kolega ma taka favoritke od nowosci, tez 13 lat i zmienial w niej tylko filtry i olej, nawet plyn hamulcowy pierwszy raz zmienil dopiero w tym roku! /o opony nie pytalem ;-)/ ). IMHO favoritka swietnie nadaje sie do KJSow i kreciolow, niskie koszty utrzymania (spalanie przy ostrej jezdzie przekroczy pewnie moze nawet 12 litrow, normalnie na trasie pali to 7l/100, w miescie blisko 9 albo i wiecej, zalezy jak sie jezdzi /moja 105 i tak pali mniej :P/ ), osiagi sa podobne do SC/CC, favoritka ma jakies 14-15 sekund do setki, ale w silniku sa duze rezerwy (zreszta to zalezy od wersji - najmocniejsza 136 ma prawie 60 KM, najslabsza niecale 50. BTW: w wiekszosci skodowek w celu obnizenia stopnie sprezania, zeby mozna stosowac badziewne paliwo, zastosowano tloki z wglebieniami :D ). Czesci sa tanie, no pewnie sa troche drozsze niz do malca, ale na pewno duzo tansze niz do fso/poldona (no, nie weim, jak tam na polnocy, ale u nas sklepow z czesciami do skody jest wystarczajaco duzo, wszystko tam jest, niedrogo, a jak cos top do Czech niedaleko). Masa porownywalna z SC (SC:735 kg, favorit 850-900 kg :P no dogbra, troche roznicy jest...), fajne zawieszenie (przod na McPhersonach /czy tam pseudo McPhersonach, nie wiem, czym to sie rozni.../ zarabiscie trzyma, no tyl jest troche archaiczny /wahacze wzdluzne polaczone belka, ktora ktos nazwal stabilizatorem/), ale prowadzi sie duzo lepiej od np. SC900, ktorym czasem jezdze.
U nas juz kilka takich jezdzi w kjesach, ale nie sledze za bardzo ich wynikow, wiec sie nei wypowiem. W kazdym razie favortia da sie calkiem szybko i fajnie jezdzic...
Ale jesli szukasz czegos takiego, jak ja szukalem (jesli chodzi o opcje cenowa ;-) ) to 105 jest rozsadnym rozwiazaniem.
A, bylbym zapomnial, jak troche postoi taka 105, to reczna pompka, ktora jest w silniku, trzeba podpompowac paliwo (dzieki temu nie zaleje sie silnika w przeciwienstwie do pompowania gazem, zreszta gazem za duzo sie nie napompuje), wchodzi do niej 12 litrow plynu chlodzacego (chlodnica z przodu, slinik z tylu...), tyle samo co do najwiekszych ciezarowek (no moze poza tymi, ktore pracuja w kopalniach odkrywkowych). w lecie rano zapala za 3cim razem, w zimie roznie, od 5 do 10 razy, trzeba probowac do skutku :) ), poza tym przez taka ilosc plynu chlodzcego silnik niesamowicie dlugo sie nagrzewa, a nierozgrany (przy temp. ponizej 80 stopni) prawie ze nie jedzie, dlawi sie itd., ale i tak lepiej odpalic i niedlugo potem jechac, niz grzzac go na postoju, bo wtedy wychodzi duze zuzycie paliwa. Wg danych fabrycznych ta skoda 105 pali 6,3 litra na trasie, a w miescie cos kolo 8 (120 i 130 pala wiecej), moja pali bardzo podobnie.
!05tka ma swoj urok, jak ktos lubi auta, lubi czasem posiedziec w garazu, poglowic sie nad tym, jak Czesi to czy tamto zrobili, to to autko bedzie mu sie bardzo podobalo.
He, nie wiem czy moge tutaj tak obgadywac, ale skode 105 (rowniez 84 rocznik) ma m.ni. Patryk Olejniczak, pilot Adama Pola, m.in. wicemistrz PSS 2001, zeszloroczny pilot Julii Urbaniak i ścigant gorski. Zreszta ma poza tym CC sporting, ktorym w zeszlymsezonie jezdzil w gorskich ,w tym sezonie moze PPZM. Ale ta jego 105 raczej nie sluzy mu jako treningowka ;-)
Pozdro!
psz
A5

Postprzez RaQ » sobota, 24 sty 2004, 22:36

Kurde psz dzięki wielkie za taaaaaaaaaak wyczerpującą odpowiedź :D Szczerze mówiąc to ja się tak zastanawiam jak tu połączyć przyjemne z pożytecznym czyli kupić(w mirę tanio) samochód, którym będę mógł jezdzić na codzień i startować w KJS-ach.(a nie chcę żeby to był maluch) No, ale jednak taka 105-ka jest do tego powiedzmy za delikatna :wink:. Myślałem jeszcze ewentualnie o Skodzie Rapid. To jest dopiero zajebiste autko!!!! :lol: . Wydaje mi się, że może być duży problem z częściami do niej i to jest lipa. Jeszcze raz wielkie dzienx za odpowiedz. Pozdro
RaQ
A5

Postprzez psz » sobota, 24 sty 2004, 22:56

Nie ma sprawy, dal mnei gadac o swoim aucie to sama radość!
A z czesciami do rapid nie powinno byc problemow - silnik praktycznie taki sam jak w favoritce, reszta jak w 130, jedynie blachy, ale blachy w skodzie sa naprawde proste i mozna je pewnie nawet uformowac... Ale znowu dostac np. na szrocie cos do rapidki jest na pewno trudniej niz do 150/120/130.
Poza tym rapid ma dobre tylne zawieszenie (calkiem inne niz 105 i 120 - tam juz sa wahacze wzdluzne i skosne, stabilizator, podobno trzyma duzo lepiej niz ten zawias w 105 czy 120).
Tylko ze to samo co w 105: odciazony przod...
A 105 jest imho nie zadelikatna do kjs, ale po prostu za wolna - na prostej drodze przegrywa z seryjnymi maluchami, tzn. ja sie nie scigalem tak ramie w ramie, ale tak ludzie mowia - ze spod swiatl 105 nie dogoni malucha :(
No i to prowadzenie, wiem ze sie powtarzam, ale do szybkiej jazdy ten rozklad mas jest co najnmiej nieodpowiedni :)
AAleee po szutrze sie tym fajnie jezdzi, na pewno lepiej niz maluchem, bo maluch to tylko by podskakiwal chyba, na szutrze juz tak mocno nie ucieka przod, a tyl jeszcze daje sie zarzucic :)
No jest tez w sumie pewna zaleta takiego dociazenia tylu: bez problemu rusza sie nawet w kopnym sniegu na letnich oponach, a w poldku to trzeba z dwojki i nie wiadomo, czy sie uda w ogole...
BTW: u mnie w rodzinie takie skody (105) mieli prawie wszyscy wujkowie, jednego z nich pytalem niedawno, jak mu sie sprawowala, czy daleko nia jezdzil, on mi na to: "Fajnie sie jezdzilo, ino w zimie trza bylo dugo grzoć. A czy my nia daleko jezdzili? Nie wiem, czy daleko, w Chorwacji my byli, na Wegrzech, w Bulgariii..." :P No i ja sie tak zastanawiam ,czy by sie na Finlandie czasem nie porwac ;-) (tak na serio to sie nie wybieram - a;e na czeskie rajdy chce w tym roku jezdzic...)
P.S.
Widziales juz film Skoda Racing, ten, ktory jest na ftpie rajdowym? Imnho to rzeba obejrzec :P
psz
A5

Postprzez RaQ » niedziela, 25 sty 2004, 00:12

No może i racja, że w Rapidzie też jest niedociążony przód, ale za to auto jest poprostu super! Nie jeździłem tym, ale wierze, że sprawia to dużo frajdy. W każdym razie jeszcze musze pomyśleć nad zakupem auta. O favoritce też myślałem, ale z drugiej strony się zastanawiam czy nie lepiej zamiast Favority Ładę Samarę kupić.

A tego filmiku jeszcze nie widziałem, ale napewno to nadrobie :wink:
RaQ
A5

Postprzez ZOWA » niedziela, 25 sty 2004, 11:32

ja kupuje autko do rajdowania.trafilem renoofke 5 turbo za male pieniadze(powiem tak ponizej ceny skody 105 :D )
ZOWA
A6

Postprzez RaQ » niedziela, 25 sty 2004, 12:27

ZOWA Renault 5 i to jeszcze wersja z turbo poniżej 1000 zł??? To co z tym autem jest nie tak, że tak powiem? A poza tym to te turbiny w 5-kach sie strasznie sypią, nie boisz sie tego?
RaQ
A5

Postprzez +RAFAŁ+ » niedziela, 25 sty 2004, 12:31

ZOWA napisał(a):ja kupuje autko do rajdowania.trafilem renoofke 5 turbo za male pieniadze(powiem tak ponizej ceny skody 105 :D )

Ja się tylko obawiam czy ta Renówka nie bedzie Cie drozej kosztowala jak zaczniesz ja juz jezdzic. Do bezawaryjnych to auto nie nalezy a czesci tanie chyba nie sa
Odszedł wielki kierowca, jeden z największych, jacy kiedykolwiek pojawili się w polskich rajdach...

ryspol.net.pl
+RAFAŁ+
A6

Postprzez ZOWA » niedziela, 25 sty 2004, 12:53

nie boje sie bo mam dostep do czesci.znam goscia ktory ma w garazu 3 silniki.on ma pod 200KM w swojej 5 Obrazek kazde autko sie psuje.
ZOWA
A6

Postprzez +RAFAŁ+ » niedziela, 25 sty 2004, 14:43

ZOWA napisał(a):kazde autko sie psuje.

Tylko ze niektore psuja sie mniej a niektore duzo wiecej razy.
Odszedł wielki kierowca, jeden z największych, jacy kiedykolwiek pojawili się w polskich rajdach...

ryspol.net.pl
+RAFAŁ+
A6

Postprzez kermon » niedziela, 25 sty 2004, 21:34

psz napisał(a):Od pazdziernika mam skode 105 L, pierwsza rejestracja w lutym 1984...
Bylismy dzisiaj z Kermonem Uroczysku i on mial aparat, zorke 5 ;-), i zrobil kilka zdjec :D

jakby to kogoś interesowało to tu
http://www.zaborze.net/~kermon/treningi ... 004.01.24/
kilka filmików z Uroczyska.
Nic specjalnego ale może komuś się bardzo nudzi :))
kermon
www.Qrajdy.prv.pl
Citroen - polubisz każdą drogę
kermon
N1

Postprzez Hultay WRC » niedziela, 25 sty 2004, 21:52

No i stało się. Odebraliśmy Opla Vectrę GTS prosto z salonu. Kolor srebrny, nadwozie 5 drzwi, ma ładniejszą moim zdaniem sylwetkę niż sedany. Jak to w wresji GTS, przód jest z innym zderzakiem (o wiele fajniejszym), ma przyciemniane światła, obniżone i utwardzine zawieszenie. Mimo tego jeździ się bardzo wygodnie. We wnętrzu jest z kolejnych gadżetów trójramienna ładna kiera z przyciskami od radia i aluminiowe wstawki. Nawet halda jest :wink: :lol: (komputer pokładowy). Nawet więcej WSPANIALE! Silnik nie aż taki słaby 1,8 122KM, ale zbiera się bardzo żwawo, nawet żwawiej niż nasza wysłużona nieco Omega (teraz ja poćwiczę na niej jazdę z tylnym napędem :twisted: :wink: ). Aż chce mi się na nią patrzeć i nią jeździć. Właśnie byłem na przejażdżce i okazało się, że ma fantastyczne audio-można robić minidyskę, bo światełek też Ci tu pod dostatkiem :wink: . A jak wyłączę radio to taka ciiiiiszszsszaaaa... Ech uszczypnijcie mnie bo śnię chyba... :roll: 8) Jak dorwę zdjęcia to umieszczę.
Pozdrawiam, niech Wam wozy wasze dobrze służą :)
Jaki tam Hultay, po prostu Arni :)
Kubeł turbo i LSD... ta zabawa po nocach się śni :)
Hultay WRC
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hyde Park