rallyfan2 napisał(a):Sebekrally napisał(a):s1quattro napisał(a):speedyzxz napisał(a):Chciałbym wiedzieć jaki ubaw mają turyści
Dokładnie... Cały świat na to patrzy a ja jako normalny Polak, nie katolik, muszę się wstydzić za tę bandę manipulowanych pseudopatriotów. Toż to pośmiewisko na cały świat!!! Dawno nie powinno tam być tego krzyża, a pomnik też jest niepotrzebny. Pałac Prezydencki to nie jest do cholery miejsce kultu religijnego!!!!
I ty się mylisz lub nie rozumiesz... To żaden kult religijny nikt nie mówi o stawianiu ołtarza, tylko o pamiątkowej tablicy lub pomniku ku pamięci WSZYSTKICH co zginęli, czy przydrożne krzyże ku pamięci tych co zginęli w wypadkach tez Cie rażą? Krzyż w takim miejscu jest jakimś symbolem który w naszym kręgu cywilizacyjnym jest nam najbliższy bez względu na wyznanie. Co do rajdów sobota niedziela to się mylisz na bardzo katolickim pojezierzu kaszubskim "Rajd Lotos" dla tych co nie wiedzą rajd jest sobotnio niedzielny i okazuje się że można. Lenistwo organizatorów i partykularne interesy lokalnych samorządowców są powodem organizowania rajdów pt-sob.
Ale co mają krzyże przy drogach do rzeczy.Masz prawo jazdy? Jezdzisz samochodem?To wyobraż sobie że nie tak krzyże przeszkadzają jak to że bezmyślni ludzie dają koło tych krzyży znicze,przychodzi wiatr jedziesz autem i wpadasz na znicze kwiatki itp.Kwiatki jeszcze pal licho ale znicze mogą narobić większej krzywdy, kiedyś tak wpadłem na takie znalezlisko jakoś udało mi się nie wjechać ale nie wyobrażam sobie wjechać na motorze w takie cary,gwarantowana gleba.
Do krzyży przy drogach odniosłem się jako do symbolu takiego samego jak ten pod pałacem, nie zbaczaj z tematu bo nie dyskutujemy o kwiatkach i zniczach przy drodze, a ich wpływie na bezpieczeństwo na ruchu. Pozdrawiam