Cytat:
Ciekawe skąd mają znać jak w TV same Matrixy i Terminatory...
To uważasz, że mamy wzorce czerpać z TV?????????????? hmmmmm trochę to dziwne co mówisz..... Mamy internet, gazety, wypożyczalnie. Przynajmniej ja tak poznawałem róznych autorów filmów, choć kilka lat temu gazety były na pierwszym miejscu z wiadomych powodów.
80% ludzi ma pamięć wzrokową, więcTV jest najsilniejszym medium. W necie i w wypożyczalniach jest zrsztą podobnie, do bardziej ambitnych rzeczy trzeba się dokopywać.
Niestety ale tak jest. Chyba więcej lat przeżyłem w "komunie" (choc dziadkiem nie jestem i sztucznej szczęki jeszcze nie mam) i znałem jakość naszych produktów.
Całe szczęście ze używasz czasu przeszłego.
I niewiele się w tym zakresie zmieniło.
Na jakiej podstawie tak sądzisz? Co takiego co jest Polskie jest takie złe?
Jeśli podniesiono jakość, to w większości przypadków tylko za pomocą obcych "kapitałów" (skrót myslowy gdyby ktoś chciał dyskutować..)
Ciesze się za sam zauważyłeś ze jest to skrót myślowy. Bo IMO zdecydowanie za duży.
Nadal nie potrafimy zrobić najprosztszych rzeczy i gdy załamał się rynek rosyjski to trochę ciężko nam coś sprzedać za granicą. Może generalizuję ale moim zdaniem tak jest.
Własnie że nie. Cięzko nam sprzedać za granicę cokolwiek bo nie ma kasy na wypromowanie tego. Nie wiem czy wiesz, ale niewielki zakład stolarski w Kościerzynie zaopatruje w obudowy połowę firm, produkujących kolumny glosnikowe w Europie, w tym takich gigantów jak np. JMLab. Kolumny Mission kiedyś produkowane były w Tonsilu, tylko tabliczka był ich. W niemieckiej prasie branzowej swego czasu sprzęt Diory ocenili wyżej niz porównywalny cenowo sprzęt Sony czy Denon, dali mu nawet rekomendację. Tylo że nie poszła za tym odpowiednia promocja i niewiele to wszystko pomogło. Podaję przykłady tylko z dobrze znanej mi branży, ale założę się że znalazłoby się wiele innych przykładów, z innych branż.
Nie mówiłem o oglądalności tylko kwestii wyboru. Ogólnie chciałem pokazać, że właśnie większość i to zdecydowana, wybierze coś lekkiego łatwego i przyjemnego. I na tym bazuje nie tylko TV ale również gazety.
A gdzie jest napisane, że rozrywka musi mieć poziom rynsztoku żeby była interesująca i przyjemna?
No bo sami nie potrafimy nic konkretnego wymysleć.... A jeśli już to jest to tak ciężkie, że nawet największy fan Petera Greeneway'a tego nie zdzierży Czy naprawdę wydaje nam się, że jesteśmy narodem wybrany??
Niby czego nie potrafimy wymyśleć co wymyślili na zachodzie? i od razu trzeba być narodem wybranym żeby nie zniżać się do poziomu gówna?
Za kogo mamy Czechów?? Za kogo Niemców???
Za to samo, za co oni mają nas. Tyle że u nich naśmiewanie się z Polaków mieści się w ramach poprawnosci politycznej, u nas pod żadnym pozorem nie... można się śmiać co najwyżej z ruskich.
A to, że mały Amerykanin nie wie gdzie leży Polska i kiedy była Wojna Secesyjna to już się uważa ich za mało inteligentnych??? To nic, że ten Amerykanin wymyśli za jakiś czas perpetum mobile bo będzie miał więcej możliwości i to go bardziej interesowało.
Nie dlatego że nie wie gdzie lezy Polska, ale dlatego, ze nie umie się posługiwać książką telefoniczną. A co do perpetuum mobile - to może wymyśli jak dozyje i nie wykupią go chińczycy i japończycy, prawda jest taka, ze 500 miliardowe zadłużenie USA to jest właśnie kasa małych żółtych ludzików, którzy swego czasu w byli mądrzejsi, bo podpadtrując zachodnią technologię nie poprzestawali na ślepym naśladownictwie tylko udoskonalali ją windując na znacznie wyższy poziom. A w telewizji nawet dzieciom puszczają swoje pokemony a nie Amerykańskie Looney Tunes.
Ale to nic bo przecież pochodzi z "mało inteligentnego" narodu, no bo Polacy są "on Top"
Nie jesteśmy on the top i zakładając z góry, że jesteśmy gorsi, i musimy korzystać z tego co wymyślą inni zbyt prędko na szczyt nie wejdziemy. Za to amerykanie szybko z niego spadną, wahadłowce amerykańskie są w opłakanym stanie, za długo w kosmos sobie nie polatają, nie potrafią sobie poradzić z głupim Bin Ladenem i z 16sto milionowym Irakiem, kasę powoli przejmują im żółtki, ich samochody są o 3 jeśli nie 4 generacje zacofane, Intela powoli wygryza AMD, przeciętny amerykanin spłaca 2 kredyty. Nie byłbym więc taki pewien ze jeszcze długo będą mieli tak dobre warunki do rozwoju jak mają obecnie. Na dzień dzisiejszy są liderem światowym, ale za 50 lat to moze być japońska kolonia...
Ale wybaczcie - długo jeszcze polska będzie zaściankiem Europy, a co dopiero Świata......
Tak, i własnie dlatego trzeba naśladować zachodnie wzorce, żeby jeszcze bardizej zakonserwować naszą zaściankowosć. Brawa za tę konkluzję.
Nieważne kto go wymyślił, zaprojektował. Jest to samochód polski - produkowany w Polsce przez polską fabrykę.
A takim razie Opel jest polski, Fordy do niedawna były polskie... Autobusy Volvo też sa polskie... Można i tak...
Nadwozie zostało zaprojektowane przez Włochów, natomiast całość została dopracowana w Polsce tak żeby odpasować ją
No to się nasi przy tym napracowali, nie ma co...
do płyty podłogowej i silników 125p (bo nie wypaliła licencja na silniki DOHC).
Które to też były włoskie...
Nie wiem jak jest w innych krajach ale u nas o tym się pisze, więc problem chyba istnieje.
Jasne , istnieje, tylko czy jest tak duży że stawia nas daleko za innymi?