PIS a Demokracja

Tematy trochę mniej związane z motoryzacją, jednak to forum nie służy do nabijania postów. Proszę zapoznać się z regulaminem na forum ogólnym.

Moderator: SebaSTI

Postprzez schwepes » środa, 8 lut 2006, 00:59

http://media.wp.pl/kat,9916,wid,8179150 ... &_ticrsn=3

za 3 lata żeby założyć własną działalność trzeba będzie mieć pozwolenie proboszcza, za 5 lat będziemy mieli następujące kanały telewizji publicznej: TVT1, TVT2, TVT Regionalna, TVT24, TVT Meteo ;) .. kto rozszyfruje ostatnią literę T :lol:
schwepes
A6

Postprzez piter306 » środa, 8 lut 2006, 09:07

Jo rodzina ojca Tadeusza mom tam kaj światło nie dociero, starczy mi Eurosport, a reszta może być milczeniem.
Czas leci a człowiek jakby coraz głupszy.
piter306
A5

Postprzez żółtodziób » środa, 8 lut 2006, 23:44

Ja uważam, że opublikowanie karykatur było błędem..Nie można mylić wolności słowa z obrażaniem uczuć religijnych....A redaktor Rzeczpospolitej powinien za to "beknąć"

Ależ oczywiście!!! to jest uprawianie dziennikarstwa w stylu Urbana i Rydzyka. Ciekawe po czyjej stronie stanęłaby Wyborcza gdyby ktoś obraził żydowskie uczucia, zaraz byłaby wojna o antysemityzm i tolerancję.

http://media.wp.pl/kat,9916,wid,8179150 ... &_ticrsn=3

za 3 lata żeby założyć własną działalność trzeba będzie mieć pozwolenie proboszcza, za 5 lat będziemy mieli następujące kanały telewizji publicznej: TVT1, TVT2, TVT Regionalna, TVT24, TVT Meteo .. kto rozszyfruje ostatnią literę T

Tak, a za 7 lat Marek Jurek dostanie posadę Wielkiego Inkwizytora i będzie palił na stosie wszystkich co nie płacą dobrowolnych składek na całą Rydzykownię. nie popadajmy w paranoję... A co do "niusa" to Super Express jest rzeczywiście bardzo wiarygodnym źródłem informacji...
żółtodziób
A8

Postprzez schwepes » czwartek, 9 lut 2006, 00:11

żółtodziób napisał(a):Tak, a za 7 lat Marek Jurek dostanie posadę Wielkiego Inkwizytora i będzie palił na stosie wszystkich co nie płacą dobrowolnych składek na całą Rydzykownię.

moja szklana kula daje radę tylko do 5 lat w przód.. czas wymienić na lepszy model :lol:
schwepes
A6

Postprzez bullitt » czwartek, 9 lut 2006, 00:12

Polityka PIS-u od samego początku była jasna i nie ma się co dziwić. Wszyscy doskonale wiemy, kto był najbardziej niezadowolony. wiedział to też PIS i skutecznie prowadził promocherową i prokościelną politykę. robi to dalej. Dlaczego wygrali? Bo "prywaciarzom" było dobrze i zamiast głosować siedzieli w domach i z radzieckim "jakoś to będzie" patrzyli w telewizor jak emeryci i budżetówka zasuwa do urn. I się porobiło. Sam nie byłem na wyborach... Ja się niepokoję jak patrzę na KRRiT i sposób traktowania mediów (równi i równiejsi) - to mnie zabolało najbardziej. Nie spodziewałem się że we współczenej Polsce kiedykolwiek dojdzie do sytuacji, w której to kościelne media rozdają karty a prawica robi z demokracją co jej się podoba. Nie jest dobrze... Chyba zacznę głosować i wam też proponuję... Obecnie 52% Polaków jest zadowolonych z władzy, więc albo (mam nadzieję) badana grupa została wyjątkowo niefortunnie dobrana, albo najwyższy czas zacząć się bać...
Mniej pisać, więcej czytać, a jeśli pisać, to tak, żeby inni czytali...
bullitt
N3

Postprzez żółtodziób » czwartek, 9 lut 2006, 02:24

Ja właśnie jestem przedstawicielem "prywaciarzy" ale tych co poszli na wybory. Nie taksobie wyobrażałem sytuację po wyborach,ale w chwili obecnej gdybym miał wybierać drugi raz to na pewno nie głosowałbym na PO. nie dlatego że PIS jest taki świetny,ale tak jak już pisałem PO jest jeszcze gorsze.

To co robi PIs może się nie podobać, ale w sumie tego należało oczekiwać. Ale przynajmniejrobią swoje, jak nie z Tuskiem to z Rydszem, taka jest polityka. A co robi PO? szczeka. najpierw na moherowe berety, potem na Rydza, a koniec końców jak nie wiedzą czego się czepić to się czepiają Dody elektrody, albo wcześniejszych wyborów parlamentarnych do których sami wcześniej parli. Było do wzięcia 9 urzędów to nie wzięli. jaką mozna mieć gwarancję że po następnych wyborach.

Pis idzie w kierunku LPR i SO dokładnie w taki sam sposób jak PO w kierunku SLD, tyle że tzw. OBIEKTYWNE MEDIA zdają się tego faktu nie dostrzegać. Wszyscy obudzimy się za 4 lata z ręką w nocniku jak dojdzie do koalicji PO-SLD. Taka jest polityka, dogadujesz się z tym, z kim opłac ci się bardziej dogadać.

Co do KRRi TV i takich tam dziwadełek tudzież Rydzykowni, przeczytajcie się panowie dokładnie i przenieście to narzeczywistość. A co wyprawiało SLD? Dokładnie to samo. Oczywiście, amy gówno a nie IV RP, ale nie demonizujmy że się tego nie spodziewaliśmy, bo BYWAŁO JUŻ W TYM KRAJU GORZEJ. IMO najprościej byłoby skończyć z obłudą , bo każdy kto będzie u władzy będzie chciał sobie podporządkować publiczne media, jedyym wyjściem jest totalne odpolitycznienie tych mediów, ale na to się nie zgodzi żadna partia może poza Korwinem, który i tak nic nie ma do gadania, bo każdy kalkuluje że prędzej czy później sam dojdzie do władzy. Zresztą poczekajmy na to aż PO dojdzie do władzy, ciekawe czy znowelizuje tą ustawe. Śmiem twierdzić że nie.

Nowa władza jast taka sobie, nie jest idealna, ale TVN Wybiórcza i Onet sprawę wyolbrzymiają,wykorzystują każdą sytuację, z pełną bezczelnością podają oprócz suchych faktów także interpretację, przez większość czasu puszczają złośliwe i pozbawione podstaw w faktach wypowiedzi liderów PO. Ja się nie dziwię, że Kaczki szukają poparcia gdzie indziej, każdy by szukał. Radia Maryja nie uważam jak na razie za zagrożenie, owszem to jest chora rozgłośnia, którą najlepiej zamknąć, ale to właśnie przez ujadanie TVNu i im podobnych ma się tak dobrze jak ma. Nie wiem jak na dzień dzisiejszy, ale przed wyborami to nie była nawet druga liga jeśli chodzi o słuchalność. Ale na pewno się zwiększa, bo ja na przykład mam już dość robienia mi wody z mózgu przez TVN i pewnie gdybymnie był mocno zrażony do stacji Rydzyka już od dawna to włączyłbym je czasem żeby mieć jakieś alternatywne źródło informacji. Media w Posce to jest dzungla,coś takiego jak pluralizm nie istnieje. Jedynym wyjściem wydaje się być przyznanie większych ilości koncesji w celu zróżnicowania rynku, bo jak na razie przynajmniej jesli chodzi o TV to mamy Waltera, który sympatyzował zawsze z lewą stroną, Solorza, który w politykę się nie mieszał, Rydza, który póki co wcale wiele do gadania nie ma, tylko pozostałe media zrobiły z niego demona, oraz publiczną TV, w której wpływy się zmieniają, do niedawna była to także tuba propagandowa lewicy.

Oczywiście nie zmienia to faktu, że Kaczki zabrały się za temat bez większego sensu i pomyślunku, zamiast dywersyfikować media poprzez ich zróżnicowanie staraja się zyskać jak największe wpływy tam gdzie tylko mogą, żeby przeciwstawic się oponentom. Niestety, to prowadzi tylko i wyłącznie do skostnienia obecnych układów, chociaż na pewno nie odbije się to w negatywny sposób na niezależności mediów - żeby stracić niezależność najpierw trzeba ją mieć. To co mamy w tej chwili to jest wolnośc słowa w mediach, ale coś takiego jak obiektywizm to w dalszym ciągu marzenie ściętej głowy. I tym pesymistycznym akcentem kończę temat.
żółtodziób
A8

Postprzez rutino78 » czwartek, 9 lut 2006, 08:39

jak media biły w rząd millera jak w bęben (i miały racje) to było dobrze. teraz jak robią co do nich należy bo z tego żyją to jest to ujadanie.
nie wierze ze wszystkie media się uwzieły na PIS, za duzo ich na zorganizowaną jednomyślność.
rząd i koalicja same sie podkładają, co chwile mamy jakiś skandal czy kompromitacje.
za to marcinkiewicz udany niezmiernie, same sukcesy odnosi.
medialne niestety jedynie
rutino78
N3

Postprzez Sergiey » czwartek, 9 lut 2006, 10:41

żółtodziób napisał(a):Ja właśnie jestem przedstawicielem "prywaciarzy" ale tych co poszli na wybory.

No widze ze jest nas wiecej. I wbrew obiegowej opinii myślę że to własnie tym co prowadzą własne działalności zależy najbardziej i wierz mi Bullit, że tacy ludzie nie siedzą przed telewizorami (z braku czasu zazwyczaj) i nie czekają z założonymi rękami na to co będzie.
gg://1569993 Gadu-Gadu
---
Auto racing, bull fighting, and mountain climbing are the only real sports ... all others are games.
Ernest Hemingway
Sergiey
A5

Postprzez żółtodziób » czwartek, 9 lut 2006, 13:11

jak media biły w rząd millera jak w bęben (i miały racje) to było dobrze.

Media złego słowa nie mówiły na rząd Millera w pierwszym okresie urzędowania, zanim tak na prawdę czymkolwiek (złym lub dobrym) się wykazał. Media jechały po nich na grubo przed wyborami nawet. Potem niestety dał taką plamę że nawet przy wielkiej dozie dobrej woli nie dało się go bronić chcąc zachować pozory niezależności.

nie wierze ze wszystkie media się uwzieły na PIS, za duzo ich na zorganizowaną jednomyślność.

Tam gdzie jest zorganizowana kasa jest i zorganizowana jednomyslność. Zapomniałeś już z kim Miller robił geszefty za pośrednictwem Rywina? Powiązania sięgały od rządu i prezia, przez Agorę do tygodnika "Nie". jakiś niejasny udział w sprawie miał także Walter, choć ten epizod akuratnie wypłynął za bardzo na światło dzienne, coś jednak było na rzeczy, choć trudno jest dowieść tego co tak na prawdę. To są wszystko chłopcy z jednego podwórka i tym chłopcom dojście do władzy przez PIS jest wybitnie nie na rękę.

rząd i koalicja same sie podkładają, co chwile mamy jakiś skandal czy kompromitacje.

A jakież to wielkie skandale i kompromitacje mieliśmy okazję widzieć? Rury Wassermana? Yes, yes yes? Jakąś tam chybioną nominację? W zestawieniu z tymco wyprowaiało SLD i niegdys KLD to i tak wszystko pryszcz. Oczywiście, napiętnować trzeba, ale robienie z tego dramatu na miarę afery Orlenu, PZU, czy Rywina to chyba nie jest obiektywizm dziennikarski. Albo weźmy oststni numer z J&S, najbardziej artykułowane były wypowiedzi sowietów, że niby akcja była sterowana przez rząd jak w przypadku Modrzejewskego. Nawet gdyby tak było to dziwne że są abulwersowani takimi metodami biorąc pod uwagę z jeakiego kraju i układów wyrośli...

za to marcinkiewicz udany niezmiernie, same sukcesy odnosi.
medialne niestety jedynie

No tak, TVN inaczej nigdy nie mówi niż o medialnych sukccesach rządu, a wtóruje Rokita odstawiając kolejną błazenadę z lodówką i telewizrem. Najpierw była udawana waga , teraz są prawdziwe rekwizyty, LOL!!!

Sukcesy w negocjacjach z UE to oczywiście mało istotna sprawa, podobnie jak uproszczenie systemu dopłat :D Zwłaszcza ze żadne państwo na to się nie odwważyło, a Kwach swego czasu powiedział że nie będzie umierał za Niceę. Rząd na pewno nie jest taki zły jak go przedstawjają, przygtował rekordową liczbę ustaw częsć oczywiście absurdalnych jak becikowe na przykład, a to że nie przeszły one przez parlament to juz inna sprawa. Dość powiedzieć że to glosami PO przeszło becikowe dla wszystkich, co dowodzi że ta partia ma w dupie wszystko (budżet, zasady, wyborców) poza własnym interesem politycznym. W przeciwieństwie do PISu PO nie jest zmuszona jako opozycja do żadnych ustępstw i modyfikacji swoich pierwotnych założeń, cyni to jednak bardzo chętnie jak chce dołożyć rządowi. Dlatego też IMO lepsza jest chwiejna koalicja z LPR i SO niż żadna, bo to daje jakiekolwiek pole do działania. Trzeba od razu spodziewać się że nie zawsze beędzie to działanie dobre, bardzo często zbyt prosocjalne prowadzące do skostnienia gospodarki. Stało się bardzo źle tak jak się stało, ale jeszcze gorsze byłoby gdyby nie doszło do zadnej koalicji, albo doszłoby do następnych wyborów w których zwyciężyłoby PO nie zdobywając większości w sejmie, wtedy to dopiero byłaby wojna, bo PO nie chiaóoby oddać władzy, a w żaden sposób nie byłoby w stanie zmontować większości.
żółtodziób
A8

Postprzez bounder » czwartek, 9 lut 2006, 13:29

żółtodziób napisał(a): Dość powiedzieć że to glosami PO przeszło becikowe dla wszystkich, co dowodzi że ta partia ma w dupie wszystko (budżet, zasady, wyborców) poza własnym interesem politycznym.

koszty becikowego dla wszystkich są wyższe o bodajże 3 miliony złotych od becikowego proponowanego przez PiS. Natomiast badanie tego, kto powinien dostać becikowe a kto nie kosztowałoby ok. 10 milionów złotych. Więc ta ustawa, która przeszła jest korzystniejsza
bounder
N3

Postprzez Cobra » czwartek, 9 lut 2006, 15:11

ta ustawa jest bez sensu to tak jakby w salonie dawali ci tysiaka na benzyne zeby zwiekszyc sprzedaz nowych samochodow. blazenada kosztowna do tego
Janusz Kulig, Marian Bublewicz - pamiętam...
Cobra
A5

Postprzez bullitt » czwartek, 9 lut 2006, 17:24

Sergiey napisał(a):
żółtodziób napisał(a):Ja właśnie jestem przedstawicielem "prywaciarzy" ale tych co poszli na wybory.

No widze ze jest nas wiecej. I wbrew obiegowej opinii myślę że to własnie tym co prowadzą własne działalności zależy najbardziej i wierz mi Bullit, że tacy ludzie nie siedzą przed telewizorami (z braku czasu zazwyczaj) i nie czekają z założonymi rękami na to co będzie.

Może rzeczywiście to trochę za bardzo uprościłem...
Mniej pisać, więcej czytać, a jeśli pisać, to tak, żeby inni czytali...
bullitt
N3

Postprzez stein911 » czwartek, 9 lut 2006, 20:43

A jakież to wielkie skandale i kompromitacje mieliśmy okazję widzieć? Rury Wassermana? Yes, yes yes?

A może projekt nowelizacji ustawy o zamówieniach publicznych, a może becikowe, a może 100000 nowych bezrobotnych, a może... szkoda gadać
stein911
A6

Postprzez żółtodziób » czwartek, 9 lut 2006, 22:18

A może projekt nowelizacji ustawy o zamówieniach publicznych, a może becikowe, a może 100000 nowych bezrobotnych, a może... szkoda gadać

1. Po to jest sejm żeby poprawic błędy w projektach ustaw, a nie po to zeby blokować pracę rządu

2. Becikowe - pomysł głupi

3. 100000 bezrobotnych - na zimę zawsze rośnie bezrobocie, w miesiace nie da się odwrócić tendencji zwłaszcza przy braku wsparcia ze strony sejmu i doprowadzeniu do rekordowo niskiej inflacji przez RPP

4. To i tak wszystko pryszcz
żółtodziób
A8

Postprzez stein911 » piątek, 10 lut 2006, 15:38

No i właśnie sejm tak poprawiał to becikowe, że teraz matka za jedno dziecko może dostać 3 becikowe z trzech różnych źródeł, a wszystko jest zgodnie z prawem. Obłęd. Tak samo nowy projekt ustawy o zamówieniach publicznych, jest potrzebny, ale panowie posłowie poszli o wiele za daleko. A wiemy o tym wszystkim tylko i wyłącznie dzięki pracy dziennikarzy, na których tak się wszyscy wyżywacie. Generalnie największą bolączką PiS jest to, że ma wielkie plany, ale zupełnie nie ma ludzi żeby te plany dobrze realizować. Ustawy pisane przez PiS i spółkę to błazenada. Znamienne że reformę gospodarczą przygotowywuje Gilowska, taka zwolenniczka liniowego podatku a nie Mech. Kaczyński dobrze wie czym by się skończyło realizowanie ich planu wyborczego, powtórką z Bauca.
stein911
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hyde Park