Marmetal napisał(a):Hultay WRC napisał(a):Marmetal napisał(a):Ja zdaję polski i WOS na poziomie podstawowym, angielski na rozszerzonym. Nie wiem gdzie się wybiorę po skończeniu szkoły.
No to naturalnym kierunkiem po takich przedmiotach jest anglistyka lub kierunki pochodne
No pewnie tak, tyle że ja nie jestem jakiś rewelacyjny z angielskiego. A co z dziennikarstwem? Słyszałem, że szanse na to też są. I co masz na myśli przez kierunki pochodne?
Anglistyka(taka klasyczna), nauczycielskie kolegium języków obcych(więcej języka praktycznego niż na anglistyce zwykłej(+metody nauczania, ja na tym jestem, potem pójdę na tłumacza), może jakieś stosunki międzynarodowe z naciskiem na kraje anglojęzyczne(kolega był na czymś w rodzaju amerykanistyki), na lingwistykę stosowaną(tłumacz) potrzebowałbyś jeszcze drugiego języka, najlepiej poz. rozszerzony.
A tak oprócz językowych to na administrację z takim zestawem tez chętnie by Cię przyjęli, tez o tym myślałem, ale wydawało mi sie to nudne. Tak tylko dla twojej informacji, nie wiem co planujesz.
Aha a na dziennikarstwo to wydaje mi sie że trzeba być mocarzem z polskiego, nie tyle żeby się dostać, tylko żeby dać tam sobie radę i być dobrym w zawodzie.