Marsz: Dość państwa klerykalnego!

Tematy trochę mniej związane z motoryzacją, jednak to forum nie służy do nabijania postów. Proszę zapoznać się z regulaminem na forum ogólnym.

Moderator: SebaSTI

Marsz: Dość państwa klerykalnego!

Postprzez beeper_ » niedziela, 9 kwi 2006, 12:59

RACJA Polskiej Lewicy zaprasza do udziału w marszu Dość państwa klerykalnego! Sobota 22 kwietnia, godz. 12.00, Warszawa. Spotykamy się przed Sejmem, idziemy Nowym Światem, Krakowskim Przedmieściem do Pl. Zamkowego. Marsz wspiera komitet honorowy: prof. Maria Szyszkowska, prof. Barbara Stanosz, prof. Joanna Senyszyn, Roman Kotliński, Czesław Janik, Piotr Gadzinowski. Patronat medialny: Fakty i Mity, Trybuna, Ateista.pl.

Masowy udział w tej manifestacji będzie ważnym sygnałem sprzeciwu wobec klerykalizacji Polski. Odpowiednie hasła, banery itp. mile widziane. Przedstawiciele partii, organizacji i stowarzyszeń, którzy chcieliby wygłosić przemówienie (max 5 minut) proszeni są o kontakt: poczta@racja.org.pl

Dość państwa klerykalnego – pod takim hasłem ulicami Warszawy przejdzie Marsz przeciwko klerykalizacji Polski. Manifestacja odbędzie się w sobotę 22 kwietnia, o godzinie 12.00.

Organizator marszu – partia RACJA Polskiej Lewicy, zaprosiła do udziału wszystkie środowiska, które identyfikują się z ideą manifestacji. Są to głównie lewicowe organizacje polityczne i społeczne, ale również związkowe, środowiska kobiece, mniejszości itp. Zasadniczym celem jest zebranie wszystkich tych osób, które uważają, że w Polsce zagrożona jest neutralność światopoglądowa i świeckość państwa. Organizatorzy informują, że chcą wyrazić mocny protest przeciwko m. in.: zawłaszczaniu władzy politycznej przez kler, finansowaniu kościołów z budżetu państwa, indoktrynacji religijnej w szkołach, dyskryminacji kobiet i mniejszości, łamaniu praw człowieka, cenzurze mediów i rozbijaniu demokracji.

– Wszystkie te problemy wynikają pośrednio, a niektóre nawet bezpośrednio, z postępującej klerykalizacji życia publicznego – powiedział Jan Barański, przewodniczący RACJI. – Wciąż wielu ludzi uważa, że walka o neutralność światopoglądową to temat zastępczy. Nie zdają sobie jednak sprawy z tego, że to właśnie klerykalizacja kraju jest często przyczyną naprawdę wielu poważnych problemów na różnych płaszczyznach funkcjonowania państwa, które zżerają Polskę od środka. Samo zapewnienie realnego przyjaznego rozdziału państwa i kościołów niemal automatycznie spowodowałoby, że wiele z nich przestałoby istnieć – dodał.

Marsz przeciwko klerykalizacji wspiera powstały komitet honorowy. Tworzą go następujące osoby: prof. Maria Szyszkowska – filozof, była senator i kandydatka na urząd Prezydenta RP, prof. Barbara Stanosz – filozof i logik, współpracowniczka kwartalnika Bez dogmatu, prof. Joanna Senyszyn – posłanka na Sejm, wiceprzewodnicząca SLD, Roman Kotliński – redaktor naczelny tygodnika Fakty i Mity, Czesław Janik – prezes Stowarzyszenia na rzecz Państwa Neutralnego Światopoglądowo „Neutrum” oraz Piotr Gadzinowski – poseł na Sejm, prezes Niezależnej Inicjatywy Europejskiej.

Manifestacja rozpocznie się w sobotę 22 kwietnia o godzinie 12.00 przed Sejmem. Demonstranci przejdą ulicami Nowy Świat i Krakowskie Przedmieście do Placu Zamkowego.

Patronat medialny nad imprezą objęły: tygodnik Fakty i Mity, dziennik Trybuna oraz wortal Ateista.pl.

DANIEL PTASZEK

Obrazek
beeper_
N4

Postprzez nielegala » niedziela, 9 kwi 2006, 13:47

to już sie nudne robi :?
nielegala
N3

Postprzez bzyq » niedziela, 9 kwi 2006, 13:51

nielegala napisał(a):to już sie nudne robi :?

Ale co nudne ?? To ze Polska rzadzi nie prezydent, nie rzad, tylko stado klerykow, ktorzy wszystko robia pod siebie ??
Jak widze obrady sejmu, i na powitanie wypowiadajacego sie posla slysze : Wysoka Izbo, Ojcze Dyrektorze .... to mnie na belty ciagnie. Nie po to glosowalem na tych a nie na innych, zeby teraz wszystkim sterowala jedna osoba, za pomoca wiernych i oddanych fanatykow ( nie boje sie uzyc tego slowa).
Ostatnio pojawil sie apel Watykanu o uspokojenie Radia Maryja i TRWAM.
I co ? Gowno z tego wyjdzie. Poki co, nic sie nie zmieni, bo to sa ludzie "nietykalni".
Ech .... w jakiej Polsce Nam przyszlo zyc ...
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez Hultay WRC » niedziela, 9 kwi 2006, 14:39

Ciekawe co na to mohery i RM? :) Już widze ich relację z tego wydarzenia i komentarze... :?
Jaki tam Hultay, po prostu Arni :)
Kubeł turbo i LSD... ta zabawa po nocach się śni :)
Hultay WRC
A6

Postprzez żółtodziób » niedziela, 9 kwi 2006, 15:20

Maria Szyszkowska, Joanna Senyszyn, Piotr Gadzinowski

Patronat medialny: Fakty i Mity, Trybuna, Ateista.pl.

Z całym szacunkiem ale jak bym miał wybierać miedzy nimi a moherami to wolę mohery... Nie to że mohery są mądrzejsze, jedni i drudzy są IMO jednakowo ... i mają podobny poziom jadu, Rydzyk jednak przynajmniej sklecić trzy słowa do mikrofonu nie robiąc z siebie pajaca w odróżnieniu od wymienionych powyżej osób, taki Gadzinowski to nawet jak powie Hong kong to pół polski z niego polewa, nie mówiąc już o skrzeczącym głosie Senyszyn. A szyszkowska to deklasuje tę dwójkę razem wziętą...

A co do autora wątku - zdeklasowaleś Rutino, będę musiał sie do gościa przeprosić...
żółtodziób
A8

Postprzez Sergiey » niedziela, 9 kwi 2006, 15:42

No bez jaj. To ma być państwo klerykalne? Ci z Racji powinni przestać lewitować i zejsc na ziemie. Ze też im nie szkoda czasu i energii na takie pierdoły...
gg://1569993 Gadu-Gadu
---
Auto racing, bull fighting, and mountain climbing are the only real sports ... all others are games.
Ernest Hemingway
Sergiey
A5

Postprzez rutino78 » niedziela, 9 kwi 2006, 18:05

widze ze wszyscy juz przywykli do tego ze pan proboszcz ma władze a kosciół naszą kasę. nie lubie jak ktos kradnie w imie boga
rutino78
N3

Postprzez żółtodziób » niedziela, 9 kwi 2006, 20:22

zastosuję standardową odpowiedź dla rutino nr 1 (w skrócie sodrnr1) - puknij się czlowieku w łeb... nikt nikogo nie zmusza żeby dać na tacę albo na rydzykarnię, a nakłanianie do wsparcia nie jest złodziejstwem. Mają do tego prawo, tak samo jak szyszkowska ikonowicz gadzinowksi, senyszyn, jaruga i jeszcze kilku innych pokemonów których zapomniałem wymienić mają prawo nakłaniać do finansowania swoich kampanii wyborczych. A złodziejstwo to jest jak Kwach sam sobie wynajmie państwową kanienicą za 5 zlotych za metr...

Dodam jeszcze że jako osoba która w życiu nie dała ani złotówki na tacę i do koscioła zagląda bardzo rzadko w żaden sposób nie czuję się szykanowany ani okradany przez kler. W mojej skrzynce pocztowej ani na klamce nie znajduję ulotek nakłaniających do wrzucenia paru groszy na tacę, a jak chodzą po kolędzie to otrzymując odmowę przyjęcia ich nie wkładają nogi między drzwi a próg jak jechowcy albo akwizytorzy. Organizacja zwana Kościołem Rzymsko - Katolickim w żaden sposób nie jest dla mnie uciążliwa, a przynajmniej nie bardziej niż 90% pozostałych z którymi mam jakąś tam styczność. No, ale może beeper i rutino mają jakieś inne doświadczenia, proboszcz włamał im się i ukradł wszystkie kosztowności i pieniądze trzymane w skarpecie, lokalna paratfia przysyła karki z bejzbolami żeby sciagnąc składkę na parafię i RM...

osobną kwestią jest hojność naszego państwa wobec Koscioła, ale niestety panowie - na tym polega demokracja, że jeśli coś sejm przegłosuje to później jest to wiążące. Skoro naród sobie wybrał taki a nie inny sejm to widocznie naród sobie tego życzy. Mnie się to też mnie podoba, ale cóż... Na szmaciarzy z SLD i tak nie pójdę cglosować...
żółtodziób
A8

Postprzez +RAFAŁ+ » niedziela, 9 kwi 2006, 22:29

bzyq napisał(a):Jak widze obrady sejmu, i na powitanie wypowiadajacego sie posla slysze : Wysoka Izbo, Ojcze Dyrektorze .... to mnie na belty ciagnie.

A co ja mam powiedzieć jak mi szpital w mieście chcą zrobić pod wezwaniem Ojca Dyrektora?
Odszedł wielki kierowca, jeden z największych, jacy kiedykolwiek pojawili się w polskich rajdach...

ryspol.net.pl
+RAFAŁ+
A6

Postprzez bzyq » poniedziałek, 10 kwi 2006, 00:23

+RAFAŁ+ napisał(a):
bzyq napisał(a):Jak widze obrady sejmu, i na powitanie wypowiadajacego sie posla slysze : Wysoka Izbo, Ojcze Dyrektorze .... to mnie na belty ciagnie.

A co ja mam powiedzieć jak mi szpital w mieście chcą zrobić pod wezwaniem Ojca Dyrektora?

No comments ......

Żółtodziub :
Masz racje. Nikt nikogo nie zmusza. A przynajmniej jednostki.
Ale popatrzcie sie, jakie oddzialywanie kleru jest na obecny rzad. Decyzje - w moim przekonaniu - sa sterowane wlasnie przez nich ( dokladnie przez Ojca dErektora ).
Wydanie taaaaaakiej kasy na osrodki szkolenia katolickie ( gdzie przecietny nauczyciel w "normalnej", publicznej szkole zarabia tyle co kot naplakal ) sklania sie wlasnie do tego. Rozumiem. Zyjemy w Panstwie katolickim, ale wszystko trzeba robic z glowa ....
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 10 kwi 2006, 02:04

Żółtodziub :
Masz racje. Nikt nikogo nie zmusza. A przynajmniej jednostki.
Ale popatrzcie sie, jakie oddzialywanie kleru jest na obecny rzad. Decyzje - w moim przekonaniu - sa sterowane wlasnie przez nich ( dokladnie przez Ojca dErektora ).

No tak, Ojciec Dyrektor wpadł w paranoję że wszystkim sterują żydzi i masoneria, ale widzę ze jego oponenci wcale nie mają lepszych argumentów. To co robi PIS robi z własnej nieprzymuszonej woli, zapewne z uwagi na przekonania swojego elektoratu, któremu jak widac WCALE TO NIE PRZESZKADZA. I tutaj mam na myśli ogół a nie jednostki, bo ja również głosowałym na PIs i mnie się ciągoty prorydzykowskie nie podobają.

Wydanie taaaaaakiej kasy na osrodki szkolenia katolickie ( gdzie przecietny nauczyciel w "normalnej", publicznej szkole zarabia tyle co kot naplakal ) sklania sie wlasnie do tego. Rozumiem. Zyjemy w Panstwie katolickim, ale wszystko trzeba robic z glowa ....

Po pierwsze nie jest to wcale taaaaka kasa, 24 bańki to niby dużo, ale zależy z jakiej strony na to spojrzeć. Utrzymanie samego parlamentu to 10 baniek miesiecznie, czyli jakieś 120 rocznie. Szkoda że Senyszyn i Gadzinowski nie zgłoszą ustawy o obniżeniu wynagrodzeń dla zawodowych posłów zamiast latać na demonstracje w obronie kasy państwowej, dużo więcej floty marnuje się pod ich nosem...

Po drugie finansowanie uczelni katolickich jest wynikiem podpisanych wcześniej umów (konkordat) i ma podobny charakter jak składki dla UE. Nie mówię że to dobrze, mnie się to też nie podoba, ale zarzut, że Kościól KRADNIE te pieniądze jest zwykłym oszczerstwem. Oczywiście, kościół zabiegał o te pieniądze, ale to ci, którzy dziś się nazywają liberałami (dlatego własnie jaich nazywam farbowanymi liberałami) załatwili nam tę przyjemność, a i gros społeczeństwa nie bardzo ma cokolwiek przeciwko. Argument jest tak samo niedorzeczny jak paplanina Rydzyka że żydzi z UE okradają nas odciągając składki. Przecież to czysta forma oszłomstwa, tyle że skierowana w przeciwnym kierunku niż schizy Rydzyka!
żółtodziób
A8

Postprzez bzyq » poniedziałek, 10 kwi 2006, 04:01

Nie bede sie spieral o to, kto jest w kieszeni Rydzyka, a kto nie jest, bo tego troche jest. PiS nie PiS, takze wielu z innych partii.
Ale :
W takim razie czym kierowali sie w/w politycy ( czy partie ) zapraszajac na wyniki najpierw Radio Maryja i TV TRWAM ?? Wybuchl skandal na cala Polske .Chyba nie kierowali sie zdrowym rozsadkiem. Moim zdaniem to jest pewien przejaw klerykalizacji kraju. Najpierw media koscielne, pozniej reszta swiata. Obled.
Tylko dziwi mnie fakt, ze odkad pojawil sie nowy rzad ( co wcale nie znaczy, ze tesknie do poprzedniego ) temat katolicyzmu wyplynal na sama gore, i gdzie sie nie popatrzec, tam o tym mowa.
Z innej beczki.
Kto sie teraz zdobedzie na odwage przeciwstawieniu sie rezimowi Rydzyka przed planowanymi wczesniejszymi wyborami ?? Wszyscy wiedza to "rzeszy" oddanych, fanatycznych sluchaczach, i kazdy Radiu Maryja wlazi w dupe, zeby sie pozniej nachapac.
Moze jestem zbytnio dosadny i zbyt uogolniam, ale w moim przekonaniu taka jest prawda, i poki co nikt nie przedstawil mi dowodow na to, ze nie mam racji.
Jestem wierzacy, ale po prostu obecna sytuacja mnie wkur**.
Bleah...4 rano. Ide spac bo rano mam kolosa.
pozdrawiam

EDIT
Jeszcze sobie przypomnialem wypowiedz ktoregos senatora, gdzie koles mowi, ze nie wyobraza sobie, jak normalny czlowiek moze jezdzic samochodem np. do Brukseli jak moze na przyklad latac samolotem.
Ku*wa. Jakby sam placil za bilety, to by zasuwal pociagiem 2 klasa. To apropos marnowania pieniedzy :)
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 10 kwi 2006, 10:38

W takim razie czym kierowali sie w/w politycy ( czy partie ) zapraszajac na wyniki najpierw Radio Maryja i TV TRWAM ?? Wybuchl skandal na cala Polske .Chyba nie kierowali sie zdrowym rozsadkiem. Moim zdaniem to jest pewien przejaw klerykalizacji kraju. Najpierw media koscielne, pozniej reszta swiata. Obled.

Rzeczywiście, obłęd, kilka przypadków faworyzowania przez władzę RM to w istocie klerykalizacja kraju na miarę Iranu czy średniowiecza. Oczywiscie że nie kierowali się rozsądkiem, ale popadanie w paranoję z powodu tego że chcieli dokopać innym stacjom również z rozsądkiem nie ma nic wspólnego.

Tylko dziwi mnie fakt, ze odkad pojawil sie nowy rzad ( co wcale nie znaczy, ze tesknie do poprzedniego ) temat katolicyzmu wyplynal na sama gore, i gdzie sie nie popatrzec, tam o tym mowa.

Napisałem to już kilka razy, ale powtórzę jeszcze raz - po śmierci Papieża naród się zrobił bardzo katolicki (na pokaz oczywiscie) i wręcz oczekuje takich zachowań od sfer rządzących. Możesz mi wierzyć, nie robili by tego gdyby nie mogli czegoś na tym wygrać dla siebie.

Kto sie teraz zdobedzie na odwage przeciwstawieniu sie rezimowi Rydzyka przed planowanymi wczesniejszymi wyborami ??

Człowieku jakiemu reżimowi? Co ty bredzisz w ogóle... i przed jakimi wyborami ?! Przyspieszonych wyborów nie będzie, już na to za późno...

Wszyscy wiedza to "rzeszy" oddanych, fanatycznych sluchaczach, i kazdy Radiu Maryja wlazi w dupe, zeby sie pozniej nachapac.

Nachapać? a czego się można nachapać przy Radiu Maryja? Rydzyk ma wszystko w dupie, on sięnie azamierza z nikim dzielić swoją kasą, nikt tak na prawde nie wie nawet ile on jej ma, w dodatku jest to człowiek pazerny jak rzadko i prędzej do grobu weźmie niż będzie kogokolwiek finansował...

Moze jestem zbytnio dosadny i zbyt uogolniam, ale w moim przekonaniu taka jest prawda, i póki co nikt nie przedstawil mi dowodow na to, ze nie mam racji.

No właśnie i to jest właśnie oszołomstwo i paranoja. To TY musisz udowodnic że masz racje a nie ktoś inny że nie masz. Ja sobie mogę powiedzieć ze moim przodkiem był książę Józef Poniatowski, ale po czymś takim to mnie wyśmieją i tyle, mimo że nikt mi nie udowodni ze tak nie jest. I własnie dlatego wszyscy śmieją się z Rydzyka i jego zydowsko masońskich obsesji, mimo, że nikt tak na prawdę nie jest w stanie podważyć tych twierdzeń. Ja się coś mówi to wypada mieć większe przesłanki niż puste slogany wyczytane w GW, Trybunie albo FiM.
żółtodziób
A8

Postprzez bzyq » poniedziałek, 10 kwi 2006, 11:11

Człowieku jakiemu reżimowi?

Fakt. Moze sie zle wyrazilem.
Nachapać? a czego się można nachapać przy Radiu Maryja?

No wlasnie ze sie mozna. Zauwaz co sie dzieje z TVN. Na antenie powiedzieli, ze to zydowska stacja, i od razu rozglos na cala Polske.
To teraz kontynuujac wywod, wyobrazmy sobie co by bylo, jakby politycy zaczeli ( nie wiem czy to dobre okreslenie, bo wiekszosc i tak wlazi ) wlazic w dupe Rydzykowi. Rydzyk na antenie powie, ze ten albo tamten jest cacy, i jak rosnie poparcie ?? O taki rodzaj nachapania mi chodzi. Co jak co, jest to srodek masowego przekazu, a to, ze ma tak zajeb*ty wplyw na ludzi slepo wpatrzonych na to co ojciec dErektor powie, ze gotowi czlowieka powiesic. W zyciu nie widzialem, zeby kogokolwiek dziadek gonil z parasolka, za to, ze chce przyblizyc innym widok z drugiej strony barykady.

No właśnie i to jest właśnie oszołomstwo i paranoja. To TY musisz udowodnic że masz racje a nie ktoś inny że nie masz.

Na szczescie, jest wiecej ludzi takich jak ja, ktorzy zaczeli to zauwazac i zaczynaja sie przeciwko temu buntowac.
I własnie dlatego wszyscy śmieją się z Rydzyka i jego zydowsko masońskich obsesji, mimo, że nikt tak na prawdę nie jest w stanie podważyć tych twierdzeń.

Przestraszylem sie troche Twoich pogladow.
W takim razie po co w trakcie wojny ratowalismy Zydow ? Po co wciaz czcimy miejsca kazni w Oswiecimu, Tremblince i tak dalej ??
Czemu Nasz Papiez tak zabiegal o dobre uklady z nimi ?
W takim razie Rydzyk tworzy cos w rodzaju sekty ( bo tego religia nie mozna nazwac ). Zaraz powiesz zebym sie puknal w czolo.
I własnie dlatego wszyscy śmieją się z Rydzyka i jego zydowsko masońskich obsesji, mimo, że nikt tak na prawdę nie jest w stanie podważyć tych twierdzeń.

Ja sie wcale nie smieje z niego. Po pierwsze boje sie takiego podejscia, a po drugie wspolczuje mu takiego myslenia.
Mowi, ze wszedzie zydostwo i masonstwo. Niech pokaze w ktorym miejscu: kto, gdzie, jak ? A nie rzuca oszczerstwa, za ktore pozniej musi przepraszac.
o TY musisz udowodnic że masz racje a nie ktoś inny że nie masz.
Wlasnie o to chodzi. Niech oni mi teraz udowodnia ( tylko faktami, a nie ... o dupie marynie ).
Ja dalej nie rozumiem, na jakiej zasadzie RM odroznia zyda od nie-zyda. Bo wyglada na to, ze polowa Polski, ktora jest przeciwko RM jest zydami. nie jest tak ??
pozdro

EDIT :
Oczywiscie chodzi o Treblinke, na co zwrocono mi uwage. Zwykle przejezyczenie.
Ostatnio edytowano wtorek, 11 kwi 2006, 15:30 przez bzyq, łącznie edytowano 1 raz
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez żółtodziób » poniedziałek, 10 kwi 2006, 14:12

No wlasnie ze sie mozna. Zauwaz co sie dzieje z TVN. Na antenie powiedzieli, ze to zydowska stacja, i od razu rozglos na cala Polske.
To teraz kontynuujac wywod, wyobrazmy sobie co by bylo, jakby politycy zaczeli ( nie wiem czy to dobre okreslenie, bo wiekszosc i tak wlazi ) wlazic w dupe Rydzykowi. Rydzyk na antenie powie, ze ten albo tamten jest cacy, i jak rosnie poparcie ?? O taki rodzaj nachapania mi chodzi. Co jak co, jest to srodek masowego przekazu, a to, ze ma tak zajeb*ty wplyw na ludzi slepo wpatrzonych na to co ojciec dErektor powie, ze gotowi czlowieka powiesic. W zyciu nie widzialem, zeby kogokolwiek dziadek gonil z parasolka, za to, ze chce przyblizyc innym widok z drugiej strony barykady.

Fanatycznych wielbicieli Rydzyka nie ma wcale dużo. Może kilkaset tysięcy w sumie. Wiele osób słuchających RM nie głosuje tak jak Rydzyk każe. Zapewne każdy ma w rodzinie starszą osobę, która słucha RM, ja mam takich kilka, z czego jedna tylko głososwała jak Rydzyk kazał, reszta słucha RM "ze startości" poniewaz wolą słuchać różanca niż najnowszych nagrań Shakiry w RMFie, ale głosują i tak po swojemu. Teza, ze rydzyk ze swoją grupką fanatyków ma wpływ na wyniki wyborów jest mocno naciągana, politymkom którzy myślą że można się "nachapać" elektoratu w ten sposób można tylko współczuć, to jest raczej polityczne samobójstwo, przynajmniej na dłuższą metę.

Na szczescie, jest wiecej ludzi takich jak ja, ktorzy zaczeli to zauwazac i zaczynaja sie przeciwko temu buntowac...

Na takiej samej zasadzie właśnie Ojciec dErektor zauważył spisek masońsko zydowski wymierzony w ostoję polskości i od kilkunastu lat z tym spiskiem wojuje.

Przestraszylem sie troche Twoich pogladow.
W takim razie po co w trakcie wojny ratowalismy Zydow ? Po co wciaz czcimy miejsca kazni w Oswiecimu, Tremblince i tak dalej ??
Czemu Nasz Papiez tak zabiegal o dobre uklady z nimi ?
W takim razie Rydzyk tworzy cos w rodzaju sekty ( bo tego religia nie mozna nazwac ). Zaraz powiesz zebym sie puknal w czolo.

Nie powiem żebyś puknął się w czoło,, tylko raczej czytał ze zrozumieniem. Po pierwsze to nie są moje poglądy, tylko rydzyka, po drugie przytoczyłem je, żeby pokazać, że zarówno poglądy rydzyka jak i antyklerykałów są tak samo bezpodstawne, przynajmniej w chwili obecnej. Po drugie fakt ratowania żydów z opresji nie odbiera nam prawa do ich krytyki, ozywiscie pod warunkiem że jest ona poparta dowodami.

Ja sie wcale nie smieje z niego. Po pierwsze boje sie takiego podejscia, a po drugie wspolczuje mu takiego myslenia.

Bać to się mozna czerwonej zarazy, która zagarnęła cała kasę po PRLu i teraz wyprawia co jej się zywnie podoba, a koniec końców Kwach ich ułaskawia. Ale rydzyk ze swoą garstką moherowych emerytów to może tylko smieszyć. jego stacja istnieje już kilkanaście lat, i pewnie gdyby TVN nie zrobił zadymy to by nikt nie miał pojęcia o poglądach rozgłaszanych przez RM. To TVN zrobił mu reklamę tak na prawdę. Imperium rydzyka... buahahahaa...

http://www.audytorium17.pl/badania/badania.htm

Tutaj masz badania jednej z najlepszych firm, SMG/KRC, sam sobie zobacz jakim wielkim wzięciem cieszy sie Radio Maryja, teraz jeszcze nanieś na to fakt, że błąd statystyczny wynosi 3%... Rzeczywiscie, przerazające, apkalipsa, narodziny nowego faszyzmu...

http://www.filmweb.pl/Badanie,ogl%B1dal ... s,id=22658

tutaj jest badanie glądalności poszczególnych telewizji, w tabeli w ogole nie ma Trwam, ostatnia stacja jaka jest ujeta w zestawieniu nie ma nawet jednego promila oglądalnosci...

Moja rada - nie poddawać się psychozie wywołanej przez największe stacje komercyjne, one też nie mówią prawdy tylko to, co jest dla NICH wygodne. Tak zresztą robią wszyscy. Rydzyk na prawdę nic nie znaczy, a to że aktulna władza go faworyzuje można potraktować jako powód do nie głosowania na nich w następntych wyborach. Jeśli mimo to przejdą - no cóż, pozostanie uszanować wolę większości, to jest demokracja.

Mowi, ze wszedzie zydostwo i masonstwo. Niech pokaze w ktorym miejscu: kto, gdzie, jak ? A nie rzuca oszczerstwa, za ktore pozniej musi przepraszac.

No właśnie, sam widzies ze zanim coś się rzuci najpierw trzeba powiedzieć kto, kiedy i gdzie, a nie że "wszyscy to widzą ze mamy państwo kościelne". bo co, bo rządzący wypowiadają się na antenie RM? Ich prawo, a nasze prawo nie wybrtać ich następnym razem jeśli nam to przeszkadza.

Wlasnie o to chodzi. Niech oni mi teraz udowodnia ( tylko faktami, a nie ... o dupie marynie ).
Ja dalej nie rozumiem, na jakiej zasadzie RM odroznia zyda od nie-zyda. Bo wyglada na to, ze polowa Polski, ktora jest przeciwko RM jest zydami. nie jest tak ??
pozdro

RM niczego nie udowodni, nie kwapi się do udowadniania od samego początku istnienia i nie ma co liczyć na to że zmieni podejście. Tyle ze moim zdaniem antyklerykaliści posługują się dokładnie tym samym rodzajem demagogii, straszą panstem kościelnym, drugim iranem a tak na prawdę nie ma żadnych przykładów które by na to wskazywały oprócz tego że Kaczory mają skłonności do dewocji o czym było wiadomo już dawno. Mozna było na to przymknąć oko jako na sprawę kompletnie nieistotną a można z tego zrobić tragedię na miarę nowej inkwizycji. ja jednak przymykam na to oko, dopóki Rydzyk ma audytorium na poziomie błędu statystycznego może być co najwyżej śmieszny a nie groźny. A kościół jako instytucja sam usiłuje zamknąć mu gębę i zasadniczo do polityki się nie miesz i nikogo nie okrada.
żółtodziób
A8

Następna strona

Powrót do Hyde Park