Moderator: SebaSTI
PSYCHObójca napisał(a):(...)
Uproszczjąc im większe odkształcenie gumy tym większa przyczepność ... zatem ja bym na śnieg proponował felgę o mniejszej średnicy ,
opnę o wyższym profilu i niższe ciśnienie ...
żółtodziób napisał(a):Dlatego własnie najlepsza jest wąska opona z kolcami.
PSYCHObójca napisał(a):kolego masz racje wyższe ciśnienie stosuje się w oponach kolcowanych ale z trochę
Innego powodu - chodzi o to żeby pod ciężarem samochodu kolec "nie chowal" się w oponie ...
PSYCHObójca napisał(a):hmmm.... nie wiem co masz do Panów uprawiających drag racing
każdy lubi co innego .... ale faktem jest ze oni tam maja ultra niskie
Ciśnienia ok 0,8 ....
PSYCHObójca napisał(a):Nie mówię żebyś spuścił całe powietrze z opony tylko żebyś ustawił niższe ciśnienie niż na asfalt...
PSYCHObójca napisał(a):nigdy nawet jak jeździłem na kolcach to nie udało mi się po śniegu jeździć jak po szynach....
.... ale to pewnie kwestia mojej nieumiejetnosci w obchodzeniu się z autem....
PSYCHObójca napisał(a):ja nic takiego nie napisałem ...
PSYCHObójca napisał(a):Jeżeli nikt Ci tego wcześniej nie wyjaśnił to ja Ci wytlumacze .... w rajdach chodzi właśnie o szukanie przyczepnosci !!!
Często nawet kosztem wyboru gorszej lini przejazdu przez zakręt wybiera się taka gdzie droga jest czysta (np. będziesz kolina gdzie nie ma syfu )...
... jeśli przyczepnosci jak napisałeś by prawie nie było to rajdy były by bardzo nudnym sportem do oglądania
PSYCHObójca napisał(a):Cieżko mi się odnieść do powyższego bo nierozumiem co chciałeś przekazać ...
PSYCHObójca napisał(a):W sporcie zawsze używamy niższego ciśnienia od nominalnego (określonego przez producenta dla seryjnej opony)...
... jeśli uważasz inaczej to zapytaj Kajtka czemu upuszcza powietrza z opon przed odcinkiem specjalnymdo poziomu 1,8-1,9 na zimnej oponie ...
PSYCHObójca napisał(a):... jedynym wytlumaczeniem dla wysokich ciśnień jest zapobieganie "zdejmowaniu" opon z felg ....ale raczej nie grozi Ci
to na śniegua na asfaltowy KJS proponowałbym zakup używanego semislick'a - opona taka nie ma już przekroju" balona"
tylko jest bardziej "prostokatna" i nawet" przy wejściu na opone" nie maleje powierzchnia pracy ... opona także uczy
Jak bardzo ważna jest właściwe dogrzanie gumy ....
PSYCHObójca napisał(a):łysa 15ka okazała się lepsza od super 17ki ...
> Żeby sprawdzić opony to trzeba ładnych parę kilometrów przejechać
Tego dnia przejechalem ok 150 km os'owych na 9km odcinku w Nowym Mieście nad Pilica ...
PSYCHObójca napisał(a):jeżeli wymacasz limit to dosyć łatwo jest być powtarzalnym ... zatem doradzam trenowc trenować i jeszcze raz trenować ...
czasem tez opłaci się posłuchać bardziej doświadczonych kolegów ... bo w tej branży wiekszosc niechętnie dzieli się
" Know how" ... i jak ktoś coś mówi to warto to zanotowac ...
PSYCHObójca napisał(a):żółtodziób napisał(a):Dlatego własnie najlepsza jest wąska opona z kolcami.
kolego masz racje wyższe ciśnienie stosuje się w oponach kolcowanych ale z trochę
Innego powodu - chodzi o to żeby pod ciężarem samochodu kolec "nie chowal" się w oponie ...
... ale pytanie kolegi Boogie odnosiło się do ciśnienia w seryjnej zimowej oponie na KJS ...
... krótka odpowiedz jest taka ze samochod z taka opona na śniegu z niższym ciśnieniem ok 1,6 zrobi lepszy czas na próbie (i nie chodzi tylko o próbę zryw - hamowanie) niż na wyższym cisnieniu ( np 2,3) ....
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość