IX Runda PPAiK bolesne ale prawdziwe

Dla tych, którzy zaczynają i tych, którzy już wygrywają - dajcie sobie znać, gdzie się można poganiać!

Moderator: SebaSTI

IX Runda PPAiK bolesne ale prawdziwe

Postprzez Felix BMW » wtorek, 14 sie 2007, 20:32

Witam wszystkich . Może nie wielu ludzi mnie zna więc opowiem krótko . W tym roku postanowiłem brać udział w całym cyklu PPAiK .Mam za sobą rajdy w Poznaniu , Szczecinie, Tomaszowie , Białymstoku , Zielonej Górze, Olsztynie i Dolnym Śląsku . Śmigam BMW 320 e30 . I jeszcze nie spotkałem tak kiepskiej organizacji co na 1 Rajdzie trans Dan w Bolesławcu . Zaczynam się zastanawiać czy zaprzestać dalszego wydawania ogromnych pieniędzy na przygotowanie auta wpisowe i cały rajd . Ludzie którzy wzięli sie za organizacje tego typu imprezy powinni zając się hodowlą jedwabników a nie KJS . Pierwszy dzień Prolog . Próba ustawiona na placu TESCO gdzie sie zrobił taki korek że ludzie do próby podjeżdżali jak chcieli . Ci którzy nie chcieli czekać na drugi przejazd wpychali się i jechali drugi raz by szybciej skończyć. Zabezpieczenie placu też zostawiało dużo do życzenia jeden z maluchów mało co nie dachował i by nie szybka reakcja kierowcy mogło by sie skończyć tragedią . Drugi dzień . Próby zlokalizowane na lotnisku . Były fajne , trudne i wymagające precyzji a nie mocnego auta . Pierwsze co mi się nie podobało to brak wystarczającej ilości sędziów . Brak łączności czyli brak krótkofalówek . Sędzia na jednej z prób podnosił czapkę a drugi sędzia oddalony o kilometr włączał stoper . Nie wyszkoleni sędziowie którzy wpisywali mi i nie tylko mi kary za strącenie górnej opony a nie przesunięcie po za obrys. Mega nie bezpiecznie na pasie startowym . Tamtejsi matadorzy śmigali z prędkością 180kM/h po pasie startowym podczas gdy każdy z uczestników rajdu przecinał im drogę spiesząc się na próbę . Na jednej z prób kolega był świadkiem jak jedna z załóg przejechała metę a sędzia nie wpisał do karty ani do protokołu . No i teraz najlepsze . Witków próba mająca około 2km po szutrze . Bardzo szybka i dwoma szykanami zwalniającymi . Pierwszy przejazd i prawie większość zawodników rozbija szykany . Jeden nawet pan w swojej rajdówce wyjeżdza w pole i omija szykany po miedzy jakiegoś rolnika . Ma drugiej pętli dowiadujemy sie ze pierwszy przejazd po szutrze zostaje odwołany bo strażacy którzy stali obok szykan nie zapisywali, który rajdowiec przebił szykany który ominął a który drasnął . Co się okazuje !! Po ogłoszeniu prowizorycznych wyników jest wielkie rozczarowanie . Został policzony witków oes 1 po szutrze i wpisane kary jak leci . Dla lidera klasy 4 została dopisana kara po której pożegnał się z 2 miejscem w generalce tym samym mniejsza ilość punktów widuje go w dół tabeli PPAiK. Kolega złożył protest bo jak się okazuje strażak zapisał jego numer na kartce po pizzy twierdząc ze dotknął szykany . Mimo pokazania onborda sędziowie uznali jego protest za nie uzasadniony . Ja musiałem składać protest gdyż mi sędzia wpisał karę za strącenie górnej opony mimo ze nie przesunąłem dolnej opony poza obrys . Na jednej z prób która miała 2km koleś uzyskał czas 11 sek . Chcąc czy nie chcąc rzutuje to na jego miejsce w klasie i zagarnięcie punktów które tak bardzo nie którzy zbierają ścigając się w PPAiK . Mnóstwo nie dociągnięć i uchybień to co wam powiedziałem to namiastka tego co tam się działo . Jestem z tego tytułu rozżalony i naprawdę zastanawiam się ze jak dalej tak pójdzie to nie będę startował i wydawał pieniędzy bo to tylko strata czasu i kasy . Jawne oszukaństwo i nie dopatrzenie . Nawaleni strażacy zapisywali numery aut które rozwalały szykany , tylko czemu jednym wpisali a drugim nie . Czy ci strażacy umieli ustawić szykany tak samo , nie sądzę . Z rozwałki na rozwałke te szykany były co raz mniejsze i coraz nie regulaminowo ustawione . Kończąc tą wypowiedz chciałbym powiedzieć że ci którzy się biorą za organizację takich imprez powinni się najpierw zastanowić czy są w stanie ogarnąć i podołać . :(
www.rajdowy.net
Felix BMW

Powrót do KJS